Ухвала
від 28.07.2008 по справі 2/172-15/58
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/172-15/58

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

  

УХВАЛА

 28 липня 2008 р.  Справа № 2/172-15/58   

Суддя господарського суду Івано-Франківської області Деделюк Борис Васильович

розглянувши заяву  Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації  "Івано - Франківськгаз" про відстрочку виконання рішення по справі № 2/172

за позовом  Дочірної компанії  "Газ України"  Національної акціонерної компанії  "Нафтогаз України"  вул. Шолуденка, 1,м. Київ, 04116

до відповідача  Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації  "Івано - Франківськгаз"  вул.Ленкавського,20,м.Івано-Франківськ,76000  

за участю представників сторін:

від Дочірної компанії " Газ України " Національної акціонерної компанії" Нафтогаз

України представник Слюсар М.О.- юрисконсульт, ( довіреність № 108/10 від 15.07.2008 року );

від Відкритого акціонерного товариства " по газопостачанню та газифікації "Івано-

Франківськгаз"  Ластовецький В.В.- юрисконсуль, ( довіреність № 05/16-22-юр від 02.01.2008р.)

Представникам сторін  роз'яснено права та обов'язки передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України.

           Клопотань стосовно відводу складу суду та технічної фіксації судового процесу представниками сторін  не заявлено.

встановив:

  Господарським судом   Івано-Франківської області 10.02.2006 року  прийнято рішення   по справі № 2/172  (суддя Круглова О.М. )  за позовом Дочірної компанії  "Газ України" Національної акціонерної компанії  "Нафтогаз України",  до відповідача  Відкритого акціонерного товариства  по газопостачанню  та газифікації "Івано - Франківськгаз", про стягнення заборгованості  та штрафних санкцій за поставлений   природний газ в сумі 25003050 грн 69 коп, яким  в  позові  відмовлено.

Відповідно до Постанови Львівського апеляційного господарського суду від 08.06.2006року рішення  Господарського суду Івано-Франківської області від 10.02.2006 року  у справі № 2/172 скасовано частково . Стягнуто з ВАТ "Івано-Франківськгаз" на користь ДК "Газ України " 13 636 815 грн. 78 коп.-основного боргу в решті рішення залишено без змін.

   Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікіції  "Івано - Франківськгаз"  звернулось до господарського суду  про відстрочку виконання рішення  у  справі № 2/172.

       Розпорядженням голови господарського суду Івано-Франківської області від 09.06.2008 року справу № 2/172 передано судді Деделюк Б.В.

  Представник Дочірної компанії "Газ України " Національної акціонерної компанії "Нафтогаз" України в судовому засіданні подав заперечення на заяву  боржника про відстрочку виконання рішення, просить суд відмовити в задоволенні заяви Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації " Івано-Франківськгаз " про відстрочку виконання рішення.

   Представник  Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Івано-Франківськгаз"   в судовому  засіданні обставини викладені в заяві підтвердив.

    Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає доцільним взяти до уваги наступне.

   Відкрите  акціонерне товариство "Івано-Франківськгаз"  просить відстрочити виконання  рішення по справі 2/172 на п"ять років , обгрунтуванні вимог заяви  посилається на неможливість виконання рішення суду, при цьому, посилається на тяжкий фінансовий стан, наявність заборгованості по заробітній платі , дебіторської заборгованості.

Позивач проти задоволення заяви про відстрочку виконання рішення заперечує свої доводи мотивує тим , що 23.06.2005 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Даним Законом України передбачені заходи, спрямовані на зменшення або розстрочення кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу шляхом застосування механізмів списання, взаєморозрахунків, реструктуризації, часткової оплати на умовах, визначених цим Законом.

        У відповідності до змін, внесених у ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" виконавче провадження

підлягає обов'язковому зупиненню у випадку, зокрема, внесення підприємства паливно-енергетичного комплексу до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості відповідно до даного Закону ".

Тобто, на строк дії даної процедури  зупинено здійснення будь-яких заходів, спрямованих на примусове виконання рішення суду відносно підприємства паливно-енергетичного комплексу.

       Наказом Міністерства палива та енергетики України від 10.11.05  №568 було затверджено перелік підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості, ВАТ по газопостачанню та газифікації «Івано-Франківськгаз»включено до даного переліку.

       03.06.2008 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»№309-УІ, п. 10 визначено «пункт 3.4 статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" викладено у такій редакції: "3.4 Процедура погашення заборгованості підприємствами паливно-енергетичного комплексу діє до 1 січня 2009 року".

Виконавче провадження з примусового виконання наказу господарського суду Івано-Франківської області по даній справі зупинено на строк дії процедур, передбачених вищезазначеним законом. Тобто, фактично боржнику на законодавчому рівні надано відстрочку виконання рішення.

        Таким чином  надання відстрочки виконання рішення  відповідно до ст.121 ГПК України в даному випадку є недоцільним та таким, що не відповідає вимогам законодавства у відношенні оцінки винятковості обставин, необхідних для надання відстрочки.

        Тому є незрозумілою вимога Боржника стосовно надання відстрочки, оскільки виконавче провадження з примусового виконання рішення господарського суду по даній справі вже зупинено.

      Відповідно до ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд має право надати відстрочку виконання рішення у виняткових випадках та при наявності обставин, що ускладнює виконання рішення або робить його неможливим.

Боржник є підприємством, яке здійснює підприємницьку діяльність та володіє обіговими коштами та активами, на які може бути накладене стягнення. Таким чином, обставини, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, відсутні.

Другою необхідною умовою для надання відстрочки виконання рішення суду є наявність виняткових обставин, які також відсутні.

          Аналогічна позиція викладена в  постанові Пленуму Верховного суду України від 26 грудня 2003 року N 14 „Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження", відповідно до п. 10 якої - при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку або розстрочку виконання рішення ... суду потрібно мати на увазі, що відповідно до ст. 351 ЦПК і ст. 121 ГПК їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність у нього майна, яке за рішенням суду має бути передане стягувачу, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо), однак, в даному випадку такі обставини у Боржника є відсутніми.

      За таких обставин   суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви ВАТ "Івано-Франківськгаз" про відстрочення виконання рішення з тих підстав , що на даний час примусове виконання рішення від 21.11.07 зупиненно відповідно до Закону України "Про заходи ,спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

          Відповідач має право звернутися до суду з заявою про розстрочку або відстрочку виконання рішення  після внесення змін або припинення дії Закону України "Про заходи ,спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" та Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»№309-УІ.

Керуючись ст. 121  Господарського процесуального кодексу України,Законом України "Про заходи ,спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" ,  Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»№309-УІ суд

УХВАЛИВ:

            В задоволенні   заяви  Відкритого акціонерного товариства  "Івано-Франківськгаз" № 05/18-950 від 03.06.08 про відстрочку виконання рішення по справі № 2/172 -15/58-відмовити.

 

Суддя                                                            Деделюк Борис Васильович

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Червак Наталія Степанівна  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.07.2008
Оприлюднено01.09.2008
Номер документу1944213
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/172-15/58

Ухвала від 26.10.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Постанова від 14.09.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кордюк Г.Т.

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 24.07.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 13.07.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б. В.

Ухвала від 28.07.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

Ухвала від 12.06.2008

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні