Рішення
від 06.12.2011 по справі 4331-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 121

РІШЕННЯ

Іменем України

06.12.2011 Справа №5002-23/4331-2011

За позовом Приватного під приємства «Промислово-торгі вельна фірма «Луга-Прес» (юри д. адреса: вул. Робоча, буд. 25, Кам ' янобрідський район, м. Луга нськ, Луганська область, 91001, по шт. адреса: вул. Дьоміна, буд. 4, м . Луганськ, Луганська область , 91005; ідентифікаційний код 33432780)

До відповідача Фонду майна Автономної Республіки Крим (вул. Севастопольська, буд. 17, Це нтральний район, м. Сімферопо ль, АР Крим, 95015; ідентифікаційн ий код 00036860)

За участю третіх осіб, які н е заявляють самостійні вимог и на предмет спору,

1) Товариства з обмежен ою відповідальністю «Пінта-К ремінський пивоварений заво д» (вул. Дзержинського, бу д. 33-б, м. Кремінна, Кремінський район, Луганська область, 92900; і дентифікаційний код 32570662)

2) Товариства з обмежен ою відповідальністю «Компан ія «Леонардо-Інвест» (пр. Іллі ча, буд. 89, кімн. 345, Калінінський район, м. Донецьк, Донецька обл асть, 83003; ідентифікаційний код 37790250)

За участю Прокуратури Авто номної Республіки Крим (вул. С евастопольська, буд. 21, м . Сімферополь, АР Крим, 95015)

про визнання недійсними ре зультатів конкурсу та визнан ня недійсним договору купівл і-продажу майна

Суддя Доброрез І.О.

П Р Е Д С Т А В Н И К И :

Від позивача - ОСОБА_1, п редстав. за довір. б/н від 01.09.2011 р.

Від відповідача - ОСОБА _2, представ. за довір. № 47-Д від 11.04.2011 р.

Від третьої особи 1 - ОСОБ А_3, представ. за довір. вих. № 5 05 від 25.10.2011 р.

Від третьої особи 2 - ОСОБ А_4, представ. за довір. б/н від 24.11.2011 р.

Прокурор - Кузнєцов К.В., ст арший прокурор відділу проку ратури Автономної Республік и Крим (посвідч. № 11261)

Суть спору: Приватне підпри ємство «Промислово-торгівел ьна фірма «Луга-Прес» зверну лося до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Фонду май на Автономної Республіки Кри м, в якій просить:

- визнати недійсними р езультати конкурсу з привати зації майна - нежитлових бу дівель літ. «А» і «Б», розташо ваного за адресою: вул. Москов ська, буд. 3, м. Ялта, яке належит ь Автономній Республіці Крим і знаходиться на балансі Кри мського республіканського ц ентру обліку нерухомого майн а, проведеного Фондом майна А РК в 2 етапи 16 і 26 вересня 2011 р.;

- визнати недійсним до говір купівлі-продажу об' єк ту приватизації по вул. Моско вська, буд. 3, в м. Ялта, укладен ий за результатами конкурсу.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем пол ожень діючого законодавства стосовно процедури проведен ня конкурсу, в результаті чог о його результати, на думку ПП «ПТФ «Луга-Прес» підлягають визнанню недійними.

Ухвалою ГС АР Крим від 14.10.2011 р. позовну заяву прийнято до ро згляду і порушено провадженн я у справі; залучено Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Пінта-Кремінський пивов арений завод» до участі у спр аві в якості третьої особи, як а не заявляє самостійні вимо ги на предмет спору.

31.10.2011 р. представником позива ча до канцелярії суду надані письмові пояснення та докум енти, які були витребувані ух валою суду.

Фондом майна Автономної Ре спубліки Крим 31.10.2011 р. до суду пр едставлені письмові пояснен ня по суті спору і належним чи ном засвідчені копії матеріа лів приватизації спірного об ' єкту. На думку відповідача , при проведенні конкурсу Фон д діяв у межах своїх повноваж ень з урахуванням норм діючо го законодавства, у зв' язку з чим у задоволенні позову не обхідно відмовити.

Крім того, Товариством з обм еженою відповідальністю «Пі нта-Кремінський пивоварений завод» до суду були надані пи сьмові пояснення, відповідно до яких третя особа підтрима ла доводи ПП «ПТФ «Луга-Прес» і просила задовольнити позо вні вимоги.

Ухвалою ГС АР Крим від 31.10.2011 р. Товариство з обмеженою відпо відальністю «Компанія «Леон ардо-Інвест» залучено до уча сті у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самості йні вимоги на предмет спору.

07.11.2011 р. до канцелярії суду пре дставником Фонду майна АР Кр им наданий відзив на позовну заяву, який за своєю суттю дуб лює доводи відповідача, викл адені в письмових поясненнях від 31.10.2011 р.

Прокуратурою Автономної Р еспубліки Крим 11.11.2011 р. надана з аява про вступ у справу у зв' язку із тим, що спір зачіпає ін тереси держави в сфері прива тизації та бюджетних правові дносин.

Ухвалою Господарського су ду Автономної Республіки Кри м від 22.11.2011р. до участі у справі № 5002-23/4331-2011 було залучено Прокурат уру Автономної Республіки Кр им (вул. Севастопольська, буд. 21, м. Сімферополь, АР Крим, 95015) .

Представник позивача в суд ове засідання з' явився, поз овні вимоги підтримав у повн ому обсязі.

Представник відповідача в судове засідання з' явився, проти позову заперечував за мотивами, викладеними у відз иві та письмових поясненнях, наданих у судовому засіданн і 06.12.2011р.

Представник ТОВ «Пінта-Кре мінський пивоварений завод» в судове засідання з' явивс я, підтримав позицію, викладе ну в поясненнях на позов.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Компанія «Ле онардо-Інвест» також забезпе чило явку свого повноважного представника в судове засід ання. Представник третьої ос оби-2 з позовом не згоден за мо тивами, викладеними у поясне ннях на позов, наданих у судов ому засіданні 06.12.2011р.

Розглянувши матеріа ли справи, заслухавши доводи представників сторін, треті х осіб 1 та 2, висновок прокурор а, суд

Встановив :

02.09.2011 р. Приватним підприємст вом «Промислово-торгівельна фірма «Луга-Прес» було подан о заяву до Фонду майна Автоно мної Республіки Крим на учас ть в конкурсі з приватизації нежилих будівель літ. «А» і «Б », що знаходяться на балансі К римського республіканськог о центру обліку нерухомого м айна, розташованих за адресо ю: м. Ялта, вул.Московська, 3.

16.09.2011 р. було проведено засіда ння конкурсної комісії з при ватизації майна, згідно з ріш енням якої попереднім перемо жцем було визнано юридичну о собу - Товариство з обмеженою відповідальністю «Пінта-Кре мінський пивоварений завод» , що запропонувало найкращі у мови експлуатації об'єкту пр иватизації.

26.09.2011р. відбулося друге засід ання конкурсної комісії з пр иватизації вищевказаного ма йна, на якому одноголосним рі шенням комісії остаточним пе реможцем було визнано Товари ство з обмеженою відповідаль ністю «Компанія «Леонардо-Ін вест», яке запропонувало най кращі умови експлуатації об' єкта приватизації, а саме - в несення інвестицій у сумі 330000 0,00грн. із запропонованою ціно ю придбання об' єкта 3000000,00грн.

04.10.2011р. між Фондом майна АРК (пр одавець) та Товариством з обм еженою відповідальністю «Ко мпанія «Леонардо-Інвест» бул о укладено договір купівлі-п родажу майна, що належить Авт ономній Республіці Крим - неж илих будівель літ. «А» і «Б», щ о знаходяться на балансі Кри мського республіканського ц ентру обліку нерухомого майн а, розташованих за адресою: м. Ялта, вул.Московська, 3.

Згідно п.1.1 цього договору пр одавець зобов' язується пер едати у власність покупцю не житлові будівлі літ. «А» і «Б» , що знаходяться на балансі Кр имського республіканського центру обліку нерухомого ма йна, розташовані за адресою: м . Ялта, вул.Московська, 3, покупе ць зобов' язується прийняти об' єкт приватизації і спла тити за нього ціну відповідн о до умов, що зазначені в цьому договорі.

Приватне підприємство «Пр омислово-торгівельна фірма « Луга-Прес» вважає, що при пров еденні конкурсу Фондом майна АРК були грубо порушені поло ження чинного законодавства України, внаслідок чого резу льтати конкурсу є недійсними і підлягають скасуванню. Так ож позивач просить визнати н едійсним договір купівлі-про дажу об' єкту приватизації п о вул. Московська, буд. 3, в м. Ял та, укладений за результатам и конкурсу.

Позовні вимоги задов оленню не підлягають на підс таві наступного.

Згідно ст. 1 Закону України « Про приватизацію державного майна» приватизація державн ого майна - це відчуження майн а, що перебуває у держав ній вл асності, і майна, що належить А втономній Республіці Крим, н а користь фізичних та юридич них осіб, які можуть бути поку пцями відповідно до цього За кону, з метою підвищення соці ально-економічної ефективно сті виробництва та залу ченн я коштів на структурну переб удову економіки України.

Відповідно до ст. 7 Закону Ук раїни «Про приватизацію держ авного майна» держа вну полі тику в сфері приватизації зд ійснюють Фонд державного май на України, його регіональні відділення та представництв а у районах і містах, органи пр иватизації в Автономній Респ убліці Крим, що становлять єд ину систему державних органі в приватизації в Україні. Дер жавні органи приватизації у межах своєї компетенції здій снюють повноваження власник а державного майна у процесі приватизації та захист майн ових прав державних підприєм ств, організацій, установ, а та кож акцій (часток, паїв), що нал ежать державі, на території У країни та за її кордоном.

Статтею 3 Закону України «П ро приватизацію невеликих де ржавних підприємств (малу пр иватизацію)» передбачено, що приватизація об'єктів малої приватизації здійснюється ш ляхом викупу, продажу на аукц іоні, за конкурсом.

Відповідно до абз. 2 п. 1 Полож ення «Про порядок управління майном, що належить Автономн ій Республіці Крим або перед ане до її управління», затвер дженого Постановою Верховно ї Ради Автономної Республіки Крим від 21.04.1999р. № 459-2/99, суб'єктом п рава власності Автономної Ре спубліки Крим є Верховна Рад а Автономної Республіки Крим

Постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 20.04.2011р. № 349-6/11 «Про питання упр авління майном, що належить А втономній Республіці Крим» д о переліку майна, що належить Автономній Республіці Крим та підлягає приватизації сер ед інших об'єктів були включе ні нежитлові будівлі літ. «А» та «Б», що знаходяться на бала нсі Кримського Республіканс ького центру обліку нерухомо го майна, розташовані за адре сою: м.Ялта, вул. Московська, 3, с посіб приватизації встановл ено - конкурс.

Таким чином, сам власник у м ежах своєї компетенції встан овив спосіб приватизації об' єкту, тобто твердження позив ача стосовно незаконності ви бору способу приватизації є неспроможним.

Посилання позивача на те, що Фондом майна порушено проце дуру проведення конкурсу, є н еобґрунтованим на підставі н аступного.

У конкурсі приймали участь три заявника: Товариств з обм еженою відповідальністю «Ко мпанія «Леонардо-Інвест», То вариство з обмеженою відпові дальністю «Пінта-Кремінськи й пивоварений завод» та При ватне підприємство «Промисл ово-торгівельна фірма «Луга- Прес».

Статтею 14 Закону України «П ро приватизацію невеликих де ржавних підприємств (малу пр иватизацію)» передбачено, що продаж об'єктів малої приват изації за конкурсом полягає у передачі права власності п окупцю, який запропонував на йкращі умови подальшої експл уатації об'єкта або за рівних умов - найвищу ціну.

Тобто аналіз вищезазначен ої норми закону дозволяє зро бити висновок про те, що першо черговим для вибору переможц я конкурсу є найкращі умови п одальшої експлуатації.

Як вбачається з протоколу № 2 засідання конкурсної коміс ії з приватизації майна, що на лежить Автономній Республіц і Крим - нежитлових будівель л іт. 2А, «Б», що знаходяться на ба лансі Кримського республіка нського центру обліку нерухо мого майна, розташованих за а дресою: м. Ялта, вул. Московськ а, 3, позивач запропонував внес ення інвестиції на розвиток та благоустрій об'єкту прива тизації у сумі 300000 грн., Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Пінта-Кремінський пиво варений завод» запропонував внесення інвестиції на розв иток та благоустрій об'єкту п риватизації у сумі 600000 грн., Тов ариство з обмеженою відповід альністю «Компанія «Леонард о-Інвест» запропонував внесе ння інвестиції на розвиток т а благоустрій об'єкту приват изації у сумі 100 000 грн.

Оскільки найкращі умови по дальшої експлуатації були за пропоновані ТОВ «Пінта Кремі нський пивоварении завод» йо го й було визнано попереднім переможцем.

Стосовно твердження пози вача відносно порушення стро ку проведення другого стану конкурсу суд зазначає, що згі дно з п.4.3.6 Положення «Про поряд ок визначення та застосуванн я способів приватизації щодо об' єктів малої приватизаці ї», затвердженого наказом Фо нду Державного майна України від 30.07.1998р. №1511 через п'ять робочи х днів після затвердження пр отоколу проводиться чергове засідання конкурсної комісі ї. Якщо протягом цього часу ві д учасників не надійдуть дод аткові пропозиції, то конкур сна комісія приймає рішення про визнання попереднього пе реможця остаточним.

Протокол №2 від 13.09.2011р. було зат верджено наказом Фонду майна Автономної Республіки Крим від 16.09.2011 № 391.

16.09.2011р. - це п'ятниця, п'ять робоч их днів - це з 19.09.2011р. по 23.09.2011р., 24.09 та 2 5.09 - це вихідні, наступний робоч ий день це - 26.09.2011р., коли і було пр оведено наступне засідання.

Тобто, Фондом майна не було порушено строку проведення ч ергового засідання для визна чення остаточного переможця .

Позивач також посилається на те, що відповідачем був по рушений порядок його повідо млення про результати першог о туру конкурсу.

З матеріалів справи вбачає ться, що 19.09.2011 представником поз ивача був отриманий Витяг з п ротоколу засідання конкурсн ої комісії.

Також матеріали справи сві дчать, що позивачем були нада ні додаткові пропозиції, з а ціною об'єкту і по розміра х передбачуваних інвестиц ій. Ці пропозиції оцінювалис я конкурсною комісією на дру гому етапі конкурсу.

На підставі викладеного, су д приходить до висновку, що ос кільки позивач надав додатко ві пропозиції для другого ет апу конкурсу, тобто був повід омлений про його проведення, та висунув додаткові пропоз иції, тобто реалізував своє п раво на участь у другому етап і конкурсу, то його права не бу ли порушені.

Таким чином, при проведенні конкурсу Фонд майна діяв у ме жах своїх повноважень з урах уванням норм діючого законод авства у зв' язку із чим підс тав для визнання визнати нед ійсним результатів конкурсу з приватизації майна - нежи тлових будівель літ. «А» і «Б », розташованого за адресою: в ул. Московська, буд. 3, м. Ялта, не має.

Стосовно позовної вимоги про визнання недійсним дого вору купівлі-продажу об' єкт у приватизації по вул. Москов ська, буд. 3, в м. Ялта, укладено го за результатами конкурсу, суд вважає необхідним зазна чити наступне.

Пунктом 1 статті 215 ЦК У країни передбачено, що підст авою недійсності правочину є недодержання в момент вчин ення правочину стороною (ст оронами) вимог, які встановле ні частинами першою - третьою , п'ятою та шостою статті 203 ц ього Кодексу.

Стаття 203 ЦК України визнач ає, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, ін шим актам цивільного законод авства, а також моральним зас адам суспільства. Особа, яка в чиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його в нутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановле ній законом. Правочин має бут и спрямований на реальне нас тання правових наслідків, що обумовлені ним.

Якщо недійсність правочи ну прямо не встановлена зако ном, але одна із сторін або інш а заінтересована особа запе речує його дійсність на підс тавах, встановлених законом , такий правочин може бути виз наний судом недійсним (оспор юваний правочин).

Оскільки в процесі розгляд у справи суд прийшов до висно вку, що конкурс був проведени й з урахуванням норм діючого законодавства, то й підстав д ля визнання недійсним догово ру купівлі-продажу об' єкту приватизації по вул. Московс ька, буд. 3, в м. Ялта, укладеного за результатами конкурсу, не має.

На підставі викладеного, су д у позові відмовляє.

В судовому засіданні 0 6.12.2011р. була оголошена тільки вс тупна та резолютивна частини рішення. Повний текст рішенн я складений та підписаний 12.12.20 11р.

З огляду на викладене та кер уючись ст.ст.82,84,85 Господарсько го процесуального кодексу У країни, суд

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Доб рорез І.О.

Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено21.12.2011

Судовий реєстр по справі —4331-2011

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Доброрез І.О.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Доброрез І.О.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Доброрез І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні