Ухвала
від 31.08.2011 по справі 2а/0570/5044/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції -

Суддя-доповідач - Сухарьо к М.Г.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2011 року справа №2а/0570 /5044/2011 приміщення суду за а дресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевче нка, 26

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого судді Сухарьк а М.Г.

суддів Білак С. В. , Гаврищу к Т.Г.

при секретарі Костроміній Т.В.,

за участю представника поз ивача: Паша В.Г.,

представників відповідача :Єфімова С.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні Донецького апеляційного а дміністративного суду апеля ційну скаргу Товариства з об меженою відповідальністю "Ав тосервіс" на постанову Донец ького окружного адміністрат ивного суду від 14 червня 2011 р. у с праві № 2а/0570/5044/2011 за позовом Това риства з обмеженою відповіда льністю "Автосервіс" до Голо вної державної інспекції на автомобільному транспорті М іністерства транспорту та зв 'язку України про застосува ння фінансових санкцій, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду першої інстанції з адмі ністративним позовом до Голо вної державної інспекції на автомобільному транспорті М іністерства транспорту та зв 'язку України про застосува ння фінансових санкцій.

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 14 червня 2011 року в задово ленні позову відмовлено.

Позивач не погодився з пост ановою суду і подав апеляцій ну скаргу в якій просив скасу вати постанову, так як вона по становлена з порушення норм матеріального та процесуаль ного права та постановити но ве, яким задовольнити позовн і вимоги.

В обґрунтування апеляційн ої скарги зазначив, що недове дені обставини, що мають знач ення для справи, які суд першо ї інстанції вважав встановле ними, невідність висновків с уду обставинам справи.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, п еревіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляц ійних скарг, дослідивши прав ильність застосування судом першої інстанції норм матер іального та процесуального п рава, вважає за необхідне в з адоволенні вимог викладених в апеляційній скарзі відмов ити, виходячи з наступних під став.

Судом першої інстанції вст ановлено, що товариство з обм еженою відповідальністю «Ав тосервіс» є юридичною особою , яка зареєстрована Старобеш івською районною державною а дміністрацією Донецької обл асті 23.12.2009 року, включено до ЄДР ПОУ з ідентифікаційним кодом 31094146.

21.02.2011 року співробітниками те риторіального управління Го ловної державної інспекції н а автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв'язку України було проведе но перевірку щодо додержання ТОВ «Автосервіс» законодавс тва про автомобільний трансп орт.

З а результатами вказ аної перевірки складено відп овідний акт проведення перев ірки додержання вимог законо давства про автомобільний тр анспорт під час виконання пе ревезень пасажирів і вантажі в автомобільним транспортом №222297 від 06.01.2011 року.

Відповідно до зазначеного акту під час перевірки виявл ено порушення: у водія, який зд ійснював регулярні пасажирс ькі перевезення, був відсутн ій паспорт маршруту регулярн их спеціальних перевезень з літерою «В» та страховий пол іс обов' язкового особистог о страхування пасажирів від нещасного випадку на транспо рті, чим порушено вимоги ст.ст .39, 48 Закону України "Про автомо більний транспорт".

На підставі зазначеного ак ту, за наслідками розгляду сп рави про порушення позивачем законодавства про автомобіл ьний транспорт, прийнято пос танову від 21.02.2011 року №118690 про зас тосування фінансових санкці й до ТОВ «Автосервіс» в сумі 1700 грн.

Згідно ст. 6 Закону України « Про автомобільний транспорт » центральний орган виконавч ої влади з питань автомобіль ного транспорту забезпечує п роведення державної політик и на автомобільному транспор ті через урядові органи держ авного управління на автомоб ільному транспорті, службу м іжнародних автомобільних пе ревезень та місцеві органи в иконавчої влади і органи міс цевого самоврядування. У скл аді центрального органу вико навчої влади з питань автомо більного транспорту функціо нують: урядовий орган держав ного управління з питань рег улювання діяльності автомоб ільного транспорту; урядовий орган державного управління з питань контролю на автомоб ільному транспорті. Урядовий орган державного управління з питань контролю на автомоб ільному транспорті здійснює : державний контроль за додер жанням суб'єктами господарюв ання, які провадять діяльніс ть у сфері автомобільного тр анспорту, вимог законодавств а про автомобільний транспор т, норм та стандартів законод авчо регульованої сфери, що в изначають організацію перев езення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.

Пунктом 15 Порядку передбаче но, що здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого по становою Кабінету Міністрів України N 1567 від 08.11.2006, під час про ведення рейдової перевірки п еревіряється: наявність визн ачених статтями 39 і 48 Закону до кументів, на підставі яких зд ійснюються перевезення авто мобільним транспортом; наявн ість у документах водія відм ітки про проходження ним мед ичного огляду та проведення перевірки технічного стану т ранспортного засобу перед ви їздом на маршрут; відповідні сть зовнішнього і внутрішньо го спорядження (екіпірування ) транспортного засобу встан овленим вимогам; оснащення т аксі справним таксометром; в ідповідність кількості паса жирів, що перевозяться, відом остям, зазначеним у реєстрац ійних документах, або нормам , передбаченим технічною хар актеристикою транспортного засобу; додержання водієм ав тобуса затвердженого розкла ду та маршруту руху; наявніст ь у всіх пасажирів квитків на проїзд та квитанцій на перев езення багажу, а у разі пільго вого проїзду - відповідного п освідчення; додержання водіє м режиму праці та відпочинку , а також вимоги щодо наявност і в автобусі двох водіїв у раз і перевезення пасажирів на в ідстань 500 і більше кілометрів ; виконання водієм інших вимо г Правил надання послуг паса жирського автомобільного тр анспорту та Правил перевезен ь вантажів автомобільним тра нспортом в Україні.

Статтею 39 Закону України "Пр о автомобільний транспорт" а втомобільні перевізники, вод ії, пасажири повинні мати і пр ед'являти особам, які уповнов ажені здійснювати контроль н а автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожньог о руху, документи, на підставі яких виконуються пасажирськ і перевезення. Документи для регулярних пасажирських пер евезень: для автомобільного перевізника - ліцензія, догов ір із органами виконавчої вл ади та органами місцевого са моврядування чи їх дозвіл, па спорт маршруту, документ, що з асвідчує використання автоб уса на законних підставах, ін ші документи, передбачені за конодавством України; для во дія автобуса - посвідчення во дія відповідної категорії, р еєстраційні документи на тра нспортний засіб, ліцензійна картка, дорожній лист, квитко во-касовий лист, схема маршру ту, розклад руху, таблиця варт ості проїзду (крім міських пе ревезень), інші документи, пер едбачені законодавством Укр аїни.

Суду першої інстанції пред ставником позивача був надан ий договір №Д 402 пас-10/316 від 28.12.2010 ро ку обов' язкового особистог о страхування від нещасних в ипадків на транспорті, уклад ений між ВАТ «Акціонерна стр ахова компанія «Енергополіс » та ТОВ «Автосервіс», сторон и не заперечували, що фотокоп ія зазначеного договору стра хування була надана співробі тникам територіального упра вління Головної державної ін спекції на автомобільному тр анспорті Міністерства транс порту та зв'язку України під ч ас проведення перевірки.

Також суду був наданий пасп орт «В» автобусного маршруту регулярних спеціальних пере везень за маршрутом м. Комсом ольське (ДК) - м. Донецьк (ТЦ Ам стор), який не відповідав Поря дку розроблення та затвердже ння паспорта автобусного мар шруту, затвердженому наказом Міністерства транспорту та зв' язку України від 07.05.2010 року №278 та зареєстрованому в Міні стерстві юстиції України 17.06.201 0 року за №408/17703, яким встановлен і вимоги до паспортів автобу сних маршрутів регулярних та регулярних спеціальних пере везень, процедура розробленн я, погодження та затвердженн я таких паспортів. Відповідн ий порядок має вичерпний пер елік вимог до паспорта автоб усного маршруту.

Паспорт маршруту регулярн их спеціальних перевезень ви готовляється у кількості, не обхідній для забезпечення ор ганізатора перевезень, замов ника послуг, перевізника та в одіїв, які здійснюють переве зення пасажирів за даним мар шрутом. Примірники організат ора перевезень та водія вваж аються контрольними.

Розпорядженням голови обл держадміністрації від 27.01.2009 ро ку № 16 «Про організацію провед ення конкурсу з перевезення пасажирів на приміському і м іжміському внутрішньооблас ному автобусному маршруті за гального користування Донец ької області» повноваження о рганізатора по проведенню ко нкурсів з перевезення пасажи рів на приміському та міжміс ькому внутрішньо обласному а втобусному маршруті загальн ого користування Донецької о бласті покладено на головне управління промисловості та розвитку інфраструктури обл держадміністрації.

Також судом першої інстанц ії правомірно встановлено, щ о на момент проведення перев ірки 06.01.2011 року паспорт маршр уту м. Комсомольське (ДК) - м. Донецьк (ТЦ Амстор) регулярни х спеціальних перевезень по зивача не був оформлений від повідно до вимог Порядку ро зроблення та затвердження па спорта автобусного маршруту , затвердженому наказом Міні стерства транспорту та зв' я зку України від 07.05.2010 року №278 та зареєстрованому в Міністерс тві юстиції України 17.06.2010 року з а №408/17703.

Відповідно ст. 60 Закону Укра їни "Про автомобільний транс порт" за порушення законодав ства про автомобільний транс порт до автомобільних переві зників застосовуються санкц ії за: надання послуг з переве зень пасажирів та вантажів б ез оформлення документів, пе релік яких визначений стаття ми 39 та 48 цього Закону, - штраф у р озмірі ста неоподатковувани х мінімумів доходів громадян .

Враховуючи вищевикладене, судова колегія прийшла до ви сновку, що постанова суду пер шої інстанції відповідає вим огам матеріального та процес уального права і не може бути скасована чи змінена з підст ав, що наведені в апеляційній скарзі, судом ретельно перев ірено доводи сторін, дано їм в ірну оцінку, постанова суду в ід 14 червня 2011 року є законною і обґрунтованою, доводами апе ляційної скарги висновки, ви кладені в судовому рішенні, н е спростовуються, підстави д ля скасування постановленог о по справі судового рішення відсутні.

З урахуванням викладеного , керуючись статтями 2, 11, 21, 70, 71, 159, 16 0, 184, 195, 196, 198 - 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адм іністративного судочинства України, колегія судів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу То вариства з обмеженою відпові дальністю "Автосервіс" на пос танову Донецького окружного адміністративного суду від 14 червня 2011 р. у справі № 2а/0570/5044/2011 за позовом Товариства з обмеже ною відповідальністю "Автосе рвіс" до Головної державної інспекції на автомобільному транспорті Міністерства тра нспорту та зв'язку України п ро застосування фінансових с анкцій - залишити без задовол ення.

Постанову Донецького окру жного адміністративного суд у від 14 червня 2011 р. у справі № 2а/05 70/5044/2011 - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної ін станції за наслідками перегл яду набирає законної сили з м оменту проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом двад цяти днів після набрання зак онної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з д ня складення постанови в пов ному обсязі.

Головуючий: Сухарьок М.Г.

Судді: Білак С.В.

Г аврищук Т.Г.

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18856824
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосува ння фінансових санкцій

Судовий реєстр по справі —2а/0570/5044/2011

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 05.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 03.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 15.07.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 31.08.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок М.Г.

Постанова від 14.06.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні