Ухвала
від 13.10.2011 по справі 2а-4907/09/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-4907/09/2370 Гол овуючий у 1-й інстанції: Ковал енко В.І.

Суддя-доповідач: Хрімлі О.Г.

У Х В А Л А

Іменем України

"13" жовтня 2011 р. м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністратив ного суду у складі:

головуючого

суддів

при секретарі Хрімлі О.Г.,

Ганечко О.М.,

Файдюка В.В.,

Архіповій Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Сільськогосподарс ького товариства з обмеженою відповідальністю «Канівськ ий інкубатор» на постанову Ч еркаського окружного адміні стративного суду від 03 березн я 2011 року в адміністративній с праві за позовом Канівської об' єднаної державної подат кової інспекції Черкаської о бласті до Сільськогосподарс ького товариства з обмеженою відповідальністю «Канівськ ий інкубатор»про стягнення з аборгованості, -

В С Т А Н О В И Л А:

Канівська об' єднана державна податкова інспекці я Черкаської області звернул ась до Черкаського окружного адміністративного суду з по зовом до Сільськогосподарсь кого товариства з обмеженою відповідальністю «Канівськ ий інкубатор»про стягнення з аборгованості у сумі 847 836,60 грн.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 03 березня 2011 року адмін істративний позов задоволен ий частково. Стягнуто з Сільс ькогосподарського товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Канівський інкубатор»н а користь Канівської об' єдн аної державної податкової ін спекції Черкаської області з аборгованість у сумі 701 021,10 грн.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, Сільськогоспод арським товариством з обмеже ною відповідальністю «Канів ський інкубатор»подано апел яційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду пе ршої інстанції та прийняти н ову, якою відмовити у задовол енні позовних вимог у повном у обсязі.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши матеріали сп рави та доводи апеляційної с карги, колегія суддів вважає , що апеляційна скарга необґр унтована та задоволенню не п ідлягає.

Суд першої інстанції всебі чно, повно та об'єктивно розгл янув справу, правильно встан овив обставини, яким дав прав ильну правову оцінку і прийш ов до обґрунтованого висновк у про часткове задоволення а дміністративного позову.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, Державною податковою адміністрацією в Черкаській області проведен о перевірку за дотриманням С ТОВ «Канівський інкубатор»п орядку проведення розрахунк ів за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, н аявності торгових патентів і ліцензій, що знаходиться за а дресою: м. Канів, вул. Першого Т равня, 39.

За результатами перевірки складений акт про дотриманн я суб' єктами господарюванн я порядку проведення розраху нків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки , наявності торгових патенті в і ліцензій від 03.08.2009 року за № 00 1394, де зазначено, що відповідач ем порушено вимоги п. 1, 2 Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг»від 06.07.1995 року №265/95-ВР.

Перевіркою встановлений ф акт здійснення позивачем в п еріод з 02.07.2008 року по 03.07.2009 року роз рахункових операцій на суму 169 567 грн. 72 коп. при продажу проду кції через засоби пересувної торговельної мережі без про ведення цих операцій через р еєстратор розрахункових опе рацій, а з використанням розр ахункових книжок після наста ння 01 червня 2007 року перевищенн я визначеного постановою Каб інету Міністрів України «Про терміни переведення суб'єкт ів підприємницької діяльнос ті на облік розрахункових оп ерацій у готівковій та безго тівковій формі із застосуван ням реєстраторів розрахунко вих операцій»від 07.02.2001 р. № 121 гра ничного річного обсягу розра хункових операцій (200 000 грн.).

На підставі акту перевірки позивачем прийнято рішення № 0000998800/0-6560 від 27.08.2009 року, згідно яко го до відповідача застосован о штрафні санкції на суму 847 838 г рн. 60 коп., строк сплати по яких настав 05.09.2009 року.

Відповідач в добровільном у порядку штрафні санкції в р озмірі 847838 грн. 60 коп. не сплатив .

Згідно до вимог п. 1 ст. 3 Закон у України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг»суб' єкти підприємниць кої діяльності, які здійснюю ть розрахункові операції в г отівковій та/або в безготівк овій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при прода жу товарів (наданні послуг) у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов' язані проводити розрахунков і операції на повну суму поку пки (надання послуги) через за реєстровані, опломбовані у в становленому порядку та пере ведені у фіскальний режим ро боти реєстратори розрахунко вих операцій з роздрукування м відповідних розрахункових документів, що підтверджуют ь виконання розрахункових оп ерацій, або у випадках, передб ачених цим Законом, із застос уванням зареєстрованих у вст ановленому порядку розрахун кових книжок.

Відповідальність за поруш ення вимог зазначеного закон у встановлена ст. 17 Закону Укр аїни «Про застосування реєст раторів розрахункових опера цій у сфері торгівлі, громадс ького харчування та послуг».

Судом встановлено, що відпо відачем станом на 01.06.2008 рік пере вищено граничний розмір річн ого об' єму розрахункових оп ерацій 200 000 грн., встановлений п остановою Кабінету Міністрі в України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг»від 23.08.2000 року № 1336 для перев едення суб' єктів підприємн ицької діяльності на облік р озрахункових операцій у готі вковій та безготівковій форм і із застосуванням реєстрато рів розрахункових операцій, а саме: отримано готівкою за р озрахунковими квитанціями - 203980 грн. 52 коп.

З метою виконання вимог Зак ону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг»Кабінетом Міністрів Укр аїни прийнято постанову від 07.02.2001 року №121 «Про терміни перев едення суб' єктів підприємн ицької діяльності на облік р озрахункових операцій у готі вковій та безготівковій форм і із застосуванням реєстрато рів розрахункових операцій» .

Даною постановою встановл ено строк переведення суб' є ктів підприємницької діяльн ості на облік операцій із зас тосуванням реєстраторів ро зрахункових операцій в один місяць з дати перевищення гр аничного розміру річного об' єму розрахункових операцій.

Граничний розмір річного о б' єму розрахункових операц ій, перевищення якого потреб ує застосування РРО, визначе ний у 200000 грн. постановою КМУ «П ро застосування реєстраторі в розрахункових операцій у с фері торгівлі, громадського харчування та послуг»від 23.08.200 0 року № 1336 незалежно від походж ення продукції (власного чи н е власного виробництва).

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком су ду першої інстанції про те, що протягом місяця, тобто не піз ніше ніж з 01.07.2008 року, відповіда ч повинен був перейти на облі к розрахункових операцій із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. За п еріод з 02.07.2008 року по 03.07.2009 року чер ез РРО не проведено розрахун кові операції на загальну су му 169 567 грн. 72 коп.

Суд встановив, що висновки, викладені в акті перевірки, с тосовно перевищення позивач ем граничного розміру річног о обсягу розрахункових опера цій об' єктивно підтверджую ться наявними доказами, зокр ема даними звітів про викори стання реєстраторів розраху нкових операцій та книг облі ку розрахункових операцій (р озрахункових книжок) і даним и книг обліку розрахункових операцій.

Встановлено, що відповідно до даних звітів про використ ання реєстраторів розрахунк ових операцій, книг обліку ро зрахункових операцій (розрах ункових книжок), даним книг об ліку розрахункових операцій , загальний розмір розрахунк ових операцій СТОВ «Канівськ ий інкубатор»за період з 01.01.2008 р оку по 01.06.2008 року склав 203 980 грн. 52 к оп.

Позивач повинен був перейт и на облік розрахункових опе рацій з використанням реєстр атора розрахункових операці й через один місяць з дати пер евищення граничного розміру річного обсягу розрахункови х операцій, тобто з 02.07.2008 року.

Органами державної податк ової служби обґрунтовано зро блено висновок щодо обов' яз ку позивача перейти на облік розрахункових операцій з ви користанням реєстратора роз рахункових операцій та вірно визначено вартість проданих СТОВ «Канівський інкубатор» товарів без застосування РРО .

Посилання позивача щодо вк лючення до розміру річного о бсягу розрахункових операці й і вартості продукції власн ого виробництва, операції з п родажу якої підприємство офо рмлювало прибутковими касов ими ордерами, необґрунтовані , оскільки відповідно до вимо г п. 1 ст. 9 Закону № 265/95-В реєстрато ри розрахункових операцій та розрахункові книжки не заст осовуються при здійсненні то ргівлі продукцією власного в иробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм вл асності, крім підприємств то ргівлі та громадського харчу вання, у разі проведення розр ахунків у касах цих підприєм ств, установ і організацій з о формленням прибуткових і вид аткових касових ордерів та в идачею відповідних квитанці й, підписаних і завірених печ аткою у встановленому порядк у.

Тобто, позивач не мав права застосовувати розрахункові книжки при здійснені таких о перацій та відображати їх в з вітах про використання реєст раторів розрахункових опера цій та книг обліку розрахунк ових операцій (розрахункових книжок) і книгах обліку розра хункових операцій.

Крім того, за приписами ст. 239 Господарського кодексу Укра їни органи державної влади т а органи місцевого самовряду вання відповідно до своїх по вноважень та у порядку, встан овленому законом, можуть зас тосовувати до суб' єктів гос подарювання, зокрема, адміні стративно-господарський штр аф.

Відповідно до вимог статті 250 Господарського кодексу Укр аїни адміністративно-госпо дарські санкції можуть бути застосовані до суб' єкта гос подарювання протягом шести м ісяців з дня виявлення поруш ення, але не пізніш як через од ин рік з дня порушення цим суб ' єктом встановлених законо давчими актами правил здійсн ення господарської діяльнос ті, крім випадків, передбачен их законом.

Оскільки відповідач повин ен був перейти на облік розра хункових операцій з використ анням реєстратора розрахунк ових операцій з 02.07.2008 року, тому з 02.07.2008 року позивач розрахував вартість проданих товарів т а визначив розмір штрафної (ф інансової) санкції.

При прийнятті 27 серпня 2009 рок у спірного рішення позиваче м не були дотримані строки, пр отягом яких до суб' єкта гос подарювання може бути застос ована адміністративно-госпо дарська санкція.

З урахуванням строків заст осування адміністративно-го сподарських санкцій, суд пер шої інстанції вірно дійшов в исновку, що позивачем неправ омірно застосована штрафна ( фінансова) санкція в розмірі 146 817 грн. 50 коп. (29 363 грн. 50 коп. х 5).

Крім того, постановою Черка ського окружного адміністра тивного суду по справі № 2а-552/10/23 70 від 17 березня 2010 року, залишено ю в силі ухвалою Київського а пеляційного адміністративн ого суду від 14 грудня 2010 року, ви знано протиправним та скасов ано рішення Канівської об' є днаної державної податкової інспекції № 0000998800/0-6560 від 27 серпня 2009 року в частині застосуванн я штрафних (фінансових) санкц ій в розмірі 146 817 грн. 50 коп. В інш ій частині рішення Канівсько ї об' єднаної державної пода ткової інспекції № 0000998800/0-6560 від 27 серпня 2009 залишено без змін.

У відповідності до ч. 1 ст. 72 Ко дексу адміністративного суд очинства України, обставини, встановлені судовим рішення м в адміністративній, цивіль ній або господарській справі , що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інш их справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставин и.

З урахуванням викладеного , колегія суддів прийшла до ви сновку про необґрунтованіст ь апеляційної скарги.

Доводи апелянта спростову ються вищенаведеним, матеріа лами справи та не відповідаю ть вимогам чинного законодав ства.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС У країни, суд апеляційної інст анції залишає апеляційну ска ргу без задоволення, а постан ову суду без змін, якщо визнає , що суд першої інстанції прав ильно встановив обставини сп рави та ухвалив судове рішен ня з додержанням норм матері ального і процесуального пра ва.

На підставі вищевикладено го, колегія суддів дійшла вис новку про те, що суд першої інс танції правильно встановив о бставини справи та ухвалив с удове рішення з додержанням норм матеріального і процесу ального права.

Керуючись ст.ст. 160, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Сільськ огосподарського товариства з обмеженою відповідальніст ю «Канівський інкубатор»- за лишити без задоволення, пост анову Черкаського окружного адміністративного суду від 03 березня 2011 року - без змін.

Повний текст ухвали вигото влений 18 жовтня 2011 року.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та може бути оскаржена протяго м двадцяти днів з дня складан ня у повному обсязі шляхом по дання касаційної скарги безп осередньо до Вищого адмініст ративного суду України.

Головуючий суддя О.Г. Хрімлі

Судді О.М. Ганечко

В.В. Файдюк

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18860166
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4907/09/2370

Ухвала від 25.02.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

Ухвала від 13.10.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Хрімлі О.Г.

Постанова від 03.03.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Коваленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні