Постанова
від 31.08.2011 по справі 2-а-8675/08/1570
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2011 р. Справа № 2-а-8675/08/1570

Категорія: 8.2.6 Головуючий в 1 інстанції: Хл юстін Ю.М.

Колегія суддів Одеськог о апеляційного адміністрати вного суду у складі:

Головуючого - судді Скрип ченка В.О.,

суддів Д омусчі С.Д., Шеметенко Л.П.,

за участю секретаря судово го засідання - Гречаного В.С .,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу Білгород-Дністровс ької об'єднаної державної по даткової інспекції в Одеські й області на постанову Одесь кого окружного адміністрати вного суду від 10 серпня 2009 року за адміністративним позовом товариства з обмеженою відп овідальністю «Старокозацьк ий винзавод»до Білгород-Дніс тровської об'єднаної державн ої податкової інспекції в Од еській області про скасуванн я податкового повідомлення-р ішення,

В С Т А Н О В И Л А :

23 липня 2008 року ТОВ «Ста рокозацький винзавод»зверн улося до суду з позовом про ск асування податкового повідо млення-рішення Білгород-Дніс тровської об'єднаної державн ої податкової інспекції в Од еській області від 10 липня 2008 р оку за № 0000412301/0.

Постановою Одеського окру жного адміністративного суд у від 10 серпня 2009 року зазначен ий позов був задоволений. Ска совано податкове повідомлен ня-рішення Білгород-Дністров ської об'єднаної державної п одаткової інспекції в Одеськ ій області від 10 липня 2008 року з а № 0000412301/0.

Не погоджуючись із постано вленим у справі судовим ріше нням, Білгород-Дністровська об'єднана державна податкова інспекція в Одеській област і подала апеляційну скаргу, п осилаючись на порушення судо м першої інстанції норм мате ріального права, просила ска сувати вищезазначену постан ову та ухвалити нову, якою в за доволенні позову відмовити.

Заслухавши суддю-доповіда ча, доводи апеляційної скарг и, пояснення на неї, вивчивши м атеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованіст ь постанови суду в межах апел яційної скарги, колегія судд ів вважає, що апеляційна скар га підлягає задоволенню, вих одячи з наступного.

Судом першої інстанції вст ановлено, що за результатами проведення виїзної планової перевірки товариства з обме женою відповідальністю «Ста рокозацький винзавод»з пита нь дотримання вимог податков ого, валютного та іншого зако нодавства за період з 01.04.2007 р. по 31.03.2008 р. Білгород-Дністровською об'єднаною Державною податк овою інспекцією в Одеській о бласті складено акт № 1860/2320-26364751 ві д 03 липня 2008 року (а.с. 5-60), та прийня то податкове повідомлення-рі шення від 10 липня 2008 року за № 000041 2301/0, яким визначено податкове з обов'язання з податку на приб уток в сумі 202500 грн., в тому числі 168750 грн. за основним платежем т а 33750 грн. за штрафними (фінансо вими) санкціями (а.с. 62);

В акті перевірки зазначено , що в порушення підп. 4.1.6 п. 4.1 ст.4 З акону України «Про оподаткув ання прибутку підприємств»№ 283/97-ВР від 22.05.1997 року, зі змінами т а доповненнями, згідно якого валовий дохід включає: «...дох оди з інших джерел та від поза реалізаційних операцій, у то му числі у вигляді: сум безпов оротної фінансової допомоги , отриманої платником податк у в звітному періоді, вартост і товарів (робіт, послуг), безо платно наданих платником под атку в звітному періоді, за ви нятком випадків, коли така бе зповоротна фінансова допомо га та безоплатні товари (робо ти, послуги) отримуються непр ибутковими організаціями у п орядку, визначеному пунктом 7.11 цього Закону, або такі опера ції здійснюються між платник ом податку та його відокремл еними підрозділами, що не маю ть статусу юридичної особи; с ум невикористаної частини ко штів, що повертаються із стра хових резервів у порядку, пер едбаченому пунктом 12.2 цього З акону; сум заборгованості, що підлягає включенню до валов их доходів згідно з пунктами 12.3 та 12.4 цього Закону; сум кошті в страхового резерву, викори станих не за призначенням; ва ртості матеріальних цінност ей, переданих платнику подат ку згідно з договорами схову та використаних ним у власно му виробничому чи господарсь кому обороті; сум штрафів та/а бо неустойки чи пені, одержан их за рішенням сторін догово ру або за рішенням відповідн их державних органів, суду, ар бітражного чи третейського с уду»позивачем не віднесено д о складу валового доходу сум у безоплатно отриманих робіт в розмірі 675000 грн. від ТОВ «Архб удінвест-С»(а.с. 27).

Колегія суддів дійшла до ви сновку про те, що позов ТОВ «Ст арокозацький винзавод»не пі длягає задоволенню, виходячи з наступного.

Задовольняючи позов ТОВ «С тарокозацький винзавод», суд першої інстанції виходив з т ого, що скасування державної реєстрації кредиторів позив ача ТОВ «Архбудінвест-С»та Т ОВ «Олексбудснаб»не може сві дчити про неможливість зверн ення кредитора до ТОВ «Старо козацький винзавод»з вимого ю про погашення заборгованос ті. Також суд виходив з того, щ о ТОВ «Старокозацький винзав од»не отримувало безоплатно наданих послуг, оскільки лиш е після спливу строку позовн ої давності виконані та неоп лачені роботи по договору пі дряду будуть вважатися безпо воротною фінансовою допомог ою відповідно до п.п. 1.22.1 ст. 1 Зак ону України «Про оподаткуван ня прибутку підприємств».

З таким висновком суду пог одитися не можна.

Відповідно до вимог п. 1.23 Зак ону України «Про оподаткуван ня прибутку підприємств»без оплатно надані товари (робот и, послуги) - це:

товари, що надаються платни ком податку згідно з договор ами дарування, іншими догово рами, які не передбачають гро шової або іншої компенсації вартості таких матеріальних цінностей і нематеріальних активів чи їх повернення, або без укладення таких угод,

роботи та послуги, які надаю ться платником податку без в имоги про компенсацію їх вар тості,

товари, передані юридичній чи фізичній особі на відпові дальне зберігання і використ ані нею в виробничому або гос подарському обороті.

Відповідно п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Зако ну України «Про оподаткуванн я прибутку підприємств», вал овий дохід включає: «...доходи з інших джерел, у тому числі, а ле не виключно, у вигляді: сум безповоротної фінансової до помоги, отриманої платником податку у звітному періоді, в артості товарів (робіт, послу г), безоплатно наданих платни ку податку у звітному період і.

ТОВ «Староказацький вин за вод»не віднесено до складу в алового доходу суму безоплат но отриманих робіт в розмірі 675000 грн., отриманих від ТОВ «Арх будінвест-С»(код ОДРПОУ 33566460, м. Одеса, вул. Велика Арнаутська , 50) Кореспонденція рахунків з а квітень 2006 р. - Д-т 152 К-т.

До перевірки посадовими ос обами відповідача ТОВ «Старо козацький вин завод»надано у году щодо відступу права вим оги від 03.07.2007 року, згідно якої К редитор (ТОВ «Архбудінвест-С ») в особі директора Швед Се ргія Вікторовича передає, а Набувач права вимоги (ТОВ «Ол ексбудснаб» код ЄДРПОУ 34597793) в о собі директора Кобзар Олек сандра Герасимовича прийм ає право вимоги по договору п оставки винограду № 04/06-02 від 20.02.2 006 р., укладеному між Кредиторо м та ТОВ «Старокозацький вин завод»(Боржник). Згідно п. 2 уго ди - ТОВ «Олексбудснаб»отри мує право вимагати від Боржн ика виконання наступних зобо в'язань - сплатити заборгова ність за виконані Кредитором ремонтно-будівельні роботи в сумі 675000 грн. Проте, суд першої інстанції не врахував, що згі дно наданих до перевірки рах унків бухгалтерського облік у, зазначена угода не знайшла свого відображення у бухгал терському обліку ТОВ «Старок озацький вин завод». В процес і проведення заходів відпові дно до закону України «Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом», ані ТОВ «Архбуді нвест-С», ані ТОВ «Олексбудсн аб»не вимагали від ТОВ «Стар окозацький вин завод»компен сації вартості виконаних рем онтно-будівельних робіт в су мі 675000 грн.

Станом на 31.03.2008 року, тобто піс ля прийняття ухвал господарс ького суду про банкрутство к редиторів ТОВ «Архбудінвест -С»та ТОВ «Олексбудснаб», згі дно даних рахунку 631 «Розрахун ки з вітчизняними постачальн иками»на ТОВ «Старокозацьки й винзавод»рахується кредит орська заборгованість перед ТОВ «Архбудінвест-С»за вико нані ремонтно-будівельні роб оти у сумі 675000 грн. з терміном ви никнення у квітні 2006 р. згідно а кту виконаних підрядних робі т за квітень 2006 року № 02-1-1.

Згідно акту попередньої ко мплексної перевірки дотрима ння вимог податкового, валют ного та іншого законодавства за період з 01.04.2006 р.- 31.03.2007 р. кредито рська заборгованість перед Т ОВ «Архбудінвест-С»відсутня .

Відповідно до статей 23, 32, 40 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м»з дня прийняття господарсь ким судом постанови про визн ання боржника банкрутом і ві дкриття ліквідаційної проце дури припиняються повноваже ння органів управління банкр ута щодо управління банкруто м та розпорядження його майн ом, якщо цього не було зроблен о раніше, керівник банкрута з вільняється з роботи у зв'язк у з банкрутством підприємств а, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також прип иняються повноваження власн ика (власників) майна банкрут а, якщо цього не було зроблено раніше. Після завершення усі х розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господар ського суду звіт та ліквідац ійний баланс. Господарський суд припиняє провадження у с праві про банкрутство, якщо з атверджено звіт ліквідатора .

Виходячи з наведеного, коле гія суддів вважає помилковим висновок суду першої інстан ції про те, що суму за виконані підрядні роботи в розмірі 675000 грн. не можна включати до вало вого доходу в 1 кварталі 2008 року , оскільки ухвалами господар ського суду Одеської області про затвердження звіту лікв ідатора та припинення провад ження у справі про визнання б анкрутом від 26.06.2007 р. та від 06.03.08 р. ТОВ «Архбудінвест-С»і ТОВ «О десбудснаб»були ліквідован і (а.с. 138-143).

Таким чином, кредиторська з аборгованість розрахунку 631 « Розрахунки з вітчизняними по стачальниками»перед ТОВ «Ар будінвест-С»за виконані буді вельно-монтажні роботи у сум і 675000 грн. повинна бути включен а до складу валового доходу Т ОВ «Староказацький вин завод »як вартість робіт, безоплат но наданих платнику податку у відповідності до п. 1.23 ст.1, п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підп риємств».

Відповідно до вимог ст. 71 КАС України кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення, а в адміністрати вних справах про протиправні сть рішень, дій чи бездіяльні сть суб'єкта владних повнова жень обов'язок щодо доказува ння правомірності свого ріше ння та надання відповідних д оказів покладається на відпо відача, якщо він заперечує пр оти адміністративного позов у. Відповідач, який є суб'єктом владних повноважень, свою по зицію суду довів та обґрунту вав.

Суд першої інстанції при ви рішенні справи допустив пору шення норм матеріального пра ва, а наведені в апеляційній с карзі доводи спростовують пр авильність висновків суду.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 202 КАС України підставами для скасування п останови або ухвали суду пер шої інстанції та ухвалення н ового рішення є порушення но рм матеріального або процесу ального права, що призвело до неправильного вирішення спр ави або питання.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія вважає, що апе ляційна скарга Білгород-Дніс тровської об'єднаної державн ої податкової інспекції в Од еській області підлягає задо воленню, а постанова суду пер шої інстанції - скасуванню, з прийняттям нової постанови про відмову у задоволенні по зову ТОВ «Старокозацький вин завод».

Керуючись ст. ст. 160, 195, 198, 202, 205 КАС України, колегія суддів,

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Біл город-Дністровської об'єднан ої державної податкової інсп екції в Одеській області - з адовольнити.

Постанову Одеського окруж ного адміністративного суду від 10 серпня 2009 року - скасува ти.

Прийняти нову постанову, як ою в задоволенні адміністрат ивного позову товариства з о бмеженою відповідальністю « Старокозацький винзавод»до Білгород-Дністровської об'є днаної державної податкової інспекції в Одеській област і про скасування податкового повідомлення-рішення № 0000412301/0 в ід 10 липня 2008 року - відмовити.

Постанова апеляційного с уду набирає законної сили з м оменту її проголошення, а якщ о її було прийнято за наслідк ами розгляду у письмовому пр овадженні, - через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у сп раві. Касаційна скарга на суд ові рішення може бути подан а безпосередньо до Вищого ад міністративного суду Україн и протягом двадцяти днів піс ля набрання законної сили су довим рішенням суду апеляці йної інстанції, а в разі склад ення рішення в повному обс язі відповідно до статті 160 КА С України - з дня складення ріш ення в повному обсязі.

Головуючий В.О. Скрипче нко

Суддя С.Д. Домусч і

Суддя Л.П. Шемете нко

Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено07.11.2011
Номер документу18867512
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-8675/08/1570

Постанова від 31.08.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Постанова від 10.08.2009

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Хлюстін Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні