Ухвала
від 27.10.2011 по справі 12/13б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/13б

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


УХВАЛА

          

27.10.11                                                                                 Справа № 12/13б.

За заявою

кредитора     –  Дочірнього підприємства “Луганське спеціалізоване   

                       будівельно-монтажне управління” ВАТ “Мельмонтаж”,

                       м. Луганськ

до боржника  – Державного підприємства “Ровеньківський комбінат

                       хлібопродуктів”, м. Ровеньки Луганської області

про банкрутство

суддя Т.С. Кірпа,

представники:

розпорядник майна боржника –Криштов Є.Ф.,

за участю Шидлаускаса П.В., ст. прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Луганської області, посвідчення № 214 від 07.10.2011,

обставини справи: банкрутство відповідно до положень Закону України від 14.05.1992. №2343-ХІІ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(в редакції Закону від 30.06.1999 №784-ХІV), процедура розпорядження майном боржника,

в с т а н о в и в:

25.04.2001 за заявою кредитора, Дочірнього підприємства “Луганське спеціалізоване                         будівельно-монтажне управління” ВАТ «Мельмонтаж», м. Луганськ, господарським судом Луганської області порушено провадження у справі щодо боржника, Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів», м. Ровеньки Луганської області.

Розпорядником майна боржника по справі призначено арбітражного керуючого    Криштова Є.Ф. ухвалою суду від 24.05.2001 №12/13б.

За клопотанням розпорядника майна та комітету кредиторів строк процедури розпорядження майном Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів»неодноразово продовжувався.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 20.01.2003 провадження у справі №12/13б було зупинено до вирішення питання про виключення Державного підприємства “Ровеньківський комбінат хлібопродуктів” з Переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, відповідно до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності,  що не підлягають приватизації»від 07.07.1999 №847-XIV.

Із матеріалів справи вбачається, що 09.02.2009 суд поновив провадження у справі для розгляду питання щодо подальшої судової процедури боржника та звернув увагу розпорядника майна Криштова Є.Ф. та комітету кредиторів, що відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” положення цього Закону в частині санації чи ліквідації застосовуються до юридичних-осіб підприємств, які не підлягають приватизації, лише після виключення їх, у встановленому Законом порядку, з Переліку таких об'єктів.

В подальшому термін процедури розпорядження майном та повноважень розпорядника майном Криштова Є.Ф. судом продовжено.

Як свідчать матеріали справи, розпорядником майна надано звіт, в якому останній повідомив,  що на початок 2011 балансова вартість підприємства складає 15638,0 тис. грн., реєстрова заборгованість перед кредиторами складає –1932,1 тис. грн., заборгованість перед розпорядником майна по оплаті його послуг з 09.02.2009 по 01.04.2011 становить –36,247 тис. грн., заборгованість по заробітній платі працівникам підприємства становить –19,2 тис. грн., заборгованість перед бюджетом яка не увійшла до реєстру вимог кредиторів: - державні позички на закупівлю сировини –7290,8 тис. грн.., заборгованість перед ДПІ м. Ровеньки Луганської області –10581,3 тис. грн. Заборгованість по заробітній платі працівникам підприємства-боржника відсутня.

Наказом Державного комітету України з державного матеріального резерву № 347 від 29.12.2008 введено в дію рішення Колегії ДКУДМР від 26.12.2008, яким передбачено проведення необхідних заходів щодо виведення ДП «Ровеньківський КХП»із структури системи державного резерву.

Розпорядником майна 10.01.2011 (повторно 26.01.2011) на адресу Державного комітету України з державного матеріального резерву направлено лист з проханням вирішення питання щодо подальшої долі підприємства та можливої реорганізації підприємства або виведення ДП "Ровеньківський КХП" із структури системи державного резерву, розглянути можливість підписання мирової угоди та схвалення заходів щодо графіку погашення заборгованості перед конкурсними кредиторами.

З матеріалів справи вбачається, що листом від 10.12.2010 №8504/0/4-10 Державний комітет України з державного матеріального резерву повідомив, що згідно до ст. 5 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»відносно юридичних осіб-підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України «Про приватизацію державного майна»перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, затверджується Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України.

Також, на адресу господарського суду надійшло клопотання розпорядника майна Криштова Є.Ф. від 28.04.2011 за вих. №12/13-б про продовження строку процедури розпорядження майном та повноважень розпорядника майна на шість місяців, для вирішення питання щодо підготовки мирової угоди та складання графіку погашення заборгованості.

В обґрунтування зазначеного клопотання розпорядник майна посилається на  засідання комітету кредиторів від 27.04.2011 протокол №б/н, на якому одноголосно прийняте рішення про необхідність звернення до господарського суду Луганської області з клопотанням про продовження строку процедури розпорядження майном та повноважень розпорядника майна Криштова Є.Ф. Державного підприємства “Ровеньківський комбінат хлібопродуктів” на шість місяців, до 03.11.2011.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 13, 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та рішенням комітету кредиторів від 27.04.2011, розпорядник майна просить суд винести ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та повноважень розпорядника майна Державного підприємства “Ровеньківський комбінат хлібопродуктів” на шість місяців.

Оцінивши доводи розпорядника майна та комітету кредиторів у їх сукупності, розглянувши матеріали справи, суд вважає клопотання розпорядника майна Криштова Є.Ф. та комітету кредиторів таким, що не підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Клопотанням від 16.02.2011 №45 боржник просив суд зупинити провадження у справі №12/13б до вирішення питання про виключення Державного підприємства “Ровеньківський комбінат хлібопродуктів” з Переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, відповідно до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності,  що не підлягають приватизації»від 07.07.1999 №847-XIV.

Матеріали свідчать, що на даний час введення процедури санації чи ліквідації по відношенню до Державного підприємства “Ровеньківський комбінат хлібопродуктів” не є можливим.

За ухвалою від 28.04.2011 по справі 12/13б суд зупинив провадження у даній справі до вирішення питання про виключення Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів», м. Ровеньки Луганської області, з Переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації.

11.08.2011 до суду надійшло клопотання за № 12/13-б від 09.08.2011 арбітражного керуючого Криштова Є.Ф. з проханням поновити провадження у даній справі щодо проведення необхідних заходів та розгляду питання подальшої судової процедури боржника, що надасть можливість комітету кредиторів звернутися до відповідних державних установ щодо прискорення прийняття рішення по виводу ДП «Ровеньківський КХП» із структури системи державного резерву та виключення підприємства з переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації, при цьому суд зможе застосувати процедуру санації підприємства.

Крім того, 16.08.2011 до суду надійшло клопотання від 09.08.2011 № 181 ВАТ «Луганськобленерго»з проханням поновити провадження у справі, що надасть можливість комітету кредиторів звернутися до відповідних державних установ щодо прискорення прийняття рішення по виводу ДП «Ровенківський КХП»із структури системи державного резерву та виключення підприємства з переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації.

Розглянувши клопотання, суд за ухвалою від 12.09.2011 № 12/13б поновив провадження у справі №12/13б, призначивши справу до розгляду у судовому засіданні та зобов`язав розпорядника майна Криштова Є.Ф. до дня призначення справи організувати проведення зборів комітету кредиторів, на якому вирішити питання щодо подальшої судової процедури Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" (укладення мирової угоди відповідно до ст. 35 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”) і зобов`язати комітет кредиторів до дня призначення справи надати суду рішення комітету, відображене у протоколі засідання комітету кредиторів, щодо подальшої судової процедури Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів», м. Ровеньки Луганської області, по справі (укладення мирової угоди відповідно до ст. 35 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”).

На виконання вимог вказаної ухвали  розпорядник майна Криштов Є.Ф. надав суду звіт б/н та б/д про наступне.

Станом на 20.09.2011 фактична численність працівників складає – 14 чол., балансова вартість підприємства складає 15638,0 тис. грн.., дебіторська заборгованість по підприємству складала 5189831,55 грн., заборгованість перед кредиторами (за реєстром) складає –1932,1 тис. грн..

Заборгованість по заробітній плати працівників підприємства складає –24 тис. грн..

Поточна заборгованість перед держбюджетом, яка не увійшла до реєстру вимог кредиторів це:

- державні позички на закупівлю сировини складають 7290,8 тис. грн.;

- заборгованість перед ДПІ м. Ровеньки Луганської області –10581,3 тис. грн..

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” положення цього Закону в частині санації чи ліквідації застосовуються до юридичних осіб підприємств, які не підлягають приватизації, лише після виключення їх у встановленому Законом порядку, з переліку таких об'єктів. ДП «Ровенківський  комбінат хлібопродуктів»на даний час включено до названого переліку.

Наказом Державного комітету України з державного матеріального резерву від 29.12.2008 № 347 введено в дію рішення колегії Держкомрезерву від 26.12.2008, яке передбачає проведення необхідних заходів щодо виведення ДП «Ровенківський  комбінат хлібопродуктів»із  структури системи державного резерву, але до цього часу це рішення не виконано.

Матеріали справи свідчать, що станом на день розгляду справи вимоги ухвали суду від 12.09.2011 № 12/13б розпорядником майна та комітетом кредиторів не виконані та не надано мирову угоду відповідно до вимог ст. 35 Закону у зв'язку з чим розгляд справи було відкладено.

Враховуючи зазначене, суд знову відклав розгляд справи та зобов'язав розпорядника майна Криштова Є.Ф. організувати проведення зборів комітету кредиторів, на якому вирішити питання щодо укладення мирової угоди.

Проте, як вбачається із матеріалів справи, на зборах комітету кредиторів, які відбулися 24.10.2011 (протокол без номеру) постановлено рішення доручити розпоряднику майна узгодити питання з Державним комітетом України з державного матеріального резерву щодо подальшої судової процедури боржника.

Таким чином, вимоги ухвали суду знову не виконано.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши розпорядника майна та прокурора, суд вважає провадження у справі №12/13б в подальшому неможливим, виходячи з наступного.

Провадження у справах про банкрутство регулюється Законом України від 14.05.1992 №2343-ХІІ Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (в редакції Закону від 30.06.1999 №784-ХІV), Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

          Закон містить спеціальні норми, які мають пріоритет  у застосовуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

          Відповідно до ст. 4-1 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди вирішують господарські спори у порядку позовного провадження, передбаченого цим Кодексом.

          Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (ч. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009 «Про судову практику в справах про банкрутство»).

Відповідно до ч. 5 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” положення цього Закону застосовуються до юридичних осіб –підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.

Судом встановлено, що боржник, Державне підприємство «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів»,  м. Ровеньки Луганської області входить до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, відповідно до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»від 07.07.1999 №847-ХІV, орган управління –Державний комітет України з державного матеріального резерву.

Згідно вимог ч. 5 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, подальший розгляд справи про банкрутство, Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів»,  м. Ровеньки Луганської області, а саме, відкриття процедури санації чи ліквідації можливо лише після виключення боржника, у встановленому Законом порядку, з Переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

У разі не виключення підприємства –боржника з такого переліку, у встановленому Законом порядку, провадження у справі про банкрутство може бути припинено шляхом укладання між боржником та кредиторами мирової угоди згідно ст. 35 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

У випадку відсутності згоди між кредиторами та боржником щодо укладення мирової угоди, провадження по справи підлягає припиненню на підставі ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Зазначена правова позиція висловлена і в Постанові Вищого господарського суду України     від 17.03.2010 № 7-2-32/93-04-3524.

Як вбачається із матеріалів справи, провадження у справі №12/13б Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів»,  м. Ровеньки Луганської області, було тривалий час зупинено, боржник із Переліку підприємств, що не підлягають приватизації, у встановленому Законом порядку не виключений, мирова угода між кредиторами та боржником не укладалась і на затвердження до суду не подавалась, більш того, комітетом кредиторів  в черговий раз постановлено про звернення розпорядника майна до Державного комітету України з державного матеріального резерву з питання подальшої судової процедури боржника..

Враховуючи зазначене, процедуру розпорядженням майном боржника та повноваження розпорядника майна слід припинити та провадження по справі підлягає припиненню на підставі ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

          На підставі викладеного,  керуючись ст. ст. 1, 31, 5, 7, 12, 13  Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. ст. 1, 4-1, 38, 43, ч. 1 ст. 80, ст. ст. 86, 87 Господарського процесуального кодексу України,  суд

    у х в а л и в :

1. Припинити процедуру розпорядження майном Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів», м. Ровеньки Луганської області, ідентифікаційний код 00952769,  та повноваження розпорядника майна боржника Криштова Є.Ф.

2. Провадження у справі № 12/13б про банкрутство Державного підприємства «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів», м. Ровеньки Луганської області, ідентифікаційний код 00952769, припинити.

3. Мораторій на задоволення вимог кредиторів скасувати.

4 Дану ухвалу надіслати: кредиторам у справі; боржнику; розпоряднику майна        Криштову Є.Ф.; Відділу з питань банкрутства у Луганській області, Державному комітету України з Державного матеріального резерву, м. Київ, вул. Пушкінська, 28; Прокуратурі Луганської області, прокуратурі м. Ровеньки Луганської області, ДПІ в м. Ровеньки Луганської області, Державному реєстратору виконкому Ровеньківської міської ради, ВДВС Ровеньківського міського управління юстиції.

Суддя                                                                                        Т.С. Кірпа

          

Дата ухвалення рішення27.10.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19178335
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —12/13б

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 03.09.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

Ухвала від 22.06.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 02.06.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Кірпа Т.С.

Ухвала від 05.05.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палєй О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні