Рішення
від 27.10.2011 по справі 35/5005/12694/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.10.11р. Справа № 35/5005/12694/2011

за позовом Прокурора З аводського району м. Дніпрод зержинська

Дніпропетровс ької області в інтересах дер жави в особі

Дніпродзержин ської міської ради,

м. Дніпродзержи нськ Дніпропетровської обла сті

до Приватного виробничо - комерційного під приємства

"Експромт",

м. Дніпродзержи нськ Дніпропетровської обла сті

про внесення змін до до говору оренди земельної діля нки

Суддя Широбокова Л.П.

Представники:

Від прокурора: Зіма В.Б., про курор відділу прокуратури об ласті,

посв. НОМЕ Р_1 від 13.08.2007р.

Від позивача: ОСОБА_1., на ч. відділу з правових питань, д ов. №41-

мр від 24.01.2011р.

Від відповідача: представ ник не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор в інтересах де ржави в особі Позивача зверн увся до суду та просить внест и зміни до п.3.1 договору оренди земельної ділянки від 30.04.2004р. (д ержавна реєстрація від 25.05.2004р. № 01467), укладеного між Позивачем та Відповідачем, виклавши йо го в наступній редакції:

"п.3.1. Річна орендна плата вн оситься "Орендарем" виключно у грошовій формі на рахунок м ісцевого бюджету. Орендна пл ата за користування земельно ю ділянкою встановлюється на рівні чотирикратного розмір у земельного податку, що вста новлюється Податковим кодек сом України". Свої вимоги обґр унтовує змінами чинного зако нодавства щодо розмірів орен дної плати.

Прокурор та представни к Позивача позовні вимоги пі дтримали, просили позов задо вольнити та внести зміни в до говір оренди земельної ділян ки.

Відповідач відзив на позо вну заяву не надав, вимог не за перечив, в судове засідання н е з`явився, причин неявки не по відомив, не зважаючи на те, що належним чином був повідомле ний про час та місце розгляду справи (поштове повідомленн я від 03.10.2011р та заявлене ним 13.10.2011р . клопотання про відкладення розгляду справи).

Справа розглядається за н аявними матеріалами відпові дно до ст. 75 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 85 Господарського процесу ального кодексу України в су довому засіданні оголошено тільки вступну та резолютивн у частину рішення.

Дослідивши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, вислухавши поясненн я прокурора та представника позивача, оцінивши докази в ї х сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Дніпродзержинсько ю міською радою - орендодавец ь (надалі позивач) та Приватни м виробничо - комерційним під приємством "Експромт" - орен дар (надалі відповідач) було у кладено договір оренди земел ьної ділянки від 30.04.2004р. (надалі договір), що знаходиться на пр . Леніна, 43 в м. Дніпродзержинсь ку, площею 0,0186 га для фактичног о розміщення частини адмініс тративної будівлі, строком д ії до 27.09.2014 року. Договір зареєс трований у державному реєст рі земель 25.05.2004р. за №01467.

Відповідно до п. 1 договору Позивач передав, а Відповіда ч прийняв в строкове платне в олодіння та користування вищ е зазначену земельну ділянку . Грошова оцінка земельної ді лянки на момент укладання до говору становить 30991,00 грн.

За умовами п. 3. договору Ві дповідач за користування зе мельною ділянкою повинен вно сити орендну плату. Оренда пл ата вноситься орендарем у гр ошовій формі в розмірі 464,87 грн/ рік, що становить 38,74 грн/міс на розрахунковий рахунок Держк азначейства за місцем податк ового звіту. Орендна плата сп лачується за базовий податко вий (звітний) період, щомісячн о протягом 30 календарних, наст упних за останнім календарни м днем базового податкового періоду. Розмір орендної пла ти щорічно переглядається у випадку і з моменту, в тому чис лі, збільшення розміру ставк и земельного податку.

Умовами п. 8.1., 8.6. договору ст орони передбачили, що зміна у мов договору оренди можлива за взаємною згодою сторін, у р азі недосягнення згоди щодо умов договору та інші спори в ирішуються в судовому порядк у.

Законом України “Про вне сення змін до деяких законод авчих актів України” у зв`язк у із прийняттям Податкового кодексу України” були внесен і зміни до ст. 21 Закону України “Про оренду землі”, а саме: у ч астині другій слова “до Зако ну України “Про плату за земл ю” замінено словами “до Пода ткового кодексу України”, а ч астину четверту, п`яту і сьому , якими встановлювався розмі р орендної плати для різних к атегорій земель, виключено.

Відповідно до ст. 288 Податк ового кодексу України, який н абрав чинності з 01.01.2011р., річна с ума платежу за орендну землі не може бути меншою - для земе ль сільськогосподарського п ризначення - розміру земель ного податку, що встановлюєт ься Податковим кодексом Укра їни;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земе льного податку, що встановлю ється Податковим кодексом Ук раїни.

Річна орендна плата за зе мельні ділянки, які перебува ють у державній та комунальн ій власності, не може перевищ увати 12 відсотків їх норматив ної грошової оцінки.

Дніпродзержинською місь кою радою було прийнято ріше ння від 27.05.2011р. № 116-08/VІ, яким затвер джено коефіцієнти для розрах унку річної орендної плати з а земельні ділянки, та для кат егорії житлових та громадсь ких земель, що надані під буді вництво та обслуговування бу дівель торгівлі (підрозділ 03.0 7), встановлений коефіцієнт 4.

Позивач направляв Відпо відачу лист № 01-03вих/2/431 від 05.09.2011р., в якому інформував про необх ідність з`явитися для укладе ння додаткової угоди відпові дно до змін в чинному законод австві, втім, Відповідач до По зивача для підписання додатк ового договору не звернувся, зміни до договору не внесені , що і стало підставою позову.

Відповідно до ст.ст. 651, 652 Ци вільного кодексу України змі на або розірвання умов догов ору допускається лише за зго дою сторін, якщо інше не встан овлено договором або законом . Договір може бути змінено аб о розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у р азі істотного порушення умов договору іншою стороною та в інших випадках, встановлени х договором або законом, зокр ема, в разі істотної зміни обс тавин.

Статтею 30 Закону України “Про оренду землі” визначено , що зміна умов договору оренд и землі здійснюється за взає мною згодою сторін, у разі нед осягнення згоди - спір вирі шується в судовому порядку.

Зміна законодавства щодо розміру орендної плати є тіє ю істотною обставиною, що зум овлює обов' язкове внесення змін в договір оренди земель ної ділянки. З огляду на це, Пр окурор правомірно вимагає вн есення змін в спірний догові р відповідно до чинного зако нодавства.

Згідно з ч. 3 ст. 653 Цивільног о кодексу України, якщо догов ір змінюється або розриваєт ься в судовому порядку, зобов ' язання змінюється або прип иняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або р озірвання договору законної сили, тобто вказані зміни в до говір набирають чинності з м оменту набрання цим рішенням законної сили.

З врахуванням встановле них обставин, вимоги прокуро ра обґрунтовані, доведені ма теріалами справи та підлягаю ть задоволенню в повному обс язі.

Відповідно до ст. 49 Господ арського процесуального код ексу України судові витрати по справі відносяться на від повідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82-85, 1 16,117 Господарського процесуал ьного кодексу України, ст.ст. 651-653 Цивільного кодексу Україн и, ст. 21 Закону України “Про оре нду землі”, ст. 288 Податкового к одексу України, господарськи й суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 30.04.2004р., укладеного між Дніпрод зержинською міською радою та Приватним виробничо - комерц ійним підприємством "Експром т", зареєстрованого за №01467 від 25.05.2004р., виклавши п. 3.1 в такій реда кції:

"п.3.1. Річна орендна плата вн оситься "Орендарем" виключно у грошовій формі на рахунок м ісцевого бюджету. Орендна пл ата за користування земельно ю ділянкою встановлюється на рівні чотирикратного розмір у земельного податку, що вста новлюється Податковим кодек сом України."

Стягнути з Приватного виро бничо - комерційного підприє мства "Експромт" - 51900, м. Дніпро дзержинськ Дніпропетровськ ої області, пр. Леніна, 43, код ЄД РПОУ 20238962 в доход державного бю джету України державне мито - 85,00 грн (вісімдесят п' ять грн 00 коп) та витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу - 236, 00 грн (двісті тридцять шіст ь грн 00 коп).

Наказ видати після наб рання рішенням законної сили .

Рішення набирає законн ої сили після закінчення дес ятиденного строку з дня його підписання та в цей термін мо же бути оскаржено до Дніпроп етровського апеляційного го сподарського суду.

Суддя Л.П. Широбокова

Повне рішення складено 27 жовтня 2011 року

Дата ухвалення рішення27.10.2011
Оприлюднено08.11.2011
Номер документу18918658
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до до говору оренди земельної діля нки

Судовий реєстр по справі —35/5005/12694/2011

Рішення від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Широбокова Людмила Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні