Рішення
від 18.11.2011 по справі 2-346/11
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2 - 346/11

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.11.2011 року Згурівськи й районний суд Київської обл асті в складі :

головуючого судді ХИЖНОГО Р.В.

при секретарі НОСОВІЙ О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду смт. Згурівка Київської об ласті цивільну справу за поз овом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до КРАСНЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РА ДИ ЗГУРІВСЬКОГО РАЙОНУ КИЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про встановле ння факту родинних відносин та визнання права власності на майно в порядку спадкуван ня,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ОСОБА_1, ОС ОБА_2 звернулись до Згурівс ького районного суду Київськ ої області з вищезазначеною позовною заявою, в якій вказу ють, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер їх батько - ОСОБА_4 в с. Ліс ники Києво-Святошинського ра йону Київської області.

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла баба позивачів - ОСОБА_5 в с. Кр асне Згурівського району Киї вської області.

Позивачі є єдиними спадкоє мцями за законом на майно пом ерлої баби, а саме на земельну ділянку для ведення товарно го сільськогосподарського в иробництва площею 4,074 га, кадас тровий номер якої 3221983000:04:023:0017, згід но Державного акту серії Р1 № 2 28583, та майновий пай члена колек тивного сільськогосподарсь кого підприємства (майновий сертифікат).

17 липня 2009 року позивачі звер нулись до Згурівської ра йонної державної нотаріальн ої контори з заявою про прийн яття спадщини, однак їм було в ідмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за зако ном в зв' язку з відсутністю родинних зв”язків між помер лою бабою, яка носила прізвищ е «ОСОБА_5» та прізвищами позивача ОСОБА_1 та дівоч им прізвищем позивачки ОСО БА_2 - «ОСОБА_2».

Позивачі народились в сім' ї «ОСОБА_2», що підтверджу ється їх свідоцтвами про нар одження, де як батьки зазначе ні : «ОСОБА_4»та «ОСОБА_13 ».

Батько позивачів в свідоцт ві про укладення шлюбу зазна чений як «ОСОБА_4», в свідо цтві про народження - «ОСО БА_4», в свідоцтві про смерть - «ОСОБА_4».

Позивачі вважають, що при ви дачі громадянського паспорт а їх батьку була допущена мех анічна помилка та замість пр ізвища «ОСОБА_5» було неві рно записано «ОСОБА_2», що потягло за собою присвоєння останньому та його дітям (поз ивачам у справі) неправильно го прізвища.

Встановлення факту родинн их відносин між позивачами т а їх бабою ОСОБА_5 надає по зивачам право на майно помер лої баби в порядку спадкуван ня, єдиними спадкоємцями пом ерлої є позивачі.

Враховуючи вищевикладен е, позивачі ОСОБА_1, ОСОБ А_2 просить суд:

1. Встановити факт, щ о ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є он уками ОСОБА_5, померлої І НФОРМАЦІЯ_5.

2. Визнати право власно сті на майно в порядку спадку вання, а саме на земельну діля нку для ведення товарного сі льськогосподарського вироб ництва площею 4,0740 га, кадастров ий номер якої 3221983000:04:023:0017 (Державни й акт серії Р1 № 228583) та майновий пай члена колективного сільс ькогосподарського підприєм ства (майновий сертифікат), що становить 1272,00 (одну тисячу дві сті сімдесят дві) гривні або 0, 13 відсотків за ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

3. В разі задоволення по зову не застосовувати до від повідача положення ст. 88 ЦПК У країни.

В судовому засіданні позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_ 2 позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили п озов задоволити.

Відповідач Крас ненська сільська рада Згур івського району Київської об ласті в судове засідання сво го представника не направила , про розгляд справи була пові домлена у встановленому поря дку, голова сільської ради Рябокрис С.М. направив до су ду заяву, в якій просить справ у розглядати без участі пред ставника сільської ради, поз овні вимоги визнав в повному обсязі та просив позов задов олити.

Суд визнав можливим розгл ядати справу за відсутності представника відповідача, ос кільки у справі є достатньо м атеріалів про права та право відносини сторін.

В судовому засіданні були заслухані покази свідків.

Свідок ОСОБА_9 по казала, що померлу ОСОБА_5 знала дуже добре, оскільки во ни з одного села та багато рок ів підтримували дружні стосу нки. Померла ОСОБА_5 являє ться бабою позивачів ОСОБА _1, ОСОБА_2 Свідок також бу ла знайома з померлим ОСОБА _4, який був сином ОСОБА_5 т а батьком позивачів. В паспор ті та деяких інших документа х вказаних осіб були допущен і механічні описки, що призве ло до відмінності написання їх прізвищ.

Свідок ОСОБА_10 дал а покази аналогічні показам свідка ОСОБА_9

В судовому засід анні були досліджені письмов і докази.

Копіями паспортів встано влено особи позивачів ОСОБ А_1 та ОСОБА_2 ( а.с.15-20).

Копією свідоцтва про народ ження встановлено, що ОСОБА _11 народилась ІНФОРМАЦІЯ_ 6 (а.с.8).

Згідно копії свідоцтва про смерть ОСОБА_5 померла І НФОРМАЦІЯ_5 (а.с.9).

Копією свідоцтва про народ ження встановлено, що ОСОБА _5 являється матір' ю ОСОБ А_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Відповідно до копії свідоц тва про укладення шлюбу ОСО БА_12 одружився з ОСОБА_13, шлюбне прізвище подружжя - ОСОБА_2 (а.с.11).

Згідно копії свідоцтва про смерть ОСОБА_4 помер ІНФ ОРМАЦІЯ_4 (а.с.12).

Копіями свідоцтв про народ ження встановлено, що ОСОБА _12 та ОСОБА_14 являються ба тьками ОСОБА_1 та ОСОБА_1 5 (а.с.13-14)

Відповідно до копії свідоц тва про шлюб прізвище ОСОБА _15 після укладення шлюбу - ОСОБА_2 (а.с.21).

Згідно копії державного ак ту серії Р1 № 228583 на право власно сті на землю, копії довідки пр о присвоєння кадастрового но мера земельній ділянці, копі ї висновку про обмеження пра в на використання земельної ділянки, копії витягу з техні чної документації ОСОБА_5 являється власником земель ної ділянки для ведення това рного сільськогосподарсько го виробництва площею 4,0740 га, к адастровий номер якої 3221983000:04:023:001 7, що розташована на території Красненської сільської ради, нормативна грошова оці нка якої становить 48441,60 грн. (а.с .22-23,26,29-30).

Копією витягу про реєстрац ію в Спадковому реєстрі підт верджено, що в Згурівській районній державній нотарі альній конторі знаходиться с падкова справа № 137 щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 О СОБА_5 (а.с.24).

Копією свідоцтва на право в ласності на майновий пай чле на колективного сільськогос подарського підприємства вс тановлено, що частка ОСОБА_ 5 в пайовому фонді КСП «Крас ненське»становить 1272,00 грн. або 0,13 відсотків (а.с.27).

Копією довідки Красненсь кої сільської ради підтвер джено, що АДРЕСА_1 перейме нована у АДРЕСА_1 (а.с.28).

Листом Згурівської район ної державної нотаріальної к онтори підтверджено відмову позивачам у видачі свідоцтв про право на спадщину померл ої ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , у зв' язку з ненаданням дока зів родинних відносин між сп адкодавцем та спадкоємцями ( а.с.31).

Дослідженою в судов ому засіданні спадковою спра вою № 137 щодо майна ОСОБА_5, п омерлої ІНФОРМАЦІЯ_5, вста новлено, що позивачі ОСОБА_ 1, ОСОБА_2 являються спад коємцями за законом майна по мерлої. Позивачі у встановле ному законом порядку прийнял и спадщину, подавши у шестимі сячний строк відповідні заяв и до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. І нші спадкоємці відсутні.

В силу ст. 328 ЦК України прав о власності набувається на п ідставах, що не заборонені за коном, зокрема із правочинів . Право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е не випливає із закону або не законність набуття права вла сності не встановлено судом.

Відповідно до ст.1217 ЦК Укра їни спадкування здійснюєть ся за заповітом або за законо м.

В силу ч.1 ст.1218 ЦК України до с кладу спадщини входять усі п рава та обов”язки, що належал и спадкодавцеві на момент ві дкриття спадщини і не припин илися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1258 ЦК Украї ни спадкоємці за законом оде ржують право на спадкування почергово. Кожна наступна че рга спадкоємців за законом о держує право на спадкування у разі відсутності спадкоємц ів попередньої черги, усунен ня їх від права на спадкуванн я, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття , крім випадків, встановлених статтею 1259 ЦК України.

Згідно ст. 1225 ЦК України прав о власності на земельну діля нку переходить до спадкоємці в на загальних підставах, із з береження її цільового призн ачення.

Відповідно до ст. 116 Земельно го кодексу України набуття п рава на землю здійснюється ш ляхом передачі земельних діл янок у власність або надання їх у користування.

В силу ст. 80 та ч. 1 ст. 131 ЗК Украї ни громадяни мають право наб увати у власність земельні д ілянки на підставі міни, дару вання, успадкування та інших цивільно - правових угод.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд приход ить до висновку, що позов підл ягає до задоволення повністю , оскільки для цього є законні підстави.

В ході судового розгляду бу ло встановлено, що позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 являютьс я онуками ОСОБА_5, померло ї ІНФОРМАЦІЯ_5. Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_2 у встанов леному законом порядку прийн яли спадщину померлої ОСОБ А_5, подавши у визначений зак онодавством строк відповідн і заяви до нотаріальної конт ори за місцем відкриття спад щини. Інші спадкоємці відсут ні. Позивачі набули право вла сності на спадкове майно, тоб то за ними має бути визнано п раво власності земельну діля нку для ведення товарного сі льськогосподарського вироб ництва площею 4,0740 га та майнови й сертифікат, що належали пом ерлій ОСОБА_5 на праві вла сності.

Оскільки позивачі просили у разі задоволення позову не застосовувати до відповідач а положення ст. 88 ЦПК України, с уд вважає, що сплачені судові витрати з відповідача на кор исть позивачів стягненню не підлягають.

Керуючись Постановою Пле нуму Верховного Суду України «Про розгляд судами України справ про спадкування»від 30.0 5.2008 року № 7, ст.ст. 328, 1217, 1218, 1225, 1258 ЦК Укр аїни, ст.ст. 80, 116, 131, ст.ст. 88, 174, 212, 215, 223 ЦП К України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, ОСОБА _2 до КРАСНЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬК ОЇ РАДИ ЗГУРІВСЬКОГО РАЙОН У КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ про вста новлення факту родинних відн осин та визнання права власн ості на майно в порядку спадк ування - задоволити повніст ю.

Встановити, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3, є онуками ОСОБА_5, померлої ІНФОРМА ЦІЯ_5.

Визнати за ОСОБА_1, І НФОРМАЦІЯ_2, місце проживан ня: АДРЕСА_2 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, місце прожива ння: АДРЕСА_2 як спадкоємц ем за законом, після смерті ОСОБА_5, померлої ІНФОРМА ЦІЯ_5, право власності в поря дку спадкування на:

· земельну діля нку для ведення товарного сі льськогосподарського вироб ництва площею 4,0740 га, кадастров ий номер якої 3221983000:04:023:0017, яка розт ашована на території Красн енської сільської ради Згу рівського району, Київської області, згідно Державного а кту на право власності на зем лю серії Р1 № 228583;

· майновий пай чле на колективного сільськогос подарського підприємства «К расненське»с. Красне Згурівс ького району Київської облас ті(майновий сертифікат), що ст ановить 1272,00 (одну тисячу двіст і сімдесят дві) гривні або 0,13 ві дсотків в пайовому фонді кол ективного сільськогосподар ського підприємства «Красне нське»с. Красне Згурівського району Київської області.

Не застосовувати до КРАС НЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЗГУРІВСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬК ОЇ ОБЛАСТІ положення ст. 88 ЦПК України.

Рішення суду набирає зако нної сили після закінчення с троку для подання апеляційно ї скарги, якщо апеляційну ска ргу не було подано. У разі пода ння апеляційної скарги, ріше ння якщо його не скасовано, на бирає законної сили після ро згляду справи апеляційним су дом.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається протягом 10 ( десяти ) днів з дня його прого лошення. Особи, які брали учас ть у справі, але не були присут ні в судовому засіданні під ч ас проголошення судового ріш ення, можуть подати апеляцій ну скаргу протягом 10 ( десяти ) д нів з дня отримання копії цьо го рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.11.2011
Оприлюднено28.11.2011
Номер документу19255241
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-346/11

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Постанова від 19.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Тончева Н. М.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Дубіжанська Т. О.

Ухвала від 20.07.2021

Цивільне

Тарутинський районний суд Одеської області

Кравченко П. А.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 26.05.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні