Постанова
від 18.05.2011 по справі 2а-1353/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" травня 2011 р. Справа № 2a-1353/1 1/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський о кружний адміністративний су д у складі:

судді Главача І.А.,

за участю секретаря судов ого засідання П"ятковської М .В.,

за участю представників с торін:

від позивача - Гандзюк О.О .,

від відповідача - не з"явив ся,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні в пр иміщенні суду адміністратив ну справу

за позовом: Івано-Ф ранківського міського центр у зайнятості - робочий орган в иконавчої дирекції Фонду заг альнообов'язкового державно го соціального страхування У країни на випадок безробіття

до відповідача: приватного підприємства "БМ -Електро"

про стягнення заборг ованості в сумі 584,02 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

18.04.2011 року Івано-Фра нківський міський центр зайн ятості - робочий орган викон авчої дирекції Фонду загальн ообов' язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття з вернувся з адміністративним позовом до приватного підпр иємства "БМ-Електро" про стягн ення заборгованості. Позовні вимоги мотивував тим, що за ві дповідачем рахується заборг ованість по сплаті страхових внесків на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування на випадок безробітт я в сумі 448,39 грн., а також пені, на рахованої за результатами пе ревірки, в сумі 135,63 грн.

Представник позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримала, суду поя снила, що відповідач у з в' язку з неналежним виконан ням обов' язків допустив заб оргованість по сплаті страхо вих внесків та пені, нарахова ної за результатами перевірк и, на загальну суму 584,02 грн. Прос ила позов задовольнити в пов ному обсязі.

Відповідач в судове засіда ння повторно не з' явився, на лежним чином повідомлений пр о дату, час та місце судового р озгляду. Повістки про виклик у судове засідання вручені в ідповідачу відповідно до вим ог частини 11 статті 35 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, причини неявки су ду не повідомив. Своїм правом на подання письмового запер ечення проти позову відповід ач не скористався.

За таких обставин суд вбача є за можливе розглянути спра ву на підставі наявних доказ ів за відсутності представни ка відповідача.

Вислухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, суд прийшов до висно вку про обґрунтованість позо вних вимог з наступних мотив ів.

Згідно ч.1 ст.67 Конституції Ук раїни кожен зобов'язаний спл ачувати податки і збори в пор ядку і розмірах, встановлени х законом.

З матеріалів справи вбача ється, що приватне підприємс тво "БМ-Електро" 22.04.2005 року зареє строване виконавчим коміте том Івано-Франківської міськ ої ради як юридична особа та 27 .04.2005 року взяте на облік в Івано -Франківському міському цент рі зайнятості як платник стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне соціаль не страхування на випадок бе зробіття.

Статтею 35 Закону України “П ро загальнообов' язкове дер жавне соціальне страхування на випадок безробіття” у ред акції, чинній на час виникнен ня спірних правовідносин, ро ботодавець зобов' язаний св оєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески (п.2 ч.2).

Згідно п.2 ст.1 Закону України “Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального стра хування” в редакції , чинній н а час виникнення спірних пра вовідносин, розмір внесків н а загальнообов'язкове держав не соціальне страхування на випадок безробіття для робот одавців становив 1,3 % суми факт ичних витрат на оплату праці найманих працівників та 0,5 % су ми оплати праці найманих пра цівників. Крім того, у зв' язк у із змінами, внесеними до цьо го Закону згідно Закону Укра їни «Про внесення змін до дея ких законів України щодо зме ншення впливу світової фінан сової кризи на сферу зайнято сті населення»за № 799 від 25.12.2008 ро ку розмір внесків на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття для роботодавців з більшено до рівня 1,6 % суми факт ичних витрат на оплату праці найманих працівників та 0,6 % су ми оплати праці найманих пра цівників відповідно.

У відповідності до вимог аб зацу 1 п.5.6 Інструкції про поряд ок обчислення і сплати внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття та об ліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття, затвердженої наказом М іністерство праці та соціаль ної політики України за N 339, 18.12.200 0 року, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України за № 30/5221 від 16.01.2001 року, перерахування страхових внесків здійснюєт ься страхувальниками одноча сно з одержанням (перерахува нням) коштів на оплату праці (в иплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральні й формі, або виручки від реалі зації товарів (послуг).

Судом встановлено, що 30.12.2010 ро ку провідним спеціалістом ві дділу взаємодії з роботодавц ями Івано-Франківського місь кого центру зайнятості - роб очого органу виконавчої дире кції Фонду загальнообов' яз кового державного соціально го страхування України на ви падок безробіття Дрімуш Л.В . на підставі ст. 34 Закону Укр аїни “Про загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття ” у редакції, чинній на час вин икнення спірних правовіднос ин, направлення № 2526 від 30.12.2010 рок у та на виконання наказу Іван о-Франківського міського цен тру зайнятості № 171 від 24.09.2010 року проведено планову перевірку з питань дотримання вимог за конодавства щодо правильнос ті нарахування та своєчаснос ті сплати внесків на загальн ообов' язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття до Фонду загальн ообов' язкового державного соціального страхування Укр аїни на випадок безробіття п риватним підприємством «БМ-Е лектро»за період з 27.04.2005 року по 30.09.2010 року. За результатами вка заної планової перевірки скл адено акт за № 1679 від 30.12.2010 року.

В даному акті зафіксовано, щ о відповідач, за період з 27.04.2005 р оку по 30.09.2010 року, допустив недо їмку зі сплати страхових вне сків на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття в с умі 448,39 грн., в результаті чого п озивачем нараховано пеню в с умі 135,63 грн.

Згідно абзацу ч.1 ст.38 Закону України “Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття” у редакції, чинній на час виникнення спірних правовід носин, роботодавець несе від повідальність за несвоєчасн ість сплати та неповну сплат у страхових внесків, у тому чи слі страхових внесків, що спл ачують застраховані особи че рез рахунки роботодавців.

Абзацами 2, 4 ч.1 ст.38 цього Зако ну у редакції, чинній на час ви никнення спірних правовідно син, встановлено, що у разі нес воєчасної сплати страхових в несків страхувальниками або неповної їх сплати страхува льники сплачують суму донара хованих контролюючим органо м страхових внесків (недоїмк и), штраф та пеню. Пеня обчислю ється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національн ого банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої н а повну суму недоїмки (без ура хування штрафів) за весь її ст рок.

У відповідності до вимог аб зацу 3 п.7.4 Інструкції про поряд ок обчислення і сплати внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття та об ліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня України на випадок безроб іття у разі виявлення під час перевірки простроченої забо ргованості зі сплати страхов их внесків, своєчасно не обчи слених та не сплачених страх ових внесків (недоїмки), вони д онараховуються та стягуютьс я з нарахуванням пені та накл аданням штрафу.

На виконання ч.4 ст.38 Закону У країни “Про загальнообов' я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя” у редакції, чинній на час в иникнення спірних правовідн осин, та абзаців 3, 5 п.7.4 даної Інс трукції заступником директо ром Івано-Франківського місь кого центру зайнятості Бан дурою Г.Я. 31.01.2011 року прийнято рішення про стягнення з прив атного підприємства "БМ-Елек тро" недоїмки зі сплати страх ових внесків (недоїмку) в сумі 448,39 грн. та нарахованої пені в с умі 235,63 грн. на загальну суму 584,02 грн.

Згідно абзацу 5 п.7 Прикінцев их та перехідних положень За кону України «Про збір та обл ік єдиного внеску на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування»стягнення з аборгованості із сплати стра хових внесків за діючими вид ами загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання та сум штрафних санкці й, нарахованих та/або не сплач ених у період до 1 січня 2011 року , в тому числі страхових внеск ів, строк сплати яких на 1 січн я 2011 року не настав, здійснюєть ся фондами загальнообов'язко вого державного соціального страхування відповідно до з аконодавства, що діяло на мом ент виникнення такої заборго ваності або застосування штр афних санкцій. Погашення заб оргованості з використанням коштів, що надходять у рахуно к сплати єдиного внеску, забо роняється.

Згідно абзацу 8 п.7.4 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати внесків на загальнообов 'язкове державне соціальне с трахування на випадок безроб іття та обліку їх надходженн я до Фонду загальнообов'язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття роботодавець протягом десяти робочих дні в, наступних за днем одержанн я рішення, зобов'язаний сплат ити суми недоїмки, пені та штр афу або оскаржити рішення у в становленому порядку робото давець протягом десяти робоч их днів, наступних за днем оде ржання рішення, зобов'язаний сплатити суми недоїмки, пені та штрафу або оскаржити ріше ння у встановленому порядку.

Дане рішення направлено пр иватному підприємству "БМ-Ел ектро", останнє його не оскарж ило ні в адміністративному, н і в судовому порядку, однак не доїмку по сплаті страхових в несків на загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття та нараховану пеню на загаль ну суму 584,02 грн. так і не відшкод увало.

Таким чином, за відповідаче м залишається непогашеною не доїмка зі сплаті страхових в несків на загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття з а період з 27.04.2005 року по 30.09.2010 року в сумі 448,39 грн. та нарахована пе ня в сумі 135,63 грн.

Відповідно до п. 9.7 даної Інст рукції не сплачені в строк ст рахові внески, пеня і штрафи с тягуються в дохід Фонду із ст рахувальника у судовому поря дку відповідно до законодавс тва.

Наявність заборгованості підтверджується актом перев ірки, рішенням про стягнення простроченої заборгованост і зі сплати страхових внескі в, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недої мки), пені та штрафу, а також ін шими матеріалами справи. Під став для звільнення відповід ача від сплати заборгованост і в судовому засіданні не вст ановлено.

Доказів сплати заборгован ості відповідач суду не пода в.

За таких обставин позовн і вимоги підлягають до задов олення

На підставі ст. 124 Конс титуції України, керуючись с т. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, суд ,-

П ОСТАНОВИВ:

позов задовольнити п овністю.

Стягнути з приватного під приємства "БМ -Електро" (вул. Дж охара Дудаєва, 13, м. Івано-Франк івськ, код ЄДРПОУ 33426887) в користь Івано-Франківського міськог о центру зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Ф онду загальнообов'язкового д ержавного соціального страх ування України на випадок бе зробіття (р/р 37173300901002, МФО 836014, банк п латника УДК в Івано-Франківс ькій області) заборгованість в сумі 584 (п"ятсот вісімдесят ч отири) грн. 02 коп., з яких 448 (чотир иста сорок вісім) грн. 39 коп. нед оїмка по сплаті страхових вн есків та 135 (сто тридцять п"ять) грн. 63 коп. нарахована пеня.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку. В ідповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України, апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом десяти днів з дня отрима ння копії постанови.

Якщо суб' єкта владних пов новажень у випадках та поряд ку, передбаченому частиною ч етвертою статті 167 КАС України , було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п' ятиденного строку з моменту отримання суб' єктом владни х повноважень повідомлення п ро можливість отримання копі ї постанови суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Львівського апеляційно го адміністративного суду че рез Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд.

Постанова набирає за конної сили в порядку та стро ки встановлені статтею 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України.

Суддя Главач І.А.

Постанова складен а в повному обсязі 20.05.2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.05.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18848342
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1353/11/0970

Постанова від 18.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 18.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 20.04.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Постанова від 18.05.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні