Постанова
від 08.08.2011 по справі 2а/0270/2687/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2011 р. Справа № 2а/0270/2687/11

Вінницький окружний ад міністративний суд в складі:

Головуючого судді: Дончика В.В.,

розглянувши в порядку скор оченого провадження адмініс тративну справу за позовом М огилів-Подільського міжрайо нного прокурора в інтересах держави в особі Управління П енсійного фонду України у Мо гилів-Подільському районі Ві нницької області (далі - УПФ України у Могилів-Подільськ ому районі) до фізичної особи -підприємця ОСОБА_1 (далі - ФОП ОСОБА_1) про стягнення заборгованості

в с т а н о в и в :

У червні 2011 року Прокуро р Могилів-Подільського район у звернувся в суд, в інтересах держави в особі УПФ України у Могилів-Подільському районі , з позовом до ФОП ОСОБА_1 пр о стягнення боргу по сплаті с трахових внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування.

Позовні вимоги мотивовані тим, що СПД ОСОБА_1 своєчас но не сплачувала страхові вн ески до фонду, в зв' язку з чим , утворилась заборгованість (недоїмка) зі сплати страхови х внесків на загальнообов`яз кове державне пенсійне страх ування за період жовтень-гру день 2010 року на суму 590,24 грн.

Оскільки, заборгованість с таном на момент звернення до суду з даним позовом в добров ільному порядку не погашена, прокурор вимушений звернути сь до суду з позовом про стяг нення заборгованості.

Так як сума позову ґрунтуєт ься на рішенні суб' єкта вла дних повноважень, щодо якого завершився встановлений стр ок оскарження, судом в порядк у статті 183-2 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и (далі - КАС України) справу ро зглянуто в скороченому прова дженні.

Ухвалою суду від 24.06.2011р. відпо відачу встановлено 10-денний с трок з дня одержання даної ух вали через відділ прийому су ду або через відділення пошт ового зв' язку подати письмо ві заперечення проти позову та необхідні документи або з аяву про визнання позову.

Відповідач у строк, передба чений частиною третьою статт і 183-2 КАС України заперечень с уду не направив, хоча ухвала про відкриття скороченого п ровадження у адміністративн ій справі від 24.06.2011 року, направ лялась за адресою реєстраці ї відповідача, яка вказана в п озовній заяві, про що свідчит ь повідомлення про вручення поштового відправлення, отри мане відповідачем 01.07.2011 року, в матеріалах адміністративно ї справи (а.с. 17).

Частиною третьою статті 35 К АС України передбачено, що по вістка у справах, для яких вст ановлено скорочені строки ро згляду, має бути вручена у стр ок, достатній для прибуття до суду.

Отже, судом вжито всіх зале жним від нього заходів для по відомлення відповідача про с трок подання заперечення про ти позову, порядок його подан ня, а також наслідки неподанн я такого заперечення. Проте, заперечення або заяви про ви знання позову від відповідач а на адресу суду в строки, пере дбачені статтею 183-2 Кодексу ад міністративного судочинств а України, не надходили.

Розглянувши та оцінивши ма теріали справи в порядку ско роченого провадження, відпов ідно до вимог статті 183-2 КАС Укр аїни - без проведення судовог о засідання та виклику осіб, я кі беруть участь у справі, оці нивши подані докази, досліди вши матеріали справи, суд дій шов висновку, що позов підляг ає повному задоволенню, з нас тупних підстав.

Судом встановлено, що ФОП ОСОБА_1 зареєстрована в у правлінні ПФУ у Могилів-Поді льському районі за № НОМЕР_ 1 та є платником страхових в несків на обов' язкове держа вне пенсійне страхування, що підтверджується повідомлен ням № 630 про реєстрацію платни ка страхових внесків від 12.12.2010 р оку (а.с. 4).

Відповідач має заборгован ість перед управлінням Пенсі йного фонду України по сплат і страхових внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування за період з жовтня по грудень 2010 року в с умі 590,24 грн.

Згідно статті 11 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня” (далі Закон) визначено кол о осіб, які підлягають загаль нообов"язковому державному п енсійному страхуванню, до як их відповідно до пункту 3 част ини 1 статті 11 даного Закону ві дносяться фізичні особи - суб "єкти підприємницької діяльн ості, у тому числі ті, які обра ли особливий спосіб оподатку вання (фіксований податок, єд иний податок, фіксований сіл ьськогосподарський податок , придбали спеціальний торго вий патент), та члени сімей заз начених фізичних осіб, які бе руть участь у провадженні ни ми підприємницької діяльнос ті.

Частиною 1 статті 19 Закону ви значено, що страхові внески д о солідарної системи нарахов уються для осіб, зазначених у пункті 5 статті 14 Закону, - на су му доходу (прибутку), отримано го від відповідної діяльност і, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

8 липня 2010 року прийнято Зако н України "Про внесення змін д о законів України "Про держав ний бюджет України на 2010 рік" та "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", який набрав чинності 17.07.2010 року . Відповідно до підпункту 4 пун кту 8 розділу 15 "Прикінцеві пол оження" Закону України "Про за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування" викладе но у наступній редакції: "фізи чні особи - суб'єкти підприємн ицької діяльності, які обрал и особливий спосіб оподаткув ання (фіксований податок, єди ний податок), та члени сімей з азначених осіб, які беруть у часть у провадженні ними п ідприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування спла чують страхові внески в поря дку, визначеному цим Законом .

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які бер уть участь у провадженні т акими особами підприємниць кої діяльності та не перебу вають з ними у трудових від носинах. При цьому, сума ст рахового внеску з урахуван ням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахо вана до Пенсійного фонду Ук раїни, повинна становити не м енше мінімального розміру ст рахового внеску за кожну осо бу та не більше розміру стра хового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату п раці найманих працівників, г рошового забезпечення війс ьковослужбовців, осіб рядов ого і начальницького скла ду, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподат ковуваного доходу, з якої спл ачуються страхові внески".

Мінімальний страховий вне сок визначається як добуток мінімального розміру заробі тної плати на розмір страхов ого внеску, встановленого За коном на день отримання заро бітної плати (доходу).

Відповідно до пункту 6 статт і 20 Закону страхувальники зоб ов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період , не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду. У разі недоста тності у страхувальника кошт ів для здійснення в повному о бсязі виплати заробітної пла ти (доходу) та одночасної спла ти відповідних авансових пла тежів, виплата зазначених су м та сплата страхових внескі в здійснюється в пропорційни х розмірах .

Частина 6 цієї ж статті пере дбачає, що страхувальники зо бов' язані сплачувати страх ові внески, нараховані за від повідний базовий звітний пер іод, не пізніше ніж через 20 кал ендарних днів із дня закінче ння цього періоду.

Протягом жовтня-грудень 2010 р оку ФОП ОСОБА_1 здійснювал а підприємницьку діяльність , про що свідчить проведення н ею сплати фіксованого податк у, однак сплату страхових вне сків, у розмірах, передбачени й Законом, відповідач не пров одила.

В зв' язку з цим, у відповід ача виникла заборгованість з і сплати страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування за період жовтень-грудень 2010 рок у в сумі 590,24 грн., яка складаєтьс я з різниці суми мінімальног о страхового внеску за періо д жовтень-грудень 2010 року та ві дсотку від фіксованого подат ку, що перерахований до Пенсі йного фонду України станом н а 20.01.2011 року.

Згідно пункту 3 статті 106 Зак ону, територіальні органи Пе нсійного фонду за формою та в строки, визначені правління м Пенсійного фонду, надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку, вимогу про її спла ту. Протягом 10 - ти робочих днів із дня одержання вимоги про с плату недоїмки страхувальни к зобов'язаний сплатити суму недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідачу направлялась вимога № Ф1091 від 01.02.2011 року (а.с.5), я ку ФОП ОСОБА_1 отримала 12.02.20 11 року, що стверджується копі єю повідомлення про врученн я поштового відправлення (а.с . 5). Однак, з матеріалів справи вбачається, що боржник протя гом 10 робочих днів після отрим ання вимоги не сплатила зазн ачену у вимозі суму боргу.

Статтею 23 Закону встановлен о, що спори, які виникають із п равовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсій ного фонду та в судовому поря дку.

Відповідно до статті 19 Конс титуції України органи держа вної влади та органи місцев ого самоврядування, їх посад ові особи зобов'язані діяти л ише на підставі, в межах повно важень та у спосіб, що передба чені Конституцією та законам и України.

Відповідно до статті 71 КАС У країни кожна сторона повин на довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги т а заперечення.

Суд оцінює докази, які є у с праві, за своїм внутрішнім пе реконанням, що ґрунтується н а їх безпосередньому, всебіч ному, повному та об'єктивному дослідженні (стаття 86 КАС Укр аїни).

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості на день розгляду справи суду не подано.

На підставі викладеного, вр аховуючи, що позов підтвердж ений матеріалами справи, ві дповідачем не спростований, тому підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб'єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені по зивачем, з відповідача не стя гуються.

Керуючись статтями 35, 70, 71, 79, 86, 94, 158, 162, 163, 167,183-2, 254, 255, 257 КАС України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1 (АДРЕ СА_1, код НОМЕР_2) на корист ь Управління Пенсійного фонд у України у Могилів-Подільсь кому районі (вул. ІІІ-тя Гварді йська, 19, м. Могилів-Подільськи й, код 24902919, р/р 25601323590103 у ВАТ «Держав ний ощадний банк», МФО 302076) забо ргованість по сплаті страхов их внесків на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування в сумі 590 (п' ятсот дев ' яносто) гривень 24 (двадцять чотири) копійки.

Постанова підлягає негай ному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя /підпис/ Дончик Віталій Володимирович

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення08.08.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19771108
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/2687/11

Ухвала від 24.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 03.06.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Постанова від 08.08.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні