Рішення
від 08.11.2011 по справі 10/158-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" листопада 2011 р. Справа № 10/158-11

Господарський суд Київсь кої області в складі:

головуючого судді Привалова А.І.

при секретарі Марценюк О.М.

розглянувши справу № 10/158-11

за позовом т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Інтер-Пак»,

м. Жидачів

до т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Фабрика санітар но-гігієнічних виробів», м. Бо ярка

про с тягнення 20000,00 грн.

Представники:

від позивача: ОСО БА_1. - довіреність № 1 від 04.01.2011 р .;

від відповідача: н е з' явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер-Пак »(далі-позивач) звернулось до господарського суду Київськ ої області з позовом до товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Фабрика санітарно-гі гієнічних виробів»(далі-відп овідач) про стягнення з остан нього 20000,00 грн. заборгованості , яка утворилась у зв' язку із неналежним виконанням відпо відачем умов Договору постав ки № 170510 від 17.05.2010 р. в частині несв оєчасної оплати отриманого т овару.

Ухвалою суду від 20.10.2011 р. пору шено провадження у справі № 10/ 158-11 та призначено її до розгляд у.

В судовому засіданні 08.11.2011 р. п редставником позивача надан і документи, витребувані суд ом, та підтримано позовні вим оги, вважаючи їх обґрунтован ими та такими, що підлягають з адоволенню з підстав, виклад ених у позові.

Представник відповідача в судове засідання 08.11.2011 р. не з' явився, про причини неявки су д не повідомив, хоча останній належним чином повідомлений про місце і час судового засі дання, про що свідчить наявне в матеріалах справи повідом лення про вручення відповіда чу рекомендованого поштовог о відправлення щодо ухвали с уду від 20.10.2011 р.; вимоги ухвали су ду від 20.10.2011 р. відповідач не вик онав, витребувані документи, в тому числі відзив на позов, до суду не надіслав.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, за слухавши його пояснення, все бічно і повно з' ясувавши фа ктичні обставини, на яких ґру нтується позов, об' єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, госп одарський суд Київської обла сті -

ВСТАНОВИВ:

17.05.2010 р. між позивачем (пр одавець) та відповідачем (пок упець) укладено Договір пост авки № 170510, відповідно до умов п .п. 1.1, 1.2 якого продавець взяв на себе обов' язок передати у в ласність покупця товар, а сам е: картонну гільзу та кутник, н айменування, ціна, кількість та якість якого визначаютьс я у специфікаціях, рахунках-ф актурах та накладних, які є не від' ємними частинами зазна ченого договору, а покупець в свою чергу взяв на себе обов' язок прийняти такий товар та оплатити його вартість.

Майнові зобов' язання, які виникають між учасниками го сподарських відносин, регулю ються Цивільним кодексом Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених Господарсь ким кодексом України (ч. 1 ст. 175 Г осподарського кодексу Украї ни).

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господ арського кодексу України, го сподарським визнається зобо в'язання, що виникає між суб' єктом господарювання та інши м учасником (учасниками) відн осин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим К одексом, в силу якого один суб ' єкт (зобов' язана сторона, у тому числі боржник) зобов' язаний вчинити певну дію гос подарського чи управлінсько -господарського характеру на користь іншого суб' єкта (ви конати роботу, передати майн о, сплатити гроші, надати інфо рмацію тощо), або утриматися в ід певних дій, а інший суб' єк т (управнена сторона, у тому чи слі кредитор) має право вимаг ати від зобов' язаної сторон и виконання її обов' язку.

У відповідності до статті 17 4 Господарського кодексу Укр аїни, однією з підстав виникн ення господарських зобов'яза нь є господарський договір т а інші угоди, передбачені зак оном, а також угоди, не передба чені законом, але такі, які йом у не суперечать.

Згідно з ч. 1 ст. 712 Цивільного к одексу України, за договором поставки продавець (постача льник), який здійснює підприє мницьку діяльність, зобов'яз ується передати у встановлен ий строк (строки) товар у власн ість покупця для використанн я його у підприємницькій дія льності або в інших цілях, не п ов'язаних з особистим, сімейн им, домашнім або іншим подібн им використанням, а покупець зобов'язується прийняти тов ар і сплатити за нього певну г рошову суму.

Відповідно до умов п. 4.1 догов ору, поставка товару здійсню ється за рахунок покупця на у мовах СРТ-склад покупця (Жито мирська обл., м. Малин, вул. Нєма ніхіна, 2) відповідно до ІНКОТЕ РМС (офіційних тлумачень тор говельних термінів Міжнарод ної торгової палати у редакц ії 2000 р.).

Так, на виконання умов Догов ору № 170510 від 17.05.2010 р. позивачем пе редано, а відповідачем прийн ято товар, всього на загальну суму 63619,20 грн., про що свідчить н аявна в матеріалах справи ко пія видаткової накладної № І Р-1006291 від 29.06.2010 р.

Також, в якості доказу перед ання відповідачеві продукці ї позивачем надано податкову накладну № 1006291 від 29.06.2010 р., яка під тверджує сплату позивачем по датку на додану вартість, згі дно з вищезазначеної накладн ої.

Згідно з нормами Закону Укр аїни «Про податок на додану в артість», продаж товарів (роб іт, послуг) здійснюється за до говірними (контрактними) цін ами з додатковим нарахування м податку на додану вартість .

Податкова накладна склада ється у момент виникнення по даткових зобов'язань продавц я у двох примірниках. Оригіна л податкової накладної надає ться покупцю, копія залишаєт ься у продавця товарів (робіт , послуг). Податкова накладна є звітним податковим документ ом і одночасно розрахунковим документом.

Податкова накладна випису ється на кожну повну або част кову поставку товарів (робіт , послуг). У разі коли частка то вару (робіт, послуг) не містить відокремленої вартості, пер елік (номенклатура) частково поставлених товарів зазнача ється в додатку до податково ї накладної у порядку, встано вленому центральним органом державної податкової служби України, та враховується у ви значенні загальних податков их зобов'язань.

Для отримання товару відпо відачем видана довіреність н а отримання товарно-метеріал ьних цінностей серії ААВ № 016664/ 478 від 29.06.2010 р. на ім' я ОСОБА_2 .

Умовами п. 3.1 договору передб ачено, що оплата товару здійс нюється покупцем за кожну по ставлену партію протягом 15 ка лендарних днів з моменту пер едачі продавцем такої партії товару покупцю, на підставі в иставленого продавцем рахун ку, шляхом перерахування кош тів на поточний рахунок прод авця.

Для здійснення оплати пере даного товару позивачем вист авлений відповідачу рахунок -фактура № 2-290610 від 29.06.2010 р. на суму 63619,20 грн., копія якого наявна в м атеріалах справи.

Проте, в порушення умов дого вору та взятих на себе зобов' язань, вартість товару сплач ена відповідачем лише частко во - в сумі 43619,20 грн., про що свідча ть додані до матеріалів спра ви копії банківських виписок з особистого рахунку позива ча, вартість товару в сумі 20000,00 г рн. залишена відповідачем не сплаченою.

30.08.2011 р. позивач звернувся до в ідповідача з вимогою № 115/49, над іслання якої підтверджуєтьс я наявною в матеріалах справ и копією квитанції № 116105, в якій просить відповідача здійсни ти оплату заборгованості в с умі 20000,00 грн.

Проте, вимога позивача зали шена відповідачем без відпов іді та задоволення.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України, суб' єкт господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов' язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться. До виконанн я господарських договорів за стосовуються відповідні пол оження Цивільного кодексу Ук раїни.

Згідно з приписами статей 52 5, 526 Цивільного кодексу Україн и, зобов' язання повинні вик онуватися належним чином від повідно до умов договору та в имог цього Кодексу, інших акт ів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться . Одностороння відмова від ви конання зобов' язання або од ностороння зміна його умов н е допускається, якщо інше не в становлено договором або зак оном.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог чи запере чень.

Відповідач в судове засіда ння 08.11.2011 р. не з' явився, письмо вих пояснень чи доказів опла ти товару в сумі 20000,00 грн. не над ав, факт порушення відповіда чем зобов' язань судом встан овлено та по суті не оспорени й відповідачем.

Оскільки заборгованість в ідповідача щодо оплати поста вленого позивачем на підстав і Договору № 170510 від 17.05.2010 р. згідн о з видатковою накладною № ІР -1006291 від 29.06.2010 р. товару, на час прий няття рішення не сплачена, а р озмір заборгованості відпов ідає фактичним обставинам сп рави, вимога позивача про стя гнення з відповідача 20000,00 грн. в изнається судом правомірною та такою, що підлягає задовол енню.

Враховуючи наведене вище, п озовні вимоги підлягають зад оволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 44 ГПК Украї ни, судові витрати складають ся з державного мита, сум, що п ідлягають сплаті за проведен ня судової експертизи, призн аченої господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом т а дослідженням речових доказ ів у місці їх знаходження, опл ати послуг перекладача, адво ката, витрат на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу та інших витрат, п ов'язаних з розглядом справи .

Згідно із ст. 49 ГПК України, в итрати по сплаті державного мита, витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу при повному зад оволенні позову покладаютьс я відповідача.

Враховуючи наведене вище, к еруючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задо вольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з об меженою відповідальністю «Ф абрика санітарно-гігієнічни х виробів»(08150, Київська област ь, м. Боярка, вул. Київська, 66-В; ко д 31722493) на користь товариства з о бмеженою відповідальністю « Інтер-Пак»(81700, Львівська облас ть, м. Жидачів, вул. Д. Галицьког о, 74-А; код 35056392) 20000,00 грн. заборгован ості, а також судові витрати: 2 00,00 грн. витрат зі сплати держав ного мита та 236,00 грн. витрат на і нформаційно - технічне забез печення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його прий няття, оформленого відповідн о до вимог ст. 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Суддя А.І. Привалов

Повне рішення складе но - 14.11.2011 р.

Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено25.11.2011
Номер документу19283647
СудочинствоГосподарське
Сутьс тягнення 20000,00 грн

Судовий реєстр по справі —10/158-11

Постанова від 16.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рудченко С.Г.

Рішення від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Привалов А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні