Ухвала
від 27.09.2011 по справі 39/51-63
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                                            У  Х  В  А  Л  А  

          

         27.09.11 р.                                                                                             № 39/51-63                                                                                                                                                                 

Суддя господарського суду Донецької області Морщагіна Н.С.

розглянувши матеріали за позовною заявою Фізичної особи – підприємця ОСОБА_1, м.Харків

до Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2, м.Горлівка

про: стягнення 123433,20грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа – підприємець ОСОБА_1, м.Харків звернувся до господарського суду з позовом до Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2, м.Горлівка, про стягнення 123433,20грн.

Пункти 3, 3-1 частини 1 статті 57 Господарського процесуального кодексу України передбачать, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують  сплату державного мита у встановленому законом порядку та розмірі та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року N 7-93 "Про державне мито", з відповідними змінами і доповненнями (далі - Декрет). 

Перелік об'єктів справляння державного мита наведено у статті 2, а розміри ставок державного мита - у статті 3 Декрету.

Згідно п.п. а,б п. 2 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України N 7-93 від 21 січня 1993 року з наступними змінами та доповненнями ставка державного мита з позовних заяв майнового характеру, що подаються до господарських судів, складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 6 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, із позовних заяв немайнового характеру - 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п. 14 “Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита”, затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 22 квітня 1993 року N 15 при сплаті державного мита готівкою до документа, щодо якого вчиняється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні мита з рахунку платника - останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту "Зараховано в дохід бюджету ___ грн. (дата)". Цей напис скріплюється першим і другим підписами посадових осіб і відтиском печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

Механізм здійснення оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, визначається постановою Кабінету Міністрів  України  від  21  грудня  2005  р.  №  1258  "Про затвердження  Порядку  оплати  витрат  з   інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ,  та їх розмірів" (з наступними змінами).

Розмір витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу визначається Кабінетом Міністрів України за поданням Вищого господарського суду України.

У відповідності з постановою Кабінету Міністрів  України  від  21  грудня  2005  р.  №  1258  "Про затвердження  Порядку  оплати  витрат  з   інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ,  та їх розмірів" (у редакції постанов Кабінету Міністрів України від 13.04.2007 р. N 627, від 14.04.2009 р. N 361, із змінами, внесеними згідно з постановою  Кабінету Міністрів України від 24.06.2009 р. N 658, дію попередньої редакції Розмірів відновлено у редакції,  що діяла на день набрання чинності постановою  Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. N 361 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 р. N 693, у редакції постанови Кабінету  Міністрів України від 05.08.2009 р. N 825) розмір витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу з господарських справ складає 236грн.00коп.

Абзацом другим п. 12 Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1258 від 21.12.2005р. встановлено, що документом про оплату витрат є квитанція установи банку або відділення поштового зв'язку, які прийняли платіж, платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. У разі коли оплата витрат здійснюється шляхом перерахування коштів з рахунка вкладника, відкритого в установі банку, додається довідка, засвідчена підписом контролера, скріпленим печаткою фінансової установи.

Згідно п.5.1. Роз’яснення Вищого арбітражного суду України N 02-5/78 від 04.03.98р. платіжні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі. Ксерокопії чи фотокопії платіжних документів не можуть бути доказом сплати державного мита.

В порушення положень наведених вище норм позивачем до матеріалів позовної заяви додані лише копії платіжних документів на оплату державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, які не завірені ані банком, ані позивачем. Тому, на підставі вищевикладеного, ці документи не є належними доказами сплати судових витрат.

Неподання доказів сплати державного мита, витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, за приписом п.п. 4,10 ст. 63 ГПК України є підставою для повернення позовної заяви позивачу без розгляду.

Таким чином, позовна заява подана без додержання вимог ст. ст. 54-57 ГПК України та відповідно до приписів п.п. 4, 10 ст. 63 ГПК України підлягає поверненню позивачу без розгляду.

Керуючись п.п. 4, 10 ст.63 та ст.86 ГПК України, суд –    

УХВАЛИВ:

          Позовну заяву ОСОБА_1, м.Харків звернувся до Фізичної особи – підприємця ОСОБА_2, м.Горлівка, про стягнення 123433,20грн. та додані до неї документи повернути позивачу без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

Ухвала може бути оскаржена через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом п’яти днів.

Суддя                                                               Морщагіна Н.С.           

< Список >                                                                  < Довідник >     

< Список >                                                                  < Довідник >    

                              

< Текст >

Дата ухвалення рішення27.09.2011
Оприлюднено03.11.2011
Номер документу18827424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/51-63

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 03.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.В.

Ухвала від 27.07.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні