Постанова
від 06.04.2011 по справі 18/242-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2011 р. № 18/242-10

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Божок В.С.- головуючого,

Полянського А.Г.,

Сибіги О.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали касаційної скарги Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1

на постанову Дніпропетровського апеля ційного господарського суду від 22.12.2010

у справі господарського суду Дніп ропетровської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Українські л огістичні системи"

до Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1

про стягнення вартості втрач еного вантажу

в судовому засіданні взял и участь представники:

від позивача: Робертс А.Д. - дов. від 21.09.2010

від відповідача: не з' явились

ВСТАНОВИВ:

Рішенням від 11.11.2010 госпо дарського суду Дніпропетров ської області (суддя: Петрова В.І. ) у задоволенні позовних в имог відмовлено.

Постановою від 22.12.2010 Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду (судді: Лисе нко О.М.- головуючий, Джихур О.В ., Виноградник О.М.) рішення від 11.11.2010 господарського суду Дніп ропетровської області зміне но в частині стягнення з відп овідача 3960 грн. послуг адвокат а. Стягнено з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1. на кор исть ТОВ "Українські логісти чні системи" 1317, 97 грн. витрат на послуги адвоката. В решті ріш ення залишено без змін.

Постанова мотивована тим , що згідно до статті 924 Цивільн ого кодексу України перевізн ик відповідає за збереження вантажу, багажу, пошти з момен ту прийняття їх до перевезен ня та до видачі одержувачу, як що не доведе, що втрата, нестач а, псування або пошкодження в антажу, багажу, пошти сталися внаслідок обставин, яким пер евізник не міг запобігти та у сунення яких від нього не зал ежало.

Не погоджуючись з судовими рішеннями фізична особа - п ідприємець ОСОБА_1 зверну вся до Вищого господарського суду України з касаційною ск аргою і просить їх скасувати , посилаючись на те, що судами порушені норми матеріальног о та процесуального права, зо крема, ст. 920, ст. 924 Цивільного ко дексу України.

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и в касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваного судово го акта, знаходить необхідни м у задоволенні касаційної с карги відмовити.

Господарськими судами вст ановлено, що 29.01.2010 ТОВ "Українсь кі логістичні системи" (експе дитор) та фізичною особою-під приємцем ОСОБА_1. (перевіз ник) укладено договір № 012-29/01/10/ТР на вантажні перевезення авт омобільним транспортом, відп овідно до умов якого перевіз ник за заявою експедитора зд ійснює вантажні перевезення автомобільним транспортом. Перевезення вантажів експед итора здійснюється у відпові дності до Правил перевезення вантажів автомобільним тран спортом в Україні, умов Конве нції про договір міжнародног о дорожнього перевезення ван тажів та підтверджується між народною товарно-транспортн ою накладною, ТТН, а також інши ми додатковими документами.

На виконання умов договору сторонами узгоджена заявка на перевезення від 29.01.2010 за № 1/29/01/ 10, згідно до якої відповідач в зяв на себе зобов`язання з пер евезення вантажу за маршруто м м.Київ, вул..Чорноморська,1 - м.Дніпропетровськ, вул..Глінк и,2

За товарно-транспортною на кладною від 29.01.2010 за № 033-1 водій ві дповідача ОСОБА_2 прийняв для перевезення вантаж - то вари народного споживання, м асою 0,2 тн, кількість місць-12, ва ртістю 26 435 грн; про що на вказан ій товарно-транспортній накл адній міститься підпис ОС ОБА_2 Вантажовідправником т а вантажоотримувачем є прива тне підприємство "Іменс".

Пунктами 16.4, 16.5 Правил перевез ень вантажів автомобільним т ранспортом в Україні, передб ачено, що право на пред'явленн я претензій вантажовідправн иком або вантажоодержувачем може бути передане юридичні й або фізичній особі за довір еністю. Передача права на пре д'явлення претензії засвідчу ється написом на товарно-тра нспортній накладній про його переуступку такого змісту: "П раво на пред'явлення претенз ії передане


". Напис про пе реуступку (довірена особа) пр ава на пред'явлення претензі ї має бути засвідчений підпи сами керівника, головного (ст аршого) бухгалтера і печатко ю підприємства, яке робить це й напис.

Відповідно запису на товар но-транспортній накладній, п рава на пред`явлення претенз ії та позову до перевізника Ф ОП ОСОБА_1. передано від ва нтажовідправника і вантажоо держувача ПП "Іменс" до трансп ортно-експедиційної компані ї ТОВ "Українські логістичні системи" - експедитору за до говором від 29.01.2010 року № 012-29/01/10/ТР н а підставі ст. 163 Статуту автом обільного транспорту Україн и та Правил перевезень ванта жів автомобільним транспорт ом в Україні.

Пунктами 3.2, 3.3 договору сторо ни передбачили, що видача ван тажу отримувачу здійснюєтьс я перевізником в місті, зазна ченому у супровідних докумен тах на вантаж, після надання о тримувачем довіреності на от римання даного вантажу, або з гідно супровідних документі в, після пред`явлення отримув ачем документа, що посвідчує його особу. В товарно-транспо ртній накладній і у вантажні й фактурі “УЛС” ставиться ві дмітка отримувача про отрима ння ним вантажу. Вантаж здаєт ься отримувачу по цілісності упаковки на кількості місць . Претензії по схоронності ва нтажу оформлюються у випадку порушення цілісності упаков ки, пошкодження або недостач і місць вантажу, з обов`язкови м оформленням актів пошкодже ного/недостаю чого вантажу, о формлених отримувачем у прис утності представника переві зника (водія).

Пунктами 15.1, 15.2 Правил перевез ень вантажів автомобільним т ранспортом в Україні встано влено, що у разі зіпсування аб о пошкодження вантажу, а тако ж у разі розбіжностей між пер евізником і вантажовідправн иком (вантажоодержувачем), об ставини, які можуть бути підс тавою для матеріальної відпо відальності, оформлюються ак том за формою, що наведено у до датку №4.

Перевізник, вантажовідпра вник і вантажоотримувач засв ідчують в акті такі обставин и: а) невідповідність між найм енуванням, масою і кількістю місць авантажу в натурі і тим и даними, які зазначені у това рно-транспортній накладній.

Як встановлено господарсь кими судами при прибутті пер евізника на місце призначенн я виявилося, що вантаж у кільк ості 12 місць відсутній, на зад ній стороні тенту автомобіля мав місце надріз, про що склад ений акт № 1 від 30.01.2010, який підпис аний з боку перевізника воді єм ОСОБА_2

Згідно до статті 98 Цивільно го кодексу України перевезен ня вантажу, пасажирів, багажу , пошти, здійснюється за догов ором перевезення.

Загальні умови перевезенн я визначаються цим Кодексом, іншими законами, транспортн ими кодексами (статутами), інш ими нормативно-правовими акт ами та правилами, що видаютьс я відповідно до них.

Умови перевезення вантажу , пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також ві дповідальність сторін щодо ц их перевезень встановлюютьс я договором, якщо інше не вста новлено цим Кодексом, іншими законами, транспортними код ексами (статутами), іншими нор мативно-правовими актами та правилами, що видаються відп овідно до них.

Згідно до статті 924 Цивільно го кодексу України перевізни к відповідає за збереження в антажу, багажу, пошти з момент у прийняття їх до перевезенн я та до видачі одержувачу, якщ о не доведе, що втрата, нестача , псування або пошкодження ва нтажу, багажу, пошти сталися в наслідок обставин, яким пере візник не міг запобігти та ус унення яких від нього не зале жало.

Перевізник відповідає за в трату, нестачу, псування або п ошкодження прийнятих до пере везення вантажу, багажу, пошт и у розмірі фактичної шкоди, я кщо не доведе, що це сталося не з його вини.

Відповідно до статті 133 Стат уту автомобільного транспор ту Української РСР автотранс портні підприємства або орга нізації несуть відповідальн ість за збереження вантажу з моменту прийняття його до пе ревезення і до видачі вантаж оодержувачу або до перевезен ня згідно з Правилами іншим п ідприємствам, організаціям, установам, якщо не доведуть, щ о втрата, недостача, псування бо пошкодження вантажу стал ися через обставини, яким вон и не могли запобігти і усунен ня яких від них не залежало.

Статтями 32, 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному зак оном порядку встановлює наяв ність чи відсутність обстави н, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які вона п осилається як на підставу св оїх вимог і заперечень.

Господарськими судами вст ановлено, що позивачем не дов едено вкрадення вантажу , том у позовні вимоги підлягають задоволенню в частині вартос ті втраченого вантажу у сумі 26435, 00 грн. у відповідності до то варно-транспортних накладни х.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів вважає, що господа рськими судами дана правильн а юридична оцінка обставинам справи, тому судові рішення в ідповідають чинному законо давству України та обставина м справи і підстав для їх ска сування немає.

На підставі викладеного, к еруючись ст. 1115, п.1 ст. 1119, ст.11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні касацій ної скарги відмовити.

Постанову від 22.12.2010 Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду зі справи № 18/242-10 залишити без змін.

Головуючий В.С. Божок

Судді А.Г. Пол янський

О.М. С ибіга

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено11.04.2011
Номер документу14640298
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/242-10

Постанова від 06.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 25.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Божок В.С.

Судовий наказ від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Постанова від 22.12.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Рішення від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні