Рішення
від 19.09.2011 по справі 1/98пд/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Спр ава №

За позовом прок урора м. Луганська в інтер есах держави в особі позивач ів :

1-го позивача - Виконавчо го комітету Луганської міськ ої ради, м. Луганськ

2-го позивача - Лугансько ї міської ради, м. Луганськ

до Відкритого акціонерн ого товариства "Луганське уп равління механізації", м. Луганськ

про внесення змін до дог овору оренди землі

Суддя Зюбанова Н.М .

П р е д с т а в н и к и:

від позивачів - ОСОБА_1, довіреність № 01/03-30/5449/0/2-10 від 24.11.10; довір еність № И 01/03-30/5448/0/2-10 від 24.11.10;

від відповідача - ОС ОБА_2, довіреність б/н від 26.07.11;

помічник прокурора Трофименко П.В.

Суть по ру: про внесення змін д о договору на право тимчасов ого користування землею (в то му числі на умовах оренди) від 01.12.95, реєстрація від 14.12.95 № 1224 зі зм інами внесеними до нього, яки й укладений з відповідачем, в ідносно земельної ділянки пл ощею 2,6206 га за адресою : м. Луганс ьк, вул. Ломоносова,98 з подальш ою реєстрацією у відповідном у державному органі, які запр опоновані позивачем.

На підставі ст. 77 ГПК Украї ни у судовому засіданні 14.09.1 1 було оголошено перерву до 19.09.11, 11-50.

Відповідач проти задоволе ння позову заперечує з посил анням на те, що оренда плата пе реглядається за згодою сторі н, тому вважає заявлені проку рором вимоги безпідставними та необґрунтованими.

Розглянувши матеріали сп рави, вислухавши представник ів сторін та помічника проку рора, суд дійшов до наступног о.

Так, 24.10.95 виконавчим ко мітетом Луганської міської р ади було прийняте рішення № 555/6 про надання у тимчасов е довгострокове користуванн я на умовах оренди строком на 49 років земельної ділянки від критому акціонерному товари ству "ЛУМЕХ" під розміщення ви робничої бази та об'єктів соц іально-побутового та культур ного призначення по вул. Ломо носова, 98.

На підставі вказаного ріш ення 01.12.95 між виконавчим к омітетом Луганської міської ради /позивачем/ та Відкритим акціонерним товариством "ЛУ МЕХ" /відповідачем/ було уклад ено договір № 1224 на право тимча сового користування землею ( у тому числі на умовах оренди ), зареєстрований у встановле ному законом порядку 14.12.95 за № 12 24, за умовами якого відповідач у було передано в оренду земе льну ділянку загальною площе ю 2,6206 га за адресою: м. Луганськ , вул. Ломоносова, 98 (у редакції додаткових угод від 15.05.01, 22.11.01, 07.05.03 , 06.07.07).

Пунктом 2.1 укладеного дого вору встановлено, що плата за землю вноситься землекорист увачем у вигляді орендної пл ати у розмірі земельного под атку з коефіцієнтом 1 щомісяч но рівними частками.

Також сторони дійшли згоди , що орендодавець має право зм інювати орендну плату при зм іні економічної оцінки земел ь та ставки земельного подат ку, визначати розмір орендно ї плати на наступний період у встановленому порядку (п.3.1 до говору).

Строк дії договору № 1224 на пр аво тимчасового користуванн я землею (у тому числі на умова х оренди) встановлено на 49 рок ів.

Як вбачається з матеріа лів справи, позивачі звертаю ться до суду на виконання ріш ення Луганської міської ради від 29.04.10 № 65/150, яким Управлінню н ерухомим майном Луганської м іської ради було доручено пр овести ґрунтовний аналіз дог оворів, що посвідчують право оренди земельних ділянок, як і розташовані на території м . Луганська, на предмет відпов ідності їх вимогам діючого з аконодавства, та за результа тами аналізу направити від і мені Луганської міської ради пропозиції відповідним земл екористувачам про внесення з мін до договорів, оскільки по вноваження щодо розпоряджен ня землями в межах населених пунктів згідно п. 12 розділу 10 П ерехідних положень Земельно го кодексу України здійсн юють відповідні сільські, се лищні, міські ради.

Тому на виконання поло жень цивільного законодавст ва, яке регулює порядок внесе ння змін до договору, 2-ий пози вач у встановленому порядку (з урахуванням рішень Луганс ької міської ради від 25.04.08 № 33/13, в ід 27.05.11 № 9/12) надіслав на адресу в ідповідача проект договору п ро внесення змін до договору оренди землі, за змістом яког о запропонував розділ "Ор ендна плата" договору доп овнити або викласти в новій р едакції наступні умови:

- викласти п. 2.1. розділу 2 "Плата за землю" дого вору у новій редакції : "2.1. Річн а орендна плата встановлюєть ся у розмірі 3 відсотків від но рмативної грошової оцінки зе мельної ділянки, що передана в оренду, у гривнях";

- доповнити розділ 2 "Пл ата за землю" п. 2.2 наступн ого змісту: "Орендна плата за з емлю сплачується рівними час тками за податковий період, я кий дорівнює календарному мі сяцю, щомісячно на протязі 30 к алендарних днів, наступних з а останнім календарним днем податкового (звітного) місяц я";

- виключити з п.п. "а" п. 3.1 розділу 3 "Права та обов'язки с торін" слова "и ста вки земельного податку";

- доповнити розділ 2 "Ор ендна плата" новим п. 2.3 на ступного змісту: "У разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки на протяз і строку дії договору, пропор ційно змінюється й розмір ор ендної плати без внесення ві дповідних змін у договір. Про зміну нормативної грошової оцінки земель м. Луганська Ор ендодавець письмово повідом ляє Орендаря або публікує пр о це оголошення у місцевих за собах масової інформації";

- викласти абзац 11 п. п. "б " п. 3.2 розділу 3 "Права та обов'язк и сторін" договору в новій ред акції: "Своєчасно вносити обу мовлену договором орендну пл ату за землю. За несвоєчасне в несення орендної плати за з емлю стягується пеня у розмі рі пені за несвоєчасну сплат у земельного податку від нес плаченої суми, за кожний день прострочення".

З наведеного вбача ється, що фактично предметом спору є внесення змін до дог овору № 1224 на право тимчасовог о користування землею (у тому числі на умовах оренди) від 01. 12.95 (у редакції додаткових угод від 15.05.01, 22.11.01, 07.05.03, 06.07.07).

Оцінивши доводи сторін т а обставини справи у їх сукуп ності, суд вважає позовні вим оги обґрунтованими не повніс тю, а позов таким, що підлягає частковому задоволенню, з ог ляду на наступне.

Так, відповідно до ст. 2 Зако ну України "Про оренду землі" в ідносини, пов' язані з оренд ою землі, регулюються Земель ним кодексом України, Цивіль ним кодексом України, цим Зак оном, законами України, іншим и нормативно-правовими актам и, прийнятими відповідно до н их, а також договором оренди з емлі.

Відповідно до ст.16 Закону Ук раїни "Про оренду землі” та ст . 124 ЗК України передача в оренд у земельних ділянок, що переб увають у державній або комун альній власності, здійснюєть ся на підставі рішення відпо відного органу виконавчої вл ади або органу місцевого сам оврядування шляхом укладенн я договору оренди земельної ділянки.

Право оренди землі оформля ється договором, який реєстр ується відповідно до закону (ст.126 ЗК України).

Право на оренду земельної д ілянки виникає після укладен ня договору оренди і його дер жавної реєстрації (ст.125 ЗК Укр аїни).

Матеріалами справи підтв ерджено факт належного уклад ання договору № 1224 на право тим часового користування земле ю (у тому числі на умовах оренд и) від 01.12.95, зареєстрованого у вс тановленому порядку 14.12.95 за № 122 4, п. 3.1 якого передбачено, що о рендодавець має право змінюв ати орендну плату при зміні е кономічної оцінки земель та ставки земельного податку, в изначати розмір орендної пла ти на наступний період у вста новленому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК Ук раїни договір може бути змін ено або розірвано за рішення м суду на вимогу однієї із сто рін у разі істотного порушен ня договору другою стороною та в інших випадках, встановл ених договором або законом.

Згідно зі ст. 651 ЦК України п ідставами для зміни або розі рвання договору є згода стор ін, якщо інше не встановлено д оговором або законом; за ріше нням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного пору шення договору другою сторон ою та в інших випадках, встано влених договором або законом ; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керу валися при укладенні договор у /ст. 652 ЦК України/.

Як передбачено ст. 632 ЦК Украї ни ціна в договорі встановлю ється за домовленістю сторін . У випадках, встановлених зак оном, застосовуються ціни /та рифи, ставки, тощо/, які встано влюються або регулюються упо вноваженими органами держав ної влади або органами місце вого самоврядування.

З матеріалів справи вбачає ться, що роботу у частині внес ення змін до укладеного з від повідачем договору на право тимчасового користування зе млею 2-им позивачем було розпо чато у зв'язку з прийняттям За кону України від 03.06.08 № 309-VІ "Про внесення змін до деяких за конодавчих актів України", з а якими законодавець передба чив, що річна орендна плата за земельні ділянки, які перебу вають державній або комуналь ній власності не може бути ме ншою трикратного розміру зем ельного податку, та не може пе ревищувати 12 відсотків їх нор мативної грошової оцінки (ст . 21 Закону України "Про оренду з емлі").

Згідно ст. 5 Закону Україн и "Про оцінку земель" норматив на грошова оцінка земельних ділянок використовується дл я визначення розміру земельн ого податку, державного мита при міні, спадкуванні та дару ванні земельних ділянок згід но із законом, орендної плати за земельні ділянки державн ої та комунальної власності, втрат сільськогосподарсько го і лісогосподарського виро бництва, а також при розробці показників та механізмів ек ономічного стимулювання рац іонального використання та о хорони земель.

Згідно ст. 18 Закону У країни "Про оцінку земель" нор мативна грошова оцінка земел ь ділянок несільськогоспода рського призначення проводи ться не рідше як один раз у 7-10 р оків. Рішенням Луганської мі ської ради від 28.12.07 № 28/10 була зат верджена нормативна грошова оцінка земель м. Луганська, як а набрала чинності 01.03.08, у зв'язк у з чим до усіх землекористув ачів м. Луганська, в тому числі й до відповідача, повинна бут и б застосовна нова норматив на грошова оцінка землі.

Враховуючи вищевказане, р озмір річної орендної плати за відповідну земельну ділян ку позивачі пропонують встан овити у розмірі 3 відсотків ві д нормативної грошової оцінк и земельної ділянки.

У зв'язку з тим, що з 01.01.11 на брав чинності Податковий код екс України, прокурор обґрун товано посилається на положе ння статей 274 та 288, якими аналог ічним чином врегульовано пра вовідносини обчислення та сп лати орендної плати за землю , а саме:

- розмір орендної плати вста новлюється у договорі оренди , але річна сума платежу не мож е бути меншою трикратного ро зміру земельного податку та не може перевищувати 12 відсот ків нормативної грошової оці нки (ст. 288);

- ставка податку на земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встан овлюється у розмірі 1 відсотк а від їх нормативної грошово ї оцінки (ст. 274).

Тому суд дійшов висновку, що позивачем доведено обґрун тованість та під ставність в несення змін до договору оре нди землі до п. 2.1, п. п. 2.2, п. 3.2.

Щодо редакції абзац у 11 п. п. "б" п. 3.2 розділу 3 "Права та о бов'язки сторін" договору про відповідальність орендаря у вигляді пені у розмірі, перед баченому діючим законодавст вом, за несвоєчасну сплату зе мельного податку від несплач еної суми за кожний день прос трочення платежу, то таке виз начення обґрунтоване тим, що за нормами п. 129.4 ст. 129 Податково го кодексу України пеня нара ховується на суму податковог о боргу (включаючи суму штраф них санкцій за їх наявності т а без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річни х облікової ставки Національ ного банку України, діючої на день виникнення такого пода ткового боргу або на день йог о (його частини) погашення, зал ежно від того, яка з величин та ких ставок є більшою, за кожни й календарний день простроче ння у його сплаті.

Суд звертає увагу сторін н а необхідність застосування при розгляді даної справи го сподарським судом на підстав і ст. 11128 ГПК України рішення Ве рховного Суду України у поді бних правовідносинах по спра ві № 41/81пд від 04.07.11, у якій наголош ується, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є р егульованою ціною, тому за конодавча зміна граничного р озміру цієї плати є підставо ю для перегляду розміру орен дної плати, встановленої умо вами договору.

У відповідності до ст. 653 ЦК У країни у разі зміни договору у судовому порядку, зобов'яз ання змінюється з моменту н абрання рішенням суду про зміну договору законної сили .

Щодо п. 2.3, яким позивачі проп онують доповнити договір про те, що у разі зміни нормативно ї грошової оцінки земельної ділянки на протязі строку ді ї договору, пропорційно змін юється й розмір орендної пла ти без внесення відповідних змін у договір, суд вважає так им, що обмежує право позивача на його оцінку нових умов до говору, у т.ч. їх судовий розгл яд. Тому у цій частині позову с лід відмовити.

Заперечення відповідача в ідхиляються судом за необґру нтованістю, оскільки запропо нована ним редакція щодо роз міру орендної плати фактично співпадає з редакцією позив ача, оскільки, виходячи з факт ичних обставин спору земельн ий податок дорівнює 1% від норм ативної грошової оцінки земе льної ділянки.

Факт повернення відповіда чем 2-му позивачу примірника п роекту договору про внесення змін (через частково пошкодж ену сторінку) не є перешкодою для розгляду спору по суті.

За вказаних обста вин позов підлягає частковом у задоволенню з віднесенням судових витрат на сторони по рівну відповідно до ст. 49 ГПК У країни, які підлягають стягн енню на користь державного б юджету України, оскільки про курор звільнений від їх спла ти у встановленому законом п орядку.

На підставі викладе ного та керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85, 11128 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задоволь нити частково.

2. Внести зміни до до говору № 1224 на право тимчасово го користування землею (у том у числі на умовах оренди) від 0 1.12.95, зареєстрованого у встанов леному порядку 14.12.95 за № 1224, укла деного між виконавчим коміте том Луганської міської ради та Відкритим акціонерним тов ариством "Луганське управлін ня механізації", м. Луганськ, вул. Ломоносова, 98 , ідент. код 21764061 (у редакції дода ткових угод від 15.05.01, 22.11.01, 07.05.03, 06.07.07), в иклавши п. 2.1. розділу 2 "Пла та за землю" договору у новій р едакції :

- "2.1. Річна орендна плат а встановлюється у розмірі 3 в ідсотків від нормативної гро шової оцінки земельної ділян ки, що передана в оренду, у гри внях";

- доповнити розділ 2 "Пл ата за землю" п. 2.2 наступн ого змісту: "Орендна плата за з емлю сплачується рівними час тками за податковий період, я кий дорівнює календарному мі сяцю, щомісячно на протязі 30 к алендарних днів, наступних з а останнім календарним днем податкового (звітного) місяц я";

- виключити з п.п. "а" п. 3.1 розділу 3 "Права та обов'язки с торін" слова "і ста вки земельного податку";

- викласти абзац 11 п. п. "б " п. 3.2 розділу 3 "Права та обов'язк и сторін" договору в новій ред акції: "Своєчасно вносити обу мовлену договором орендну пл ату за землю. За несвоєчасне в несення орендної плати за з емлю стягується пеня у розмі рі пені за несвоєчасну сплат у земельного податку від нес плаченої суми, за кожний день прострочення".

3. У задоволенні решт и позову відмовити.

4. Стягнути з Відк ритого акціонерного товарис тва "Луганське управління ме ханізації", м. Луганськ, вул. Ло моносова, 98, ідент. код 21764061 в дохо д державного бюджету України на п/рахунок 31118095700006, МФО 804013, ОКПО 24 046582, одержувач - УДК у м. Луганс ьку ГУ ДКУ у Луганській облас ті, банк - ГУДКУ в Луганській області, код бюджетної класи фікації 22090200 - державне мито в су мі 42 грн. 50 коп.; на п/рахунок 31217264700 006, банк ГУДКУ в Луганській обл асті, одержувач УДК у м. Луганс ьку, МФО 804013, ОКПО 24046582, код бюджетн ої класифікації 22050003, символ зв ітності банку 264 витрати на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу в сум і 118 грн. 00 коп., видати наказ дер жавній податковій інспекції у Жовтневому районі м. Луган ська.

Рішення набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Дата підписання повного рі шення - 26.09.11.

Суддя Н.М.Зюбанова

Помічник судді Г.А.Кравцова

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення19.09.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18692717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/98пд/2011

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 26.07.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні