Постанова
від 01.11.2011 по справі 2/46-10-2803
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" листопада 2011 р. Справа № 2/46-10-2803

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:головуючого судді М.В. Сидоренко

суддів Будішевської Л .О., М.А. Мишкіної

при секретарі судового зас ідання Войт К.В..

за участю представників ст орін від заявника - не з' явився

від кредиторів:

ПАТ АБ „Південний” - Паз юк О.В.

ПАТ „Укрсоцбанк” - Турлак а М.С.

від банкрута - не з' яви вся

від ліквідатора - не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу

Публічного акціонерного т овариства "Укрсоцбанк"

на ухвалу господарсько го суду Одеської області від 04.10.2011 р.

по справі № 2/46-10-2803

за заявою Управління пе нсійного фонду України в Сув оровському районі м. Одеси

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Бріг"

про визнання банкрутом т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Бріг"

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Одеської області від 04.1 0.2011 (суддя Бахарєв Б.О.) затвердж ено звіт ліквідатора та лікв ідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Бріг” ( далі - ТОВ „Бріг”, Т ОВ, Банкрут); припинено юр идичну особу Банкрута; на ліквідатора покладений обов ' язок провести заходи щодо ліквідації ТОВ та забезпечен ня зберігання архівних докум ентів Банкрута; повноваж ення ліквідатора і проваджен ня у справі припинено; затвер джено оплату послуг ліквідат ора Банкрута, арбітражно го керуючого Ковальчука О.М . в розмірі двох мінімальни х заробітних плат за кожен мі сяць виконання ним своїх обо в' язків ліквідатора ТОВ; ст ягнуто на користь арбітражно го керуючого Ковальчука О.М . з :

- Управління пенсій ного фонду в суворовському р -ні м. Одеси в сумі 13 160, 55 грн.

- Відділення викона вчої дирекції Фонду соціальн ого страхування від нещасни х випадків на виробництві та професійних захворювань Ук раїни в Суворовському р-ні м. О деси в сумі 1, 49 грн.

- Публічного акціонер ного товариства Акціонерний банк „Південний” 438, 55 грн.

- Одеського обласного відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності в сумі 2,97 грн.

- Публічного акціонер ного товариства „Укрсоцбанк ” ( далі ПАТ „Укрсоцбанк”)в сум і 14 137,62 грн.

- Державної податково ї інспекції в Суворовському районі м. Одеси в сумі 135,28 грн.

Не погоджуючись з наведе ною вище ухвалою в частині за твердження звіту ліквідатор а про оплату його послуг та ст ягнення оплати послуг ліквід атора з ПАТ „Укрсоцбанк” (дал і - Банк, Скаржник) останній з вернувся із апеляційною скар гою, в якій просить скасувати п. п. 4, 5 Ухвали господарського суду Одеської області від 04.10.11 р. в частині затвердження зві ту ліквідатора щодо оплати й ого послуг та стягнення на ко ристь ліквідатора з ПАТ „Укр соцбанк” 14 137, 62 грн. в якості опл ати таких послуг. Також Скарж ник просить в зазначеній час тині передати справу на нови й розгляд до господарського суду.

Обґрунтовуючи свої вимог и Банк зазначає, що відповідн о до ст. 25 Закону України „Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом” (далі - Закон пр о банкрутство) до повноважен ь ліквідатора, зокрема, належ ить формування ліквідаційно ї маси, вживання заходів, спря мованих на пошук виявлення м айна Банкрута, пред' явл ення до третіх осіб вимог щод о повернення Банкруту де біторської заборгованості. А ле, як вважає Скаржник, ліквід атором не було здійснено усі х необхідних дій для встанов лення рухомого та нерухомого майна, а також дебіторської з аборгованості і не проведено роботи відносно встановленн я фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства. Як вказує Банк, на протязі усієї ліквідаційної процедури лік відатором було проведено лиш е п' ять зборів комітету кре диторів, що, на його (Скаржника ) думку, призвело до неналежно го виконання ним своїх обов' язків. Також Скаржник посила ється на те, що відповідно до ч . ч. 10, 11, 12 ст. 3 Закону про банкрутс тво оплата послуг ліквідатор а повинна повністю покладати сь на кредитора, за заявою яко го порушено справу. Крім того Банк посилається на те, що а н і положеннями ст. 3 Закону про банкрутство, а ні протоколом № 3 зборів кредиторів ТОВ „Брі г” не встановлено здійснення оплати послуг ліквідатора с олідарно кількості голосів к редиторів; протоколом № 3 вста новлено лише суму оплати пос луг ліквідатора, але не встан овлено на кого ця оплата покл адається. Відтак ПАТ „Укрсоц банк” вважає, що оплата послу г ліквідатора за весь період з дня порушення провадження у справі і до моменту ліквіда ції ТОВ „Бріг” повинна покла датись на кредитора, за заяво ю якого порушено провадження по справі.

Розглянувши матеріали сп рави, заслухавши представник ів скаржника, кредитора судо ва колегія, приходить до наст упного.

Відповідно до приписів ст. 1 01 ГПК України апеляційна інст анція не зв' язана доводами апеляційної скарги і перевір яє законність та обґрунтован ість рішення місцевого госпо дарського суду в повному обс язі, а згідно до приписів ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона п овинна належними і допустими м доказами довести ті обстав ини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог ч и заперечень.

Оскаржуваною ухвалою госп одарського суду провадження у справі про визнання ТОВ „Бр іг” банкрутом припинено з мо тивів, викладених в описовій частині даної постанови. Пер евіривши повноту з' ясуванн я господарським судом обстав ин справи, їх доведеність ная вними в справі доказами, відп овідність висновків суду пер шої інстанції та дотримання ним вимог чинного матеріальн ого і процесуального права, а пеляційна інстанція приходи ть до висновку, що ухвала суду винесена з додержанням вимо г матеріального і процесуаль ного законодавства, а тому пі дстави для її зміни чи скасув ання відсутні.

Так, відповідно приписів ч. ч. 10, 11, 12 ст. 3-1 Закону про банкрутс тво, оплата послуг арбітражн ого керуючого - ліквідатора у зв'язку з виконанням ним свої х обов'язків здійснюються в п орядку, встановленому цим За коном, в тому числі і за рахуно к коштів кредиторів; за періо д від дня винесення господар ським судом ухвали про поруш ення провадження у справі пр о банкрутство і до дня першог о засідання комітету кредито рів, на якому встановлюється розмір оплати послуг арбітр ажного керуючого - здійснюєт ься кредитором або боржником , за заявою якого порушено спр аву; оплата послуг арбітражн ого керуючого - ліквідатора з а кожен місяць здійснення ни м своїх повноважень встановл юється та виплачується в роз мірі, встановленому комітето м кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо ін ше не встановлено цим Законо м, але не менше двох мінімальн их заробітних плат.

Відповідно до протоколу № 3 зборів кредиторів Банкрут а від 11.02.2011 р. оплата послуг лі квідатора встановлена в розм ірі двох мінімальних заробіт них плат за кожен місяць вико нання ним своїх обов' язків, що відповідає наведеним вищ е положенням чинного законод авства.

Апеляційна інстанція цілк ом погоджується з висновком господарського суду, що за ча с виконання ліквідатором Б анкрута своїх обов' язків , як і на час розгляду справи в апеляційній інстанції, будь -які скарги на його дії не надх одили. Також дослідивши мате ріали справи судова колегія зазначає, з чим погодився і пр едставник Скаржника, що бага торазові відкладення розгля ду справи були здійснені сам е за клопотаннями самого Бан ку про таке відкладення.

Відтак, доводи представник а Скаржника, наведені ним в су довому засіданні про те, що ст . 52 Закону про банкрутство виз начає особливий порядок приз начення арбітражного керуюч ого - ліквідатора, не визнач ає порядку оплати послуг так ого арбітражного керуючого - ліквідатора, судом не прийма ються, оскільки вказана стат тя, як спеціальна норма, визна чає лише особливий порядок п роведення ліквідації відсут нього боржника. Оплата праці арбітражних керуючих та пор ядок її здійснення регулюють ся, в даному випадку, ст. 31 та ст . 31 Закону про банкрутство, від повідно до яких витрати на оп лату праці арбітражного керу ючого - ліквідатора здійснює ться, в разі відсутності майн а боржника та не здійснення Банкрутом виробничої діял ьності, за рахунок коштів кре диторів, чим і обґрунтовуєть ся рішення господарського су ду про розподіл витрат на опл ату послуг арбітражного керу ючого - ліквідатора Ковальч ука О.М. При цьому, виключний обов' язок оплати послуг ар бітражного керуючого кредит ором, за заявою якого порушен о справу, передбачений лише н а період від дня винесення го сподарським судом ували про порушення провадження по спр аві про банкрутство і до дня п ершого засідання кредиторів , відповідно до ч. 2. п. 10 ст. 31 Закон у про банкрутство. Отже, посил ання Скаржника про необхідні сть покладення саме на Управ ління пенсійного фонду в сув оровському р-ні м. Одеси, як ін іціюючого кредитора, оплати всієї вартості послуг ліквід атора є помилковим та супере чить наведеній вище нормі чи нного законодавства.

Також судова колегія вважа є за необхідне зазначити, що в даному апеляційному провадж енні не може надаватись юрид ична оцінка відповідності ви могам чинного законодавства інших процесуальних докумен тів, що приймались господарс ьким судом під час розгляду д аної справи. Відтак, судова ко легія не приймає до уваги і по силання Скаржника про спірні сть, на його думку, необхіднос ті призначення в даній справ і ліквідатором Банкрута саме арбітражного керуючого . Між тим, це не позбавляє Скар жника оскаржити такі процесу альні документи в порядку, пе редбаченому ГПК України.

З огляду на викладені вище п оложення, апеляційна інстанц ія приходить до висновку про відсутність підстав для зад оволення апеляційної скарги .

Керуючись ст. ст. 99, 101-103, 105, 106 ГПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського с уду Одеської області від 04.10.2011 з алишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

Головуючий суддя Сидоренк о М.В.

Суддя Мишкіна М.А.

Суддя Будішев ська Л.О.

Постанова підписана 03.11.2011 р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.11.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19026024
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/46-10-2803

Постанова від 14.02.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 29.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Постанова від 01.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 28.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Сидоренко М.В.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бахарєв Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні