Постанова
від 06.07.2006 по справі 11/116а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/116а

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 7-99-18, факс 7-44-62

ПОСТАНОВА

 "06" липня 2006 р.                                                  Справа № 11/116а

12 год. 45 хвил.

За позовом: Прокурора Ічнянського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі 16703, м. Ічня, вул. Орджонікідзе, 11

До: Акціонерного сільськогосподарського товариства „Світанок”16700, Ічнянський район, с. Хаєнки, вул. Леніна, 64а

Про стягнення 2096,80 грн. заборгованості

                                                                                              Суддя Ю.М.Бобров

                                                                                           Секретар О.Ю.Михальова

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від Позивача: участі не взяв.

Від Відповідача: не з'явився.

          В судовому засіданні взяв участь прокурор відділу прокуратури Чернігівської області Демидок Д.А.

                                                         СУТЬ СПОРУ :

Прокурором подано позов в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі до Акціонерного сільськогосподарського товариства „Світанок” с. Хаєнки Ічнянського району про стягнення 2096,80 грн. заборгованості по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансових санкцій та пені.

На підставі ст. 150 КАСУ розгляд справи відкладався.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги та їх обґрунтування, викладені у позовній заяві.

В позовній заяві прокурор посилається, зокрема, на те, що відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, штрафних санкцій та пені  в сумі 2096,80 грн., яка ним не сплачена.

Від позивача до суду факсом надійшло клопотання, в якому він просить розглянути справу без участі його представника.

           Відповідач представника у призначене судове засідання не направив. Заяв та клопотань від відповідача до суду не надходило.

           Відповідач судову повістку отримав та про дату, час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення № 516428.

          Частиною 2 ст. 128 КАСУ, передбачено, що неприбуття  в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення  ними про причини неприбуття, не є перешкодою для розгляду справи.

          Оскільки стороною по справі (відповідачем) є юридична особа, зважаючи на те, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду і ним не повідомлено про причини неприбуття його представника та від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд вважає за можливе розглянути справу по суті за наявними в ній матеріалами (доказами).

            Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, заслухавши в судовому засіданні пояснення прокурора, суд встановив наступне.

Акціонерне сільськогосподарське товариство „Світанок” зареєстроване в Управлінні Пенсійного фонду України в Ічнянському районі з 22.07.96 р. як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, реєстраційний номер 65040139, відповідно до ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 року № 1058-IV (далі –Закон № 1058).

          Відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачує належні суми страхових внесків.

           Станом на 01.04.06 р. сума нарахованих і несплачених відповідачем своєчасно страхових внесків становить 2049,16 грн., штрафних санкцій - 41,56 грн. та пені –6,08 грн.

           Вказана сума боргу підтверджується поданими відповідачем до управління ПФУ згідно п.4 ч.2 ст. 17 Закону № 1058 розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті, за липень 2005 р. –лютий 2006 р., та картками особового рахунку страхувальника, які долучені до матеріалів справи.

Рішенням від 07.09.05 р. № 138 про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону № 1058 до відповідача були застосовані фінансові санкції в сумі 27,57 та нарахована пеня в сумі 5,79 грн..

                   Вказане рішення отримане відповідачем, у встановлені законом строки оскаржене не було.

Порядок стягнення заборгованості за страховими внесками визначається виключно Законом № 1058 і поширюється на суми боргу по страхових внесках, який виник як до, так і після 1 січня 2004 р.

Згідно зі ст. 1 Закону № 1058 страхові внески –це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із  законодавством,  що діяло раніше;  кошти,  сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування  відповідно  до цього Закону.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 15 Закону № 1058 платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в ст. 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в ч.1 ст. 12 цього Закону. Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені ч. 1 ст.12 цього Закону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

Ст. 14 Закону № 1058 визначено коло страхувальників, зокрема якими, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 цього Закону є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

          Згідно ст. 17 Закону № 1058 страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідач вказаний обов'язок належним чином не виконує.

Згідно п. 2 ст. 106 Закону № 1058 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч.3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або  територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

- 10 % своєчасно не сплачених зазначених сум -  у  разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно;

-   20 %  зазначених  сум  -  у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;

-  50 % зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів (п.2 ч.9 ст.106 Закону № 1058).

Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і  фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 % зазначених сум коштів,  розрахована за кожний день прострочення платежу.

Згідно ч. 1-3 п. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату, яка є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Позивачем була направлена відповідачу вимога № Ю 49 від 01.04.06 р. про сплату  2096,80 грн. боргу, в т.ч. 2049,16 грн. недоїмки, 41,56 грн. штрафних санкцій та 6,08 грн. пені, яку вручено відповідачу 13.04.06 р.

Відповідно до абз. 8 ч. 3 ст. ст. 106 Закону № 1058 у разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом  десяти  робочих  днів  після  її  отримання  не  сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією,  включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним  органом  Пенсійного фонду,  або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у  разі якщо страхувальник  узгодив вимогу,  але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду  звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду  також  має  право  звернутися  до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

          Оскільки вимога про сплату недоїмки відповідачем не оскаржувалась, вона вважається узгодженою. На день прийняття рішення борг в сумі 2096,80 грн. Акціонерним сільськогосподарським товариством „Світанок” добровільно не сплачений.  

          Враховуючи наведене вище, суд доходить висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і  підлягають задоволенню. Оскільки позовні вимоги підтверджені належними і допустимим доказами, суд вважає за можливе прийняти рішення по справі без участі в судовому засіданні відповідача.

          Прокурор проти прийняття рішення по справі без участі відповідача не заперечуює.

          Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені Позивачем, з відповідача не стягуються.

          Керуючись ст. 94, ст.ст. 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд    

   

ПОСТАНОВИВ:

           1. Позов задовольнити повністю.

           2. Стягнути з Акціонерного сільськогосподарського товариства „Світанок” (16700, Ічнянський район, с. Хаєнки, вул. Леніна, 64а, р/р 26007301305 в Приватінвестбанку м. Ніжин, МФО 353508, код 02778459) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ічнянському районі (16703, м. Ічня, вул. Орджонікідзе, 11, р/р 2560830301320 в Ощадбанку 3260, МФО 343068, код 14248815) 2096,80 грн. заборгованості.

           Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

         Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була  подана у строк, встановлений цим Кодексом,  постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

         У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано,  набирає  законної  сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

         Про апеляційне оскарження постанови спочатку подається заява.     

         Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі.

         Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Чернігівської області.

         Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до Київського апеляційного господарського суду.

         Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня складання постанови в повному обсязі, відповідно до ст. 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

         Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

           

Суддя                                                            Ю.М. Бобров

Дата ухвалення рішення06.07.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу198344
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/116а

Постанова від 06.05.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сало І.А.

Ухвала від 09.04.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сало І.А.

Ухвала від 10.04.2008

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Постанова від 05.04.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Ухвала від 02.03.2007

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

Постанова від 06.07.2006

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Бобров Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні