Рішення
від 10.06.2008 по справі 13/32/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/32/08

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"10" червня 2008 р. Справа № 13/32/08

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль Ю.М.,

при секретарі Бєловій А.І.,

з участю представників сторін:

від позивача –Мельниченко Д.В., довіреність №  б/н від 08.04.2008 р.;

від відповідача -  Громко О.С., довіреність №3417/9-1 від 09.06.2008 р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

справу № 13/43/08

за позовом товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «Експогеобуд»,

01004 м. Київ, вул. Червоноармійська, буд. 43, оф. 27,

до Первомайської міської ради Миколаївської області, 55213, м. Первомайськ, вул. Грушевського, 3,

про скасування частково рішення відповідача, зобов'язання вчинити певні дії та укладення договору оренди земельної ділянки, -

УСТАНОВИВ:

ТОВ «Експогеобуд»пред'явлено позов до Первомайської міської ради, з урахуванням уточнених позовних вимог, про

1) скасування п. 1 рішення Первомайської міської ради від 29.02.2008 р. за № 16,  яким визнано таким, що втратило чинність рішення Первомайської міської ради від 27.02.2007 р. № 19 “Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право оренди якої передається шляхом проведення конкурсу”;

2) скасування п. 3 рішення Первомайської міської ради від 29.02.2008 р. за № 16 в частині “Виконавчому комітету Первомайської міської ради Миколаївської області підготувати необхідну документацію щодо виділення земельної ділянки в районі вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС та винести на розгляд сесії питання про проведення аукціону стосовно цієї земельної ділянки”;

3) визнання за TOB «Експогеобуд»права розробки та погодження в установленому порядку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проекту забудови земельної ділянки та благоустрою прилеглої території та зобов'язання Первомайську міську раду надати вихідну документацію, необхідну для розроблення проекту відведення земельної ділянки по договору з ліцензованими проектними організаціями для подальшого укладання договору оренди;

4) зобов'язання Первомайську міську раду в особі Первомайського міського голови укласти договір оренди земельної ділянки, розташованої між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован) у м. Первомайську Миколаївської області площею 10 000 кв.м. (1.0 га), з ТОВ «Експогеобуд»як з переможцем комерційного конкурсу, який був проведений 27 квітня 2007 року на підставі рішення сесії Первомайської міської ради № 19 від 27.02.2007 р. у малому залі Первомайського міськвиконкому за адресою: 55200, вул. Грушевського, м. Первомайськ, Миколаївської області, та на підставі протоколу конкурсної комісії від 27 квітня 2007 року, яким переможцем конкурсу оголошено ТОВ «Експогеобуд», на право оренди вищевказаної земельної ділянки для розміщення та обслуговування торгівельно-розважального комплексу терміном на 10 років та затвердженого 05.05.2007 р. Первомайським міським головою.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що 27 квітня 2007 року ТОВ «Експогеобуд»визнано переможцем оголошеного Первомайською міською радою конкурсу на право оренди земельної ділянки, розташованої у місті Первомайську Миколаївської області по вулиці Грушевського, 41, в районі міськвідділу міліції (котлован).

Протокол конкурсної комісії, яким TOB «Експогеобуд»визнано переможцем конкурсу, затверджено міським головою.

Згідно рішення господарського суду Миколаївської області від 26 жовтня 2007 року у справі № 13/123/07, залишеного без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 25.12.2007 р., результати конкурсу скасовано в частині проведення відкритих торгів у вигляді одноразової сплати за право оренди зазначеної земельної ділянки в сумі 3 750 000 грн., а в решті результати конкурсу та рішення конкурсної комісії залишились чинними.

На виконання постанови апеляційної інстанції господарським судом виданий наказ від 28.01.2008 р.

Проте, всупереч вимогам чинного законодавства, Первомайська міська рада 29 лютого 2008 року прийняла на черговій сесії рішення, оскаржуваними пунктами якого визнано, що рішення цієї ж міської ради за № 19 від 27.02.2007 р. «Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право якої передається шляхом проведення конкурсу»втратило чинність, а також доручено Виконавчому комітету Первомайської міської ради підготувати необхідну документацію щодо виділення земельної ділянки в районі вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС і винести на розгляд сесії питання про проведення аукціону стосовно цієї земельної ділянки. Даним, на думку позивача,  Первомайська міська рада ухиляється від виконання умов конкурсу, переможцем якого стало  ТОВ «Експогеобуд», щодо укладення з останнім договору оренди земельної ділянки.

Уточнені позовні вимоги в судовому засіданні представник позивача підтримав у повному обсязі.

Відповідач позов не визнає, вважаючи, що результати конкурсу рішенням господарського суду Миколаївської області від 26 жовтня 2007 року у справі № 13/123/07 скасовані, що оскаржуване рішення міськради прийнято на виконання чинного законодавства, зокрема, ст. 82 Закону України «Про Державний бюджет на 2008 рік», тому відсутні підстави для укладення з позивачем договору оренди земельної ділянки в районі вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС.

Заслухавши представників сторін, дослідивши подані сторонами докази, суд визнає позов підлягаючими задоволенню частково, у зв'язку з таким.

Позивачем частково оскаржується рішення Первомайської міської ради Миколаївської області 40 сесії 5 скликання від 29.02.2008 р. за № 16 «Про визнання такими, що втратили чинність рішень міської ради», а саме, пункт 1, який викладено у наступній редакції «Визнати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 27.02.2007 р. № 19 “Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право оренди якої передається шляхом проведення конкурсу», та пункт 3 в частині «Виконавчому комітету Первомайської міської ради Миколаївської області підготувати необхідну документацію щодо виділення земельної ділянки в районі вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС та винести на розгляд сесії питання про проведення аукціону стосовно цієї земельної ділянки».

Прийняття оскаржуваних пунктів рішення обґрунтовано неможливістю визначення переможця проведеного конкурсу з набуття права на оренду земельної ділянки, розташованої в м. Первомайську по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован).

Дані мотиви прийняття оскаржуваних пунктів рішення міськради безпідставні.

Так, рішенням Первомайської міської ради за № 19 від 27.02.2007 р. «Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право оренди якої передається шляхом проведення конкурсу»та додатком до нього визначено земельну ділянку та умови проведення комерційного конкурсу по набуттю права на її оренду.

24 березня 2007 року в газеті “Вісник Первомайська” за  № 24 опубліковано оголошення про проведення вказаного конкурсу, в якому зазначені його умови, ті ж,  що й в наведеному вище рішенні Первомайської міської ради.

Засідання конкурсної комісії по проведенню комерційного конкурсу по набуттю права на оренду земельної ділянки оформлено протоколом від 27.04.2007 р., і його результати затверджено міським головою від 05.05.2007 р.  

Із протоколу проведення комерційного конкурсу вбачається, що за результатами розкриття конвертів конкурсантів та оголошення бізнес-пропозицій конкурсною комісією переможцем оголошено TOB «Експогеобуд». Про це ж зазначено й в листі від 07.05.2007 р. за № 1899/10-1, який підписано головою та секретарем конкурсної комісії.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 26.10.2007 р. у справі 13/123/07 результати проведення конкурсу скасовано лише в частині проведення відкритих торгів у вигляді одноразової сплати за право оренди зазначеної земельної ділянки в сумі 3750000 грн., а в решті, результати конкурсу та рішення конкурсної комісії залишились чинними.

Зазначене рішення суду постановою Одеського апеляційного господарського суду від 25.12.2007 р. залишено без змін.

На виконання постанови апеляційної інстанції господарським судом виданий наказ від 28.01.2008 р.

Таким чином, згідно протоколу конкурсної комісії від 27.04.2007 р., затвердженого міським головою 05.05.2007 р., переможцем конкурсу є ТОВ «Експогеобуд».

Частиною 2 ст.19 Конституції України, ч. 3 ст. 24 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” передбачено, що органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.    

Прийнятим в межах повноважень, наданих органу місцевого самоврядування Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішенням Первомайської міської ради від 27.02.2007 р. за № 19 «Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право оренди якої передається шляхом проведення конкурсу»та додатком до нього визначено земельну ділянку та умови проведення комерційного конкурсу по набуттю права її оренду, а саме,

основні умови:

- розробка та погодження в установленому порядку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проекту забудови земельної ділянки та благоустрою прилеглої території протягом визначеного терміну;

-          укладання протягом місяця з дня прийняття міською радою рішення про надання земельної ділянки в оренду договору з управлінням житлово-комунального господарства на проведення робіт із благоустрою прилеглої території;

-          завершення будівельних робіт та введення об'єкту в експлуатацію відповідно до погодженого з управлінням містобудування та архітектури календарного плану ведення робіт;

-          дотримання Правил благоустрою, забезпечення чистоти і порядку, додержання тиші в громадських місцях;

          додаткові умови:

- термін оренди 3 роки;

-          укладення договору з УЖКГ на благоустрій та утримання прилеглої території;

-          сплата за виконання технічного висновку та підготовку матеріалів для проведення конкурсу;

-          розірвання договору оренди земельної ділянки площею 0,0498 га, переданої Костенко А. А. вирішувати окремо;

-          початковий розмір вартості права оренди земельної ділянки 175397,60 грн.

-          до 20 % від вартості об'єкта направити в інвестиційний фонд міста.

Рішенням Первомайської міської ради від 29.08.2006 р. за № 12 затверджено “Положення про порядок набуття на конкурентних засадах права на оренду земельних ділянок у м. Первомайську”

Згідно п. 6.11 вказаного Положення затверджений міським головою протокол засідання конкурсної комісії є підставою, у випадках, передбачених п 3.7 цього Положення, для розробки переможцем конкурсу у 3-х місячний строк та за власні кошти, проекту відведення земельної ділянки по договору з ліцензованими проектними організаціями для  подальшого укладання  договору оренди.

Пунктом 6.12 цього ж Положення встановлено, що розроблений та погоджений у встановленому порядку проект відведення земельної ділянки в 3-х місячний строк з дня проведення конкурсу подається переможцем конкурсу до Управління для внесення пропозицій міській раді щодо передачі земельної ділянки в оренду. На підставі рішення міської ради переможець конкурсу укладає з міської радою договір оренди землі, який підписується міським головою та проходить державну реєстрацію.

Згідно ст. 1156 Цивільного кодексу України   переможець конкурсу має право вимагати від його засновника виконання свого зобов'язання у строки, встановлені умовами конкурсу.

Враховуючи викладене, обґрунтованими є вимоги позивача щодо визнання за товариством права розробки та погодження у встановленому порядку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проекту забудови земельної ділянки та благоустрою прилеглої території, а також про зобов'язання міську раду надати вихідну документацію, необхідну для розроблення проекту відведення земельної ділянки, та укласти з ТОВ «Експогеобуд»договір оренди земельної ділянки після виготовлення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки.

Що стосується позовних вимог щодо укладення договору оренди на конкретних умовах, зокрема, строком на 10 років, то в цій частині в задоволенні позову належить відмовити, оскільки дані умови є істотними умови, які підлягають узгодженню сторонами при укладенні відповідного договору.

Не можуть бути задоволенні вимоги позивача про зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки від імені Первомайської міської ради  головою міста Первомайська, оскільки такі вимоги не ґрунтуються на чинному законодавстві.

Відповідно до п. 10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Керуючись ст.ст. 43,82–84  Господарського процесуального кодексу України, суд,  -

 

В И Р І Ш И В:

     

Позов задовольнити частково.

Скасувати частково рішення Первомайської міської ради Миколаївської області 40 сесії 5 скликання від 29 лютого 2008 року за № 16, а саме:

- пункт 1, котрим визнано таким, що втратило чинність рішення цієї ж міської ради від 27.02.2007 р. № 19 “Про затвердження земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован), право оренди якої передається шляхом проведення конкурсу”;

- пункт 3 в частині:  “Виконавчому комітету Первомайської міської ради Миколаївської області підготувати необхідну документацію щодо виділення земельної ділянки в районі вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС та винести на розгляд сесії питання про проведення аукціону стосовно цієї земельної ділянки”. 

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю «Експогеобуд», ідентифікаційний код 34184881, 02094, м. Київ, Бульвар Праці, буд. 6/14, право розробки та погодження в установленому порядку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, проекту забудови земельної ділянки та благоустрою прилеглої території і зобов'язати Первомайську міську раду Миколаївської області надати вихідну документацію, необхідну для розроблення проекту відведення земельної ділянки по вул. Грушевського між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован) у м. Первомайську Миколаївської області площею 1,0 га.

Зобов'язати Первомайську міську раду Миколаївської області укласти з товариством з обмеженою відповідальністю «Експогеобуд», ідентифікаційний код 34184881, 02094, м. Київ, Бульвар Праці, буд. 6/14,  договір оренди земельної ділянки, розташованої між житловим будинком № 41 та Первомайським міським відділом УМВС (котлован) у м. Первомайську Миколаївської області площею 1,0 га, після виготовлення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.  

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду через господарський суд Миколаївської області протягом 10 днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України.

 

Суддя Ю.М. Коваль

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.06.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1952760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/32/08

Ухвала від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 23.09.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Рішення від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 28.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 20.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

Ухвала від 15.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні