Постанова
від 25.08.2011 по справі 2-а-2751/11
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний су д м.Полтави

Справа № 2-а-2751/11

2011 р.

П О С Т А Н О В А

25.08.2011 м. Полтава

Суддя Ленінського район ного суду м. Полтави Юхно С.П., р озглянувши в порядку письмов ого провадження адміністрат ивну справу за позовом ОСОБ А_1 до Управління Пенсійног о фонду України Ленінського району в м. Полтаві про стягне ння недоплаченої щомісячної державної соціальної допомо ги, як дитині війни, -

В С Т А Н О В И В:

У липні 2011 року позивач звернувся до суду з адмініст ративним позовом до Управлін ня Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полта ві про стягнення недоплачено ї щомісячної державної соціа льної допомоги як дитині вій ни. У позові просить суд зобов 'язати відповідача нарахуват и та виплатити йому, як дитині війни, недосплачену щомісяч ну державну соціальну допомо гу за 2007- 2011 роки.

У позові зазначив що він нал ежить до соціальної категорі ї “Дитина війни” та відповід но до статті 6 Закону України “ Про соціальний захист дітей війни” з 01 липня 2007 року по 19 чер вня 2011 року має право на отрима ння соціальної допомоги в ро змірі 30% від мінімального розм іру пенсії за віком. Відповід ач всупереч Рішень Конституц ійного Суду України № 6-рп/2007 ві д 09 липня 2007 року та № 10-рп/2008 від 22 т равня 2008 року, якими були визна ні неконституційними окрем і положення Законів України «Про державний бюджет Україн и на 2007 рік» та «Про державний бюджет України на 2008 рік», в то му числі й щодо зупинення дії статті 6 Закону України “Про с оціальний захист дітей війни ”, не здійснили нарахування т а виплату відповідного підви щення до пенсії.

Ухвалою суду від 25 серпня 2011 р оку позовні вимоги за період з 01 липня 2007 року по 19 січня 2011 рок у залишені без розгляду.

Позивач в судове засідання не з' явився, але суду надав п исьмову заяву про розгляд сп рави без його участі (а.с. 8 ).

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, але суду над ав письмову заяву про розгля д справи без участі його пред ставника (а.с. 11-13 ).

Управління Пенсійного фон ду України Ленінського район у в м. Полтаві надало суду пись мові заперечення на позов, в я ких просять суд в задоволенн і позову відмовити. В обґрунт ування своїх доводів зазначи ли, що дія статті 6 Закону Укра їни “Про соціальний захист д ітей війни” призупинялась За коном України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”. Крім того, вважає свої дії щодо нев иплати позивачу доплати до п енсії, передбаченої ст. 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни» правомірни ми, оскільки кошти на виплату надбавки особам, які мають ст атус дитини війни, передбаче ні Законом України "Про Держа вний бюджет" й не можуть випла чуватись за рахунок коштів П енсійного фонду України. При цьому, вказує про необґрунто ваність доводів позову щодо застосування до спірних прав овідносин ст. 28 Закону України „Про загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я”, оскільки розмір мінімаль ної пенсії за віком, встановл ений абзацом 1 частини 1 цієї с татті застосовується виключ но для визначення розмірів п енсії, призначених за цим Зак оном. Вимоги щодо виплати не д онарахованої пенсії є безпід ставними, оскільки вони здій снюються органами Пенсійног о фонду України в порядку та р озмірах, встановлених Законо м України „Про Державний бюд жет на 2007 рік” та постановою Ка бінету Міністрів України № 530 від 28.05.2008 року.

Суд дослідивши матеріали с права приходить до висновку, що позовні вимоги підлягают ь частковому задоволенню з н аступних підстав:

Згідно довідки Управляння праці та соціального захист у населення виконкому Ленінс ької районної у м. Полтаві рад и ( а.с . 7 ) позивач має статус “Д итини війни”.

Стаття 6 Закону України „Про соціальний захист дітей вій ни” передбачає, що дітям війн и пенсії або щомісячне довіч не грошове утримання чи держ авна соціальна допомога, що в иплачується замість пенсії, підвищується на 30 відсотків м інімальної пенсії за віком.

Таким чином, позивач на підс таві зазначеного Закону має право на підвищення пенсії н а 30 % мінімальної пенсії за вік ом.

Відповідно до статті 7 Закон у України “Про соціальний за хист дітей війни”, фінансове забезпечення державних соці альних гарантій, передбачени х цим Законом, здійснюється з а рахунок коштів Державного бюджету України.

Статтею 52 Закону України “П ро Державний бюджет України на 2010 рік” та статтею 21 Закону У країни “Про Державний бюджет України на 2011 рік” позивачу по винна виплачуватись доплата до пенсії в розмірі 30 % мінімал ьної пенсії за віком.

Як вбачається із заперечен ь та довідки Управління Пенс ійного фонду України Ленінсь кого району в м. Полтаві (а.с. 11-13 ) позивачу за період з 1 січня 200 8 року і по даний час, на викона ння вимог статті 6 зазначеног о Закону, доплата до пенсії ча стково виплачувалась.

Законом України «Про внес ення змін до Закону України « Про державний бюджет України на 2011 рік» від 14 червня 2011 року, я кий набрав чинності 19 червня 2 011 року, прикінцеві положення Закону України «Про державн ий бюджет України на 2011 рік» до повнено пунктом 4, згідно яког о у 2011 році норми і положення ст атті 6 Закону України «Про соц іальний захист дітей війни» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабін етом Міністрів України виход ячи з наявного фінансового р есурсу бюджету Пенсійного фо нду України на 2011 рік.

Як вбачається із заперече нь відповідача підвищення до пенсії виплачується позивач у в розмірі встановленому по становою Кабінету Міністрів України.

За вказаних обставин судд я приходить до висновку, що по зовні вимоги за період з 20 січ ня 2011року по 18 червня 2011 року про зобов' язання відповідача з дійснити перерахунок пенсії позивачу з підвищенням її на 30 % мінімальної пенсії за віко м в розмірі, встановленому ч. 1 ст. 28 ЗУ «Про загальнообов' я зкове пенсійне страхування» з урахуванням проведених ви плат та проведення відповід них виплат - підлягають зад оволенню.

Статтею 22 Конституції Украї ни визначено, що конституцій ні права і свободи гарантуют ься. Таким чином, держава взял а на себе зобов' язання забе зпечити реалізацію громадян ами своїх конституційних пра в.

За змістом ч.1 ст. 46 Конституц ії України громадяни мають п раво на соціальний захист, що включає право на забезпечен ня їх у старості та в інших вип адках, передбачених законом.

Законом України “Про соціа льний захист дітей війни ” ре алізовано конституційне пр аво на соціальний захист гро мадян, які мають статус «дити ни війни», серед яких їм надан о право на отримання 30% доплат и до пенсії.

Відповідно до ч.2 ст.6 Констит уції України органи законода вчої, виконавчої та судової в лади здійснюють свої повнова ження у встановлених Констит уцією межах і відповідно до з аконів України.

Враховуючи, що держава взял а на себе обов' язок щодо вип лати позивачу 30% доплати до пе нсії та поклала виконання ць ого обов' язку на центральн ий орган виконавчої влади - Пенсійний фонд України, який діє через свої місцеві орган и, що входять в систему його ор ганів, але вони не вчинили жод ної дії для нарахування цих к оштів та їх виплати, суддя вва жає, що вони не виконали своїх повноважень без поважних пр ичини.

Обґрунтованими є вимоги по зивача про визнання протипра вною бездіяльності Управлін ня Пенсійного фонду України Ленінського району в м. Полта ві, по не виконанню приписів с татті 6 Закону України "Про соц іальний захист дітей війни", я ка призвела до порушення пра в позивача на своєчасне нара хування на отримання доплат и до пенсії.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 64, 124, 152 Конституції У країни, ст.ст. 3, 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни», ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167, 186 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги ОСОБ А_1 до Управління Пенсійног о фонду України Ленінського району в м. Полтаві про стягне ння недоплаченої щомісячної державної соціальної допомо ги дитині війни - задовольн ити частково.

Визнати протиправною безд іяльність Управління Пенсій ного фонду України Ленінсько го району в м. Полтаві.

Зобов' язати Управління П енсійного фонду України Лені нського району в м. Полтаві зд ійснити перерахунок пенсії ОСОБА_1 за період з 20 січня 2 011 року по 18 червня 2011 року включ но з підвищенням її на 30% мінім альної пенсії за віком з розм іру, встановленого ч. 1 ст. 28 Зак ону України „Про загальнообо в' язкове пенсійне страхува ння ” та провести відповідні виплати.

В іншій частині позовних ви мог - відмовити.

Постанова суду може бути ос каржена в апеляційному поряд ку шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня ї ї проголошення. У разі застос ування судом ч. 3 ст. 160 КАС Украї ни, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10-ти днів з дня отрим ання копії постанови.

Суддя Ленінського районно го суду м. Полтави С. П. Юхно

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення25.08.2011
Оприлюднено12.12.2011
Номер документу19593298
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2751/11

Постанова від 27.04.2011

Адміністративне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Соколянська О. М.

Ухвала від 31.10.2018

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

Ухвала від 07.11.2018

Адміністративне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Остапенко Н. Г.

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 22.08.2018

Адміністративне

Любешівський районний суд Волинської області

Гладіч Н. І.

Ухвала від 15.04.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Постанова від 04.05.2011

Адміністративне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Гудков С. В.

Ухвала від 18.05.2011

Адміністративне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Фролов О. Л.

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Тальнівський районний суд Черкаської області

Фролов О. Л.

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Кульбаба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні