Постанова
від 26.09.2011 по справі 2-а-3173/11
ГОЛОПРИСТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Справа № 2-а-3173/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

26.09.2011                                                                                                                    м. Гола Пристань

Голопристанський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді –Охтень А.А.,

при секретарі –Данилевич В.П.,

за участю представника позивача –ОСОБА_1,

представника третьої особи –ОСОБА_2,

представника відповідача відділу держкомзему –ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Гола Пристань справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_4 Плюс»до Нововолодимирівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, відділу земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області, третя особа  Голопристанська райдержадміністрація про спонукання до вчинення дій, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_4 Плюс»звернулось до суду з позовом до Нововолодимирівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, Голопристанського районного відділу земельних ресурсів, третя особа Голопристанська райдержадміністрація про спонукання до вчинення дій, мотивуючи тим, що 01 серпня 2010 р. між ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»та власниками земельних ділянок, розташованих на території Нововолодимирівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області - 157 фізичними особами були укладені договори оренди землі, за умовами яких позивач виступає орендарем цих земельних ділянок. 01.08.2010р. ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»звернулось із заявою до відділу земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області про реєстрації вказаних договорів оренди. Листом від 25.04.2011 р. за підписом начальника відділу земельних ресурсів ОСОБА_5 позивачу було відмовлено у здійснення державної реєстрації вказаних договорів оренди землі з посиланням на ту обставину, що вказані земельні ділянки зареєстровані на праві оренди за СТОВ «Колос». Вважають вказану відмову незаконною і такою, що порушує право позивача як орендаря земельних ділянок, оскільки такої підстави для відмови у державній реєстрації законодавством не передбачено. Крім того станом на 01.08.2010 р. СТОВ «Колос»фактично вже не здійснювало функцій орендатора вказаних земельних ділянок, оскільки Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.07.2010 р. було порушено провадження у справі № 12/80-Б-10 про банкрутство СТОВ «Колос». Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 14.07.2011 р. у справі № 12/80-Б-10 було ліквідовано юридичну особу банкрута - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Колос", та виключено з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України. Просять зобов’язати Нововолодимирівську сільську раду Голопристанського району засвідчити факт державної реєстрації договорів оренди землі, які укладені 01.08.2010 року між ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»та 157 фізичними особами зазначеними у позовній заяві; зобов’язати відділ земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області зареєструвати договори оренди землі, які укладені 01.08.2010 року між  ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»та 157 фізичними особами зазначеними у позовній заяві.

Позивач у судовому засіданні підтримав  позовні вимоги та просив позов задовольнити у повному обсягу.

Представник Голопристанської райдержадміністрація позовні вимоги підтримав, вважає позивачу неправомірно відмовлено у реєстрації договорів оренди вказаних земельних ділянок, оскільки нормативними актами, які на час укладання договорів оренди, регулювали порядок їх реєстрації не передбачено зазначеної у позові підстави для відмови, крім того позивач з часу укладення договорів оренди здійснює розрахунки із орендодавцями у повному обсягу.

Представник  Нововолодимирівської сільської ради у судове засіданні не з’явився, про причину неявки не повідомив.

Представник          відділу земельних ресурсів у Голопристанському районі позовні вимоги визнав частково, оскільки деякі  фізичні особи які уклали 01.08.2010 року договори оренди з ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»на теперішній час також уклали договори оренди з іншою юридичною особою.

Заслухавши сторони, перевіривши матеріали справи, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно ч. 2. ст. 2 КАС України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до п. 1) ч. 1 ст. 18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні: адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

Згідно ст. 20 Закону України «Про орендну землі»укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Відповідно до Указу Президента України від 17 лютого 2003 року "Про заходи щодо створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру", який у силу ст. 106 Конституції України є обов'язковим до виконання на території України, на Державний комітет України по земельних ресурсах покладено обов'язок щодо здійснення у складі державного земельного кадастру реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них, договорів оренди земельних ділянок.

Порядок державної реєстрації договорів оренди землі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року N 2073 (надалі - Порядок).

Відповідно до п. 3. Порядку державна реєстрація договорів оренди проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.

Згідно п. 4 Порядку забезпечення реєстрації договорів оренди покладається на відповідні державні органи земельних ресурсів:районні відділи земельних ресурсів; управління (відділи) земельних ресурсів у містах обласного і районного підпорядкування.

Відповідно до п. 11 Порядку державний орган земельних ресурсів у 20-денний термін перевіряє подані документи на відповідність чинному законодавству та за результатами перевірки готує висновок про державну реєстрацію або обґрунтований висновок про відмову у такій реєстрації і передає реєстраційну справу відповідно виконавчому комітету сільської, селищної та міської ради, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям за місцем розташування земельної ділянки для засвідчення факту державної реєстрації.

Як передбачено п. 13 Порядку після засвідчення факту державної реєстрації договір оренди реєструється у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі, яка ведеться державним органом земельних ресурсів за формою згідно з додатком.

Відповідно до п. 14 Порядку датою реєстрації договору оренди у Книзі записів є дата засвідчення факту державної реєстрації.

01.08.2010р. ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»звернулось із заявою до Відділу земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області про реєстрації вказаних договорів оренди.

Листом від 25.04.2011 р. за підписом начальника відділу земельних ресурсів ОСОБА_5 позивачу було відмовлено у здійснення державної реєстрації вказаних договорів оренди землі з посиланням на ту обставину, що вказані земельні ділянки зареєстровані на праві оренди за СТОВ «Колос».

Станом на 01.08.2010 р. СТОВ «Колос»фактично вже не здійснювало функцій орендатора вказаних земельних ділянок, оскільки Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.07.2010 р. було порушено провадження у справі № 12/80-Б-10 про банкрутство СТОВ «Колос».

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 14.07.2011 р. у справі № 12/80-Б-10 було ліквідовано юридичну особу банкрута - Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Колос", код СДРПОУ №32629648 та виключено з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про оренду землі»договір оренди землі припиняється у разі ліквідації юридичної особи - орендаря.

За таких обставин відсутні правові підстави для відмови у державній реєстрації вказаних договорів оренди землі за ТОВ «ОСОБА_4 Плюс», відповідачем суду не надано будь –яких інших доказів в обґрунтування неможливості державної реєстрації спірних договорів оренди землі.

Керуючись ст.ст. 2, 11, 18, 70, 71, 158-163 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_4 Плюс»–задовольнити.

Зобов’язати Нововолодимирівську сільську раду Голопристанського району засвідчити факт державної реєстрації договорів оренди землі, які укладені 01.08.2010 року між ТОВ «ОСОБА_4 Плюс» та 157 фізичними особами зазначеними у позовній заяві.           Зобов’язати відділ земельних ресурсів у Голопристанському районі Херсонської області зареєструвати договори оренди землі, які укладені 01.08.2010 року між  ТОВ «ОСОБА_4 Плюс»та 157 фізичними особами зазначеними у позовній заяві, а саме:

1.          ОСОБА_6 - 9,34 га

2.          ОСОБА_7 - 5,05га

3.          ОСОБА_8 -10,34га

4.          ОСОБА_9 - 4,67га

5.          ОСОБА_10 - 10,17га

6.          ОСОБА_11 - 4,97га

7.          ОСОБА_12 - 8,71га

8.          ОСОБА_13 - 4,94га

9.          ОСОБА_14 - 10,24га

10.          ОСОБА_15 - 10,24га

11.          ОСОБА_16 - 10,63га

12.          ОСОБА_17 - 9,87га

13.          ОСОБА_18 - 4,85га

14.          ОСОБА_19 - 4,92га

15.          ОСОБА_20 - 4,51га

16.          ОСОБА_21 - 5га

17.          ОСОБА_22 - 5,89га

18.          ОСОБА_23 - 10,24га

19.          ОСОБА_24 - 10,24га

20.          ОСОБА_25 - 9,32га

21.          ОСОБА_26 - 9,39га

22.          ОСОБА_27 - 9,02га

23.          ОСОБА_28 - 4,51га

24.          ОСОБА_29 - 9,11га

25.          ОСОБА_30 - 5,89га

26.          ОСОБА_31 - 4,51га

27.          ОСОБА_32 - 4,51га

28.          ОСОБА_33 - 4,51га

29.          ОСОБА_34 - 4,51га

30.          ОСОБА_35 - 10,24га

31          ОСОБА_36 - 10,15га

32          ОСОБА_37 - 9,02га

33          ОСОБА_38 - 9,25га

34          ОСОБА_39 - 9,1га

35          ОСОБА_40 - 4,51га

36          ОСОБА_41 Іванівна-4,51га ;

37          ОСОБА_42 - 4,48

38          ОСОБА_43 - 8,43га

39          ОСОБА_44 - 4,58га

40          ОСОБА_45 - 9,3га

41          ОСОБА_46 - 9,88га

42          ОСОБА_47 - 6,89га

43          ОСОБА_48 - 4,69га

44          ОСОБА_49 - 4,69га

45          ОСОБА_50 - 10,18га

46          ОСОБА_51 - 10,24га

47          ОСОБА_52 - 10,24 га

48          ОСОБА_53 - 4,47га

49          ОСОБА_54 - 4,54га

50          ОСОБА_55 - 9,41га

51  ОСОБА_56 - 9,67га

52  ОСОБА_57 - 10,17га

53  ОСОБА_58 - 4,51га

54  ОСОБА_59 - 10,22га

55  ОСОБА_60 - 2,26га

56  ОСОБА_61 - 9,24га

57  ОСОБА_62 - 10,57га

58  ОСОБА_63 - 6,94га

59  ОСОБА_64 - 4,51га

60  ОСОБА_65 - 4,54га

61  ОСОБА_66 - 5,27

62  ОСОБА_67 - 5,42га

63  ОСОБА_68 - 5,89га

64  ОСОБА_69 - 4,51га

65  ОСОБА_70 - 5,89га

66  ОСОБА_71 - 4,51 га

67  ОСОБА_72 -4,51 га

68  ОСОБА_73 - 10,32га

69  ОСОБА_74 - 10,28га

70  ОСОБА_75 - 14,48га

71  ОСОБА_76 - 4,54га

72  ОСОБА_77 - 10,24га

73  ОСОБА_78 Григорівна-4,51 га

74  ОСОБА_79 - 5,44га

75  ОСОБА_80 - 10,24га

76  ОСОБА_81 - 9,59га

77  ОСОБА_82 -4,51га

78  ОСОБА_83 - 4,51га

79  ОСОБА_84 - 10,31 га

80  ОСОБА_85 - 4,68га

81  ОСОБА_86 - 4,51 га

82  ОСОБА_87 8,86га

83  ОСОБА_88 - 4,51га

84  ОСОБА_89 - 5,13 га

85  ОСОБА_90 - 4,61 га

86  ОСОБА_91 - 4,51 га

87  ОСОБА_92 - 4,51 га

88  ОСОБА_93 - 8,81 га

89  ОСОБА_94 - 7,67 га

90  ОСОБА_95 - 5,84 га

91  ОСОБА_96 -4,06га

92  ОСОБА_97 - 9,18га

93  ОСОБА_98 - 20,16

94  ОСОБА_99 Пимонівна- 10,72

95  ОСОБА_100 - 13,15

96  ОСОБА_101 - 8,63га

97  ОСОБА_102 - 16,86 га

98 ОСОБА_103 - 8,43га

99  ОСОБА_104 - 5,42га

100 ОСОБА_105 - 8,43га

101 ОСОБА_106 - 9,57га

102 ОСОБА_107 - 8,43га

103 ОСОБА_108 - 8,43га

104 ОСОБА_109 - 8,43га

105 ОСОБА_110 - 8,43га

106 ОСОБА_111 - 13,57га

107 ОСОБА_112 - 8,43га

108 ОСОБА_113 - 8,43га

109 ОСОБА_114 - 4,5га

110 ОСОБА_115 - 4,5га

111 ОСОБА_116 - 9^01га

112 ОСОБА_117 - 4,7га

113 ОСОБА_118 - 8,5га

114 ОСОБА_119 4,5га

115 ОСОБА_120 - 4,72га

116 ОСОБА_121 - 10,25га

117 ОСОБА_122 - 5,05га

118 ОСОБА_123 - 12,94га

119 ОСОБА_124 - 4,5га

120 ОСОБА_125 - 4,6га

121 ОСОБА_126 - 7,53га

122 ОСОБА_127 –6,97га

123 ОСОБА_128 - 8,43га

124 ОСОБА_129 - 4,93га

125 ОСОБА_130 - 4,51га

126 ОСОБА_131 - 4,51га

127 ОСОБА_132 - 10,24га

128 ОСОБА_133 - 8,83га

129 ОСОБА_134 - 8,79га

130 ОСОБА_135 - 8,49га

131 ОСОБА_136 - 0,26 га

132 ОСОБА_137 - 4,61га

133 ОСОБА_138 Петрівна-4,51га

134 ОСОБА_139 - 16,86га

135 ОСОБА_140 -4,51га

136 ОСОБА_141 - 4,51га

137 ОСОБА_142 - 4,51га

138 ОСОБА_143 -11,15га

139 ОСОБА_144 - 4,64га

140 ОСОБА_145 Михайлівна-4,51га

141 ОСОБА_146 - 4,51га

142 ОСОБА_147 - 9,02га

143 ОСОБА_148 - 5,1га

144 ОСОБА_149 - 4,58га

145 ОСОБА_150 - 9,02га

146 ОСОБА_151 - 4,51га

147 ОСОБА_152 - 4,51га

148 ОСОБА_153 - 10,14га

149 ОСОБА_154 - 3,38га

150 ОСОБА_155 - 8,88га

151 ОСОБА_156 - 12,59га

152 ОСОБА_157 - 4,51га

153 ОСОБА_158 - 5,09га

154 ОСОБА_159 - 4,51га

155 ОСОБА_160 - 15,91га

156 ОСОБА_161 –9,63га

157 ОСОБА_162 –9,89га.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку через Голопристанський районний суд Херсонської області шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.  

           

Суддя:

      ОСОБА_163

Дата ухвалення рішення26.09.2011
Оприлюднено15.12.2011
Номер документу19800708
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3173/11

Ухвала від 19.11.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 18.06.2011

Адміністративне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 22.09.2011

Адміністративне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Гордійчук І.О.

Ухвала від 06.03.2018

Адміністративне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 19.07.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 19.07.2011

Адміністративне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 01.04.2011

Адміністративне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Мороз Л. І.

Постанова від 12.12.2013

Адміністративне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Завізіон Т. В.

Ухвала від 25.11.2013

Адміністративне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Завізіон Т. В.

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Семенченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні