Рішення
від 06.10.2011 по справі 18/242
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/242 06.10.11

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Броварський домобуді вний

комбінат «Меркурій»;

до Фізично ї особи - підприємця ОСОБА _1;

про стягненн я 89 587,67 грн.;

Суддя Мандриченко О.В.

Представники

Від позивача: ОСОБА_ 2, представник, довіреність №10/952 від 28.09.2011 р.;

Від відповідача: не з'я вились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до г осподарського суду позовній заяві просить стягнути з від повідача суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції у розмірі 82 162,83 грн. (75 07 1,06 грн. основного боргу + 7 091,77 грн . інфляційних втрат), 5 802,07 грн. пе ні, 1 622,77 грн. трьох процентів рі чних з простроченої суми, 896,00 г рн. витрат по сплаті держмита та 236,00 грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу з мотивів, вка заних у позовній заяві.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, просив позов за довольнити у повному обсязі.

Відповідач - Фізична особ а - підприємець ОСОБА_1, п овноважних представників в с удове засідання не направив, відзив на позов не надав, позо вні вимоги по суті не запереч ив. Керуючись статтею 75 ГПК Ук раїни, господарський суд вва жає за можливе розглянути сп раву і вирішити спір по суті з а наявними у справі матеріал ами.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставника позивача, всебіч но і повно з' ясувавши всі об ставини справи, оцінивши док ази, які мають значення для ви рішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

20.05.2010 р. між сторонами укла дений договір оренди №20/05 част ини майнового комплексу, за у мовами якого позивач передає , а відповідач приймає в строк ове платне користування част ину цілісного майнового комп лексу площею 201,1 кв.м., який пере буває у власності позивача, т а розташований у м. Бровари Ки ївської області по вул. Кутуз ова, 131 для розміщення офісу, ви вантаження, фасування та збе рігання цементу.

Відповідно до п. 3.1. договору позивач передає відповідаче м об' єкт оренди протягом 10 дн ів з дня підписання договору .

Передання відповідачеві о б' єкта оренди оформляється актом приймання-передачі ма йна, який підписується обома сторонами (п. 3.2. договору).

Пунктом 4.1. договору визначе но, що строк оренди становить до 31.12.2010 р.

Згідно з п. 5.1. договору розмі р орендної плати становить 28 068,60 грн. за один календарний мі сяць.

Розмір орендної плати збіл ьшується щомісячно на визнач ений Мінстатом індекс інфляц ії за попередній місяць (п. 5.3. д оговору).

Орендар сплачує орендну пл ату, експлуатаційні витрати та комунальні послуги згідно з виставленим рахунком та ак тами виконаних робіт за пото чний місяць, але не пізніше 10 ч исла кожного місяця протягом усього строк дії договору (п. 5.4. договору).

На підставі акту прийому-пе редачі майна від 20.05.2010 р. позива ч передав, а відповідач прийн яв в оренду нежитлове приміщ ення загальною площею 37,4 кв.м. ( 2-й поверх адміністративної б удівлі), цементі банки (силос) об' ємом 400 тон (2 штуки), частин у цілісного майнового компле ксу загальною площею 163,7 кв.м., щ о знаходяться у м. Бровари Киї вської області по вул. Кутузо ва, 131.

27.07.2010 р. відповідач звернувся до позивача з листом про розі рвання договору оренди.

Відповідачем орендоване н ежитлове приміщення було зві льнене самостійно у вересні 2010 року, про що позивачем склад ений акт обстеження частини майнового комплексу від 06.09.2010 р .

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач неналеж ним чином виконав свої зобов ' язання за договором, оренд ну плату за період з 20.05.2010 р. по 31.08 .2010 р. на користь позивача сплат ив частково у сумі 20 000,00 грн., що п ідтверджується випискою бан ківської установи, яка додан а до матеріалів справи. Стано м на день слухання справи у су довому засіданні заборгован ість відповідача перед позив ачем складає 75 071,06 грн.

Як визначено абзацом 1 част ини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб' єкти г осподарювання та інші учасни ки господарських відносин по винні виконувати господарсь кі зобов' язання належним чи ном відповідно до закону, інш их правових актів, договору, а за відсутності конкретних в имог щодо виконання зобов' я зання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно с тавляться.

Відповідно до абзацу 2 части ни 1 статті 193 Господарського к одексу України до виконання господарських договорів зас тосовуються відповідні поло ження Цивільного кодексу Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених цим Кодекс ом.

Як визначено частиною 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов' язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов' язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами аб о договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов' язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Частина 1 статті 612 Цивільног о кодексу України передбачає , що боржник вважається таким , що прострочив, якщо він не пр иступив до виконання зобов' язання або не виконав його у с трок, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 статті 230 Го сподарського кодексу Україн и штрафними санкціями у цьом у Кодексі визнаються господа рські санкції у вигляді грош ової суми (неустойка, штраф, пе ня), яку учасник господарськи х відносин зобов'язаний спла тити у разі порушення ним пра вил здійснення господарсько ї діяльності, невиконання аб о неналежного виконання госп одарського зобов'язання.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов'язання. Як що предметом неустойки є гро шова сума, її розмір встановл юється договором або актом ц ивільного законодавства (ст .549 ЦК України).

Відповідно до п. 11.1 договору оренди за порушення передбач ених договором строків сплат и орендної плати та експлуат аційних витрат відповідач сп лачує позивачеві пеню у розм ірі подвійної облікової став ки НБУ за кожен день простроч ення.

Згідно з ч. 2 ст. 551 Цивільного к одексу України, якщо предмет ом неустойки є грошова сума, ї ї розмір встановлюється дого вором або актом цивільного з аконодавства.

Законом України «Про відпо відальність за несвоєчасне в иконання грошових зобов' яз ань» встановлено, що платник и грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих к оштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлює ться за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 ц ього Закону, обчислюється ві д суми простроченого платежу та не може перевищувати подв ійної облікової ставки Націо нального банку України, що ді яла у період, за який сплачуєт ься пеня.

Згідно з ч.6 статті 232 Господа рського кодексу України нара хування штрафних санкцій за прострочення виконання зобо в'язання, якщо інше не встанов лено законом або договором, п рипиняється через шість міся ців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Враховуючи вищевикладене, з відповідача на користь поз ивача підлягає стягненню пен я в розмірі 5 802,07 грн., що відпові дає обґрунтованому розрахун ку позивача.

Позивачем також нарахован а сума боргу з урахуванням вс тановленого індексу інфляці ї у розмірі 82 162,83 грн. (75 071,06 грн. осн овного боргу + 7 091,77 грн. інфляці йних втрат) та 1 622,77 грн. трьох пр оцентів річних з прострочено ї суми.

Як визначено частиною 2 стат ті 625 Цивільного кодексу Украї ни, боржник, який прострочив в иконання грошового зобов' я зання, на вимогу кредитора зо бов' язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Вина відповідача повністю підтверджена дослідженими д оказами та матеріалами справ и.

Враховуючи ту обставину, що відповідач позовні вимоги н алежними та допустимими засо бами доказування не спростув ав, а наявні в матеріалах спра ви документи свідчать про бе зспірність та обґрунтованіс ть позовних вимог позивача, в имоги останнього підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Враховуючи викладене та ке руючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1) на корист ь Товариства з обмеженою від повідальністю «Броварський домобудівний комбінат «Мерк урій»(інд. 07403, Київська область , м. Бровари, вул. Кутузова, 131, код ЄДРПОУ 03391260) суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції у розмірі 82 162 (вісімд есят дві тисячі сто шістдеся т дві) грн. 83 коп., 5 802 (п' ять тися ч вісімсот дві) грн. 07 коп. пені, 1 622 (одна тисяча шістсот двадц ять дві) грн. 77 коп. трьох процен тів річних з простроченої су ми, 896 (вісімсот дев' яносто ші сть) грн. витрат по сплаті держ мита та 236 (двісті тридцять шіс ть) грн. витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу. Видати наказ .

3. Наказ видати після н абрання рішенням законної си ли.

4. Рішення господарськ ого суду набирає законної си ли після закінчення строку п одання апеляційної скарги, я кщо апеляційну скаргу не бул о подано. У разі подання апеля ційної скарги рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після розгляду сп рави апеляційним господарсь ким судом.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 13.10.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18781853
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/242

Ухвала від 05.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Судовий наказ від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 11.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 05.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні