Рішення
від 13.10.2011 по справі 18/2363/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, те л. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.10.2011 р. Справа №18/2363/11

За позовом ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Кафе "Ве чірнє", вул. Леніна, 26/37,Кременчу к,Полтавська область,39600

про визнання недійсним и загальних зборів товариств а

Суддя Тимощенко О.М.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2

від відповідача: Тищенк о В.М.

В судовому засіданні 13.10.2011 р оку суд оголосив представник ам сторін вступну та резолют ивну частини рішення у відпо відності до положень ст. 85 ГПК України.

СУТЬ СПРАВИ: Розглядаєть ся позовна заява про визнанн я недійсними рішення загальн их зборів відповідача (прото кол № 4 ) від 07.11.2002р. щодо виключен ня ОСОБА_1 зі складу товар иства.

Відповідач у відзиві на поз ов та його представник в судо вому засіданні проти задовол ення позовних вимог заперечу є, посилаючись на наявність к воруму при проведенні спірни х зборів. Також відповідач вв ажає, що позивач пропустив ст рок позовної давності, а тому відповідачем зроблено заяву на підставі ст. 257 ЦК України п ро застосування строків позо вної давності.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в сторін, суд встановив:

Судом встановлено та п ідтверджується матеріалами справи, що ТОВ "Кафе "Вечірнє" (в ідповідач) було зареєстрован е розпорядженням виконавчог о комітету Кременчуцької міс ької ради Полтавської област і № 152-Р від 14.02.1996р.

Як вбачається з матеріал ів справи, відповідно до Стат уту ТОВ «Кафе «Вечірнє», в ред акції дійсній на момент прий няття спірного рішення, ОСО БА_1 (позивач) є учасником ТОВ "Кафе "Вечірнє" ( копія статуту в мат. справи).

07.11.2011 року відбулися збори учасників ТОВ «Кафе «Вечірн є», рішенням яких було виключ ено зі складу учасників за си стематичну неявку на загальн і збори учасників товариства , систематичне порушення вим ог статуту товариства ОСО БА_1 При цьому позивач на збо рах присутня не була.

Згідно з установчими до кументами Товариства, а саме п. 8 Установчого Договору учас ники Товариства зобов' язан і виконувати умови установчи х документів; виконувати при йняті на себе обов' язки по в ідношенню до Товариства; спр ияти Товариству досягненню у становчої діяльності; не роз голошувати конфіденційну ін формацію про діяльність Това риства; вносити додаткові вк лади в порядку, в розмірах та с пособами, передбаченими ріше нням зборів Учасників (арк. сп рави 8-12).

Відповідно до норм ст. 1 5 ЦК України кожна особа має пр аво на захист свого цивільно го права у разі його порушенн я, невизнання, оспорювання.

Корпоративними правам и, згідно ст. 167 Господарського кодексу України, є права осо би, частка якої визначається у статутному фонді (майні) гос подарської організації, що в ключають правомочності на уч асть цієї особи в управлінні господарською організацією , отримання певної частки при бутку (дивідендів) даної орга нізації та активів у разі лік відації останньої відповідн о до закону, а також інші право мочності, передбачені законо м та статутними документами. Під корпоративними відносин ами маються на увазі відноси ни, що виникають, змінюються т а припиняються щодо корпорат ивних прав.

Товариством з обмежено ю відповідальністю є заснова не одним або кількома особам и товариство, статутний капі тал якого поділений на частк и, розмір яких встановлюєтьс я статутом (ст. 140 ЦК). Статут тов ариства з обмеженою відповід альністю містить відомості п ро розмір статутного капітал у, з визначенням частки кожно го учасника, склад та компете нцію органів управління і по рядок прийняття ними рішень. ( ст. 143 ЦК).

У відповідності до ч. 1 ст. 100 ЦК, право участі у товаристві є особистим немайновим прав ом і не може окремо передават ися іншій особі.

Управління діяльніст ю господарського товариства здійснюють його органи та по садові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких ви значається залежно від виду товариства, а у визначених за коном випадках - учасники тов ариства (ст. 89 ГК). Органами упра вління товариством є загальн і збори його учасників і вико навчий орган, якщо інше не вст ановлено законом (ст. 97 ЦК)

Відповідно до ст. 98 ЦК за гальні збори учасників товар иства мають право приймати р ішення з усіх питань діяльно сті товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції вико навчого органу. Рішення зага льних зборів приймаються про стою більшістю від числа при сутніх учасників, якщо інше н е встановлено установчими до кументами або законом. Поряд ок скликання загальних зборі в визначається в установчих документам товариства. Рішен ня загальних зборів може бут и оскаржене учасником товари ства до суду.

Згідно ст. 145 ЦК вищим орг аном товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. До викл ючної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальніст ю належить: визначення основ них напрямів діяльності това риства, затвердження його пл анів і звітів про їх виконанн я, внесення змін до статуту то вариства, зміна розміру його статутного капіталу, створе ння та відкликання виконавчо го органу товариства, визнач ення форм контролю за діяльн істю виконавчого органу, ств орення та визначення повнова жень відповідних контрольни х органів, затвердження річн их звітів та бухгалтерських балансів, розподіл прибутку та збитків товариства, виріш ення питання про придбання т овариством частки учасника, виключення учасника із товар иства, прийняття рішення про ліквідацію товариства, приз начення ліквідаційної коміс ії, затвердження ліквідаційн ого балансу. Черговість та по рядок скликання загальних зб орів встановлюються статуто м товариства і законом. Стату том товариства (п.8.3.3 Статуту) до компетенції загальних зб орів віднесено обрання (приз начення ) і відклик директора .

Ст. 58 Закону України «П ро господарські товариства" ( далі - Закон) передбачає, що за гальні збори учасників склад аються з учасників товариств а або призначених ними предс тавників. Учасники мають кіл ькість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутно му (складеному) капіталі.

Згідно ч. 5 ст. 61 Закону, що про проведення загальних зборів товариства учасни ки повідомляються передбач еним статутом способом з заз наченням часу і місця провед ення зборів та порядку денно го. Повідомлення повинно бу ти зроблено не менш як за 30 дні в до скликання загальних збо рів. Будь-хто з учасників тов ариства вправі вимагати розг ляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до почат ку зборів. Не пізніш як за 7 дн ів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можли вість ознайомитися з докум ентами, внесеними до порядк у денного зборів. З питань, не включених до порядку денног о, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасни ків, присутніх на зборах.

У відповідності до ст. 60 З акону загальні збори учасник ів вважаються повноважними, якщо на них присутні учасник и (представники учасників), що володіють у сукупності біль ш як 60 відсотками голосів. Уча сники зборів, які беруть учас ть у зборах, реєструються з за значенням кількості голосів , яку має кожний учасник. Цей п ерелік підписується головою та секретарем зборів. Будь-хт о з учасників товариства з об меженою відповідальністю вп раві вимагати розгляду питан ня на загальних зборах учасн иків за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 д нів до початку зборів.

При вирішенні питання пр о визнання недійсними рішенн я загальних зборів слід врах овувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господар ського товариства, є підста вою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.

Безумовною підставою д ля визнання недійсними рішен ь загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є:

- прийняття загальними зб орами рішення за відсутності кворуму для проведення зага льних зборів чи прийняття рі шення (статті 41,42, 59, 60 Закону "Про господарські товариства" );

- прийняття загальними зб орами рішень з питань, не вкл ючених до порядку денного з агальних зборів товариства ( частина четверта статті 43 Зак ону "Про господарські товари ства");

- прийняття загальними з борами рішення про зміну ста тутного капіталу товариств а, якщо не дотримано проце дури надання акціонерам (уч асникам) відповідної інформ ації (статті 40, 45 Закону "Про го сподарські товариства" ).

При вирішенні питанн я про недійсність рішень заг альних зборів у зв'язку з інши ми порушеннями, допущеними п ід час скликання та проведе ння загальних зборів, госпо дарський суд повинен оцінити , наскільки ці порушення могл и вплинути на прийняття за гальними зборами відповідно го рішення ( п. 18 Постанови Верх овного Суду України від 24.10.2008 р оку N 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів ").

Відповідно до ст.64 Зако ну України «Про господарські товариства сучасника товари ства з обмеженою відповідаль ністю, який систематично не в иконує або не належним чином виконує обов' язки або пере шкоджає своїми діями досягне нню цілей товариства , може бу ти виключено з товариства на основі рішення , за яке прогол осували учасники, що володію ть у сукупності більш як 50 від сотками загальної кількості голосів учасників товариств а. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні у часті не бере.

Згідно зі ст. 11 Закону Укр аїни «Про господарські товар иства" учасники товариства з обов' язані :

а) додержувати установчих документів товариства і вик онувати рішення загальних зб орів та інших органів управл іння товариства;

б) виконувати свої зобов' язання перед товариством, в тому числі і пов'язані з май новою участю, а також вноси ти вклади (оплачувати акції) у розмірі, порядку та засобам и, передбаченими установчим и документами;

в) не розголошувати коме рційну таємницю та конфіде нційну інформацію про діяльн ість товариства;

г) нести інші обов'язки, якщ о це передбачено цим Закон ом, іншим законодавством Укр аїни та установчими документ ами.

Прийняття рішення про виключення учасника з го сподарського товариства за коном віднесено до компет енції учасників цих товарис тв, а не господарського суд у. Суд лише перевіряє обґр унтованість та законність прийняття рішення про виклю чення учасника у разі подан ня останнім позову про виз нання такого рішення недійс ним.

У рішенні про виключення учасника з господарського т овариства повинно бути обґр унтовано причини такого викл ючення і зазначено, які саме ф акти невиконання статутних обов'язків стали підставою виключення учасника з товар иства, в чому полягає система тичність невиконання учасни ком товариства його обов'язк ів, якими саме діями (бездіяль ністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товариства . Відсутність відповідних в ідомостей у рішенні про ви ключення учасника з товарис тва може бути підставою визн ання такого рішення недійсни м за позовом даного учасника .

Пунктом 19 Постанови Верх овного Суду України від 24.10.2008 р оку визначено, що право на зве рнення до суду з позовом про в изнання недійсними рішень ор ганів управління товариства мають лише ті його учасники, я кі були учасниками на дату пр ийняття рішення, що оскаржує ться. Для визнання недійсним рішення загальних зборів то вариства необхідно встанови ти факт порушення цим рішенн ям прав та законних інтересі в учасника товариства. Якщо з а результатами розгляду спра ви факт такого порушення не в становлено, господарський су д не має підстав для задоволе ння позову.

Згідно з положеннями ст . 1 ГПК України підприємства, у станови, організації, інші юр идичні особи (у тому числі іно земні), громадяни, які здійсню ють підприємницьку діяльніс ть без створення юридичної о соби і в установленому поряд ку набули статусу суб'єкта пі дприємницької діяльності (да лі - підприємства та організа ції), мають право звертатися д о господарського суду згідно з встановленою підвідомчіст ю господарських справ за зах истом своїх порушених або ос порюваних прав і охоронювани х законом інтересів, а також д ля вжиття передбачених цим К одексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням. У випадках, передбачених законодавчими актами Україн и, до господарського суду маю ть право також звертатися де ржавні та інші органи, фізичн і особи, що не є суб'єктами під приємницької діяльності.

Як вбачається з матер іалів справи, в протоколі заг альних зборів учасників това риства 07.11.2002 року зазначено, що на зборах були присутні учас ники товариства з кількістю 68,21% голосів. До порядку денного були включено питання про ви ключення позивача з учасникі в товариства та перерозподіл часток.

Відповідно до статті 32 ГПК України доказами у справ і є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору.

Згідно зі статтею 33 цьог о ж Кодексу кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень. В силу вказаної норми пре дметом доказування є обстави ни, які свідчать про дійсні пр ава та обов'язки сторін у спра ві та складаються з фактів, як ими позивач обґрунтовує підс тави позову, та фактів, якими в ідповідач обґрунтовує запер ечення проти позову.

Обставини справи, які ві дповідно до законодавства по винні бути підтверджені певн ими засобами доказування, не можуть підтверджуватись інш ими засобами доказування (ст .34 ГПК України).

Частиною 1 ст.43 ГПК України встановлено, що господарськи й суд оцінює докази за своїм в нутрішнім переконанням, що ґ рунтується на всебічному, по вному та об' єктивному розгл яді в судовому засіданні всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом, а згі дно ч. 2 цієї ж статті ніякі док ази не мають для суду заздале гідь встановленої сили.

Відповідачем не надано суд у належних та допустимих док азів наявності кворуму при п роведенні спірних зборів, си стематичної неявки на загаль ні збори учасників товариств а позивача, систематичного п орушення позивачем вимог ста туту товариства. Крім того, уч асть в загальних зборах учас ників є правом, а не обов'язком учасника товариства.

Судом також досліджено суд ові рішення що стосуються сп ірних правовідносин та знахо дяться в матеріалах справи (а рк. справи 25- 33, 80-85, 88).

Як встановлено судом, рішен ням суду від 18.06.2009 року у справі №20/390-20/85, залишеним без змін пост ановою КМАГС від 10.09.2009 року, зад оволено позовні вимоги ОСО БА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 до ТОВ "Кафе Вечірнє" про ви знання недійсними змін до ст атуту ТОВ "Кафе Вечірнє" , які б ули зареєстровані 20.05.2003 року, що були внесені на підставі ріш ень оформлених протоколом за гальних зборів учасників тов ариства № 4 від 07.11.2002 року (арк. сп рави 25- 33).

Так, в основу рішення го сподарського суду Полтавськ ої області у справі №20/390-20/85 покл адена та обставина, що частин а осіб, які були присутні на зб орах 07.11.2002 року до моменту пров едення цих зборів подали зая ви про вихід з Товариства з об меженою Відповідальністю “К афе “Вечірнє” у добровільном у порядку. З урахуванням долі учасників, які подали заяви п ро вихід з Товариства з обмеж еною Відповідальністю “Кафе “Вечірнє” (зокрема, ОСОБА_8 ., ОСОБА_9, ОСОБА_10 перед авали свої долі позивачці ) та відповідно не могли брати уч асть в голосуванні на зборах 07.11.2002р. суд дійшов висновку про відсутність кворуму при при йнятті рішень 07.11.2002р.

Відповідно до положень ст. 35 ГПК України факти, в становлені рішенням господ арського суду (іншого орган у, який вирішує господарські спори), за винятком встано влених рішенням третейсько го суду, під час розгляду од нієї справи, не доводяться зн ову при вирішенні інших спор ів, в яких беруть участь ті сам і сторони.

Таким чином, у рішенні су ду у справі №20/390-20/85 встановлено факт відсутності кворуму пр и проведенні спірних зборів.

В матеріалах справи № 18/2 363/11 знаходяться копії заяв про вихід ще у 2001 році, тобто до про ведення спірних зборів, ОС ОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 ( арк. справи 22-24).

Висновок суду у справі № 20-390-20/85 щодо відсутності кворум у при проведення вищезазначе них загальних зборів ТОВ «К афе «Вечірнє», які були зареє стровані 20.05.2003 року має преюди ційне значення при розгляді даної справи.

Суд не приймає до уваг и заперечення відповідача с тосовно пропуску позивачем с троку позовної давності, оск ільки право на участь у товар иства є особистим немайновим правом ( ст. 100 ЦК України. Згідн о ст. 268 ЦК України до вимог, на я кі не поширюється позовна да вність віднесено вимогу, що випливає із порушення особи стих немайнових прав, крім ви падків, встановлених законом . Аналогічна правова позиція підтверджується судовою пра ктикою, зокрема постановами ВГСУ від 20.01.2011 року у справі № 38/29-1 0, від 02.02.2011 року у справі № 11/111-10, ві д 07.12.2010 року у справі № 9/110(2010), від 21 .06.2011 року у справі №К7/213-10, від 17.02.2011 р оку у справі № 19/99(24/72) та ін.

Таким чином, враховуючи матеріали справи, дослідивш и та оцінивши подані докази, с уд дійшов висновку, що позовн і вимоги обґрунтовані і підл ягають задоволенню, оскільки при проведенні спірних збор ів не було дотримано кворуму ; відсутні правові підстави д ля виключення позивача з чис ла учасників товариства; ріш ення від 07.11.2002 року в частині ви ключення позивача порушує йо го права.

На підставі матеріалі в справи та керуючись 33,35,43,49,82-85 Г ПК України, суддя, -

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги задов ольнити.

2. Визнати недійсними рішен ня загальних зборів товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Кафе Вечірнє" від 07.11.2002р. що до виключення ОСОБА_1 зі с кладу товариства.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою Відповідальністю “Кафе “Вечірнє”(39600, м. Кременч ук, вул.. Леніна 26/37, код ЄДРПОУ 23813 409, р/р 260073013702214 в Кременчуцькому ві дділенні українського АБ “Пр омінвестбанк”, м. Кременчук М ФО 331144) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1) 85 грн. витрат по спла ті державного мита, 236 грн. вит рат на інформаційно- технічн е забезпечення судового проц есу.

Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Тимощенко О.М.

повне рішення складено 14.10.2011 року

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18722098
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/2363/11

Рішення від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 14.03.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Ухвала від 20.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій В.М.

Судовий наказ від 03.01.2012

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Постанова від 27.12.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Хачатрян В.С.

Рішення від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні