Ухвала
від 23.08.2011 по справі 2а/0570/5463/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції -

Суддя-доповідач - Горбенк о К.П.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2011 року справа №2а/0570 /5463/2011 приміщення суду за а дресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевче нка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді

суддів , Попова В.В.

розглянувши у порядку пис ьмового провадження апеляці йну скаргу сільськогосподар ського товариства з обмежено ю відповідальністю «Колос» н а постанову Донецького окруж ного адміністративного суду від 01 червня 2011 р. у справі № 2а/05 70/5463/2011 за позовом сільськогосп одарського товариства з обме женою відповідальністю «Кол ос» до Управління Державної автомобільної інспекції Гол овного управління Міністерс тва внутрішніх справ України в Донецькій області про зобо в' язання зняти з обліку тра нспортний засіб, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до Донецького окружного адміні стративного суду з позовом д о Управління Державної автом обільної інспекції Головног о управління Міністерства вн утрішніх справ України в Дон ецькій області про зобов' яз ання зняти з обліку транспор тний засіб.

Свої позовні вимоги обґрун товував тим, що у серпні 2010 року господарським судом Донецьк ої області було прийнято ріш ення про визнання права влас ності на вказані транспортні засоби за селянським (фермер ським) господарством «Галіч» , рішення набрало законної си ли 20.09.2010 року. У зв' язку з чим по зивач звернувся до начальник а відділення РЕР м. Волноваха при УДАІ ГУМВС України в Доне цькій області із заявою про з няття з обліку транспортних засобів: ЗИЛ 431412 АЦПТ 5, державни й номер 04075ЕВ та ЗИЛ 133ГЯ, державн ий номер 04056ЕВ. Відділення РЕР м . Волноваха при УДАІ ГУМВС Укр аїни в Донецькій області пов ідомило, що для зняття зазнач ених транспортних засобів з обліку необхідні відповідні документи, в тому числі платі жні доручення про сплату под атку з власників транспортни х засобів. Позивач вважає так у відмову у знятті транспорт них засобів з обліку протипр авною, оскільки він на тепері шній час не є власником даних транспортних засобів, що вст ановлено рішенням суду, а так ож між ним та ДПІ у Волноваськ ому районі Донецької області підписаний акт за період 01.01.2010 р. по 28.09.2010 р., згідно якого у СТОВ «Колос» відсутня заборгован ість з податку з власників тр анспортних засобів за вказан ий період.

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 01 червня 2011 в задоволенн і позову відмовлено в повном у обсязі.

Не погодившись з винесеною постановою позивачем подано апеляційну скаргу до Донець кого апеляційного адміністр ативного суду. Доводи апеляц ійної скарги обґрунтовує нев ірним застосуванням судом п ри винесенні рішення норм ма теріального і процесуальног о права, не дослідження обста вин, що мають значення для спр ави, у повному обсязі, необхід ному для правильного й обґру нтованого вирішення спору, т ому просить скасувати поста нову та ухвалити нове рішенн я, яким задовольнити позовні вимоги.

Сторони в судове засідання не з' явились, про дату, час т а місце судового засідання б ули повідомлені належним чин ом.

Колегія суддів, засл ухавши доповідь судді-допові дача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встанови ла наступне.

Судом першої та апеляційно ї інстанції встановлено, що с ільськогосподарське товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Колос» (СТОВ «Колос»), є юридичною особою, ідентифік аційний код 30844827.

Постановою господарського суду Донецької області від 29. 03.2005 р. у справі № 27/100Б СТОВ «Колос » визнано банкрутом та відкр ита ліквідаційна процедура.

Відповідач - управління Дер жавної автомобільної інспек ції Головного управління Мін істерства внутрішніх справ У країни в Донецькій області у відповідності до положення «Про Державну автомобільну і нспекцію Міністерства внутр ішніх справ», затвердженого постановою Кабінету Міністр ів України від 14 квітня 1997 р. № 341 ( далі - Положення № 341) є головн им органом, на який покладаєт ься забезпечення безпеки дор ожнього руху в Україні, що вхо дить до системи органів Міні стерства внутрішніх справ Ук раїни.

25.11.2010 року позивач звернувся до відповідача із заявою про зняття з обліку транспортни х засобів: ЗИЛ 431412 АЦПТ 5, державн ий номер 04075ЕВ та ЗИЛ 133ГЯ, держав ний номер 04056ЕВ, які належать йо му на праві власності, що підт верджується відповідними св ідоцтвами про державну реєст рацію.

Відділення РЕР м. Волноваха при УДАІ ГУМВС України в Доне цькій області, листом від 03.12.2010 року № 9/9-1500 повідомило позивач а про те, що для зняття з облік у транспортних засобів (ЗИЛ 431 412 АЦПТ 5, державний номер 04075ЕВ т а ЗИЛ 133ГЯ, державний номер 04056ЕВ ) позивачу необхідно надати в ідповідний пакет документів , в тому числі платіжні доруче ння про сплату податку з влас ників транспортних засобів.

Колегія суддів погоджуєт ься з висновками суду першої інстанції про відмову в задо воленні позовних вимог з нас тупних підстав.

У відповідності до преамбу ли Закону України «Про подат ок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» від 11.12.1991 № 1963-XII, що діяв на час виникнення с пірних правовідносин (далі - Закон № 1963) цим Законом встанов люється податок з власників деяких наземних і водних тра нспортних засобів, самохідни х машин і механізмів як джере ло фінансування будівництва , реконструкції, ремонту та ут римання автомобільних шляхі в загального користування та проведення природоохоронни х заходів на водоймищах.

У п. 1 Порядку державної реєс трації (перереєстрації), знят тя з обліку автомобілів, авто бусів, а також самохідних маш ин, сконструйованих на шасі а втомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причеп ів, напівпричепів, мотоколяс ок, інших прирівняних до них т ранспортних засобів та мопед ів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (у редакції постанови Кабінету Міністрі в України від 23 грудня 2009 р. № 1371) (д алі - Порядок № 1388) визначено, що цим Порядком встановлюєть ся єдина на території Україн и процедура державної реєстр ації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобу сів, а також самохідних машин , сконструйованих на шасі авт омобілів, мотоциклів усіх ти пів, марок і моделей, причепів , напівпричепів, мотоколясок , інших прирівняних до них тра нспортних засобів та мопедів (далі - транспортні засоби), оф ормлення та видачі реєстраці йних документів і номерних з наків.

У разі відсутності докумен тів про сплату податку або до кументів, що дають право на ко ристування пільгами, перша р еєстрація в Україні, реєстра ція, перереєстрація, зняття з обліку і технічний огляд тра нспортних засобів не провадя ться.

Згідно п. 40 Порядку № 1388 зняття з обліку транспортних засоб ів проводиться після їх огля ду в підрозділах Державтоінс пекції на підставі заяви вла сника, документа, що посвідчу є особу, виконавчого напису н отаріуса, постанови державно го виконавця або рішення суд у.

Згідно із п. 43 Порядку № 1388 у ра зі ліквідації юридичних осіб транспортні засоби знімають ся з обліку на підставі докум ентів, зазначених в абзаці др угому пункту 34 цього Порядку.

Абзацом другим п. 34 Порядку № 1388 передбачено, що перереєстр ація транспортних засобів, щ о у зв'язку з ліквідацією юрид ичних осіб передаються іншим юридичним або фізичним особ ам, проводиться на підставі с відоцтва про реєстрацію та з асвідчених в установленому п орядку копій прийнятих власн иками або судом рішень про лі квідацію.

Відповідно до п. 45 Порядку № 1 388 вибракувані транспортні за соби підприємств знімаються з обліку на підставі затверд жених актів, а громадян - за за явами їх власників.

Зняття з обліку в таких випа дках проводиться без огляду транспортних засобів. Номерн і знаки і реєстраційні докум енти здаються до підрозділів Державтоінспекції.

Абзацом 11 п. 8 Порядку визначе но, що державна реєстрація тр анспортних засобів проводит ься за умови сплати їх власни ками передбачених законодав ством податків і зборів (обов 'язкових платежів), а також вне сення в установленому порядк у платежів за проведення огл яду транспортних засобів, де ржавну реєстрацію (перереєст рацію), зняття з обліку, відшко дування вартості бланків реє страційних документів та ном ерних знаків.

Колегія суддів вважає відм ову відповідача у знятті з об ліку транспортних засобів пр авомірною, оскільки вищезаз наченими нормами закону та п орядком, який встановлює єди ну на території України проц едуру державної реєстрації ( перереєстрації), зняття з обл іку транспортних засобів, пе редбачено обов' язок власни ків транспортних засобів над авати платіжні доручення про сплату податку з власників т ранспортних засобів при знят ті з обліку транспортних зас обів.

Таким чином колегія суддів погоджується з висновком су ду першої інстанції, що відпо відачем було доведено та над ано суду належні докази щодо відмови СТОВ «Колос» в знят ті з обліку транспортних зас обів із повідомленням останн ього про необхідність надати платіжні доручення про спла ту податку з власників транс портних засобів, тобто відпо відач діяв на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України.

Колегія суддів вважає, що су дове рішення першої інстанці ї відповідає вимогам матеріа льного та процесуального пра ва і не може бути скасовано чи змінено з підстав, що наведен і в апеляційній скарзі, судом першої інстанції ретельно п еревірено доводи сторін, дан о їм правильну оцінку, ухвала суду є законною і обґрунтова ною, доводами апеляційних ск арг висновки, викладені в суд овому рішенні, не спростовую ться, підстави для скасуванн я постановленого у справі су дового рішення відсутні.

Керуючись ст. ст. 195-196, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п.1 ч.1 ст. 205, ст. 206 Кодексу адм іністративного судочинства України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу сільськ огосподарського товариства з обмеженою відповідальніст ю «Колос» - залишити без з адоволення.

Постанову Донець кого окружного адміністрати вного суду від 01 червня 2011 р. у с праві № 2а/0570/5463/2011 за позовом сіл ьськогосподарського товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Колос» до Управління Державної автомобільної інс пекції Головного управління Міністерства внутрішніх спр ав України в Донецькій облас ті про зобов' язання зняти з обліку транспортний засіб - з алишити без змін.

Ухвала Донецького апеляці йного адміністративного суд у за наслідками розгляду у пи сьмовому провадженні набира є законної сили через п?ять дн ів після направлення їх копі й особами, які беруть участь у справі і може бути оскаржена в касаційному порядку безпо середньо до Вищого адміністр ативного суду України протяг ом двадцяти днів після набра ння законної сили

Головуючий: К.П. Горбенко

Судді: О.П. Лях

В.В. Попов

Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18695206
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобо в' язання зняти з обліку тра нспортний засіб

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5463/2011

Ухвала від 22.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 22.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 19.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 25.06.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Ухвала від 23.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Горбенко К.П.

Постанова від 01.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Ухвала від 11.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні