Рішення
від 04.10.2011 по справі 2141-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 222

РІШЕННЯ

Іменем України

04.10.2011 Справа №5002-1/2141-2011

за позовом Індивідуальног о малого підприємства «Югус» , (95023, АР Крим, м. Сімферополь, вул . Ялтинське шосе, 21),

до відповідачів:

1. Виконавчого комітет у Алуштинської міської ради, (98500, АР Крим, м. Алушта, пл. Радянс ька, 1),

2. Алуштинської місько ї ради, (98500, АР Крим, м. Алушта, пл. Радянська, 1),

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору:

1. Кримського республі канського підприємства «Сім феропольське міжміське бюро реєстрації та технічної інв ентаризації», (95000, АР Крим, м. Сім ферополь, вул. Некрасова, 11),

2. Закритого акціонерн ого товариства «Санаторій «С лава», (98500, АР Крим, м. Алушта, вул . Краснофлотська, 1),

про визнання права власнос ті,

Суддя Л.О.Ковт ун

представники:

від позивача не з' явився, повідомлений належним чином ,

від відповідачів:

1. ОСОБА_1, представн ик, довіреність №02-38/369 від 18.03.2011р.,

2. ОСОБА_1, представн ик, довіреність №02-38/370 від 18.03.2011р.,

від третіх осіб не з' явил ись, повідомлені належним чи ном,

Суть спору: Індивідуальне м але підприємство «Югус» звер нулась до господарського суд у АР Крим з позовом про визнан ня права власності на нерухо ме майно - спальний корпус л ітер «1-Б» розміром 25,0 м. х10,0 м. (в с тадії будівництва), що знаход иться по вул. Краснофлотська , 1 в м. Алушті, АР Крим.

В обґрунтування заявлених позовних вимог підприємство посилається на наявність по годження на будівництва спір ного об' єкту як Алуштинсько ї міської ради так і ЗАТ «Сана торій «Слава». Подальше неви знання відповідачами права в ласності підприємства на спі рне майно й стало підставою д ля звернення до суду за захис том порушеного права.

Відповідачі письмові відз иви на позовну заяву не предс тавили.

Третя особа (КРП «Сімферопо льське міжміське бюро реєстр ації та технічної інвентариз ації») заявила клопотання пр о розгляд справи у відсутніс ть її представника за наявни ми матеріалами.

Третя особа (ЗАТ «Санаторій «Слава») в своїх письмових по ясненнях зазначила, що позив ачем на теперішній час практ ично розроблено проект відво ду земельної ділянки загальн ою площею 0,65 га із земель надан их у користування ЗАТ «Санат орій «Слава». В свою чергу, як зазначає третя особа позивач не є власником або орендарем земельної ділянки, на якій зн аходиться об' єкт у стадії б удівництва з параметрами 25,0м. х 10,0 м. При цьому, товариство зв ертає увагу , що у забудовника відсутній відповідний дозві л Державної архітектурної бу дівельної інспекції на будів ництво, що є ознакою того, що д аний об' єкт нерухомого майн а є самочинним будівництвом. Крім того, третя особа, як сум іжний з позивачем землекорис тувач земельних ділянок заяв ляє, що спірне нерухоме майно не тільки не знаходиться у ст адії будівництва, але ще й не р озпочате будівництвом.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухав пояснення пред ставника відповідачів, суд

встановив:

Відповідно до Державного а кту на право постійного кори стування землею ІІ-КМ №002810 від 15.06.1998р. Закрите акціонерне това риство «Санаторій «Слава» є постійним землекористуваче м земельної ділянки загально ю площею 6,1092 га по вул. Краснофл отська, в м. Алушті. Земельну д ілянку надано у постійне кор истування для оздоровчого пр изначення відповідно до ріше ння виконавчого комітету Алу штинської міської ради народ них депутатів від 29.05.1998р. №345 (арк уш справи 13).

02.12.1994р. між Закритим акціонер ним товариством «Санаторій « Слава» (далі - санаторій) та М алим підприємством «Югус» (д алі - забудовник) укладено д оговір про дольову участь МП «Югус» в розвитку санаторія «Слава» на курорті Алушта, АР Крим № У-171/3 (аркуш справи 33-34).

Предметом даного договору є будівництво спального кор пусу на 100 місць та реконструк ція котельної санаторія з пе реведенням на газообразне па ливо.

Рішеннями виконавчого ком ітету Алуштинської міської р ади «Про дозвіл будівництва» від 27.01.1995р. №63 та від 14.07.2005р. №424 санат орію та забудовнику надано д озвіл на будівництво спально го корпусу за цим договором н а території санаторія, права і обов' язки замовника покл адені на позивача.

Як зазначає ІМП «Югус» у поз овній заяві, підприємством р озпочато будівельні роботи п о возведенню спального корпу су на стадії земельних та фун даментних робіт. На теперішн ій час об' єкт будівництвом не закінчено і тому позивач н е має можливості визнати пра во власності на нього через і нспекцію ДАБК, що і стало підс тавою для звернення до суду з даним позовом.

Дослідивши надані сторона ми у підтвердження своїх дов одів і заперечень докази, зас лухав представників сторін, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з на ступних підстав.

У розумінні діючого законо давства правом власності виз нається право особи на річ (ма йно), яке вона здійснює відпов ідно до закону за своєю волею , незалежно від волі інших осі б, (стаття 316 Цивільного кодекс у України).

Відповідно до статті 328 Циві льного кодексу України право власності набувається на пі дставах, що не заборонені зак оном, зокрема із правочинів. П раво власності вважається на бутим правомірно, якщо інше п рямо не випливає із закону аб о незаконність набуття права власності не встановлена су дом. Одним із юридичних факті в, які є підставою для набуття права власності на новоство рене майно, є факт виготовлен ня (створення) такого майна.

Згідно частини 1 статті 331 Цив ільного кодексу України прав о власності на нову річ, яка ви готовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або з аконом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матері алів на

підставі договору , є власником цієї речі.

Відповідно до частини 1 стат ті 376 Цивільного кодексу Украї ни нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, як що вони збудовані або будуют ься на земельній ділянці, що н е була відведена для цієї мет и, або без належного дозволу ч и належно затвердженого прое кту, або з істотним порушення м будівельних норм і правил.

Частиною 3 статті 376 Цивільно го кодексу України передбаче но, що право власності на само чинно збудоване нерухоме май но може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійсн ила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної діл янки у встановленому порядку особі під уже збудоване неру хоме майно.

27.12.2002р. ЗАТ «Санаторій «Слава » звернувся до МП «Югус» з про позицією «Про оформлення зем ельної ділянки під будівницт вом» вих. №01-10/478, в якій зазначив , що підтверджуючі взаємні об ов' язки за договором №у-171/3 ві д 02.12.1994р. відмовляється від прав користувача даною земельною ділянкою та просить провест и роботи по проекту відведен ня та оформлення прав корист ування територією орієнтовн ою площею 0,65 га під почате буді вництво (аркуш справи 25).

В подальшому, позивачем вик онані передбачені законодав ством заходи по оформленню з емлі. Так, позивачем отримано відповідні рішення та погод ження відповідних служб, отр имано висновок Управління ар хітектури і містобудівництв а Алуштинського виконавчого комітету №428 від 07.09.2004р. про можл ивість закріплення земельно ї ділянки площею 0,6500 га під поч атий будівництвом спальний к орпус, узгоджений з Управлін ням земельних ресурсів, екол огічною інспекцією, міською санітарно епідеміологічною станцією, інспекцією респуб ліканського комітету з охоро ни культурної спадщини та зе млекористувачем санаторієм «Слава» (аркуш справи 14-15).

20.09.2004р. комісією по архітекту рі, містобудівництву та земл екористуванню Алуштинської міської ради підтверджено, щ о Індивідуальним малим підпр иємством «Югус» почато будів ельні роботи по возведенню с пального корпусу на стадії з емельних та фундаментних роб іт, про що складено акт обстеж ення виконаних ІМП «Югус» ро біт по будівництву спального корпусу санаторія «Слава» (а ркуш справи 16).

Рішенням господарського с уду АР Крим від 01.12.2006р. у справі № 2-29/2107.1-2006 зобов' язано ЗАТ «Санат орій «Слава» дати Індивідуал ьному малому підприємству «Ю гус» узгодження на розташува ння будівлі спального корпус у початого будівництвом за д оговором № У-171/3 від 02.12.1994р. на земе льній ділянці площею 0,65 га по в ул. Краснофлотська у м. Алушті , відповідно до рішення Алушт инського міського виконавчо го комітету від 14.07.1995р. №424 у межа х зазначених у ситуаційному викопіюванні із геодезичної зйомки ділянки, яка є додатко м до висновку про закріпленн я земельної ділянки від 07.09.2004р. №428. Також, суд зазначив, що це р ішення є підставою для розро бки проекту землевідведення , (аркуш справи 17-21).

На виконання рішення госпо дарського суду АР Крим заяво ю, посвідченою приватним нот аріусом Алуштинського міськ ого нотаріального округу Е.В . Автухович, зареєстрованої в реєстрі за №736 від 05.05.2009р., ЗАТ «Са наторій «Слава» надало ІМП « Югус» згоду на вилучення зем ельної ділянки площею 0,6500 га, р озташованої за адресою: АР Кр им, м. Алушта, вул. Червонофлот ська, 1 для будівництва і розмі щення спального корпусу, (арк уш справи 24).

Рішенням Постійної комісі ї з питань землекористування Алуштинської міської ради « Про узгодження встановлених меж додаткової земельної ді лянки, що оформляється ІМП «Ю гус» для розміщення і будівн ицтва спального корпусу» №45 в ід 15.06.2009р. рекомендовано міські й раді затвердити проект зем леустрою з відведення земель ної ділянки та технічну доку ментацію по землеустрою по в инесенню земельної ділянки в натуру ІМП «Югус» площею 0,6500 г а для розміщення і будівницт ва спального корпусу за адре сою: м. Алушта, вул. Краснофлот ська, без узгодження із суміж ним землекористувачем ПП Сол датовою Л.А, у зв' язку із її н еобґрунтованою відмовою, (ар куш справи 26).

З урахуванням місця розташ ування земельну ділянку під будівництво загальною площе ю 0,6500 га розбито на дві земельн і ділянки: ділянку №1 кадастро вий номер 01 103 000 00:01:007:0120 та ділянку №2 кадастровий номер 01 103 000 00:01:007:0121 (лист Алуштинського міського управління земельних ресурс ів від 14.08.2009р. №532), (аркуш справи 27).

На теперішній час позиваче м отримано позитивні висновк и комісії відділу Держкомзем у у м. Алушта АР Крим про узгод ження проекту землеустрою по відведенню земельних діляно к (місце розташування об' єк ту) від 23.09.2010р. №105-б та управління містобудування і архітектур и «Про узгодження проекту зе млеустрою з відведення земел ьних ділянок в оренду в м. Алуш та» від 28.09.2010р. №50/01-19/10.

20.12.2010р. позивачем отримано ви сновок державної експертизи землевпорядної документаці ї №724-10, відповідно до якого про ект землеустрою щодо відведе ння земельних ділянок ІМП «Ю гус» в оренду для розміщення і будівництва спального кор пусу в м. Алушта по вул. Красно флотській АР Крим не в повній мірі відповідає вимогам зак онодавства України, встановл еним нормам і правилам та пов ернено на доопрацьовування, (аркуш справи 31).

Твердження третьої особи З акритого акціонерного товар иства «Санаторій «Слава», що спірне нерухоме майно не тіл ьки не знаходиться у стадії б удівництва, але ще й не розпоч ате будівництвом спростовую ться повідомленням Кримсько го республіканського підпри ємства «Сімферопольське між міське бюро реєстрації та те хнічної інвентаризації» №2357 в ід 15.12.2010р., в якому вказано, що поз ивачем збудовано корпус літе ра «1-Б» 25,0х10,0 (в стадії будівниц тва), (аркуш справи 30).

Оскільки земельна ділянка , на якій розміщений самочинн о збудований об' єкт нерухом ого майна надана позивачу дл я розміщення і будівництва с пального корпусу, суд приход ить до висновку, що визначені частиною 3 ст.376 ЦК України умов и для визнання права власнос ті на самочинно збудоване не рухоме майно є дотриманими, а відтак заявлений позов підл ягає задоволенню.

В судовому засіданні оголо шена вступна та резолютивна частини рішення.

Повний текст рішення склад ений та підписаний 10 жовтня 2011 року.

На підставі викладено, керу ючись статтями 82-84, 85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за Індивідуальним малим підприємством «Югус» (95023, АР Крим, м. Сімферополь, Ялти нське шосе, 21; ідентифікаційни й код юридичної особи 13777144) прав о власності на нерухоме майн о - спальний корпус літера « 1-Б» розміром 25,0 м. х 10,0 м. (в стадії будівництва), розташований з а адресою: АР Крим, м. Алушта, ву л. Краснофлотська, 1.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Ков тун Л.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18781262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2141-2011

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ковтун Л.А.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ковтун Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні