Рішення
від 06.10.2011 по справі 5015/4628/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.10.11 С права№ 5015/4628/11

Господарським судом Льві вської області розглянуто у відкритому судовому засідан ні матеріали справи

За позовом: ПАТ “Кредоба нк”, м.Львів;

До Відповідача: ПП “Арка -Сервіс Будматеріали” с.Нава рія, Пустомитівського р-ну Ль вівської обл.

Про: стягнення 399103,89грн.

Суддя: Левицька Н.Г.

Секретар судового засідан ня: Байко А.Я.

В судовому засіданні взял и участь представники Сторін :

Позивача: ОСОБА_1- пре дст. (дов. №109 від 19.01.2011р.)

Відповідача: не з' явив ся;

Позивачу, який взяв участ ь у справі, роз' яснено зміст ст.ст. 20, 22, 811 ГПК України, а саме, й ого процесуальні права та об ов' язки, зокрема, право заяв ляти відводи.

Від здійснення технічного запису судового процесу пре дставник позивача відмовивс я.

Суть справи:

Позовні вимоги заявлено ПАТ “Кредобанк”, м.Львів до ві дповідача: ПП “Арка-Сервіс Будматеріали” с.Наварія, Пус томитівського р-ну Львівсько ї обл. про стягнення 399103,89гр н.

Обставини справи:

Розглянувши матеріали с прави, суд визнав представле ні матеріали достатніми для прийняття заяви до розгляду, ухвалою від 12.08.2011р. порушив про вадження у справі та ухвалив призначити судовий розгляд справи на 29.08.2011р. Цією ж ухвалою суд зобов' язав сторони дол учити ряд документів, необхі дних для вирішення спору.

Судове засідання двічі від кладалось з причин неявки ві дповідача.

Відповідач двічі в судове з асідання не з' явився, відзи ву на позов не подав, проти поз овних вимог по суті не запере чив, правом на захист своїх пр ав не скористався, хоча був на лежним чином повідомлений пр о дату, час та місце розгляду с прави (ухвали надсилались на адресу відповідача рекоменд ованими листами із повідомле нням про вручення).

Суд вважає можливим розгля нути матеріали справи за ная вними у ній документами керу ючись вимогами ст. 75 ГПК Украї ни.

Дослідивши наявні у матері алах справи докази, всебічно та повно з' ясувавши обстав ини справи, на яких ґрунтують ся позовні вимоги, оглянувши у судовому засіданні оригін али документів, копії яких зн аходяться у матеріалах справ и, судом встановлено наступн е:

Між Відкритим Акціонерним Товариством „Кредобанк", в ос обі Заступника Директора Дру гої Львівської філії Банку Щ енснович Галини Арсенівни (д алі позивач Банк) та Приватни м підприємством “Арка-Сервіс Будматеріали”, в особі Дирек тора Яреми Ростислава Олекса ндровича (далі відповідач) 29.03.2 007р. в письмовій формі укладен о Кредитний договір №50/07-к (далі - кредитний договір), відповід но до умов якого Банк зобов'яз ався надати відповідачу кред ит у сумі 343910,00грн., на часткову о плату за автомобіль VW Т5 Shuttle, за Д оговором купівлі-продажу авт омобіля №26208 від 12.03.2007р., укладено му між ПП “Арка сервіс Будмат еріали” та ТзОВ “Компанія “А ЛЕКС”, та за екскаватор-наван тажувач АТЕК-999Е по договору № 15/07 від 12.02.2007 року, укладеному між ПП “Арка сервіс Будматеріал и” та ЗАТ “АТЕК”, зі строком по вернення - 28.03.2012р. та зі сплатою за користування кредитними коштами з розрахунку 19 % річни х.

Кредитним договором встан овлено, що кредит надається Б анком у безготівковій формі шляхом перерахування на пото чний рахунок №20736500723562.

Прийняті на себе зобов'язан ня за Кредитним договором Ба нк виконав у повному обсязі, п ерерахувавши кошти в сумі 343910,0 0грн., що підтверджується мемо ріальним ордером №1 та меморі альним ордером від 29.03.2007р. в пор ядку, передбаченому п. 2.1.4. Кред итного договору.

Згідно із ст. 526 ЦК України зо бов'язання повинні виконуват ись належним чином у відпові дності з умовами договору, як ий є обов'язковим для виконан ня сторонами (ст. 629 ЦК України), і вимогами законодавства. Вс упереч цьому відповідач не в иконав своїх зобов'язань, пер едбачених Кредитним договор ом.

Відповідно до умов п.5.1. Креди тного договору Відповідач ПП “Арка-Сервіс Будматеріали” зобов'язується повернути кре дит у повному обсязі в порядк у і терміни, визначені даним д оговором, та сплатити процен ти за користування кредитом. Повернення суми кредиту зді йснюється відповідно до граф іку викладеного у ч. 2 п.п. 5.1 Кред итного договору. Одночасно п оложеннями Кредитного догов ору передбачено обов'язок По зичальника сплачувати проце нти за користування кредитом , які нараховуються на суму за боргованості по кредиту за м етодом “факт/360” за ставкою пе редбаченою п.1.1 кредитного Дог овору, у валюті кредиту щоміс яця, але не пізніше останньог о робочого дня місяця, за який нараховані проценти. Відпов ідно до ч. І ст.530 Цивільного Код ексу України, якщо у зобов'яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягав виконанню у цей строк (т ермін). Станом на 06.10.2011р. відпові дачем не сплачено у повному о бсязі заборгованість по кред иту та відсотки за користува ння кредитом, строк сплати як их настав, чим порушив право п озивача на їх отримання, пере дбачене ч.І ст.1048 Цивільного Ко дексу України. Відповідно до п.п.2.9,5.9 Кредитного договору Ба нк у разі несвоєчасної сплат и процентів та/або поверненн я кредиту (частини кредиту) вп раві вимагати дострокового п овернення кредиту, процентів , комісій та інших належних до сплати платежів за Договоро м, про що письмово повідомляє Позичальника.

Станом на 06.10.2011р. до сплати під лягають 234700,00грн. - неповернут а сума кредиту, в тому числі 17144 0,00грн. - прострочена заборгов аність за кредитом, також нар ахована комісія за управлінн я кредитом у розмірі 375,00грн., що підтверджується Розрахунко м заборгованості за кредитом (додаток №3). Також станом на 06.10. 2011р., як визначив позивач, до сп лати підлягають 125003,93грн. - прост роченої заборгованості по ві дсотках за користування кред итними коштами, що підтвердж ується розрахунком заборгов аності по кредиту (додаток №3), де відображено прострочену заборгованість відповідача по відсотках.

Згідно з п.7.1. Кредитного дого вору, за несвоєчасне виконан ня грошових зобов'язань за ци м Договором Позичальник (від повідач), крім відшкодування збитків, сплачує пеню в розмі рі подвійної облікової ставк и Національного Банку Україн и, що діяла у період прострочк и, за весь час прострочки. У зв 'язку із невиконанням відпов ідачем зобов'язань по поверн енню кредиту та відсотків за його користування станом на 06.10.2011р., відповідач зобов'язани й сплатити позивачу 22959,18грн. - пені за несвоєчасне погашенн я кредиту, 16034,77грн. - пені за нес воєчасне погашення відсоткі в по кредиту, 31,01грн. - пені за н есвоєчасне погашення комісі ї за управління кредитом, що п ідтверджується розрахунком загальної заборгованості ві дповідача за Кредитним догов ором № 50/07-к від 29.03.2007р. (додаток №3).

Відповідачу позивачем над силалось, повідомлення-вимог а №27 - 1728 від 14.02.2011р., з повідомлен нями про вручення від 15.02.2011р. (до даток №4) з вимогою повернути н есплачену суму заборгованос ті, однак відповідач своїх зо бов' язань за Кредитним дого вором не виконав на день пода ння позовної заяви до суду.

Станом на 06.10.2011р. до сплати під лягають 399103,89грн. - сума неповерн утого відповідачем кредиту, відсотків, комісії та пені.

При вирішенні справи суд ви ходив з наступного:

Відповідно до вимог ч.1 ст.193 Г осподарського кодексу Украї ни, суб'єкти господарювання т а інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов'язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов'язання - відповідн о до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із вимогами ч.1,2 ст.509 ЦК України, зобов'язанням є прав о відношення, в якому одна сто рона (боржник) зобов'язана вчи нити на користь другої сторо ни (кредитора) певну дію (перед ати майно, виконати роботу, на дати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певн ої дії, а кредитор має право ви магати від боржника виконанн я його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встанов лених статтею 11 цього Кодексу .

Відповідно до вимог ст.11 ЦК У країни, цивільні права та обо в'язки виникають із дій осіб, щ о передбачені актами цивільн ого законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені ци ми актами, але за аналогією по роджують цивільні права та о бов'язки.

Підставою нарахування пен і є п.7.1 Кредитного договору, ві дповідно до якого за несвоєч асне виконання грошових зобо в' язань за цим договором По зичальник (Боржник), крім відш кодування збитків, сплачує п еню в розмірі подвійної облі кової ставки Національного Б анку України, що діяла у періо д прострочки, за весь час прос трочки.

Згідно із вимогами ст.610 ЦК Ук раїни, порушенням зобов'язан ня є його невиконання або вик онання з порушенням умов, виз начених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Пунктом 3 ст.611 ЦК України пер едбачено, що у разі порушення зобов'язання настають право ві наслідки, встановлені дог овором або законом, зокрема с плата неустойки.

Боржник вважається таким , що прострочив, якщо він не пр иступив до виконання зобов'я зання або не виконав його у ст рок, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Відповідно до вимог п.6 ст.231 Г К України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'яз ань встановлюються у відсотк ах, розмір яких визначається обліковою ставкою Національ ного банку України, за увесь ч ас користування чужими кошта ми, якщо інший розмір відсотк ів не передбачено законом аб о договором.

Згідно із ч.3 ст.6 ЦК України, с торони в договорі можуть від ступити від положень актів ц ивільного законодавства і вр егулювати свої відносини на власний розсуд.

Статтею 626 ЦК України встано влено, що договором є домовле ність двох або більше сторін , спрямована на встановлення , зміну або припинення цивіль них прав та обов'язків.

Відповідно до вимог ст.628 ЦК У країни, зміст договору стано влять умови (пункти), визначен і на розсуд сторін і погоджен і ними, та умови, які є обов'язк овими відповідно до актів ци вільного законодавства.

Умовами укладеного сторо нами Кредитного договору (п.7.1 ) передбачено нарахування пе ні.

Відповідно до вимог ст.624 ЦК України, якщо за порушення зо бов'язання встановлено неуст ойку, то вона підлягає стягне нню у повному розмірі, незале жно від відшкодування збиткі в.

Згідно із вимогами ст.229 ГК У країни, учасник господарськи х відносин у разі порушення н им грошових зобов' язань не звільняється від відповідал ьності через неможливість ви конання і зобов' язаний відш кодувати збитки, завдані нев иконанням.

Відповідно до ч.1 ст.611 Цивіль ного кодексу України, у разі п орушення зобов' язання наст ають правові наслідки, встан овлені договором, або законо м.

Враховуючи викладене, суд в важає наявність заборговано сті за Кредитним договором № 50/07-к від 29.03.2007р. законодавчо обґр унтованою та мотивованою поз ивачем, отже - встановленою.

Враховуючи викладене, суд в бачає підстави для задоволен ня позовних вимог, а саме, з ві дповідача підлягає стягненн ю заборгованість за Кредитни м договором - 234700,00грн.- неповер нутої суми кредиту, 125003,93грн.- пр остроченої заборгованості п о відсотках за користування кредитними коштами, 375,00грн.- ко місії за уравління кредитом, 22959,18грн. - пені за несвоєчасне погашення тіла кредиту, 16034,77гр н. - пені за несвоєчасне пога шення відсотків по кредиту, 31, 01грн. - пені за несвоєчасне по гашення відсотків по кредиту .

Зважаючи на те, що спір вини к з вини відповідача, судові в итрати слід покласти на ньог о, керуючись вимогами ст.49 ГПК України.

Керуючись вимогами ст.ст. 11, 5 09, 527, 599, 610, 611, 624, 625, 628 ЦК України, ст.ст. 193, 229, 231, ГК України, ст.ст.1, 2, 4, 32, 33, 43, 49, 69, 8 0, 82, 84, 85 ГПК України,

суд,-

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги за доволити.

2. Стягнути з ПП “Арка - С ервіс Будматеріали” (81100, Львів ська область, Пустомитівськи й р-н, с.Наварія, вул.Львівська ,27а; ЄДРПОУ 34605264, р/р 2600601023562 в Львівсь кому відділені Центральної ф ілії “Кредобанк”, МФО 325365) на ко ристь Публічного акціонерно го товариства “Кредобанк” (м .Львів, вул.Сахарова, 78, код ЕДР 09807862, МФО 325312)- 234700,00грн.- неповернуто ї суми кредиту, 125003,93грн.- простр оченої заборгованості по від сотках за користування креди тними коштами, 375,00грн.- комісії за уравління кредитом, 22959,18грн . - пені за несвоєчасне погаш ення тіла кредиту, 16034,77грн. - пе ні за несвоєчасне погашення відсотків по кредиту, 31,01грн. - пені за несвоєчасне погашенн я відсотків по кредиту, 3991,09грн . - витрат на оплату державного мита та 236,00грн.- витрат на оплат у інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

Наказ видати відповідно до вимог ст.116 ГПК України.

Рішення вступає в законн у силу за вимогами ч.3 ст. 85 ГПК У країни.

Рішення може бути оскарже но до Львівського апеляційно го господарського суду, в пор ядку встановленому розділом ХII ГПК України.

Суддя Левицька Н.Г.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено31.10.2011
Номер документу18767835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/4628/11

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Левицька Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні