Рішення
від 15.11.2011 по справі 5004/2066/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" листопада 2011 р.

Справа № 5004/2066/11

за позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Верес еліт"

до відповідача: Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Виробничо-комерційне підприємство "Каскад""

про виселення із займа ного приміщення та повернен ня майна із чужого незаконно го володіння, стягнення неус тойки в сумі 50000грн.

Суддя Черняк Л.О.

При сек ретарі Хомич О.В.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - ад вокат, пос. НОМЕР_2 від 07.11.2007 р оку, Хавін В.М. - директор, паспо рт НОМЕР_1 від 08.05.1998 року.

від відповідача: ОСОБА_2 - юрисконсульт, дов. від 28.03.2011 р оку.

Оскільки представник и сторін не заявили клопотан ня про здійснення технічної фіксації судового процесу, т о протокол судового засіданн я ведеться з дотриманням вим ог ст. 81 - 1 ГПК України без забе зпечення повного фіксування судового процесу за допомог ою звукозаписувального техн ічного засобу.

Відповідно до ст. 20 Господар ського процесуального кодек су України роз' яснено право відводу судді. Відводу судді не заявлено. На підставі ст. 22 Г ПК України роз' яснено проц есуальні права та обов' язки сторін.

Суть спору: позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Верес елі т" у позовній заяві просить су д виселити відповідача - ТзОВ " Виробничо-комерційне підпр иємство "Каскад"" із займаного приміщення кафе-магазину ро зташованого за адресою:Ковел ьський район, с. Воля Ковельсь ка, вул. Центральна,2; зобов'яза ти відповідача повернути при міщення кафе-магазину розташ ованого за адресою:Ковельськ ий район, с. Воля Ковельська, в ул. Центральна,2 у стані, який в ідповідає санітарно-гігієні чним та технічним нормам та в имогам; стягнути з відповіда ча неустойку у розмірі 50000,00грн .; судові витрати по справі пок ласти на відповідача.

Мотивуючи подану заяву пос илається на таке

Рішенням господарського с уду Волинської області від 20.0 4.2010 року у справі № 04/27- 75 за позово м Товариства з обмеженою від повідальністю «Верес еліт»д о Малого підприємства «Васил ина», Споживчого товариства «Каскад - Плюс»про визнання п рава власності позов задовол ено, визнано за товариством з обмеженою відповідальністю «Верес еліт»( Ковельський ра йон, с. Воля Ковельська, вул. Це нтральна, 2 код ЄДРПОУ 30996678) прав о власності на будівлю кафе - м агазину, розташованого по ву л. Центральній,2 в с. Воля Ковел ьська Ковельського району Во линської області. Постановою Львівського апеляційного го сподарського суду від 08 верес ня 2010 року зазначене рішення Г осподарського суду Волинськ ої області залишене без змін .

Право власності на будівлю кафе - магазину А - 1 пл. 114,3 кв.м. за адресою: Волинська обл., Ковел ьський район, с. Воля Ковельсь ка, вулиця Центральна, будино к 2 зареєстроване за Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Верес еліт» 12.03.2011 року за реєстраційним номером 33109982.

Ухвалою Господарського су ду Волинської області по спр аві № 6/3 - 47 від 26.10.2001 року затвердж ено мирову угоду, укладену мі ж МП «Василина»та Споживчим товариством «Каскад - плюс»с . Любитів Ковельського район у, за умовами якої в термін до 01.11.2001 року СТ «Каскад - плюс»зді йснить продаж МП «Василина»с тарої будівлі і інвентаря ма газину за адресою вул. Центра льна, 2 с. Воля Ковельська Кове льського р-ну Волинської обл асті, а МП «Василина»зобов'яз алось передати частину будів лі, а саме магазин площею 91,3 кв. м. за адресою: с. Воля Ковельсь ка, вул. Центральна, 2 Ковельсь кого району в оренду СТ «Каск ад - плюс»на умовах згідно дог овору оренди.

На виконання зазначеної ви ще ухвали СТ «Каскад плюс»зг ідно договору купівлі - прода жу № 3 від 30 жовтня 2001 року продав , а МП «Василина»придбала ста ру будівлю магазину площею 90 к в. м. за адресою вул. Центральн а, 2 с. Воля Ковельська Ковельс ького району. Придбаний об'єк т нерухомості було прийнято за актом приймання - передачі та зараховано на баланс МП «В асилина».

01 листопада 2001 року між МП «Ва силина»і СП «Каскад - плюс»б ув укладений договір оренди зазначеного нерухомого майн а.

11 жовтня 2000 року відбулись зб ори засновників, на яких прий нято рішення про створення Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Верес еліт". Спів засновником товариства було МП «Василина».

02 січня 2002 року наказом № 1 "Про передачу майна у статутний ф онд товариства "Верес еліт" ві дповідач - МП «Василина»пере дала як внесок у статутний фо нд ТзОВ «Верес еліт»належне підприємству майно, у тому чи слі стару будівлю кафе - магаз ину, що знаходиться за адресо ю вул. Центральна,2 в с. Воля Ков ельська вартістю 2270,40 грн. згід но акту приймання - передачі о сновних засобів.

У зв'язку зі зміною власника приміщення, 02 січня 2002 року укл адено договір оренди нежитло вого приміщення, згідно яког о ТзОВ «Верес - еліт»надало, а СП «Каскад - плюс»прийняло в т имчасове користування на умо вах оренди строком до 31 грудня 2002 року приміщення площею 91,3 кв .м. за адресою вул. Центральна, 2 с. Воля Ковельська Ковельськ ого району.

Цей договір діяв до грудня 2 003 року. Продовжувати договірн і відносини з ТзОВ «Верес - елі т»із СП «Каскад - плюс»не мало намірів.

3 31 грудня 2003 року по 01 березня 2 007 року укладались договори ор енди нежитлового приміщення між ТзОВ «Верес - еліт»(орендо давець) та ВКП «Каскад»(оренд ар).

Договірні відносини з прив оду оренди частини нежитлово го приміщення площею 91,3 кв.м. за адресою: вул. Центральна, 2 с. Во ля Ковельська Ковельського р айону між ТзОВ «Верес еліт»т а ТзОВ «ВКП «Каскад діяли до 31 серпня 2007 року ( п. 4.2 Договору).

Згідно п. 8.1 Договору по закін ченню строку оренди орендар зобов'язувався протягом 5 дні в повернути орендоване майно орендодавцю за актом прийма ння - передачі.

Строк дії договору закінчи вся 31.08.2007 року.

Позивач постійно письмов о звертався до відповідача і з вимогою про необхідність з вільнити приміщення.

Сума заборгованості, яка підлягає стягненню з відпов ідача за час фактичного кори стування нежитловим приміще нням з вересня 2007 р. по жовтень 2011р. ( 50 місяців) становить: 50000,00 гр ивень

В засіданні суду предста вники позивача подали додатк ові пояснення(вх. №;01-29/15318/11) в яких зазначили, що позовна давніс ть, що застосовується до вимо г, які випливають із договору найму, регулюється ст. 786 ЦК Укр аїни.

Скорочена позовна давніст ь зазначеною нормою закону - в один рік - передбачена лише дл я вимог про відшкодування зб итків у зв'язку з пошкодження м речі, яка була передана у кор истування наймачеві, а також для вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі. За змістом ч. 2 ст. 786 ЦК України пер ебіг позовної давності щодо вимог наймодавця починаєтьс я з моменту повернення речі н аймачем, а щодо вимог наймача - з моменту припинення догово ру найму.

Спеціальна позовна давніс ть, передбачена п.1 ч. 2 ст. 258 ЦК Ук раїни - в один рік до вимог про стягнення неустойки ( штрафу , пені) до спірних правовіднос ин могла б бути застосована л ише у разі існування договір них відносин, згідно договор у № 2 оренди нежитлового примі щення, укладеного 01 березня 2007 року, де розділом 9 передбачен а відповідальність сторін, з окрема пеня зі сплати орендн их платежів у випадку простр очення їх сплати .

У даному випадку позивач н е стягує пеню (неустойку), пере дбачену договірними відноси нами, а керується передбачен им законодавством правом, не обмеженим річним строком, ви магати сплати неустойки у ро змірі подвійної оплати за ко ристування річчю за час прос трочення, якщо наймач не вико нує обов'язку щодо поверненн я речі

Представник відповідача у судовому засіданні та у клоп отанні від 10.11.2011 року №193, позов в изнав в частині виселення із дерев'яної будівлі магазину та повернення його власнику . Щодо вимоги про стягнення не устойки то товариство вважає дану вимогу безпідставною з огляду на наступне.

Між наймодавцем Споживчим товариством «Каскад-плюс»і наймачем ТзОВ «ВКП «Каскад»з а період з 03.09.2007 року по 31.12.2011р. бул о укладено ряд договорів най му виробничо-торгівельної пл ощі в приміщенні магазину за адресою: с. Воля Ковельська, в ул. Центральна, 2, Ковельського району. Якщо вважати останні й договір найму виробничо-то ргівельної площі, укладений між СТ «Каскад-плюс»і ТзОВ «В КП «Каскад»дійсним до 12.03.2011р. (м омент реєстрації права власн ості на приміщення кафе-мага зину А-1 пл. 114,3 кв.м. за адресою: Во линська обл., Ковельський рай он, с. Воля Ковельська, вул. Цен тральна, 2, за ТзОВ «Верес еліт »), то за період з 03.09.2007 року по 12.03.20 11р. ніяких зобов'язань по спла ті орендної плати перед ТзОВ «Верес еліт»ТОВ «ВКП «Каска д»не мало, адже ці зобов'язанн я були в ТОВ «ВКП «Каскад»пер ед СТ «Каскад-плюс».ТзОВ «ВКП «Каскад»орендувало в СТ «Ка скад-плюс»будівлю магазину, оскільки СТ «Каскад-плюс»вва жало, що ця будівля магазину н алежить споживчому товарист ву і оспорювало це право в суд і, в свою чергу, ТзОВ «Верес ел іт»вищевказані договори най му виробничо-торгівельної пл ощі між СТ «Каскад-плюс»і ТзО В «ВКП «Каскад»в судовому по рядку не оскаржувало. ТзОВ «В ерес еліт»до СТ «Каскад-плюс » із вимогою про необхідніст ь звільнення приміщення не з верталось, хоча знало, що саме СТ «Каскад-плюс», а не ТОВ «ВК П «Каскад» оскаржувало в суд і майнові права на дерев'яну б удівлю магазину.

Із досліджених матеріалів справи, пояснень представни ків сторін суд,

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Волинської області по с праві №6/3-47 від 26.10.2001 року затверд жено мирову угоду, укладену м іж МП "Василина" та Споживчим т овариством "Каскад-Плюс", с. Лю битів Ковельського району за умовами якої в термін до 01.11.2001 р оку СТ " Каскад-Плюс " здійснит ь продаж підприємству "Васил ина"старої будівлі, інвентар я магазину за адресою вул. Цен тральна, 2 с. Воля Ковельська К овельського р-ну Волинської області, а підприємство зобо в'язалось передати частину б удівлі, а саме магазин площею 91,3 кв.м. за адресою: с. Воля Ковел ьська, вул. Центральна, 2 Ковел ьського району в оренду СТ «К аскад - плюс»на умовах згідно договору оренди. (а.с 14-17).

На виконання вище зазначен ої ухвали господарського суд у згідно договору купівлі-пр одажу №3 від 30.10.2001 року підприєм ство "Василина" придбало у тов ариства " Каскад-Плюс " стару б удівлю магазину за адресою в ул. Центральна, 2 с. Воля Ковель ська Ковельського району, пр о що складено акт приймання - п ередачі та зараховано на бал анс МП "Василина" (а.с. 18-22).

Згідно рішення оформленог о протоколом №1 зборів заснов ників ТзОВ від 11.10.2000р. було ство рено ТзОВ "Верес-еліт " (а.с. 23). Ві дповідно до наказу №1 від 02.01.2002 р оку, акту приймання-передачі від 02.02.2002 року мале підприємств о "Василина" передало як внесо к у статутний фонд товариств а "Верес-еліт" належне підприє мству майно, в тому числі прим іщення кафе-магазину вартіст ю 2270,40грн. по вулиці Центральні й 2 в Воля Ковельська. З 02 січня 2002 року по 31 грудня 2002 року на умо вах оренди укладено договір між ТзОВ "Верес-еліт" та СП "Кас кад - Плюс" на приміщення за ад ресою вул. Центральна, 2, площе ю 91,3 кв.м. (а.с. 33).

З 31.12.2003 року по 01.03.2007 року уклада лися договори зазначеного ви ще приміщення між товариство м "Верес-еліт" (орендодавець) т а ВКП "Каскад" (орендар).

Останній договір оренди не житлового приміщення між тов ариством "Верес-еліт" та товар иством ВКП "Каскад" укладено 01 .03.2007 року, строк дії договору 6 м ісяців, з 01.03.2007 року по 31.08.2007 року (а .с. 51). Відповідно до п. 8.1 договор у по закінченні строку оренд и орендар зобов'язався протя гом 5 днів повернути орендова не майно за актом приймання-п ередачі.

Подані в судовому засіданн і: лист №20 від 07.08.2007року, претензі я від 18.09.2007 року на ім'я директор а товариства "ВКП"Каскад" свід чать про те, що позивач зверта вся з вимогою про звільнення орендованого приміщення та перерахування грошових кошт ів в розмірі 1% вартості орендо ваного приміщення за кожен д ень прострочення. Поштове по відомлення, долучені до назв аних листів свідчать про отр имання їх уповноваженими осо бами.

В листі №193 від 10.10.2011 року (клопо тання) товариство "ВКП"Каскад " позовні вимоги щодо виселен ня із дерев'яної будівлі мага зину визнає, заперечує щодо о плати за користування даним приміщенням за період з вере сня 2007 року по жовтень 2011 року, о скільки товариство "Верес-ел іт" не було його власником.

Протягом 2007- 2011 років товарист во "ВКП "Каскад" зверталося з п озовом в суд про визнання дог овору купівлі-продажу №3 від 30 .11.2001 року недійсним, про зобов'я зання видати свідоцтво на пр аво власності, про встановле ння права власності на магаз ин кафе по вул. Центральній, 2 (а .с. 53-97).

І тільки 12.03.2011 року товариств о "Верес-еліт" на підставі ріше ння господарського суду Воли нської області у справі №04/27-75 в ід 20.04.2010 року, комунальним підп риємством "Волинське обласне бюро техінвентаризації" на б удівлю кафе-магазину А-1 пл. 114,2к в.м. зареєстроване право влас ності (а.с. 100).

Приписами ч.1 ст. 759 Цивільног о кодексу України встановлен о, що за договором найму (оренд и) наймодавець передає або зо бов'язується передати наймач еві майно у користування за п лату на певний строк. Договір найму укладається на строк, в становлений договором. (ч.1 ст. 763 ЦК України).

Відповідно до ст. 785 ЦК Україн и у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний не гайно повернути наймодавцев і річ у стані, в якому вона бул а одержана, з урахуванням нор мального зносу, або у стані, як ий було обумовлено в догов орі. Якщо наймач не викону є обов'язку щодо повернення р ечі, наймодавець має право ви магати від наймача сплати не устойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Відповідно до п.4.2 договору № 2 від 01.03.2007 року договір оренди н ежитлового приміщення припи нив свою дію 31.08.2007 року, і згідно п.8.1 орендар, по закінченні стр оку оренди, зобов'язаний прот ягом п'яти днів повернути оре ндоване майно орендодавцеві за актом приймання-передачі в справному стані.

Таким чином суд вважає за не обхідне виселити та зобов'яз ати ТзОВ "ВКП "Каскад" повернут и товариству "Верес-еліт" прим іщення кафе-магазину розташо ваного за адресою:Ковельськи й район, с. Воля Ковельська, ву л. Центральна,2 у стані, як це пе редбачено в договорі оренди.

Щодо стягнення з відповіда ча 50 00 грн. неустойки за користу вання річчю за час простроче ння то суд виходить із такого . Згідно розрахунку позивача неустойка нарахована за пер іод з вересня місяця 2007 року по жовтень місяць 2011 року, тобто з а межами трьохрічного строку позовної давності, як це пере дбачено ст. 257 ЦК України. Відпо відно до п. 5.1 договору від 01.03.2007 р оку орендна плата складає 500гр н. в місяць. Виходячи з трьохрі чного терміну на стягнення н еустойки розмір її складає 3600 0 грн. за період з листопада мі сяця 2008 року по жовтень 2011року.

В решті позову - стягненні 1400 0грн. неустойки слід відмовит и.

Заперечення відповіддача про те, що позивач не вправі ст авити вимоги про оплату за ко ристування майном - дерев'яно ї будівлі магазину за період з вересня 2007 року по жовтень 2011 року, оскільки не було власни ком цього майна в зазначений період спростовується насту пним.

Частиною 1 статті 785 ЦК Україн и встановлено, що у разі припи нення договору найму наймач зобов'язаний негайно поверну ти наймодавцеві річ у с тані, в якому вона була одержа на, з урахуванням нормальног о зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Згідно зі статтею 610 ЦК Украї ни, порушенням зобов`язання є його невиконання або викона ння з порушенням умов, визнач ених змістом зобов`язання (не належне виконання).

Стаття 611 ЦК України встанов лює такий правовий наслідок порушення зобов`язання як сп лата неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно , які боржник повинен передат и кредиторові у разі порушен ня боржником зобов`язання (ча стина 1 статті 549 ЦК України).

Відповідно до частини 1 стат ті 230 ГК України, штрафними сан кціями у цьому Кодексі визна ються господарські санкції у вигляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобо в'язаний сплатити у разі пору шення ним правил здійснення господарської діяльності, не виконання або неналежного ви конання господарського зобо в'язання.

Якщо наймач не виконує обов 'язку щодо повернення речі, на ймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойк и у розмірі подвійної плати з а користування річчю за час п рострочення (частина 2 статті 785 ЦК України).

Згідно з частиною 6 статті 232 Господарського кодексу Укра їни нарахування штрафних сан кцій за прострочення виконан ня зобов'язання, якщо інше не в становлено законом або догов ором, припиняється через шіс ть місяців від дня, коли зобов 'язання мало бути виконано.

Статтею 232 ГК України визнач ено загальний порядок застос ування штрафних санкцій; пун ктом 6 цієї статті встановлен о обмеження нарахування штра фних санкцій у вигляді неуст ойки протягом шести місяцями , в той час як в п. 2 ст. 785 ЦК Україн и встановлено спеціальне пра вило щодо нарахування окремо го виду неустойки за час прос трочення повернення об' єкт у найму.

Оскільки спір до суду дове дений з вини відповідача, вит рати по сплаті державного ми та та оплата інформаційно-те хнічного забезпечення судов ого процесу, підлягають відш кодуванню у відповідності із вимогами ст. 49 Господарського процесуального кодексу Укра їни за рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 216, 230, 23 2, ч.4 ст. 291 Господарського кодек су України, ст.ст. 22, 549, 611, 785 Цивіль ного кодексу України, ст.ст. 44, 4 9, ст.ст. 82 - 85 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и,, господарський суд,-

вирішив:

1. Позов задовольнити ч астково.

2. Виселити ТзОВ "В иробничо-комерційне підприє мство "Каскад" із займаного пр иміщення-будівлі кафе-магази на, розташованого за адресою : вул. Центральна, 2 в с. Воля Ков ельська Ковельського району Волинської області.

3. Зобов'язати ТзО В "Виробничо-комерційне підп риємство "Каскад" повернути п риміщення кафе-магазину, роз ташованого за адресою: вул. Це нтральна, 2 в с. Воля Ковельськ а Ковельського району у спра вному стані.

4. Стягнути з Това риства з обмеженою відповіда льністю "Верес еліт" (45001, м. Кове ль, вул. Косачів, 8 код 13361350) на кор исть Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційне підприємство "Ка скад"" (Ковельський район, с. Во ля Ковельська, вул. Центральн а, 2, код 30996678)

неустойку в розмірі 360 00грн.

5. В решті позову від мовити.

6. Стягнути з Това риства з обмеженою відповіда льністю "Верес еліт" (45001, м. Кове ль, вул. Косачів, 8 код 13361350) на кор исть Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо -комерційне підприємство "Ка скад"" (Ковельський район, с. Во ля Ковельська, вул. Центральн а, 2, код 30996678)

360грн. витрат по оплаті державного мита та 179,36 грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

Суддя Л. О. Черня к

Повний текст рішення

складено та підписано

15.11.11

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення15.11.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19344340
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/2066/11

Ухвала від 27.03.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 28.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Ухвала від 20.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Судовий наказ від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Судовий наказ від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Судовий наказ від 23.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Черняк Любов Олександрівна

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні