Рішення
від 30.07.2008 по справі 18/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

30 липня 2008 р.   Справа № 18/21   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

 Судді Гриняка Богдана Павловича

 При секретарі судового засідання Томашевській А.С. , розглянувши матеріали справи

за позовом : Обслуговуючого кооперативу " Первоцвіт", вул. Технічна , 16 , м. Івано-

Франківськ.

до відповідача  : Івано-Франківської міської ради , вул. Грушевського , 21 , м. Івано-

Франківськ.  

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -    

Виконавчий комітет  Івано-Франківської міської ради,  вул. Грушевського,21, м.Івано-

Франківськ, 76000          

про : визнання права Обслуговуючого кооперативу " Первоцвіт" на складання ( розроблення ) проекту відведення земельної ділянки для влаштування квіткового ринку з громадськими  туалетами в торговому ряді поруч майдану А. Шептицького в м. Івано- Франківську.

За участі представників:

Від позивача: Щеглов Є.С. ( довіреність № 11 від 21.05.2008р.)- адвокат;   

Від відповідача:  Буджак В.М. ( довіреність № 1059/05-17/07в від 18.07.2006р)- представник;

Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача -  не з"явились;   

СУТЬ СПОРУ:  визнання  права  Обслуговуючого кооперативу " Первоцвіт" на складання ( розроблення) проекту відведення земельної ділянки для влаштування квіткового ринку з громадськими туалетами в торговому ряді поруч майдану А. Шептицького в м. Івано-Франківську.

          В судовому засіданні 22.07.08 року оголошувалась перерва до 30.07.08 року, про дату, час та місце судового слухання справи  представники сторін  повідомлені належним чином.

     Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просить суд їх задоволити. В обгрунтування заявлених позовних вимог представник позивача зазначив наступне.

15 вересня 2006 року  між Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради , управлінням житлово - комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому , та обслуговуючим кооперативом " Первоцвіт " укладено Договір про створення та організацію діяльності квіткового ринку.

Рішеннями від 18.07.2006 року № 250 та від 17.04.2007р. № 180  виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради  " Про матеріали управління архітектури і містобудування виконкому міської ради "   позивачу надано дозвіл на проведення проектно-пошукових робіт (дозволено влаштування квіткового ринку з громадськими туалетами в торговому ряді поруч майдану Шептицького ) після погодження проекту на влаштування квіткового ринку у встановленому порядку , та розпочати дії по оформленню , через міське управління земельних ресурсів , договору оренди земельної ділянки згідно з цільовим призначенням.

На виконання вказаного рішення позивач виконав проектно - пошукові роботи в повному обсязі та отримав усі необхідні матеріали погодження розташування земельної ділянки.

       Відповідно  до ст. 123, 124, 151 Земельного кодексу України позивач звернувся до Івано-Франківської міської ради із заявою про затвердження матеріалів попереднього погодження місця розташування земельної ділянки та надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки,  додавши  копії всіх необхідних висновків та заключень компетентних органів.   

          Однак, в порушення  ч.5  ст.  123  Земельного  кодексу України, Івано-Франківська  міська  рада жодних  рішень  стосовно згаданої заяви  не прийняла.

12 червня 2008р.  ухвалою суду  залучено до участі в якості третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору  на стороні відповідача - Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради . Однак представник в судові засідання не з"являвся хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи , відзиву на позов не подав.

Представник відповідача  Івано-Франківської міської ради позовні вимоги заперечив та просить суд в їх задоволенні відмовити.  В обгрунтування заявлених заперечень представник відповідача  послався на те, що  на сесію Івано-Франківської міської ради питання щодо розроблення та затвердження проекту землеустрою  та  щодо відведення земельної ділянки для влаштування квіткового ринку в торговому ряді поруч майдану А. Шептицького   не виносилось і, відповідно, міська рада не приймала жодних рішень,  оскільки  позивач не звертався до Івано-Франківської міської ради з письмовим клопотанням із додатками всіх матеріалів погодження, а тому міська рада не мала можливості розглянути дане клопотання.

Відповідно до п. 34 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються питання регулювання земельних відносин відповідно до закону.

Згідно ч. 17 ст. 151 ЗК України у разі задоволення позову щодо оскарження відмови власника землі або землекористувача, сільської, селищної міської ради, органів державної влади у погодженні місця розташування об'єкта,  рішення суду є підставою для розробки проекту відведення земельної ділянки.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив, що відповідно до п. 2.1 договору від 15.09.2008р. виконавчий комітет зобов"язався передати обслуговуючому кооперативу " Первоцвіт"  в строкове платне користування ( оренду) терміном на 5 років земельну ділянку поблизу майдану А. Шептицького в м. Івано-Франківську , згідно проекту відведення земельної ділянки , для створення та організації діяльності квіткового ринку .

Відповідно до п. 4.1 договору , позивач зобов"язався спільно з управлінням житлово - комунального господарства оформити  через міське управління земельних ресурсів проект відведення земельної ділянки поруч майдану А. Шептицького для створення та організації діяльності квіткового ринку та укласти договір оренди ( суборенди) земельної ділянки строком на 5 років для створення та організації діяльності квіткового ринку.

          Відповідно до п. 4.2 договору , позивач має право укласти договір оренди ( суборенди) земельної ділянки поруч майдану А. Шептицького строком на 5 років для створення та організації діяльності квіткового ринку  та встановити на земельній ділянці торгові павільони у відповідності до затвердженого у встановленому порядку проекту.

Обслуговуючим кооперативом " Первоцвіт " виготовлено матеріали для надання дозволу на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

          Відповідно до п. 3 ст. 124  Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок громадянам і юридичним особам із зміною їх цільового призначення та із земель запасу під забудову здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому статтями 118, 123 цього Кодексу.

          Пункт 3 Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 677 від 26 травня 2004 року вказує, що проект  відведення  земельної  ділянки  розробляється   на підставі     рішення сільської,    селищної,   міської   ради,   районної, Київської або Севастопольської міської держадміністрації, до повноважень яких належить надання у користування або передача у власність земельних ділянок.

          Проект відведення земельної ділянки складається після подання всіх визначених чинним законодавством  документів щодо попереднього погодження місця розташування об”єкту і затверджується в установленому порядку після погодження його власником землі або землекористувачем та отримання позитивного висновку державної землевпорядної експертизи.

          Пункти 3, 5 ст. 123  Земельного кодексу України вказують, що юридична особа,  зацікавлена в одержанні земельної ділянки у  постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради.  Відповідна  районна  державна  адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядає клопотання у місячний строк і дає згоду на розроблення проекту відведення земельної ділянки.

          Частина 4 ст. 123 Земельного кодексу України передбачає, що до клопотання про відведення земельної ділянки додаються матеріали, передбачені частиною п'ятнадцятою статті 151 цього Кодексу документи, що обґрунтовують її розмір, призначення та місце розташування.

          Згідно ч. 15 ст. 151 Земельного кодексу України  матеріали погодження місця розташування об'єкта повинні включати: викопірування з генерального плану або іншої містобудівної документації населеного пункту, копію плану земельної ділянки з нанесенням на ній варіантів розміщення об'єкта із зазначенням загальної площі, яку необхідно вилучити. Зазначаються також склад угідь земельної ділянки, що вилучається та умови її відведення.

       Судом встановлено, що відповідачем дотримано вимог вищезазначеної правової норми          та  виконано всі роботи з приводу попереднього погодження місця розташування об'єктів, що підтверджується наступним:

-          погодження управління земельних ресурсів - висновок № 03-04-06/1789 від 06.09.2007р. ;

-          погодження управління архітектури і містобудування - висновок № 2/3-3/2269 від 19 жовтня 2006 року;

-          погодження Івано-Франківської міської СЕС - висновок № 258 від 06 червня  2007 року;

-          погодження державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області - висновок № 07-10/4830 від 10 жовтня  2007 року;

-          погодження управління культури - висновок № 29/1-7/в від 01жовтня 2007 року;

-            погодження головного управління туризму і культури - висновок № 17 від 03.05.2007р.

-          план пропонованих меж, погоджений головним архітектором міста;

-            акт вибору земельної ділянки від 06 вересня  2007 року.

17.10.2007 р. обслуговуючий  кооператив " Первоцвіт " через дозвільний центр звернувся  до міського голови з клопотанням надати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, що розташована за адресоюпоруч майдану Шептицького , для зміни цільового призначення.

       Відповідно до ч. 8 ст. 7 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" місцеві дозвільні органи протягом п`яти робочих днів з дати одержання від адміністратора заяви та документів, якщо інше не передбачено законом, приймають рішення про видачу або відмову  у видачі суб`єкту господарювання документа дозвільного характеру та передають протягом  двох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення адміністратору відповідні документи. У рішенні про відмову документа дозвільного характеру зазначаються підстави такої відмови.

Однак,  всупереч вимог Закону, відповідач Івано-Франківська міська рада, не надала позивачу   відповіді. Представник відповідача не подав суду доказів направлення відповіді позивачу.

      Суд дійшов висновку, що виготовлений  позивачем  пакет документів є достатнім для надання дозволу на  розроблення (складання) проекту землеустрою щодо відведення  спірної земельної ділянки.

Ст. 19 Конституції України вказує, що правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що  не передбачено  законодавством.    Органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти  лише  на  підставі,  в  межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та  законами України.

       Відповідно до ст. 70  Закону  України "Про землеустрій" спори, що  виникають при здійсненні землеустрою,  вирішуються судом.

          Відповідно до п. 16 ст. 151 Земельного кодексу України у  разі  відмови  власника  землі  або  землекористувача, сільської, селищної, міської ради, органів державної влади у погодженні місця розташування об'єкта ці питання вирішуються у судовому порядку.

       Відповідно до п. 17  ст.   151 Земельного кодексу України у  разі  задоволення  позову  щодо   оскарження   відмови власника землі або землекористувача, сільської, селищної міської ради, органів державної влади у погодженні місця розташування об'єкта рішення суду є підставою для розробки проекту відведення земельної ділянки.

          Щодо заперечень відповідача, то слід зазначити наступне.

          Статя 2 Закону України “Про судоустрій України” встановлює, що суд, здійснюючи правосуддя, на засадах верховенства права забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

          Відповідно до частини першої ст. 6 Закону України “Про судоустрій України” усім суб'єктам правовідносин гарантується захист їх прав, свобод і законних інтересів незалежним і неупередженим судом, утвореним відповідно до закону.

          Згідно з п. 5 частини першої ст. 3 Цивільного кодексу України  однією з основних засад цивільного законодавства є судовий захист цивільного права та інтересу.

          Частина перша ст. 16 Цивільного кодексу України  передбачає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового  права та інтересу.

          Таким чином, звернення особи до суду за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів гарантовано законодавством України .

          При цьому, частиною 3 ст.16 Цивільного кодексу України , передбачається,  що суд при дослідженні і встановленні дійсних обставин справи може відмовити особі(позивачу) у захисті , не застосовуючи  жоден із перерахованих у вказаній нормі способів, у випадку зловживання своїми правами.

          Відповідачем  не доведено жодної  із визначених ст. 13 Цивільного кодексу України  форм зловживання правом, яке вчинено  позивачем.

          Натомість, саме недотримання відповідачем норм Конституції України , Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та норм земельного законодавства призвело до порушення прав позивача.

                   За наведених обставин  заперечення відповідача безпідставні.

За наведених обставин суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог, а отже позов підлягає задоволенню.

Судові витрати залишити за позивачем.

Керуючись ст. 8, 124 Конституції України , ст. 2,6 Закону України “Про судоустрій України” , ч. 8 ст. 7 Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" , ст.3,13,16 Цивільного кодексу України ,ст. 123, 124, 151, Земельного кодексу України, Порядком  розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затверджений  Постановою  Кабінету Міністрів України № 677 від 26.05.2004 року, ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов задоволити.

          Визнати  право  Обслуговуючого кооперативу " Первоцвіт", вул. Технічна , 16 , м. Івано-

 Франківськ ( код ЄДРПОУ 33644648)  на розроблення (складання) проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки   для влаштування квіткового ринку з громадськими  туалетами в торговому ряді поруч майдану А. Шептицького в м. Івано-Франківську .

    

        Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.  

                                

                  Суддя                                                                            Гриняк Богдан Павлович

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Томашевська Алла Степанівна  

Дата ухвалення рішення30.07.2008
Оприлюднено01.09.2008
Номер документу1945261
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/21

Ухвала від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 27.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 09.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 05.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Постанова від 06.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Городечна М.І.

Ухвала від 28.07.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Городечна М.І.

Судовий наказ від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 18.08.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 17.08.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Торчинюк В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні