Рішення
від 22.09.2011 по справі 6/298
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 6/298 22.09.11

За позовом Заступника прокурора Обол онського району міста Києва в інтересах держави в особі Київської мі ської ради

До Київської місь кої ради Українського товари ства мисливців і рибалок

Третя особа на стороні відповідача, яка н е заявляє самостійних вимог на предмет с пору, Київська міська органі зація Українського товарист ва мисливців і риб алок

Про по вернення самовільної зайнят ої ділянки та стягнення 6369,89 гр н. шкоди

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасни ків процесу:

Представник прокуратури ОСОБА_1(за дов. б/н від 12. 09.2011 р.)

Від позивача та відповідач а не з' явились

Від третьої особи ОСОБА_2 (за дов.); ОСОБА_3 (за дов.)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у звернувся з позовом заступ ник прокурора Оболонського р айону міста Києва в інтереса х держави в особі Київської м іської ради до Київської міс ької ради Українського товар иства мисливців і рибалок пр о повернення самовільної зай нятої ділянки, привівши в при датний для використання стан , та стягнення 6369.89 грн. шкоди.

Позовні вимоги мотивовано тим, що відповідач займає спі рну земельну ділянку без нал ежних на те правових підстав .

Ухвалою суду від 15.07.2011 р. поруш ено провадження у справі № 6/298, розгляд останньої призначен о на 12.09.2011 p..

У судове засідання 12.09.2011 р. з'яв ився представник Київської м іської організації Українсь кого товариства мисливців і рибалок, подавши клопотання про залучення її до участі у с праві як третю особу на сторо ні відповідача, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору. Клопотання мотивов ано тим, що на спірній земельн ій ділянці розташована база «Смарагдова», яка належить К иївській міській організаці ї Українського товариства ми сливців та рибалок, і остання на даний час здійснює оформл ення землевпорядної докумен тації на вказану земельну ді лянку.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК Укр аїни, треті особи, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийнятт я рішення господарським судо м, якщо рішення у справі може в плинути на їх права або обов'я зки щодо однієї сторін. Їх мож е бути залучено до участі у сп раві також за клопотанням ст орін, прокурора або за ініціа тивою господарського суду.

За таких обставин, клопотан ня судом задоволено.

У судовому засіданні предс тавником позивача подано кло потання про продовження с троку вирішення спору на п 'ятнадцять днів. Клопотання с удом задоволено.

Ухвалою суду від 12.09.2011 р. оголо шено перерву у судовому засі данні до 22.09.2011 р., продовжено стр ок вирішення спору на п'ятнад цять днів та залучено до учас ті у справі Київську міську о рганізацію Українського тов ариства мисливців і рибалок як третю особу на стороні від повідача, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру, оскільки рішення у справі може вплинути на права та обо в'язки останньої щодо однієї зі сторін.

Відповідач відзиву на позо в не надав.

Третя особа у наданому суду поясненні позовні вимоги ві дхилила, зазначивши, що земел ьна ділянка водного фонду ви користовується нею на підста ві рішення міськвиконкому № 740 від 28.07.1986 р.. Крім того у 2007 році в ідповідачем подано до Головн ого управління містобудуван ня, архітектури та дизайну мі ського середовища проект зем леустрою спірної ділянки. Хо ча правовстановлюючі докуме нти на земельну ділянку досі не отримані, третьою особою с плачується земельний подато к.

Представники позивача та в ідповідача у судове засіданн я не з' явилися, про причини н еявки суд не повідомили, про ч ас та місце розгляду справи п овідомлені належним чином.

Суд вважає за можливе розгл янути справу за наявними в ні й матеріалами в порядку ст. 75 Г ПК України.

Розглянувши надані доку менти і матеріали, заслухавш и пояснення, всебічно та повн о з' ясувавши обставини, на я ких ґрунтуються позовні вимо ги і заперечення, об' єктивн о оцінивши в сукупності дока зи, які мають значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд встановив:

28.07.1986 р. рішенням виконавчо го комітету Київської місько ї ради народних депутатів № 740 було дозволено міській раді Українського товариства мис ливців та рибалок влаштуванн я рибальських баз, зокрема у М інському районі на озері Вер блюд.

Київська міська організац ія Українського товариства м исливців і рибалок на виділе ній земельній ділянці розташ увала риболовецько-спортивн у базу «Смарагдова»та побуду вала нежитлові приміщення, щ о підтверджується технічним паспортом.

04.09.1997 р. листом № 04-3278 Мінською ра йонною державною адміністра цією м. Києва було погоджено з акріплення земельної ділянк и, виділеної за рішенням вико навчого комітету Київської м іської ради народних депутат ів № 740 від 28.07.1996 р., за риболовецьк о-спортивною базою «Смарагдо ва».

24.05.2007 р. Київським міським гол овою було надано згоду Київс ькому міському товариству ми сливців та рибалок на розроб лення документації із землеу строю на земельну ділянку пл ощею 1,893 га в м. Київ, район Оболо нський риболовно-спортивна б аза «Смарагдова», вид землек ористування оренда 15 років.

17.07.2007 р. Київська міська орган ізація Українського товарис тва мисливців і рибалок пода ла до головного управління м істобудування, архітектури т а дизайну міського середовищ а проект землеустрою, який до сі не погоджений.

13.07.2010 р. державним інспекторо м з контролю за використання м та охороною земель м. Києва б ула здійснена перевірка дотр имання вимог земельного зако нодавства, за результатами ч ого складено акт № 1473/24 та встан овлено, що Київською міською організацією Українського т овариства мисливців і рибало к самовільно використовуєть ся земельна ділянка площею 1,80 га під розміщення та обслуго вування риболовно-спортивно ї бази «Ізумрудна»на березі затоки р. Дніпро в Оболонсько му районі.

У акті обстеження земельно ї ділянки від 13.07.2010 р. зазначено , що правовстановлюючі докум енти передбачені ст. 126 Земель ного кодексу України відсутн і.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни т а юридичні особи набувають п рава власності та права кори стування земельними ділянка ми із земель державної або ко мунальної власності за рішен ням органів виконавчої влади або органів місцевого самов рядування в межах їх повнова жень, визначених цим Кодексо м, або за результатами аукціо ну. Набуття права на землю гро мадянами та юридичними особа ми здійснюється шляхом перед ачі земельних ділянок у влас ність або надання їх у корист ування.

Відповідно до ст.ст. 125, 126 Земе льного кодексу України право власності на земельну ділян ку, а також право постійного к ористування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстра ції цих прав. Документи, що пос відчують право на земельну д ілянку щодо права власності на земельну ділянку є держав ний акт. Право постійного кор истування земельною ділянко ю посвідчується державним ак том на право постійного кори стування земельною ділянкою . Право оренди земельної діля нки посвідчується договором оренди землі, зареєстровани м відповідно до закону.

Згідно з ч. 2 ст. 83 Земельного к одексу України у комунальній власності перебувають усі з емлі в межах населених пункт ів, крім земель приватної та д ержавної власності, а також з емельні ділянки за їх межами , на яких розташовані об'єкти к омунальної власності.

Відповідно до ст. 9 Земельно го кодексу України повноваже ння з надання земельних діля нок у користування із земель комунальної власності належ ать Київській міській раді, я ка відповідно до п.12 перехідни х положень Земельного кодекс у України здійснює повноваже ння щодо розпорядження земля ми в межах міста Києва до розм ежування земель державної та комунальної власності.

Статтею 1 Закону України «Пр о державний контроль за вико ристанням та охороною земель »визначено, що самовільне за йняття земельної ділянки - бу дь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання н е наданої їй земельної ділян ки чи намір використовувати земельну ділянку до встановл ення її меж у натурі (на місцев ості), до одержання документа , що посвідчує право на неї, та до його державної реєстраці ї.

Відповідно до ст. 212 Земельно го кодексу України самовільн о зайняті земельні ділянки п ідлягають поверненню власни кам землі або землекористува чам без відшкодування втрат, понесених за час користуван ня ними. Приведення земельни х ділянок у придатний для вик ористання стан, включаючи зн есення будинків, будівель і с поруд, здійснюється за рахун ок громадян або юридичних ос іб, які самовільно зайняли зе мельні ділянки.

Згідно з ч. 2 ст. 152 Земельного к одексу України передбачено, що власник земельної ділянки може вимагати усунення будь -яких порушень його прав на зе млю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням п рава володіння земельною діл янкою, і відшкодування завда них збитків.

Пунктом 3.1 постанови Пленум у Вищого господарського суду України від 17.05.2011 р. № 6 «Про деяк і питання практики розгляду справ у спорах, що виникають і з земельних відносин»передб ачено, що відповідно до вимог чинного законодавства обов' язковою умовою фактичного ви користання земельної ділянк и є наявність у особи, що її ви користовує, правовстановлюю чих документів на цю земельн у ділянку, а відсутність таки х документів може свідчити п ро самовільне зайняття земел ьної ділянки.

Разом з тим, у вирішенні пит ання про застосування відпов ідальності за самовільне зай няття земельної ділянки госп одарським судам необхідно вр аховувати, що саме по собі вст ановлення судом наявності фа ктичного користування земел ьною ділянкою без документів , що посвідчують права на неї, не є достатньою підставою дл я кваліфікації такого викори стання земельної ділянки як самовільного її зайняття. Го сподарським судам у вирішенн і таких спорів необхідно дос ліджувати, чи передбачено сп еціальним законом отримання правовстановлюючих докумен тів на земельну ділянку для р озміщення певних об'єктів, пр ичини відсутності таких доку ментів у особи, що використов ує земельну ділянку, наявніс ть у особи права на отримання земельної ділянки у власніс ть чи в користування, вжиття н ею заходів до оформлення пра ва на земельну ділянку тощо.

З огляду на приписи статті 1 82, частини другої статті 331, ста тті 657 Цивільного кодексу Укра їни покупець нерухомого майн а вправі вимагати оформлення відповідних прав на земельн у ділянку, зайняту нерухоміс тю, з моменту державної реєст рації переходу права власнос ті на нерухоме майно.

Судом встановлено, що спірн а земельна ділянка використо вується не Київською міською радою Українського товарист ва мисливців і рибалок, а Київ ською міською організацією У країнського товариства мисл ивців і рибалок (правонаступ ником Київського міського т овариства Українського това риства мисливців і рибалок).

Оскільки відповідач є влас ником розташованих на ній не житлових приміщень та ним вч инено дії щодо оформлення пр авовстановлюючих документі в, відсутні правові підстави вважати, що він самовільно за ймає земельну ділянку. В дано му випадку має місце користу вання позивачем земельною ді лянкою, на якій розташовані о б' єкти нерухомості, без док ументів, що посвідчують прав а на неї, що само по собі не є до статньою підставою для квалі фікації такого використання земельної ділянки як самові льного її зайняття.

За таких обставин, позовна в имога про повернення самовіл ьної зайнятої ділянки та стя гнення 6369,89 грн. шкоди є не обґру нтованою та не підлягає задо воленню.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволені позову від мовити повністю.

Суддя С. А. Ковтун

Рішення підписано 02.11.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19178203
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/298

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Рішення від 27.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

Ухвала від 12.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні