Постанова
від 12.12.2011 по справі 4-769/11
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа №  4-769/11

                                               

ПОСТАНОВА

                                                  ІМЕНЕМ УКРАЇНИ                                                            

12.12.2011 року                                                                                 м.Суми          

                              

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі:

головуючого – судді Катрич О.М.,

при секретарі – Строколіс В.Г.,

з участю прокурора –  Северина М.В.,

скаржника-  Тверезовської О.І.,

адвоката- Грачова  А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми скаргу ОСОБА_1 на постанову  дільничного інспектора Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області про відмову в порушенні кримінальної справи від 12 жовтня 2011 року, -

                                                        В С Т А Н О В И В:

          Заявник звернувся до суду зі скаргою на постанову дільничного інспектора Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області ОСОБА_2, якою було  відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_3 за відсутністю в її діях складу злочину, передбаченого ст.296 КК України.  Вказує, що дана постанова є незаконною, так як ОСОБА_3 та її продавець Яна побили її з хуліганських спонукань на очах у її доньки та ще двох повнолітніх осіб- вантажника та подруги Яни. Просить скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи та направити матеріали для додаткової перевірки.

В судовому засіданні ОСОБА_1 та адвокат ОСОБА_4 скаргу підтримали та просять її задовольнити, додавши ,що залишилися не опитані працівники дитячого садку  № 20 « Усмішка» та працівники міліції, які виїжджали на місце події.  

Прокурор вважає, що перевірка за заявою скаржника проведена повно, ретельно  і всебічно і за її наслідками обґрунтовано винесена постанова про відмову в порушенні кримінальної справи.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Суд, заслухавши скаржника, адвоката, думку прокурора, вивчивши матеріали, на підставі яких було відмовлено в порушенні кримінальної справи,  вважає, що скарга підлягає задоволенню,  виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 05.10.2011 року  ОСОБА_1 звернулася до Ковпаківського РВ СМУ із заявою про вжиття відповідних заходів до ОСОБА_3 по факту заподіяння їй тілесних ушкоджень на вул.. Героїчній, 38 в м. Суми. (а.с.3) В подальшому, за резолюцією начальника дана заява була передана працівникам  Ковпаківського РВ СМУ для організації та проведення перевірки і прийняття рішення у відповідності до ст. 97 КК України. За результатами перевірки заяви ОСОБА_1 12.10.2011 року дільничним інспектором  було відмовлено в порушенні кримінальної справи відносно ОСОБА_3 у зв»язку з тим,  що в її діях не вбачається ознак злочину з тих підстав, що опитані робітники складу, в тому числі ОСОБА_3 не підтвердили факту заподіяння скаржниці тілесних ушкоджень. Крім цього було встановлено, що 05.10.2011 року спокій громадян та громадський порядок порушено не було, встановити свідків та очевидців вказаної події не виявилося за можливе.

Як убачається з наданих матеріалів (а.с.6-10),  працівниками міліції , на думку суду, не повно та однобічно перевірено всі факти, викладені у заяві ОСОБА_1 і не надана їм відповідна оцінка в сукупності зі всіма зібраними документами та поясненнями осіб, в результаті чого дійшли до передчасного  висновку про відсутність достатніх даних для порушення кримінальної справи відносно ОСОБА_3 Зокрема , ОСОБА_1 було видане направлення до СМЄ, але відповідний акт відсутній у матеріалах. Разом з цим,   є  висновок лікаря-нейрохірурга від 05.10.2011 року,  в якому перелічені виявлені тілесні ушкодження. При яких обставинах ОСОБА_1 та її дитина отримали вказані тілесні ушкодження встановлено не було і залишилося поза увагою співробітників міліції.

Також, не опитаний жоден з робітників дитячого садка № 20 « Усмішка», який відвідує малолітня донька заявниці, яка була разом з нею 05.10.2011 року на предмет того, чи малися будь-які тілесні ушкодження у ОСОБА_1  та її дитини чи ні, на той час коли заявниця забирала дитину з садочка 05.10.2011 року. Крім цього , не опитані працівники міліції( крім  ОСОБА_5С.), які виїжджали по виклику « 02»  на вул.. Героїчну, 38 в м. Суми. Крім цього, у рапорті  дільничного інспектора Сліпухова Є.В. від 11.10.2011 року зазначено, що він виходив за вище вказаною адресою з метою перевірки фактів, де з»ясував, що  ОСОБА_1 письмово підтвердила, що ніяких претензій до ОСОБА_6 не має ,і конфлікт вирішився мирним шляхом.  При цьому , дата виходу на місце відсутня ,письмової заяви, на яку посилається інспектор, у відмовних  матеріалах немає, адже заявниця категорично заперечує факти, викладені у даному рапорті.  Слід звернути увагу, що інспектор вказує у рапорті дату події 11.10.2011 року,  насправді  ведеться мова про події 05.10.2011 року.

Відповідно до вимог ст. 22 КПК України орган досудового слідства повинен вжити всіх передбачених Законом заходів для всебічного, повного і об’єктивного дослідження справи, а в силу ст. 2 КПК України орган дізнання, попереднього слідства та суд повинен забезпечити правильне застосування закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності.      

Отже, постанова про відмову в порушенні кримінальної справи не відповідає вимогам ст.ст.94, 98 КПК України, є передчасною та необґрунтованою.

Статтею 236-2 КПК України передбачено, що розглядаючи скаргу, суддя в разі не виконання при відмові у порушенні кримінальної справи вимог ст. 99 КПК України скасовує постанову про відмову в порушенні справи і повертає матеріали для проведення додаткової перевірки.

            Враховуючи зазначене, суд вважає, що постанова дільничного інспектора Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області ОСОБА_2 від 12 жовтня 2011 року  про відмову в порушенні кримінальної справи винесена передчасно, без з’ясування всіх обставин справи та підлягає скасуванню, а матеріали заяви  ОСОБА_1 необхідно направити на додаткову перевірку до  Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області для виконання вказівок, зазначених вище.

Керуючись ст.ст. 99, 99-1, 236-1, 236-2 КПК України, –   

                                            П О С Т А Н О В И В :

Скаргу ОСОБА_1 на постанову  дільничного інспектора Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області про відмову в порушенні кримінальної справи від 12 жовтня 2011 року -   задовольнити.

          Скасувати постанову дільничного інспектора Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області ОСОБА_2 від 12 жовтня 2011 року  про відмову в порушенні кримінальної справи .

Направити  матеріали про відмову в порушенні кримінальної справи начальнику Ковпаківського РВ СМУ УМВС України в Сумській області для проведення додаткової перевірки.  

 

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду Сумської області протягом семи діб з дня її винесення.

Суддя                                                                                                              О.М.  Катрич

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено12.12.2011
Номер документу19712756
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-769/11

Постанова від 16.09.2011

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Овчаренко Н. Г.

Постанова від 06.12.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Шатілова Л. Г.

Постанова від 20.04.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Постанова від 08.04.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Журба С. О.

Постанова від 12.08.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Протасова О. М.

Постанова від 12.08.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Протасова О. М.

Постанова від 16.11.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Постанова від 16.11.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Постанова від 12.12.2011

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

Постанова від 22.03.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Князьков В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні