Рішення
від 03.10.2011 по справі 29/156пд/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.10.11 С права № 29/156пд/2011

За позовом: Регіональне відділення Ф онду державного

майна України по Луганськ ій області,

м. Луганськ;

до першого відповідач а: Приватного підприє мства

Сільськогосподарська ф ірма «Агро»,

м. Луганськ;

другого відповідача : Відкритого акц іонерного товариства

«Білокуракинський елевато р»,

смт. Білокуракине Луганс ької області;

про визнання недій сним договору

купівлі - продажу та

визнання права власності.

Суддя Якушенко Р.Є.;

секретар судового засідан ня: Опренко М.В.;

в присутності представник ів

сторін:

від позивача: ОСОБА_1, спеціаліст 1-ої категорії -

юрисконсульт юридичного в ідділу,

довіреність № 57-01 від 06.09.2011;

від першого відповідача: ОСОБА_2., представник з а

довіреністю б/н від 10.09.2011;

від другого відповідача: повноважний представник у судове засідання

не прибув.

Відповідно до ста тей 44, 811 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни до початку розгляду справ и не заявлено вимоги про фікс ування судового процесу за д опомогою звукозаписувально го технічного засобу.

Суть спору: Регіо нальне відділення Фонду держ авного майна України по Луга нській області (далі - РВ ФДМ У по Луганській області, пози вач у справі) звернулося до го сподарського суду Лугансько ї області до Приватного підп риємства Сільськогосподарс ька фірма «Агро»(далі - ПП СГ Ф «Агро», першого відповідач а у справі) та Відкритого акці онерного товариства «Білоку ракинський елеватор»(далі - ВАТ «Білокуракинський елева тор», другого відповідача у с праві) з вимогами:

- постановити рішення, котр им визнати право власності н а нерухоме майно - захисна с поруда цивільної оборони - о кремо розташоване сховище (і нв. № 119), що розташоване за адре сою: Луганська область, Білок уракинський район, смт. Білок уракине, вул. Чапаєва, 238, за дер жавою України в особі регіон ального відділення Фонду дер жавного майна України по Луг анській області;

- визнати недійсним договір купівлі - продажу від 12.01.2007 реє стр. № 22, укладений між ВА Т «Білокуракинський елевато р»та ПП СГФ «Агро» в частині п родажу захисної споруди циві льної оборони - окремо розта шоване сховище (інв. № 119), що роз ташоване за адресою: Лугансь ка область, Білокуракинський район, смт. Білокуракине, вул. Чапаєва, 238.

Позивач посилаючись на нор ми частини 1 статті 203, частини 3 статті 215, статей 392, 658 Ци вільного кодексу України (да лі - ЦК України) обґрунтовує свої вимоги тим, що єдиним вла сником спірного майна має бу ти держава, оскільки РВФДМУ п о Луганській області, як орга ном управління цим майном, не приймалось рішення щодо йог о приватизації та з державно ї власності воно не вибувало .

До початку розгляду справи позивач подав пояснення по с праві від 21.09.2011 № 10-01-04589, в яких конк ретизував позовні вимоги та виклав їх в наступній редакц ії:

- постановити рішення, котри м визнати право власності на нерухоме майно - склад циві льної охорони (інв. № 119), що розт ашоване за адресою: Луганськ а область, Білокуракинський район, смт. Білокуракине, вул. Чапаєва, 238, за державою Україн и в особі регіонального відд ілення Фонду державного майн а України по Луганській обла сті;

- визнати недійсним договір купівлі - продажу від 12.01.2007 реє стр. № 22, укладений між ВА Т «Білокуракинський елевато р»та ПП СГФ «Агро» в частині п родажу складу цивільної охор они (інв. № 119), що розташоване за адресою: Луганська область, Б ілокуракинський район, смт. Б ілокуракине, вул. Чапаєва, 238, як і є предметом судового розгл яду (а.с.64).

Приватне підприємство С ільськогосподарська фірма « Агро» (далі - ПП СГФ «Агро» ) перший відповідач у справі, н адав відзив на позов б/н від 22.09 .2011, в якому проти позовних вимо г заперечує з огляду на насту пне.

Згідно з договором купівлі - продажу майна - цілісного майнового комплексу, укладе ного між ВАТ «Білокуракинськ ий елеватор»та ПП СГФ «Агро» та посвідченого приватним но таріусом Луганського місько го нотаріального округу ОС ОБА_3 12.01.2007 за реєстровим № 33 ПП СГФ «Агро» купило цілісний м айновий комплекс, що розташо ваний за адресою: Луганська о бласть, Білокуракинський рай он, смт. Білокуракине, вул. Чап аєва, 238. Згідно змісту додатку № 1, що є невід' ємною частино ю до даного договору серед ін ших об' єктів нерухомого май на відсутнє сховище цивільно ї оборони, а є тільки бомбосхо вище за № 61.

Крім того, ВАТ «Білокуракин ський елеватор» при продажу цілісного майнового комплек су не вказав та не попереджув ав ПП СГФ «Агро»про існуванн я права третіх осіб на майно, щ о було предметом продажу.

Відкрите акціонерне тов ариство «Білокуракинський е леватор»(далі - ВАТ «Біло куракинський елеватор») друг ий відповідач у справі, надав відзив на позов від 30.09.2011, яким в изнав позовні вимоги позивач а повністю та зазначив, що бом босховище було включено до п ереліку майна продажу помилк ово, просить розглянути спра ву без участі його представн ика.

При з'ясуванні фактичних об ставини справи, дослідженням наданих сторонами доказів, з аслухавши присутніх у судово му засіданні представників п озивача та першого відповіда ча, суд

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до пункту 1.1 С татуту ВАТ «Білокуракинськи й елеватор»(другий відповіда ч у справі) створене відповід но до рішення Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області від 09.07.1998 № 931 шляхом пер етворення державного підпри ємства Білокуракінський еле ватор відповідно до Законів України «Про приватизацію де ржавного майна», «Про господ арські товариства».

Під час приватизації відпо відно до Плану приватизації державного майна Білокураки нського елеватора з вартості цілісного майнового комплек су вилучена вартість державн ого майна, що не увійшла до ста тутного капіталу Товариства , серед якого значиться і спір не майно - склад цивільної о хорони (інвентарний № 119), яке за лишилось на балансі створено го Товариства (а.с.15).

04.07.2006 позивачем у справі була здійснена повторна перевірк а утримання, збереження та ви користання майна, яке не увій шло до статутного фонду ВАТ « Білокуракинський елеватор» , але залишилось на його балан сі.

За результатом перевірки б уло складено відповідний акт від 04.07.2006 стану державного майн а, що перебуває на балансі ВАТ «Білокуракинський елеватор », відповідно до якого склад ц ивільної охорони (інвентарни й № 119) був наявним та залишеним на балансі Товариства до при йняття управлінського рішен ня (а.с.17).

08.07.2011 позивач на свій запит от римав від Білокуракинського БТІ копію договору купівлі - продажу майна - цілісного ма йнового комплексу від 12.01.2007 № 22 (а .с.18-22), укладений між ВАТ «Білок уракинський елеватор»(други й відповідач у справі) та ПП СГ Ф «Агро»(перший відповідач у справі), який був посвідчений приватним нотаріусом Луганс ького міського нотаріальног о округу ОСОБА_3 та зареєс трований за № 22.

Відповідно до пункту 1.1 вказ аного договору Продавець, др угий відповідач у справі, пер едав у власність Покупця, пер шого відповідача у справі, ці лісний майновий комплекс ВАТ «Білокуракинський елеватор », який розташований за адрес ою: Луганська область, Білоку ракинський район, см т. Білокуракине, вул. Чапаєва, 238.

У рядку 61 додатку № 1, який є не від' ємною частиною зазначе ного договору, Продавець пер едав у власність Покупцю, окр ім інших об' єктів, що входят ь до складу об' єкту продажу , також бомбосховище - об' є кт державної власності, за ін вентарним № 119 (зворот а.с.21).

РВ ФДМ України по Луганські й області, позивач у справі, ли стом від 22.07.2011 № 11-07-03604 звернулось д о ПП СГФ «Агро»з пропозицією відмовитись від права власн ості на зазначене сховище (а.с .23).

ПП СГФ «Агро»відповіді не н адало, що і стало підставою дл я звернення позивача до госп одарського суду з даним позо вом.

Перший відповідач права вл асності позивача на вказаний об' єкт не спростував.

Другий відповідач позовні вимоги визнав повністю.

Оцінивши всі обставини спр ави, подані сторонами докази , суд дійшов висновку про задо волення позову повністю з ог ляду на наступне.

Статтею 326 ЦК України визнач ено, що у державній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить державі У країна. Від імені та в інтерес ах держави Україна право вла сності здійснюють відповідн о органи державної влади. Упр авління майном, що є у державн ій власності, здійснюється д ержавними органами, а у випад ках, передбачених законом, мо же здійснюватися іншими суб' єктами.

Відповідно до пункту 1.3 Поло ження про управління державн им майном, яке не увійшло до ст атутних капіталів господарс ьких товариств у процесі при ватизації, але перебуває на ї х балансі, затвердженого нак азом Фонду державного майна України та міністерства екон оміки України № 908/68 від 19.05.1999 та ст атті 7 Закону України «Про при ватизацію державного майна» органом, уповноваженим управ ляти державним майном, яке не увійшло до статутних капіта лів господарських товариств у процесі приватизації, але п еребуває на їх балансі, є Фонд державного майна України та його регіональні відділення .

Матеріалами справи доведе но, що спірне нерухоме майно - склад цивільної охорони (інв ентарний № 119), що розрашований за адресою: Луганська област ь, Білокуракинський район, см т. Білокуракине, вул. Чапаєва, 238 є державною власністю, оскі льки під час приватизації Бі локуракинського елеватора н е включено до вартості майна , що підлягало приватизації, а залишилося на балансі створ еного ВАТ «Білокуракинський елеватор»у повному господар ському віданні, яке несе відп овідальність за його збереже ння та витрати на його утрима ння (розділ 8 Плану приватизац ії від 04.06.1998).

Згідно статті 392 ЦК України в ласник майна може пред' явит и позов про визнання його пра ва власності, якщо це право ос порюється або не визнається іншою особою, а також у разі вт рати ним документа, який засв ідчує його право власності.

Отже, вимоги позивача про ви знання права власності на не рухоме майно - склад цивільн ої охорони (інввентарний № 119), щ о розташоване за адресою: Луг анська область, Білокуракинс ький район, смт. Білокуракине , вул. Чапаєва, 238, за державою Ук раїна в особі регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області є обґрунтованими та підлягать задоволенню.

Статтею 319 ЦК України встано влено, що власник володіє, к ористується, розпоряджаєтьс я своїм майном на власний роз суд.

Відповідно до статті 321 ЦК Ук раїни право власності є непо рушним. Ніхто не може бути про типравно позбавлений цього п рава чи обмежений у його здій сненні.

Матеріали справи свідчать , що ВАТ «Білокуракинський ел еватор», другий відповідач у справі, укладаючи 12.01.2007 договір купівлі - продажу майна - ц ілісного майнового комплекс у включив до переліку майна з а № 61, що передається у власніс ть Покупцю, ПП СГФ «Агро», перш ому відповідачу у справі, об' єкт державної власності - бо мбосховище вартістю 14300 грн. 00 коп., яке є саме - складом цивільної охорони (і нвентарний № 119) відпові дно до Плану приватизації де ржавного майна Білокуракинс ький елеватор.

Таким чином, другий відпові дач у справі, ВАТ «Білокураки нський елеватор», безпідстав но розпорядився майном, яке н алежить державі та яким упра вляє позивач у справі.

Відповідно до частини 1 стат ті 203 ЦК України зміст правоч ину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільн ого законодавства, а також ін тересам держави і суспільств а, його моральним засадам.

Статтею 215 ЦК України встано влено, що підставою недійсн ості правочину є недодержанн я в момент вчинення правочин у стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами п ершою - третьою, п'ятою та шос тою статті 203 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що договір ку півлі - продажу майна - ціл існого майнового комплексу в ід 12.01.2007 № 22 є недійсним в частині продажу державного майна - бомбосховища (№ 61 переліку), як е є складом цивільної охорон и (інвентарний № 119).

Відповідно до статті 217 ЦК Ук раїни недійсність окремої частини правочину не має нас лідком недійсності інших йог о частин і правочину в цілому , якщо можна припустити, що пра вочин був би вчинений і без вк лючення до нього недійсної ч астини.

Отже, вимоги позивача визна ти недійсним договір купівлі - продажу від 12.01.2007 реєстр. № 22, у кладений між ВАТ «Білокураки нський елеватор»та ПП СГФ «А гро»в частині продажу складу цивільної охорони (інвентар ний № 119), що розташоване з а адресою: Луганська область , Білокуракинський район, смт . Білокуракине, вул. Чапаєва, 238, є правомірними та такими, що п ідлягають задоволенню.

На підставі статей 44, 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України судові витрати (державне мито у сумі 143 грн. 00 ко п., 85 грн. 00 коп. та в итрати на інформаційно - техн ічне забезпечення судового п роцесу у сумі 236 грн. 00 коп.) відно сяться на другого відповідач а у справі відповідно розмір у задоволених позовних вимог , оскільки спір виник внаслід ок неправильних дій другого відповідача у справі.

Судові витрати стягуються з другого відповідача до Дер жавного бюджету України, оск ільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому за коном порядку.

Керуючись статями 33, 34, 43, 44, 49, 78, 82- 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повн істю.

2. Визнати право власності н а нерухоме майно - склад цив ільної охорони (інвентариний № 119), що розташоване за адресою : Луганська область, Білокура кинський район, смт. Білокура кине, вул. Чапаєва, 238, за держав ою України в особі регіональ ного відділення Фонду держав ного майна України по Луганс ькій області.

3. Визнати недійсним догові р купівлі - продажу від 12.01.2007 ре єстр. № 22, укладений між В ідкритим акціонерним товари ством «Білокуракинський еле ватор»та Приватним підприєм ством Сільськогосподарсько ю фірмою «Агро»в частині про дажу складу цивільної охорон и (інвентарний № 119), що розташов ане за адресою: Луганська обл асть, Білокуракинський район , смт. Білокуракине, вул. Чапає ва, 238.

4. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства «білок уракинський елеватор», вул. Ч апаєва, 238, смт. Білокуракине Лу ганської області, 92200, ідентифі каційний код 00957181:

- на користь Державного бюд жету України на п/р 31118095700006, МФО 8040 13, ОКПО 24046582, отримувач - УДК у м. Луганську ГУДКУ у Луганській області, банк - ГУДКУ в Луган ській області, код бюджетної класифікації 22090200 витрати зі с плати державного мита в сумі 228 грн. 00 коп., видати на каз після набрання рішенням законної сили;

- на користь Державного бюд жету України на п/р 31217264700006, МФО 804013 , ОКПО 24046582, отримувач - УДК у м. Л уганську, банк - ГУДКУ в Луга нській області, код бюджетно ї класифікації 22050003, витрати на інформаційно - технічне заб езпечення судового процесу в сумі 236 грн. 00 коп., в идати наказ після набрання р ішенням законної сили.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України у судовому за сіданні оголошено тільки вст упну та резолютивну частини рішення суду.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного стро ку з дня його підписання.

Дата підписання рішення - 07.10.2011.

Суддя Р.Є. Якушенко

Дата ухвалення рішення03.10.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18721187
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/156пд/2011

Рішення від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Якушенко Р.Є.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Якушенко Р.Є.

Ухвала від 13.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Якушенко Р.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні