Постанова
від 16.11.2011 по справі 4-2047/11
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№4-2047/11  

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2011 року

                                                                                

СУДДЯ НОВОЗАВОДСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ М. ЧЕРНІГОВА

ОСОБА_1

  розглянувши  подання  голови Комісії з проведення реорганізації ДПА вЧернігівській області ОСОБА_2  про проведення  позапланової  виїздної  ревізії   ,-

ВСТАНОВИВ :

В ході проведення працівниками ДПА в  Чернігівській області заходів по перевірці дотримання суб’єктами господарювання законодавства про оподаткування при здійснені ними фінансово-господарських операцій, розрахунок за які здійснювався за рахунок коштів державного бюджету,  встановлено, що в період з липня по грудень 2009 року Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій перераховано в адресу ТОВ «Завод Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36264544, м. Прилуки, вул. Соборна, 10, вид діяльності  - виробництво автомобілів) 263,7 млн. грн. для придбання пожежної спецтехніки на базі автомобілів КАМАЗ, ГАЗ, ЗІЛ.

В свою чергу, для виконання замовлення МНС України підприємство-виробник ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» залучає до фінансово-господарських відносин ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36459962, м. Прилуки, вул. Вокзальна, 50, вид діяльності – виробництво автомобілів), якому перерахувало отримані від міністерства грошові кошти. Останнє спрямувало їх на ТОВ «ТД «Машбудкомплект» (код за ЄДРПОУ – 34639541, м. Прилуки, вул. Вокзальна, б. 50, вид діяльності  - оптова торгівля верстатами).

          ТОВ «ТД «Машбудкомплект» в період 2009 року відобразило придбання транспортних засобів від наступних постачальників:

ТОВ «Житло-побут» (код за ЄДРПОУ 33083712, м. Вишгород, вул. Набережна, 7/401 вид діяльності – виробництво будівельних виробів з пластмас)  -  353  одиниці транспорту на загальну суму 213,1 млн. грн., в т.ч. 104 автомобілі марки «КАМАЗ»;

ТОВ «Олтон-Сервіс» (код за ЄДРПОУ 33083712, м. Вишгород, вул. Б. Хмельницького, б.2, вид діяльності – інші види оптової торгівлі) - 24 одиниці транспорту  на суму 34,8 млн. грн.

Слід зазначити, що ТОВ «ТД «Машбудкомплект» та його постачальники ТОВ «Житло-побут» ТОВ «Олтон-Сервіс»  не мали необхідних дозволів на здійснення діяльності, пов’язаної з реалізацією транспортних засобів, що підлягають реєстрації в органах внутрішніх справ.

ТОВ «Житло-побут»  відобразило придбання транспорту у підприємств з ознаками «фіктивності», які не перебувають за місцезнаходженням, не подають податкову звітність, з анульованими свідоцтвами платників ПДВ. Згідно протоколу допиту керівника ТОВ «Житло-побут» ОСОБА_3 (м. Вишгород), остання повідомила, що ніякої діяльності не здійснювала, а підписувала документи, які привозили до неї, про походження товарів нічого пояснити не може.

Згідно інформації, отриманої з АРМу «Митниця», придбані у ТОВ «Житло-побут» та ТОВ «Олтон-сервіс» автомобілі КАМАЗ в серпні-вересні 2009 року були ввезені на митну територію України з Російської Федерації через імпортера ТОВ «Торговий дім «КАМАЗ» (код за ЄДРПОУ 31570627,  м. Київ, вул. Усенко, буд. 8). При цьому, взаємовідносини між ТОВ «Торговий дім «КАМАЗ» та вищезазначеними СГД по ланцюгу постачання, відсутні.

В подальшому встановлено, що фактично зазначена автотехніка була реалізована ТОВ «Торговий дім «КАМАЗ» в адресу ТОВ «Грант – Альянс» (код за ЄДРПОУ 323268374, Чернігівська обл., м. Прилуки, вул. 1-го Травня, 20, вид діяльності – оптова торгівля паливом) в період 2009 року на загальну суму 12,3 млн. грн.

Одним із покупців у ТОВ «Грант – Альянс»  є  ТОВ «Олтон-Сервіс»  на суму 11,5 млн. грн. , в подальшому, як вказано вище, ТОВ «Олтон-Сервіс»  відображає реалізацію вже 24 автомобілів та комплектуючих на загальну суму  34,8  млн. грн.  в адресу  ТОВ «ТД «Машбудкомплект».

Слід зазначити, що вартість при імпортуванні  зазначених транспортних засобів  за одиницю в залежності від моделі складає від 150  тис. грн. до 260 тис. грн., в той же час при придбанні транспортних засобів ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» вартість одиниці зросла та склала від 280 тис. грн. до 450 тис. грн.

Враховуючи вищевикладене,  встановлено можливі порушення чинного законодавства при здійсненні закупівлі за державні кошти в розмірі 263,7 млн. грн., які перераховані  Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій в адресу ТОВ «Завод Пожспецмаш», шляхом завищення вартості придбаного автотранспорту за рахунок різниці між цінами його ввезення на митну територію України та ціною придбання автотехніки по ланцюгу ТОВ «ТД «Машбудкомплект», ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш» та  ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» із залученням фіктивних суб’єктів господарювання. У разі підтвердження викладених фактів буде визначено об’єкт оподаткування з податку на прибуток та податку на додану вартість.

З метою спростування або підтвердження  можливих порушень чинного законодавства при здійсненні закупівлі за державні кошти необхідні спеціальні знання в галузі бухгалтерського обліку, ревізії та контролю, тому  голова  Комісії з проведення реорганізації ДПА вЧернігівській області ОСОБА_2   звернувся до суду з поданням про  проведення   позапланової   виїздної  ревізії    деяких суб»єктів господарювання .

Розглянувши подання , приходжу до висновку,  що воно обгрунтоване і підлягає задоволенню.

Керуючись Законом  України № 2939-ХІІ від 26.01.1993 року «Про державну контрольно-ревізійну службу України» зі змінами та доповненнями, Законом  України від 15.12.2005 року № 3202-IV «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання фінансовим правопорушенням, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, державного і комунального майна», ст.ст. ст. 37, 66, 114,  119, 130  КПК України , суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

 Призначити позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності наступних суб’єктів господарювання:

ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36264544, м. Прилуки);

ТОВ «Виробниче підприємство «Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36459962, м. Прилуки);

ТОВ «ТД «Машбудкомплект» (код за ЄДРПОУ  34639541, м. Прилуки)

за період 2009-2010 років в ході якої:

- документально відстежити рух придбання автомобілів, оприбуткування та їх подальшого використання по ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36264544, м. Прилуки), ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш» (код за ЄДРПОУ 36459962, м. Прилуки) та ТОВ «ТД «Машбудкомплект»;

- документально відстежити отримання та використання службовими особами вищевказаних підприємств грошових коштів, отриманих від Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій як оплата за пожежну техніку;

- документально відстежити факти безпідставного завищення вартості придбаного автотранспорту за рахунок різниці між цінами ввезення автотранспорту на митну територію України, продажу підприємством імпортером та ціною придбання автотехніки по ланцюгу ТОВ «ТД «Машбудкомплект», ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш», ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» з залученням фіктивних суб’єктів господарювання;

в разі підтвердження факту незаконного використання бюджетних коштів службовими особами зазначених підприємств визначити, яку суму складають збитки, нанесені державі діями вказаних осіб;

- які  діючі  законодавчі та нормативні  акти України  порушені  службовими  особами ТОВ «ТД «Машбудкомплект», ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш», ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» при здійснені ними операцій з постачання пожежної техніки.

 Проведення позапланової ревізії фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТД «Машбудкомплект», ТОВ «Виробниче підприємство  «Пожспецмаш», ТОВ «Прилуцький завод «Пожспецмаш» доручити фахівцям Головного контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області.

Позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності провести протягом 15 робочих днів з  дня отримання подання.

Для проведення перевірки надати наявні матеріали документальних перевірок зазначених підприємств за вищевказаний період, проведених ДПА в Чернігівській області

Постанова не оскаржується.  

        Суддя:                                                                     М. І.  Мурашко

СудНовозаводський районний суд м.Чернігова
Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено01.12.2011
Номер документу19375248
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2047/11

Постанова від 18.11.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Башмаков Є. А.

Постанова від 20.09.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Вінниці

Михайленко А. В.

Постанова від 16.11.2011

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Мурашко М. І.

Постанова від 30.08.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Гуменний П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні