Рішення
від 04.11.2011 по справі 32/5005/12356/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.11.11р. Справа № 32/5005/12356/2011

За позовом Дніпропетр овського міжрайнного прир одоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Дн іпропетровської міської рад , м. Дніпропетровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю науков о-фінансової компанії "Полік ом", м. Дніпропетровс ьк

про зміну договору орен ди земельної ділянки

Суддя Васильєв О.Ю.

Представники:

від прокурора: Рижик С.О. - сл.посв.№04;

від позивача: ОСОБА_1 - до в.№7/11-197 від 22.02.11р.

від відповідача: Індейкін В .Б. - директор;

СУТЬ СПОРУ:

Дніпропетровсь кий міжрайонний природоохо ронний прокурор в інтересах держави в особі Дніпропетр овської міської ради ( позива ч ) з урахуванням уточнень поз овних вимог звернувся з позо вом до ТОВ НФК «Поліком»( відп овідач ) про внесення змін до п .4.1. договору оренди земельної ділянки від 20.12.2004 року, укладен ого між Дніпропетровською м іською радою та ТОВ НФК «Пол іком»( посвідченого приватн им нотаріусом Дніпропетров ського міського нотаріальн ого округу ОСОБА_2, зареє строваного в реєстрі за №10311, д ержавна реєстрація якого від булась 10.02.2005 року за №040510400108 ) шляхо м викладення його в наступні й редакції: «4.1. Орендна плата вноситься орендарем у грошо вій формі. Розмір орендної пл ати встановлюється у мінімал ьному розмірі, встановленом у Податковим кодексом Украї ни». Позовні вимоги обґрунт овані посиланням на зміну за конодавства, що регламентує порядок та розмір орендної п лати за землю ( н абранням чинності з 01.01.2011 року Податкового кодексу Україн и ) та наявністю рішення Дніп ропетровської міської №216/8 ві д 02.02.11р . Позивач уточнені позо вні вимоги прокурора підтрим ав у повному обсязі з підстав , наведених в уточненій позов ній заяві прокурора.

ТОВ НФК «Поліком» ( відповід ач ) у відзиві на позов не запе речував проти укладання дод аткової угоди з січня 2012 року з розрахунком орендної пла ти.

По справі оголошували сь перерви з 11.10.11р. по 25.10.11р., з 25.10.11р . по 03.11.11р.

Заслухавши пояснення пре дставників прокурора та сто рін, дослідивши матеріали сп рави, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

20.12.04р. між Дніпропетровс ькою міською радою ( орендода вець ) та ТОВ НФК «Поліком» ( ор ендар ) укладено договір орен ди землі, згідно з умовами яко го орендодавець на підставі відповідного рішення Дніпр опетровської міської ради в ід 22.09.04р. №109/20 надав, а орендар пр ийняв в оренду строком на п' ятнадцять років земельну діл янку площею 3,9165 га, що знаходит ься за адресою: м. Дніпропетро вськ, вул. Гаванська, 9 (Самарсь кий район), зареєстрованої в Д ержавному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:09:083:0215. (договір зареєстровано 10.02.05 р.).

Однією із істотних умов ц ього договору є обов'язок о рендаря ( відповідача ) сплачу вати на користь орендодавця ( позивача ) річну орендну пла ту за користування земельною ділянкою у грошовій формі в розмірі 1(%) відсотка від норма тивної грошової оцінки та д орівнює розміру земельного податку (п.4.1. договору). Норма тивно грошова оцінка земель ної ділянки на час укладання цього договору становить 3 296 044 грн. 94 коп. (п.2.3. договору). Від повідно до п.4.4. договору, оренд на плата вноситься орендар ем, незалежно від результат ів діяльності орендаря у роз мірі однієї дванадцятої річ ної суми за базовий податко вий (звітний) період, який дор івнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календа рних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітн ого (податкового) місяця на р ахунок орендодавця: Дніпроп етровська міська рада, р/р 332128 12800004, відкритий у відділенні Д ержказначейства в Бабушкін ському районі м. Дніпропетро вська, код ЄДРПОУ 24245686, МФО 805012, ко д платежу 13050200, і на майбутній п еріод вноситься на термін н е більше одного календарного року; за неповний календарн ий місяць орендна плата спл ачується за дні фактичного користування земельною д ілянкою із розрахунку трива лості місяця у 30 днів. Розра хунок орендної плати було з дійснено відповідно до вимо г Закону України «Про оренду землі»в редакції станом на т ой час . Відповідно до вказано го Закону орендна плата за к ористування земельними діля нками , які знаходяться в дер жавній чи комунальній влас ності, не може бути менша ніж розмір земельного податку, який встановлений Законом України «Про плату за землю ». Пунктом 4.7. договору передба чено, що розмір орендної пла ти переглядається щорічно, або у разі: зміни умов госп одарювання, передбачених до говором; змін у цільовому використанні земельної діл янки; - зміни розмірів земел ьного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі вн аслідок інфляції; погіршенн я стану орендованої земель ної ділянки не з вини орендар я , що підтверджено документа ми; в інших випадках, передбач ених законом ( а.с.6-9 )

З 01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, в ідповідно до ст. 288 якого підст авою для нарахування орендн ої плати за земельну ділянку є договір оренди такої земел ьної ділянки. Розмір орендн ої плати встановлюється у договорі оренди, але річна су ма платежу не може бути меншо ю: для земель сільськогоспод арського призначення - розмі ру земельного податку, що вст ановлюється цим розділом; дл я інших категорій земель - три кратного розміру земельного податку, що встановлюється ц им розділом (ст. 288.4).

На підставі вищезазначен их приписів Податкового коде ксу України Дніпропетровськ а міська рада 02.02.11р. прийняла рі шення № 216/8 «Про приведення р ішень міської ради та деяки х проектів рішень міської р ади, які погоджено виконавчи м комітетом міської ради, у г алузі земельних відносин у відповідність до вимог чинн ого законодавства»,яким ( пом іж-іншим ) вирішила, що до моме нту прийняття міською радою рішення про визначення роз міру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального вико ристання встановити розмір річної орендної плати за кор истування земельними ділянк ами у мінімальному розмірі о рендної плати, визначеному П одатковим кодексом України , незалежно від мети використ ання. ( а.с.12 )

Прокурор вважає, що прийн яття нового законодавства, я ким внесено зміни щодо розмі ру орендної плати за земельн і ділянки, які перебувають у д ержавній або комунальній вла сності та наявність рішенн я Дніпропетровської міської №216/8 від 02.02.11р. , є підставою для в несення змін до договору оре нди землі від 20.12.2004 року,

Відносини, пов'язані з оре ндою землі, регулюються Земе льним, Податковим та Цивільн им кодексами України, іншими законами України та нормати вно-правовими актами, прийня тими відповідно до них, а тако ж договором оренди землі. Сто рони в договорі не можуть від ступити від положень актів ц ивільного законодавства, якщ о в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обо в'язковість для сторін поло жень актів цивільного законо давства випливає з їх змісту або із суті відносин між стор онами (ст. 6 Цивільного кодексу України).Відповідно до зміст у статей 759 та 762 Цивільного код ексу України, законом можуть бути передбачені особливост і укладання та виконання дог овору найму (оренди), і договор ом або законом може бути вста новлено періодичний перегля д, зміну (індексацію) розміру п лати за користування майном . Відповідно до ст. 21 Закону Укр аїни «Про оренду землі»розмі р, форма і строки внесення оре ндної плати за землю встанов люються за згодою сторін у до говорі оренди (крім строків в несення орендної плати за зе мельні ділянки державної та комунальної власності, які в становлюються відповідно до Податкового кодексу України . Згідно ст. 15 Закону України « Про оренду землі»орендна пла та із зазначенням її розмір у, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесе ння і перегляду та відпові дальності за її несплату є од нією із суттєвих умов догово ру оренди.

Умовами спірного договору встановлені підстави для зм іни розміру орендної плати, в тому числі і у випадку зміни розмірів земельного под атку, підвищення цін, тарифі в, у тому числі внаслідок ін фляції та в інших випадках, пе редбачених законом передба ченому законодавчими актам и (п.4.7. договору).

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій фо рмі за взаємною згодою сторі н. У разі недосягнення згоди щ одо зміни умов договору спір розглядається у судовому по рядку (ст. 30 Закону України «Пр о оренду землі»). Відповідно д о ст. 654 Цивільного кодексу Укр аїни зміна умов договору вчи нюється в такій самій формі, щ о й договір, що змінюється, якщ о інше не встановлено догово ром, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Зг ідно до частини другої статт і 651 Цивільного кодексу Україн и договір може бути змінено а бо розірвано за рішенням суд у на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення до говору другою стороною та в і нших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного к одексу України передбачено, що у разі зміни або розірванн я договору зобов'язання змін юється або припиняється з мо менту досягнення домовленос ті про зміну або розірвання д оговору, якщо інше не встанов лено договором чи не обумовл ено характером його зміни. Як що договір змінюється або ро зривається у судовому порядк у, зобов'язання змінюється аб о припиняється з моменту наб рання рішенням суду про змін у або розірвання договору за конної сили.

Враховуючи, що має місце змі на законодавства щодо визнач ення розміру орендної плати за користування землею в три кратному розмірі земельного податку та прийняття Дніпро петровською міськрадою ріше ння №216/8 від 02.02.11р. , суд вважає пра вомірними та такими, що підля гають задоволенню позовні ви моги прокурора про внесення змін до пункту 4.1 договору оре нди землі .

На підставі вищевикл аденого, керуючись вимогами ст.288 Податкового кодексу Укра їни; ст.ст.651,653 ЦК України; ст.ст. 49 , 82 -85 ГПК України , господарськи й суд ,-

ВИРІШИВ :

1. Внести зміни до п.4.1. договору оренди землі від 20.12.2004 року, укладеного між Д ніпропетровською міською р адою та Товариством з обмеже ною відповідальністю науков о-фінансовою компанією «Пол іком»( посвідченого приватн им нотаріусом Дніпропетров ського міського нотаріальн ого округу ОСОБА_2, зареє строваного в реєстрі за №10311, д ержавна реєстрація якого від булась 10.02.2005 року за №040510400108 ) , викл авши його в наступній редакц ії: «4.1. Орендна плата вноситьс я орендарем у грошовій форм і. Розмір орендної плати вст ановлюється у мінімальному розмірі, встановленому Пода тковим кодексом України».

2. Стягнути з відпові дача - Товариства з обмежено ю відповідальністю науково-ф інансової компанії «Поліком » (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Сє рова, буд.1-А; код ЄДРПОУ 25521987) на к ористь держбюджету в особі В ідділення Державного казнач ейства в Жовтневому районі м . Дніпропетровська ( рахунок № 31118095700005 в УДКУ Дніпропетровські й обл., МФО 805012, відділення банк у УДКУ Дніпропетровській обл асті, код 22090200, ЄДРПОУ 24246786): 85 ,00 грн . - витрат на сплату держмита.

3. Стягнути з відповідач а - Товариства з обмеженою від повідальністю науково-фінан сової компанії «Поліком»(49000, м . Дніпропетровськ , вул. Сєрова , буд.1-А; код ЄДРПОУ 25521987) на корис ть держбюджету в особі Відді лення Державного казначейст ва в Жовтневому районі м. Дні пропетровська ( рахунок №3121125970 0005 відділення банку ГУДКУ Дні пропетровській області, МФО 805012, , код 22050000, ЄДРПОУ24246786): 236,00 грн. - ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

Видати відповідні на кази після набрання рішенням чинності.

Суддя О.Ю.Васильєв

Дата ухвалення рішення04.11.2011
Оприлюднено24.11.2011
Номер документу19279583
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/5005/12356/2011

Постанова від 15.12.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Євстигнеєв Олександр Сергійович

Рішення від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні