Рішення
від 22.09.2011 по справі 26/166/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.09.11 С права № 26/166/2011

Суддя Єжова С.С., за участю секретаря судовог о засідання Антоново ї І.В., розглянувши матеріа ли справи за позовом

Приватного підприємства „Науково-технічна виробничо -комерційна фірма „Вуглехімп остачання”, м.Красний Луч Л уганської області

до Комунального підприє мства „Міськтеплокомуненер го” Краснолуцького виконком у, м.Красний Луч Луганської області

про стягнення 260526 грн. 65 коп.

в присутності представн иків сторін:

від позивача - предста вник за довіреністю ОСОБА_1 , довіреність №б/н від 01.08.2011;

від відповідача - пред ставник не прибув.

В С Т А Н О В И В:

Обставини справи: зая влено вимоги про стягне ння з відповідача заборгован ості за поставлений за догов ором №12/10-10 від 12.10.2010 товар в сумі 2 54921 грн. 00 коп., 3% річних в сумі 2996 гр н. 19 коп., інфляційних нарахува нь в сумі 2609 грн. 46 коп.

Відповідач не скористав ся наданим йому правом, перед баченим ст.22 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, не забезпечив участі повн оважного представника у суд овому засіданні, хоча був нал ежним чином повідомлений про час і місце проведення розгл яду справи, про що свідчить ві дповідний штамп суду з відмі ткою про відправку документу на звороті примірника всіх у хвал суду, який містить вихід ний реєстраційний номер, заг альну кількість відправлени х примірників ухвали, дату ві дправки, підпис працівника с уду, яким вона здійснена.

Як зазначив Вищий господар ський суд України в Інформац ійному листі від 13.08.2008 №01-8/482 Про д еякі питання застосування но рм господарського процесуал ьного кодексу України (п.19) ... да на відмітка, за умови, що її оф ормлено відповідно до вимог п.3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах Украї ни, затвердженої наказом Вищ ого господарського суду Укра їни від 10.12.2002 №75 (з подальшими змі нами), є підтвердженням належ ного надсилання копій процес уального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

До повноважень суду не відн есено встановлення фактично го місцезнаходження учасник ів судового процесу на час вч инення тих чи інших процесуа льних дій. Тому відповідні пр оцесуальні документи надсил ались згідно з поштовими рек візитами учасників судового процесу, наявними в матеріал ах справи, а також згідно відо мостей, що містяться у довідц і з Єдиного державного реєст ру юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців, станом на час розгляду справи.

Також відповідач не надав с уду відзив на позовну заяву, а ненадання відзиву на позовн у заяву та неприбуття у судов е засідання не перешкоджає р озгляду спору по суті, згідно положень ст.75 Господарського процесуального кодексу Укра їни справа розглядається по наявних у ній матеріалах.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши представника позивача, встановивши факти чні обставини справи, оцінив ши надані докази, господарсь кий суд Луганської області в становив наступне.

12.10.2010 між Приватним підпри ємством „Науково технічна ви робничо-комерційна фірма „Ву глехімпостачання” (позивач, продавець) та комунальним пі дприємством „Міськтеплоком уненерго” Краснолуцького ви конкому (відповідач, покупец ь) був укладений договір №12/10-10 в ід 12.10.2010 купівлі-продажу, за яки м продавець зобов”язався пос тавити за вантажними реквізи тами, наданими покупцем вугі лля в номенклатурі, кількост і та по ціні, вказаній в специф ікації )додаток №1), що є невід” ямною частиною договору. В ра зі зміни ціни і кількості пос тавленої продукції буде змін юватися специфікація до дого вору (п.1.1), а покупець зобов”яза вся прийняти та оплатити про дукцію в порядку та на умовах договору (п.1.2).

Відповідно до п.2.1 договору ц іна продукції вказується в с пецифікації, яка додається д о договору (ціни вказані з ура хуванням ПДВ та транспортних витрат).

Загальна сума договору скл адає 720000 грн., в т.ч. ПДВ (п.2.3 догово ру).

У розділі 4 вказаного догово ру сторони обумовили умови п оставки та порядок приймання продукції і строк поставки.

Відповідно до п.5.2 договору оплата здійснюється шляхом п ерерахування грошових кошті в на розрахунковий рахунок п остачальника протягом 20 кале ндарних днів з моменту поста вки вугілля та надання докум ентів, перелічених в п.4.3 догов ору.

На виконання вказаних умов договору позивач поставив в ідповідачу вугільну продукц ію в кількості 626, 565 тон на загал ьну суму 546921 грн. 00 коп., що підтве рджується матеріалами справ и та відповідачем не оспорен о.

Відповідач свої зобов”яза ння в частині оплати поставл еної продукції виконав частк ово, у зв”язку з чим за ним вин икла заборгованість в сумі 2549 21 грн. 00 коп., на яку позивач нара хував 3% річних в розмірі 2996 грн . 19 коп. та інфляційні нарахува ння - 2609 грн. 46 коп., та звернувся до суду з даним позовом.

Відповідно до ст.193 Господар ського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов'язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зв ичайно ставляться.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Відповідно до ст.509 Цивільно го кодексу України зобов'яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов'язана вчинити на користь д ругої сторони (кредитора) пев ну дію (передати майно, викона ти роботу, надати послугу, спл атити гроші тощо) або утримат ися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржн ика виконання його обов'язк у. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу.

Згідно ст.11 Цивільного коде ксу України підставою виникн ення цивільних прав і обов' язків (зобов'язань) є, зокрем а, договір.

Згідно ч.1 ст.638 Цивільного ко дексу України договір є укла деним, якщо сторони в належні й формі досягли згоди з усіх і стотних умов договору.

Відповідно до ч.1 т.639 Цивільн ого кодексу України договір може бути укладений у будь-як ій формі, якщо вимоги щодо фор ми договору не встановлені з аконом.

Статтею 627 Цивільного кодек су України передбачено, що ві дповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладен ні договору, виборі контраге нта та визначенні умов догов ору з урахуванням вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розу мності та справедливості.

Згідно ст.629 Цивільного коде ксу України договір є обов' язковим для виконання сторон ами.

Статтею 657 Цивільного кодек су України передбачена форма окремих видів договорів куп івлі-продажу.

Відповідно до ч.1 ст.712 Цивіль ного кодексу України за дого вором поставки, продавець (по стачальник), який здійснює пі дприємницьку діяльність, зоб ов'язується передати у встан овлений строк (строки) товар у власність покупця для викор истання його у підприємницьк ій діяльності або в інших ціл ях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а по купець зобов'язується прийня ти товар і сплатити за нього п евну грошову суму.

Згідно ч.2 ст.712 Цивільного ко дексу України до договору по ставки застосовуються загал ьні положення про купівлю-пр одаж, якщо інше не встановлен о договором, законом або не ви пливає з характеру відносин сторін.

Частиною 1 ст.655 Цивільного ко дексу України встановлено, щ о за договором купівлі-прод ажу одна сторона (продавець ) передає або зобов'язується передати майно (товар) у вла сність другій стороні (покуп цеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти май но (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.1, ч.2, ч.3 ст.692 Ци вільного кодексу України пок упець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпо рядчих документів на ньог о, якщо договором або акт ами цивільного законодавст ва не встановлений інший стр ок оплати товару. Покупець зо бов'язаний сплатити продавц еві повну ціну переданого т овару. Договором купівлі-про дажу може бути передбачено р озстрочення платежу. У разі п рострочення оплати товару продавець має право вимагат и оплати товару та сплати про центів за користування чужим и грошовими коштами.

Згідно ст.ст.525, 526 Цивільного к одексу України зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства тощо. Одностороння відмова від зобов'язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається.

Порушенням зобов'язання, у відповідності до ст.610 Цивіл ьного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання, тобт о - неналежне виконання.

Таким чином позивачем дове дено порушення відповідачем зобов'язання в частині пос тавленого товару та наявност і у останнього заборгованост і в сумі 254921 грн. 00 коп., про що так ож зазначено в акті звірення від 19.09.2011, підписаного обома ст оронами та скріпленого печат ками підприємств. Позовні ви моги в цій частині підлягают ь до задоволення.

Згідно зі ст.611 Цивільного ко дексу України, у разі порушен ня зобов'язання настають пр авові наслідки, встановлені договором або законом.

Статтею 625 Цивільного кодек су України передбачено, що бо ржник не звільняється від відповідальності за немо жливість виконання ним грошо вого зобов'язання. Боржник, як ий прострочив виконання грош ового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний спла тити суму боргу з урахування м встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річн их від простроченої суми, я кщо інший розмір процентів не встановлений договором аб о законом.

Враховуючи викладені норм и законодавства суд вважає, щ о позивачем обгрунтовано нар аховані відповідачу 3% річних за період з 01.04.2011 по 22.08.2011 в сумі 2996 г рн. 19 коп. та інфляційні нараху вання за період з жовтня 2010 рок у по березень 2011 року в сумі 2609 г рн. 46 коп., які підлягають до зад оволення.

Відповідач позов не оспори в, доказів відсутності забор гованості не надав.

Судові витрати покладають ся на відповідача, згідно ст.44 , 49 Господарського процесуаль ного кодексу України.

У судовому засіданні 22.09.2011 бу ли оголошені вступна та рез олютивна частини рішення.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82, 84, 85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, господарський суд Луганської області

В И Р І Ш И В:

1.Позов Приватного під приємства „Науково-технічна виробничо-комерційна фірма „Вуглехімпостачання” до Ком унального підприємства „Міс ьктеплокомуненерго” Красно луцького виконкому задово льнити.

2.Стягнути з Комунальног о підприємства „Міськтеплок омуненерго” Краснолуцького виконкому, вул.Васильченко, б .19, м.Красний Луч Луганської об ласті, код 32163587 на користь Приватного підприємства „Н ауково-технічна виробничо-ко мерційна фірма „Вуглехімпос тачання”, вул.Хмельницького, б.22, м.Красний Луч Луганської о бласті, код 33685553 заборгован ість за договором №12/10-10 від 12.10.2010 в сумі 254921 грн. 00 коп., 3% річних в су мі 2996 грн. 19 коп. та інфляційні на рахування в сумі 2609 грн. 46 коп., д ержавне мито в сумі 2605 грн. 27 коп ., витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн. 00 коп., вид ати наказ позивачу.

Відповідно до ст.85 Господа рського процесуального коде ксу України рішення господ арського суду набирає зако нної сили після закінчення строку подання апеляційно ї скарги, якщо апеляційну ск аргу не було подано. У разі по дання апеляційної скарги ріш ення, якщо його не скасовано , набирає законної сили післ я розгляду справи апеляційни м господарським судом.

Дата підписання рішення: 26.09.2011.

Суддя С.С. Єжова

Помічник судді С.І. Заєць

Надр. 3 прим.

1-до справи вих.№

2-позивачу: вул.Хмельницьког о, 22, м.Красний Луч Луганської о бласті, 94503 (простою) 2

3- відповідачу: вул.Васильче нко, 19, м.Красний Луч Лугансько ї області, 94500 (рекомендованою )

26.09.2011

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18692761
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/166/2011

Ухвала від 08.02.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Смола С.В.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Єжова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні