Постанова
від 31.07.2008 по справі 18/138
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/138

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

          "31" липня 2008 р.       Справа №  18/138

   Господарський суд Кіровоградської області в складі судді ТимошевськоїВ.В.,  розглянувши у відкритому судовому засіданні  адміністративну справу № 18/138

за позовом: Прокурора Ленінського району  м.Кіровограда в інтересах держави, в особі Кіровоградського територіально управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, м. Кіровоград  

до відповідача: відкритого акціонерного товариства "Добровеличківський цукровий завод", с. Липняжка Добровеличкіського району кіровоградської області     

про стягнення 510 грн.  

За участю: секретаря судового засіданні Горлової М.С.,

представників сторін:

від прокуратури - участі не брали;

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

Час прийняття постанови: 17 год. 30 хв.

Прокурором Ленінського району  м.Кіровограда в інтересах держави, в особі Кіровоградського територіально управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку подано позовну заяву № 2940 від 04.06.2008 року про стягнення  з відкритого акціонерного товариства "Добровеличківський цукровий завод" 510 грн. штрафних санкцій за порушення законодавства про цінні папери.

Представники прокуратури в судове засідання не прибув.

Позивач в судове засідання не з'явився.

Натомість,30.07.2008 року на адресу господарського суду Кіровоградської області надійшов лист Кіровоградського територіально управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 691-10 від 30.07.2008 року, відповідно до змісту якого позовні вимоги позивач підтримує повністю та просить розглянути справу без участі його представника.

Відповідач позов не заперечив, витребувані господарським судом документи не подав, у судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового розгляду, що підтверджується  повідомленнями органу поштового зв'язку №3338441 від 24.07.2008 р. про вручення судової повістки, яке міститься в матеріалах справи (а.с.35).

Розглянувши  матеріали справи, оцінивши наявні в них докази та заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд

                                                   ВСТАНОВИВ:

Законом України "Про державне регулювання ринку  цінних паперів в Україні" на Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку  та її територіальні органи покладено функцію здійснення комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних, а також запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері. Останні діють на основі затвердженого Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку  Положення.

Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (статті 8, 9) встановлено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку в особі своїх уповноважених осіб має право надсилати емітентам, особам які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів, відповідно до чинного законодавства, а також накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання дозволів на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Статтею 11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” передбачено відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів, зокрема, за ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірної інформації.

Штрафи, які передбачені статтею 11 вказаного Закону, накладаються головою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії чи головою відповідного територіального органу після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.   

Відповідно до статті 12 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” про вчинення правопорушення, уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф. Рішення про накладення штрафу приймається протягом 10 робочих днів після  отримання відповідних документів, та оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф.

Як вбачається із матеріалів  справи, уповноваженою особою Кіровоградського територіального управління  Комісії  складено акт № 225-КІ від 21.12.2007 року про правопорушення ВАТ "Добровеличківський цукровий завод" на ринку цінних паперів, яке полягає у неподанні за ІІІ квартал 2007 року щоквартальної інформації, як акціонерного товариства зі значною державною часткою в статутному капіталі, чим порушено вимоги ст. 39 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1591 від 19.12.2006 року  "Про порядок подання інформації емітентами цінних паперів" (а.с. 9).

Постановою начальника Кіровоградського територіального управління Комісії від 21.12.2007 року визначено дату розгляду справи про вказане правопорушення (а.с.8). Зазначену постанову спільно з актом від 21.12.2007 року надіслано відповідачу  листом від 21.12.2007 року №1717-05-е (а.с. 11).

За наслідками розгляду справи про правопорушення начальником Кіровоградського територіального управління Комісії винесено постанову від 28.12.2007 року №226-КІ, згідно якої до ВАТ "Добровеличківський цукровий завод"  застосовано санкції у вигляді накладення штрафу у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 510 грн.,  які зобов'язано перерахувати на вказані у постанові рахунки  протягом 15 днів з моменту отримання цієї постанови. (а.с.12). Дана постанова надіслана відповідачеві, що підтверджується листом від 28.12.2007 р. №1743-05-е  (а.с.14).

Згідно статті 39 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок"  емітенти, які здійснили відкрите (публічне) розміщення цінних паперів, зобов'язані своєчасно та в повному обсязі розкривати інформацію про:

фінансово-господарський стан і результати діяльності емітента у строки, встановлені законодавством;

будь-які дії, що можуть вплинути на фінансово-господарський стан емітента та призвести до значної зміни ціни на його цінні папери;

власників великих пакетів (10 відсотків і більше) акцій.

Інформація про власників великих пакетів (10 відсотків і більше) акцій подається Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку особою, яка веде облік права власності на акції емітента у депозитарній системі України, у строки, порядку та за формою, що встановлені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Інформація про власників великих пакетів (10 відсотків і більше) акцій є відкритою і оприлюднюється Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку шляхом розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів.

За вимогами глави 1 розділу 4 Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 р. № 1591, обов'язок здійснювати розкриття квартальної інформації в порядку, передбаченому цим Положенням, поширюється, зокрема, на акціонерні товариства, що мають державну частку в обсязі 25 відсотків і більше акцій у статутному капіталі за станом на перше число звітного кварталу.

Згідно глави 3 розділу 4 даного Положення такі особи зобов'язані розкрити квартальну інформацію у строк не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом, квартальну інформацію за четвертий квартал - не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним роком та надати (надіслати) квартальну інформацію до територіального органу Комісії за їх місцезнаходженням.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач має державну частку в обсязі 98,49 відсотків у статутному капіталі, а тому зобов'язаний надавати відповідну щоквартальну інформацію з урахуванням наведених норм  (а.с. 43).

Згідно статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

Однак, доказів оскарження постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів № 226-КІ від 28.12.2007 року відповідачем до суду не надано. Інформація щодо оскарження вказаної постанови відсутня і в Кіровоградському територіальному управлінні Комісії (а.с. 36).

Згідно  статті 11 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів" штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів сплати відповідачем штрафних санкцій в сумі 510 грн. та доказів своєчасного подання  до територіального органу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щоквартальної інформації за ІІІ квартал 2007 р., позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст. 71, п. 4 ст. 94,  ч.ч. 1-3 ст. 160, ч. 1 ст. 162, ст. 163, ч. 2 ст. 186, ч.ч. 1-4 ст. 254, ст. 258, п. 6 розділу VІІ Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

                                          П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Добровеличківський цукровий завод" (27016, Кіровоградська область, Добровеличківський район, с. Липняжка, р/р 26004420101560 в філії АКБ "Укрсоцбанк", МФО 323293, ідентифікаційний код 03563672) на користь держави в особі Кіровоградського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (25006, м. Кіровоград, вул. Леніна, 64/53, на балансовий рахунок 31118106700136 "Надходження до загального фонду Державного бюджету", код бюджетної класифікації 21081100 "Адміністративні штрафи та інші санкції", символ 101, одержувач УДК у Добровеличківському районі, код одержувача 23684291, банк одержувача ГУДК у Кіровоградській області, МФО 823016) - 510 грн. штрафних санкцій.

Після набрання постановою законної сили за заявою стягувача видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили  після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом  двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

           Суддя

  В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення31.07.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1949289
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/138

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Судовий наказ від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Гудак А.В.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 24.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

Судовий наказ від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні