Рішення
від 01.12.2011 по справі 4015-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 323

РІШЕННЯ

Іменем України

01.12.2011 Справа №5002-21/4015-2011

за позовом Фонду майна Авт ономної Республіки Крим, м. Сі мферополь, вул. Севастопольс ька, 17;

до відповідача Навчально-м етодичного центру цивільног о захисту та безпеки життєді яльності Автономної Республ іки Крим, АДРЕСА_1;

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору, на стороні позивача, - Головного управлі ння з матеріального резерву, обороно-мобілізаційної робо ти та цивільного захисту нас елення Ради Міністрів Автоно мної Республіки Крим, м. Сімфе рополь, вул. Воровського, 20;

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимо г на предмет спору,на стороні відповідача, - Ради Міністр ів Автономної Республіки Кри м, м. Сімферополь, пр. Кірова, 13;

За участю Прокуратури АР Кр им, м. Сімферополь, вул. Севаст опольська, 21;

про спонукання до виконанн я певних дій.

Суддя Господарського Суду

Автономної Республіки Кри м

С.І. Чонгова

Представники:

Від позивача ОСОБА_1., до віреність № 62-Д від 17.05.2011 р., голов ний спеціаліст;

Від відповідача ОСОБА_2 , довіреність № 270 від 31.10.2011 р., пред ставник;

Від третьої особи 1. не з' яв ився;

2. ОСОБА_3., довіреність № 01 -01/2690 від 22.11.2011 р., представник;

Від Прокуратури АР Крим не з ' явився

Сутність спору: Позивач - Фонд майна АР Крим звернувся до Господарського суду АР Кр им із позовом до відповідача - Навчально-методичного це нтру цивільного захисту та б езпеки життєдіяльності АР Кр им, у якому просить зобов' яз ати відповідача повернути ба лансоутримувачу - Головном у управління з матеріального резерву, обороно-мобілізаці йної роботи та цивільного за хисту населення Ради Міністр ів АР Крим нерухоме майно, що н алежить АР Крим - нежитлові приміщення загально площею 411,0 кв. м., розташовані за адресо ю: АДРЕСА_1, за актом прийма ння-передачі.

Ухвалою Господарського су ду АР Крим від 20.09.2011 р. позовну за яву Фонду майна АР Крим було п рийнято до провадження судде ю Господарського суду АР Кри м Чонговою С.І. Крім того, вказ аною ухвалою до участі в спра ві у якості третьої особи, на с тороні позивача, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору, було залучено Голо вне управління з матеріально го резерву, обороно-мобіліза ційної роботи та цивільного захисту населення Ради Мініс трів Автономної Республіки К рим.

31 жовтня 2011 року на адресу Гос подарського суду АР Крим від Прокуратури АР Крим надійшо в лист за вих. № 05/1-26007 від 28.10.2011 року , у якому Заступник прокурора АР Крим Шапкін І.С. повідомляє про вступ прокурора в процес у справі № 500-21/4015-2011, оскільки у по зовних вимогах на розгляд су ду винесені питання, які зачі пають інтереси держави у сфе рі бюджетних відносин та мож уть завдавати збитків Держав ному бюджету України (а. с. 92).

Ухвалою Господарського су ду АР Крим від 01 листопада 2011 р. д о участі в справі третьою осо бою, яка не заявляє самостійн их вимог на предмет спору, на с тороні відповідача, було зал учено Раду Міністрів Автоном ної Республіки Крим.

15 листопада 2011 р. відповідаче м до канцелярії Господарсько го суду АР Крим було здано від зив на позовну заяву за № 297 від 15.11.2011 р., у якому відповідач прос ить відмовити Фонду майна у п озові, а в частині спонукання до виконання певних дій пров адження по справі припинити (а. с. 98).

Представник позивача у суд ове засідання з' явився, вим оги позову підтримав.

Представник відповідача у судове засідання з' явився, проти позову заперечував.

Представник третьої особи - Головного управління з мате ріального резерву, обороно-м обілізаційної роботи та циві льного захисту населення Рад и Міністрів Автономної Респу бліки Крим у засідання суду н е з' явився.

Представник третьої особи - Ради Міністрів Автономної Р еспубліки Крим у засідання с уду з' явився, письмових поя снень чи заперечень щодо сут і позовних вимог не надав.

Прокурор у засідання суду н е з' явився, про день слуханн я справи повідомлений належн им чином, про причини неявки с уд не повідомив.

Суд вважає можливим розгля нути справу у відсутність пр окурора та третьої особи - Гол овного управління з матеріал ьного резерву, обороно-мобіл ізаційної роботи та цивільно го захисту населення Ради Мі ністрів Автономної Республі ки Крим, оскільки у матеріала х справи є достатньо докумен тів для розгляду справи по су ті. Крім того, у прокурора та т ретьої особи було достатньо часу для надання документів, необхідних за їх думкою, для р озгляду справи. Також суд заз начає, що статтею 69 Господарсь кого процесуального кодексу України встановлено двоміся чний строк розгляду судом по зовної заяви.

У порядку статті 75 Господар ського процесуального кодек су України справи розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення та заперечення представників п озивача, відповідача та трет ьої особи - Ради Міністрів Авт ономної Республіки Крим, суд , -

ВСТАНОВИВ:

25 червня 2008 р. між Фондом майн а Автономної Республіки Крим та Навчально-методичним цен тром цивільного захисту та б езпеки життєдіяльності Авто номної Республіки Крим був у кладений договір оренди неру хомого майна, що належить Авт ономній Республіці Крим - н ежитлових приміщень загальн ою площею 411,0 кв. м., розташовани х за адресою: м. Сімферополь, в ул.. Воровського, 19, що знаходят ься на балансі Головного упр авління з матеріального резе рву, оборонно-мобілізаційної роботи та цивільного захист у населення Ради Міністрів А втономної Республіки Крим.

Майно було передано відпов ідачу за актом приймання-пер едачі від 25 червня 2008 р.

Як визначено пунктом 10.1. дого вору - договір укладено тер міном на два роки 364 дні, діє з 25.0 6.2008 р. до 23 червня 2011 р.

Чинність договору припиня ється у випадках: закінчення строку на який його було укла дено; загибелі орендованого майна; дострокового розірван ня договору за взаємною згод ою сторін або за рішенням гос подарського суду; ліквідації орендаря; припинення діяльн ості орендаря; в інших випадк ах, передбачених чинним зако нодавством України (пункт 10.6. д оговору).

Відповідно вимогам частин и 2 статті 291 Господарського ко дексу України договір оренд и припиняється у разі: закінч ення строку, на який його було укладено; викупу (приватизац ії) об'єкта оренди; ліквідації суб'єкта господарювання - оре ндаря; загибелі (знищення) об'є кта оренди.

Крім того, стаття 26 Закону Ук раїни «Про оренду державного та комунального майна» визн ачає, що одностороння відмов а від договору оренди не допу скається. Договір оренди при пиняється в разі: закінчення строку, на який його було укла дено; приватизації об'єкта ор енди орендарем (за участю оре ндаря); банкрутства орендаря ; загибелі об'єкта оренди; лікв ідації юридичної особи, яка б ула орендарем або орендодавц ем.

Пунктом 10.4. договору оренди с торони зазначили, що якщо Оре ндар (відповідач) продовжує к ористуватися майном після за кінчення строку договору оре нди, то, при відсутності запер ечень Орендодавця (позивача) , органу управління протягом одного місяця, договір вважа ється поновленим на строк, як ий раніше був вставлений цим договором.

Листом № 03/1415 від 14.07.2011 р. Фонд май на АР Крим, у зв' язку з закінч енням строку дії договору, по відомив Орендаря (відповідач а) про припинення дії договор у з 24.06.2011 р. (а. с. 15).

Пунктом 5.10. договору оренди с торони договору передбачили обов' язок орендаря у разі п рипинення або розірвання дог овору повернути Балансоутри мувачу (Головному управління з матеріального резерву, обо роно-мобілізаційної роботи т а цивільного захисту населен ня Ради Міністрів Автономної Республіки Крим), орендоване майно у належному стані, не гі ршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням н ормального фізичного зносу.

Згідно пункту 10.9. договору ор енди - у разі припинення або розірвання цього договору м айно протягом трьох робочих днів повертається Орендарем Балансоутримувачу.

Частина 4 статті 291 Господарс ького кодексу України визнач ає, що правові наслідки припи нення договору оренди визнач аються відповідно до умов ре гулювання договору найму Цив ільним кодексом України.

У разі припинення договору найму наймач зобов'язаний не гайно повернути наймодавцев і річ у стані, в якому вона бул а одержана, з урахуванням нор мального зносу, або у стані, як ий було обумовлено в договор і (частина 1 статті 785 Цивільног о кодексу України).

Відповідно частині 1 статті 27 Закону України «Про оренду державного та комунального м айна» у разі розірвання дого вору оренди, закінчення стро ку його дії та відмови від йог о продовження або банкрутств а орендаря він зобов'язаний п овернути орендодавцеві об'єк т оренди на умовах, зазначени х у договорі оренди. Якщо орен дар допустив погіршення стан у орендованого майна або йог о загибель, він повинен відшк одувати орендодавцеві збитк и, якщо не доведе, що погіршенн я або загибель майна сталися не з його вини.

Суд не може прийняти до уваг и надані відповідачем докуме нти з листування щодо продов ження строку оренди спірного приміщення, оскільки зазнач еними листами питання продов ження дії договору не виріше но, відповіді позивачем на пр опозиції відповідача та трет ьої особи - Ради Міністрів А Р Крим не надано.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги по зивача підлягають задоволен ню, оскільки вони засновані н а нормах чинного законодавст ва та підтверджені матеріала ми справи.

Відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України витрати з оп лати державного мита та судо ві витрати, пов'язані з інформ аційно-технічним забезпечен ням судового процесу підляга ють віднесенню на відповідач а.

У засіданні суду було оголо шено вступну та резолютивну частини рішення. Рішення офо рмлено та підписано відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України 02 грудня 2011 р.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 785 Цивільного коде ксу України, ст. 291 Господарськ ого кодексу України, ст. ст. 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесу ального кодексу України, суд , -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольни ти.

Зобов' язати Навчально-ме тодичний центр цивільного за хисту та безпеки життєдіяльн ості Автономної Республіки К рим, м. Сімферополь (АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ 26178244, інші реквізи ти та банківські рахунки не в ідомі) повернути балансоутри мувачу - Головному управлін ню з матеріального резерву, о боронно-мобілізаційної робо ти та цивільного захисту нас елення Ради Міністрів Автоно мної Республіки Крим, м. Сімфе рополь (м. Сімферополь, вул.. Во ровського, 20; код ЄДРПОУ 14373012, інш і реквізити та банківські ра хунки не відомі) нерухоме май но, що належить Автономній Ре спубліці Крим - нежитлові п риміщення загальною площею 4 11,0 кв. м., розташовані за адресо ю: м. Сімферополь, вул.. Воровсь кого, 19, за актом приймання-пер едачі.

Стягнути з Навчально-метод ичного центру цивільного зах исту та безпеки життєдіяльно сті Автономної Республіки Кр им, м. Сімферополь (АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ 26178244, інші реквізит и та банківські рахунки не ві домі) на користь державного б юджету (р/р 31115095700002, МФО 824026, ЗКПО 34740405 к од платежу 22090200 у банку одержув ача: ГУ ГКУ в АРК м. Сімферопол ь, отримувач: Держбюджет, м. Сі мферополь) 85,00 грн. державного м ита.

Стягнути з Навчально-метод ичного центру цивільного зах исту та безпеки життєдіяльно сті Автономної Республіки Кр им, м. Сімферополь (АДРЕСА_1 ; код ЄДРПОУ 26178244, інші реквізит и та банківські рахунки не ві домі) 236 грн. витрат, пов'язаних із забезпеченням судового п роцесу (22050003 «Надходження від о плати витрат з інформаційно- технічного забезпечення роз гляду справ у судах», № рахунк у 31214264700002, отримувач: Державний б юджет м. Сімферополь, код плат ежу 22050003, ЄДРПОУ 34740405, Банк одержув ач - ГУ ДКУ в АР Крим м. Сімфер ополь).

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Кр им Чон гова С.І.

Дата ухвалення рішення01.12.2011
Оприлюднено27.12.2011
Номер документу19868337
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконанн я певних дій

Судовий реєстр по справі —4015-2011

Рішення від 01.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

Ухвала від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

Ухвала від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чонгова С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні