Рішення
від 30.07.2008 по справі 9/389/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/389/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "30" липня 2008 р.                                                 Справа №  9/389/08

   

         

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю “Холостяцький дім”, 54008, м.Миколаїв, вул.Садова, 38

до відповідача: Південне управління капітального будівництва Міністерства оборони України, 65063, м.Одеса, вул.Армійська, 18

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Миколаївська міська рада, 54001, м.Миколаїв, вул.Адміральська, 20

                    Суддя  Філінюк І. Г.

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача: Чепара В.Ф., дов. від 21.07.2008р.;

Від відповідача: Зозуля Г.В., дов.№722/7 від 26.09.2007р.

Від 3-ї особи: представник не з'явився

СУТЬ СПОРУ: вилучення земельної ділянки.

Відповідачем подано письмовий відзив на позовну заяву, відповідно до якого він позов не визнає, при цьому посилається на рішення Міністра оборони України від 09.11.2004р., рішення Миколаївської міської ради від 22.12.2005р. №40/18 та договір оренди, укладений 01.03.2006р. між відповідачем та Миколаївською міською радою.

В процесі розгляду справи задоволено клопотання позивача про витребування у відповідача зазначеного вище договору оренди земельної ділянки.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача, відповідача, господарський суд,

Встановив:

Товариством з обмеженою відповідальністю “Холостяцький дім” подано позов до Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України про вилучення земельної ділянки, яка знаходиться під пятном забудови нежитлової будівлі КПП, санчастини з лазнею загальною площею 257,73 кв.м та земельну ділянку, яка знаходиться з фасадного боку нежитлової будівлі КПП, санітарної частини і лазні по вул..Садова, 38-а в м.Миколаєві з лінійними розмірами ((5,70*4,35)+7,24*8,49)) м, загальною площею 86,27 кв.м для її обслуговування, яку обґрунтовано наступним.

Відповідно до дозволу від 21.12.2005р. за №10/3081, Міністерством оборони України, як центральним органом виконавчої влади, уповноваженим, згідно з пунктом 1 Декрету КМУ від 15.12.1992р. №8-92 “Про управління майном, що є у загальнодержавній власності”, дозволено Державному підприємству Міністерства оборони України “Південьвійськбуд” здійснити на конкурентних засадах відчуження нерухомого майна, яке віднесене до основних фондів і перебуває на балансі цього підприємства та знаходиться за адресою: м.Миколаїв, вул.. Садова, 38-а, а саме: нежитлової будівлі КПП, санчастини з лазнею. Загальна площа земельної ділянки, що безпосередньо прилягає до зазначених обєктів нерухомості, становить 344кв.м і підлягає вилученню з фондів земель Міністерства оборони після проведення відчуження зазначеного нерухомого майна.

Як видно з Протоколу №1 торгів у формі аукціону по продажу майна, яке належить державі, в особі Верховної Ради України, та перебуває в повному господарському віданні Державного підприємства Міністерства оборони України “Південьвійськбуд” від 06.02.2006р., переможцем аукціону, проведеного Товарною біржею “Ізумруд”, м.Миколаїв, з продажу зазначеного вище нерухомого майна стало Товариство з обмеженою відповідальністю “Холостяцький дім”.  

На підставі проведеного аукціону між Державою в особі Верховної Ради України в повному господарському віданні Державного підприємства Міністерства оборони України “Південьвійськбуд” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Холостяцький дім” 06.03.2006р. укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, який посвідчено нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Савіною Л.П.

Відповідно до п.1.1. договору, продавець зобовязується передати у власність Покупцю (Позивач у справі) нежитлову будівлю контрольно-пропускного пункту з відповідними будівлями та спорудами, що знаходяться в м.Миколаєві, по вул..Садовій, 38-а, а Покупець зобовязується прийняти вказану нежитлову будівлю та сплатити ціну відповідно до умов, визначених в договорі. Відчужене майно складається з: нежитлової будівлі контрольно-пропускного пункту, лазні і санітарної частини, загальною площею 346,5 кв.м.

В п. 1.4. договору зазначено, що представник продавця гарантує, що майно, яке є предметом цього договору, на момент його укладення нікому іншому не продане, щодо нього не ведуться судові спори, як внесок до статутного фонду інших юридичних осіб не передане, не відчужене іншим способом, в іпотеці, спорі і під забороною (арештом), у тому числі в податковій заставі, не перебуває, прихованих недоліків чи дефектів, а також ніяких діючих договорів, у тому числі договорів оренди, і будь-яких інших прав щодо відчужуваної нежитлової будівлі у третіх осіб немає. Внаслідок продажу цього майна не буде порушено прав та законних інтересів третіх осіб.

Відповідно до п.п. 3.1.-3.3. договору, продавець зобовязується на протязі трьох днів передати відчужуване ним майно з підписанням акту прийому-передачі, що є невідємною частиною цього договору; одночасно з підписанням акту прийому-передачі продавець зобовязується передати покупцю документацію технічного характеру (технічний паспорт); право власності на майно переходить до покупця з моменту державної реєстрації договору згідно ст. 334, 657 ЦК України; також необхідно здійснити державну реєстрацію права власності у відповідності зі ст. 182 ЦК України в Миколаївському міжміському бюро технічної інвентаризації.

07.03.2006р. сторонами договору купівлі-продажу укладено акт прийому передачі, відповідно до якого Міністерство оборони України в особі ДП МОУ “Південьвійськбуд” передало, а ТОВ “Холостяцький дім” прийняло нерухомість, згідно умов договору.

18.04.2006р. ТОВ “Холостяцький дім” здійснено державну реєстрацію права власності на нежитлову будівлю, яка є предметом зазначеного вище договору купівлі-продажу.

Таким чином, позивач набув права власності на нерухоме майно, що знаходиться в м.Миколаєві, по вул.Садовій, 38-а.

Відповідно до рішення Міністра оборони України від 09.11.2004р. Відповідачеві по справі надане право замовника капітального будівництва Міністерства оборони України на проектування і забудову території військового містечка №13 по вул..Чигрина у м.Миколаєві.

Рішенням Миколаївської міської ради від 22.12.2005р. №40/18 був затверджений проект землеустрою щодо зміни цільового призначення частини земельної ділянки, що знаходилась в постійному користуванні площею 14536 кв.м для житлової забудови по вул..Чигрина ріг вул..Садової.

Відповідачем на підставі зазначеного рішення укладено договір оренди земельної ділянки по вул.. Чигрина ріг вул..Садової загальною площею 14536 кв.м строком на пять років.

Враховуючи наведені обставини, позивач вважає, що його право власника нежитлових приміщень по вул.Садовій, 38-а в м.Миколаєві, а також прав на земельну ділянку, розташовану під ними, порушено відповідачем,

Суд приходить до висновку про задоволення позову з огляду на наступне.

Як видно з матеріалів справи, позивач набув права власності на нежитлові приміщення по вул.Садовій, 38-а в м.Миколаєві, у відповідності до вимог ч. 4 ст. 334 ЦК України.

Відповідно до ст. 377 ЦК України, до особи,  яка  придбала  житловий  будинок,  будівлю  або споруду,  переходить право власності на земельну ділянку,  на якій вони розміщені,  без зміни її цільового призначення,  у  розмірах, встановлених договором.

              Якщо договором про відчуження житлового будинку,  будівлі або споруди  розмір  земельної  ділянки  не  визначений,  до  набувача переходить  право  власності на ту частину земельної ділянки,  яка зайнята житловим будинком,  будівлею або спорудою,  та на  частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

Якщо  житловий  будинок,  будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до  набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки,  на  якій  вони  розміщені,  та  частиною  ділянки,   яка необхідна для їх обслуговування.

Згідно висновку №2405 судової будівельно-технічної експертизи (а.с. 26-29), призначеної в межах розгляду даної справи, підлягає виділенню для обслуговування нежитлової будівлі КПП, санчастини з лазнею, земельна ділянка, яка знаходиться під пятном забудови нежитлової будівлі КПП, санчастини з лазнею загальною площею 257,73 кв.м та земельна ділянка, яка знаходиться з фасадного боку нежитлової будівлі КПП, санітарної частини і лазні по вул.Садова, 38-а в м.Миколаєві з лінійними розмірами ((5,70*4,35)+7,24*8,49)) м, загальною площею 86,27 кв.м. Загальна площа земельної ділянки становить 344,0кв.м.

Відповідно до положень ст.ст. 316, 319, 321 ЦК України, правом  власності  є право особи на річ (майно),  яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею,  незалежно від  волі інших осіб; власник  володіє, користується,   розпоряджається   своїм майном на власний розсуд; право  власності  є непорушним.  

Ніхто   не   може   бути протиправно   позбавлений   цього   права   чи  обмежений  у  його здійсненні; особа може бути позбавлена права власності або обмежена  у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх доводів та заперечень.

Відповідач своїм правом, передбаченим ст. 33 ГПК України, не скористався, законодавчо визначених підстав обмеження прав власності позивача на оспорювану земельну ділянку не навів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Вилучити у Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України, 65063, м.Одеса, вул.Армійська, 18 (код 24980210) земельну ділянку, яка знаходиться під пятном забудови нежитлової будівлі КПП, санчастини з лазнею загальною площею 257,73 кв.м та земельну ділянку, яка знаходиться з фасадного боку нежитлової будівлі КПП, санітарної частини і лазні по вул..Садова, 38-а в м.Миколаєві з лінійними розмірами ((5,70*4,35)+7,24*8,49)) м, загальною площею 86,27 кв.м. Загальна площа земельної ділянки становить 344,0кв. м.

Стягнути з Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України, 65063, м.Одеса, вул.Армійська, 18 (код 24980210) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Холостяцький дім”, 54008, м.Миколаїв, вул.Садова, 38 (код 32612180) 102,00грн. держмита та 118,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення процесу.

   Суддя                                                        I.Г.Фiлiнюк

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.07.2008
Оприлюднено02.09.2008
Номер документу1953335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/389/08

Постанова від 02.12.2008

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Рішення від 30.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 22.07.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

Ухвала від 03.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фiлiнюк I.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні