Рішення
від 28.10.2011 по справі 54/348
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 54/348 28.10.11

Господарський суд м. Киє ва у складі судді Шкурдової Л .М. розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом публ ічного акціонерного товарис тва «Українська страхова ком панія «Гарант-Авто»в особі К риворізької філії ПАТ «Украї нська страхова компанія «Гар ант Авто», Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг

до відкритого акц іонерного товариства «Страх ова компанія «Астарта», м. Ки їв

третя особа ОСОБ А_1, м. Білогірськ, АР Крим

про стягнення 2107,32 г рн.

при секретарі судового засідання Білову М.В.

представники:

від позивача - ОСОБА_2 (дов. № 66-1-4/38 від 20.10.2011 р.);

від відповідача - не з' яв ився;

третя особа - не з' явився ;

СУТЬ СПОРУ:

До господарського су ду м. Києва за підсудністю з го сподарського суду Автономно ї Республіки Крим надійшла с права за позовом публічного акціонерного товариства «Ук раїнська страхова компанія « Гарант-Авто»в особі Криворіз ької філії ПАТ «Українська с трахова компанія «Гарант Авт о»(далі-позивач) до відкритог о акціонерного товариства «С трахова компанія «Астарта»(д алі-відповідач), третя особа ОСОБА_1, про стягнення 2107,32 грн . страхового відшкодування в порядку регресу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивачем, як страхови ком виплачено страхове відшк одування в розмірі 2107,32 грн., вна слідок чого до позивача в пор ядку ст. 27 Закону України “Про страхування” та статті 993 Цив ільного кодексу України пере йшло право вимоги (регресу) в м ежах здійснених фактичних за трат до відповідача, як до осо би, яка відповідальна за запо діяні збитки, оскільки саме з вини особи, яка керувала тран спортним засобом, цивільно-п равова відповідальність яко ї застрахована у відповідача , сталася ДТП, наслідки якої ви знано позивачем страховим ви падком та здійснено виплату страхової суми.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зов.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час і місце судового за сідання відповідач повідомл ений належним чином, відпові дач про причини неявки предс тавника суд не повідомив, від зив на позов до суду не направ ив.

Представник третьої особи або особисто третя особа в су дове засідання не з' явилися , третя особа про причини неяв ки в судове засідання суд не п овідомила, пояснення по суті спору до суду не направила.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши докази та оці нивши їх в сукупності, заслух авши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

03 грудня 2007 р. відкритим а кціонерним товариства «Укра їнська страхова компанія «Дж енералі Гарант», правонаступ ником якого є позивач, на підс таві Полісу № 0066170 страхування транспортного засобу, водія та пасажирів від нещасних ви падків, цивільної відповідал ьності застраховані майнові інтереси ОСОБА_3, пов'язан і з експлуатацією наземного транспортного засобу, а саме : автомобіля Volkswagen, державний но мерний знак НОМЕР_1.

15 квітня 2008 р. о 12 годині 30 хвили н в м. Сімферополі на вул. Глін ки, 64 трапилась дорожньо-транс портна пригода за участю авт омобіля Volkswagen, державний номерн ий знак НОМЕР_2, який належ ить ОСОБА_1, та автомобіля Volkswagen, державний номерний знак НОМЕР_1, який належить ОС ОБА_3, внаслідок чого відбул ося пошкодження автомобілів .

Постановою Київського рай онного суду м. Сімферополя ві д 15 травня 2008 року у справі № 3-9622/200 8 встановлено порушення ОСО БА_1 п. 10.9 Правил дорожнього ру ху України, ОСОБА_1 визнан о винним у скоєнні адміністр ативного правопорушення, пер едбаченого ст. 124 КУпАП, та прит ягнуто до адміністративної в ідповідальності у вигляді шт рафу .

Згідно із замовленням-наря дом № Н000014990 від 24.04.2008 р. ТОВ «Авто-С тиль»вартість проведеного в ідновлювального ремонту авт омобіля Volkswagen, державний номерн ий знак НОМЕР_1, становить 2908,50 грн.

Страховим актом № 17967 від 12.08.2008 р ., пошкодження транспортного засобу марки Volkswagen, державний н омерний знак НОМЕР_1, внас лідок ДТП, яка сталася 15 квітн я 2008 р. о 12 годині 30 хвилин в м. Сім ферополі на вул. Глінки, 64, визн ано позивачем страховим випа дком та призначено до виплат и в якості страхового відшко дування 2107,32 грн.

Позивачем згідно з платіжн им дорученням № 789 від 04 вересня 2008 року, копія якого наявна в м атеріалах справи, здійснено виплату страхового відшкоду вання у розмірі 2107,32 грн.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України “Про страхування” до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Як свідчать матеріали спра ви, цивільна відповідальніст ь власника автомобіля Volkswagen, дер жавний номерний знак НОМЕР _2, ОСОБА_1, застрахована В АТ СК «Астарта», згідно з полі сом обов' язкового страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів № ВВ /1015963 від 13.04.2008 р. (належним чином за свідчена копія міститься в м атеріалах справи).

Статтею 22 Закону України “П ро обов' язкове страхування цивільно-правової відповіда льності власників наземних т ранспортних засобів” встано влено, що при настанні страхо вого випадку страховик відпо відно до лімітів відповідаль ності відшкодовує оцінену шк оду, яка була заподіяна у резу льтаті ДТП майну третьої осо би.

Таким чином, на підставі заз начених вище норм та у зв' яз ку з укладенням Полісу № ВВ/101596 3 від 13.04.2008 р. відповідач прийняв на себе обов' язок відшкодо вувати шкоду, заподіяну стра хувальником за цим полісом м айну третіх осіб внаслідок е ксплуатації автомобіля Volkswagen, д ержавний номерний знак НОМ ЕР_2.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК Укр аїни особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, м ає право зворотної вимоги (ре гресу) до винної особи у розмі рі виплаченого відшкодуванн я, якщо інший розмір не встано влений законом.

Статтею 1192 Цивільного кодек су України, з урахуванням обс тавин справи суд за вибором п отерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майн у, відшкодувати її в натурі (пе редати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкодж ену річ тощо) або відшкодуват и завдані збитки у повному об сязі. Розмір збитків, що підля гають відшкодуванню потерпі лому, визначається відповідн о до реальної вартості втрач еного майна на момент розгля ду справи або виконання робі т, необхідних для відновленн я пошкодженої речі.

У жовтні 2008 року Позивач звер нувся до відповідача з Прете нзією № 3178 від 09.10.2008 р. про відшкод ування в порядку регресу шко ди, заподіяної джерелом підв ищеної небезпеки, в сумі 2107,32 гр н.,

Згідно з п. 37.1 ст. 37 Закону Укра їни “Про обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності власників назем них транспортних засобів”, в иплата страхового відшкодув ання здійснюється протягом о дного місяця з дня отримання страховиком визначених у ст атті 35 цього Закону документі в або в строки та в обсягах, ви значених рішенням суду.

Відповідач відповіді на за яву не надав, відшкодування в порядку регресу шкоди, запод іяної джерелом підвищеної не безпеки, не здійснив.

Відповідно до п. 15.1 ст. 15 Закон у України “Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів”, договори обов'язкового с трахування цивільно-правово ї відповідальності можуть ук ладатися на умовах, зокрема, с трахування відповідальност і за шкоду, заподіяну життю, зд оров'ю, майну третіх осіб внас лідок експлуатації транспор тного засобу, визначеного в д оговорі страхування, будь-як ою особою, яка експлуатує йог о на законних підставах (дого вір І типу).

У зв'язку з тим, що цивільно-п равову відповідальність осі б, які на законній підставі ко ристуються автомобілем марк и Volkswagen, державний номерний знак НОМЕР_2, застраховано від повідачем, що підтверджуєтьс я Полісом № ВВ/1015963 від 13.04.2008 р., то с аме Відповідач зобов'язаний відшкодувати у повному обсяз і шкоду, заподіяну Позивачу в порядку регресу в межах лімі ту відповідальності.

Полісом № ВВ/1015963 від 13.04.2008 р. вста новлено ліміт відповідально сті за шкоду, заподіяну майну (на одного потерпілого), в роз мірі 25000 грн. 00 коп.

У відповідності до абз. 2 п. 12.1 ст. 12 Закону України “Про обов 'язкове страхування цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів” страхове відшко дування завжди зменшується н а суму франшизи.

Розмір франшизи, тобто суми , на яку зменшується страхове відшкодування за шкоду, запо діяну майну потерпілих, вста новленої полісом № ВВ/1015963 від 13. 04.2008 р. становить 510,00 грн.

Таким чином, оцінивши подан і докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на всебічному, повному і об'є ктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на які вона по силається, як на підставу сво їх вимог і заперечень, суд дій шов висновку, що заявлені поз ивачем вимоги щодо стягнення з відповідача страхового ві дшкодування в порядку регрес у підлягають задоволенню час тково у сумі 1597,32 грн. (2107,32 грн.-510,00 гр н.).

Витрати по сплаті державно го мита відповідно до статті 49 ГПК України та витрати на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу відпо відно до статті 44 ГПК України покладаються судом на сторон и пропорційно розміру задово лених позовних вимог.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 124 Конституції Украї ни, ст. ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити ч астково.

Стягнути з відкрито го акціонерного товариства « Страхова компанія «Астарта» (03150, м. Київ, вул. Тверська, 6, код 0230 8021) на користь публічного акці онерного товариства «Україн ська страхова компанія «Гара нт-Авто»в особі Криворізької філії публічного акціонерно го товариства «Українська ст рахова компанія «Гарант-Авто »(50084, Дніпропетровська област ь, м. Кривий Ріг, пр-т 200 річчя Кри вого Рогу, 17/1, код 20267745) 1597,32 грн . (одна тисяча п' ятсот дев' я носто сім грн. 32коп.) страховог о відшкодування в порядку ре гресу, 77,32 грн. (сімдесят сі м грн. 32коп.) витрат по сплаті де ржавного мита та 178,89 грн. ( сто сімдесят вісім грн. 89коп.) в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

2. В іншій частині позо ву відмовити.

Видати наказ після набр ання рішенням законної сили.

Суддя Л.М. Шкурдова

Рішення підписано 31.10.11 р.

Дата ухвалення рішення28.10.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19177101
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/348

Рішення від 28.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 06.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Рішення від 27.11.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демченко Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні