Рішення
від 05.12.2011 по справі 24/272
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05.12.11 р. Сп рава № 24/272

Господарський суд Донець кої області у складі судді Ве личко Н.В.

При секретарі судового зас ідання Смірновій Ю.Б.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали

за позовом: Публічного акці онерного товариства «Донець кобленерго», м. Горлівка

до відповідача: Міської лік арні №2 міста Горлівка Донець кої області, м. Горлівка

про: стягнення 3% річних - 101,57 грн., пені - 524,76 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1- з а довір. №58-11«Д» від 26.04.2011р.

від відповідача: не з' явив ся

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне т овариство «Донецькобленерг о» звернулось до господарськ ого суду Донецької області з позовом до Міської лікарні № 2 міста Горлівка Донецької об ласті про стягнення 3% річних в сумі 101,57 грн. та пені в сумі 524,76 гр н., нарахованих за проведення розрахунків з порушенням ст року, встановленого умовами договору №1385 від 01.12.2010р. про пост ачання електричної енергії.

Нормативно свої вимоги поз ивач обґрунтовує ст.ст. 26, 27 Зак ону України «Про електроенер гетику», ст.ст. 20, 174, 193, 231-232 Господар ського кодексу України, ст.ст . 3, 11, 16, 258, 625 Цивільного кодексу Ук раїни та Правилами користува ння електричною енергією..

На підтвердження позовних вимог надав суду копію догов ору про постачання електроен ергії від 01.12.2010р. № 1385 з додатком № 5 (порядок розрахунків), копії актів приймання-передачі еле ктричної енергії та рахунків за спожиту електроенергію з а період березень, квітень, тр авень, липень 2011 року, копію ос обового рахунку, копію довір еності на отримання рахунків , копію виписки та довідку з ЄД РПОУ відповідача, розрахуно к 3% річних та пені, копію свідо цтва про державну реєстрацію підприємства.

В судовому засіданні, що від булось 05.12.2011р., позивач доводи п озовної заяви підтримав в по вному обсязі, просив позов за довольнити.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, до канцеляр ії суду надав заяву, в якій про сив розглянути справу без уч асті представника, позовні в имоги в сумі 626,33 грн. визнав.

Враховуючи, що відповідач б ув повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, але своїм правом бути присутнім при розгляді справи не скори стався, справа № 24/272 розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами відповідно до статті 75 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, господарський суд дійшов висновку про задоволе ння позовних вимог з огляду н а наступне.

Публічне акціонерне товар иство «Донецькобленерго» до приведення своєї організаці йно-правової форми відповідн о до Закону України «Про акці онерні товариства» мало найм енування Відкрите акціонерн е товариство «Донецькоблене рго». Факт зміни найменуванн я позивача підтверджується с відоцтвом про державну реєст рацію.

За приписами статей 526 Цивіл ьного кодексу України та 193 Го сподарського кодексу Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до закону, інших правових ак тів, договору, а за відсутност і таких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодек су України передбачено, що од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

Статтею 530 Цивільного кодек су України передбачено, що як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін). Зобов'яз ання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має нас тати, підлягає виконанню з на станням цієї події.

Як вбачається, 01.12.2010р. між пози вачем (постачальник електрич ної енергії) та відповідачем (споживач) укладено договір н а постачання електричної ене ргії № 1385, за умовами якого пост ачальник зобов' язався прод авати електричну енергію спо живачу для забезпечення потр еб електроустановок спожива ча із загальною (за всіма об' єктами) приєднаною потужніст ю 957,87 кВт., а споживач оплачує по стачальнику вартість викори станої (купленої) електрично ї енергії та здійснює інші пл атежі згідно з умовами цього Договору.

Згідно ч.1 Додатку 5 «Порядок розрахунків» до Договору ро зрахунковим періодом вважає ться період з 15 числа місяця, п опереднього розрахунковому , до 14 числа поточного місяця. В ідповідно до ч.3 Додатку №5 за п ідсумками розрахункового пе ріоду Постачальник електрич ної енергії виписує Споживач у рахунок для остаточного ро зрахунку. Сума платежу при ос таточному розрахунку визнач ається, виходячи з тарифів на активну електроенергію, що д іяли на кінець розрахунковог о періоду та фактичного обся гу спожитої електричної енер гії, згідно даних оформленог о між постачальником та спож ивачем „Акта прийняття- пер едавання товарної продукції (електроенергії) та інших умо в Договору. Остаточний розра хунок Споживача за електричн у енергію, спожиту протягом р озрахункового періоду, а так ож за інші платежі, передбаче ні Договором та ПКЕЕ, здійсню ються споживачем на підставі виставленого постачальнико м електричної енергії рахунк а грошовими коштами на рахун ки Постачальника електрично ї енергії, які вказані в розді лі 10 Договору, у терміни, що не п еревищують 5 операційних дні в від дня отримання рахунку (ч .9 Додатку №5). Для проведення ос таточного розрахунку Спожив ач не пізніше наступного дня закінчення розрахункового періоду повинен отримати у р озрахунковому відділі за міс цем надання звіту про обсяги спожитої електроенергії рах унок на оплату електричної е нергії та інших платежів, що п ередбачені договором. У разі неявки Споживача для отрима ння рахунку Постачальник нап равляє рахунок Споживачу рек омендованим листом. У такому ж разі рахунок вважається от риманим Споживачем з дня йог о відправлення. (п.2 ч.9 Додатку № 5).

За порушення термінів розр ахунків споживач зобов' яза ний сплатити постачальнику е лектричної енергії пеню у ро змірі подвійної облікової ст авки НБУ за кожний день прост рочки, враховуючи день факти чної оплати, 3% річних з простр оченої суми. (п.4.2.1 Договору)

З матеріалів справи вбачає ться, що позивач зобов' язан ня за договором виконував, по стачав відповідачеві електр ичну енергію, про що свідчать підписані обома сторонами в ідповідні акти приймання-пер едачі товарної продукції (ел ектроенергії) за період бере зень, квітень, травень, липень 2011 року.

Також позивач виставляв ві дповідачу відповідні рахунк и на сплату спожитої у цей пер іод електроенергії, які отри мані уповноваженими особами відповідача, про що свідчать відповідні відмітки на цих р ахунках уповноваженої особи відповідача на отримання та ких рахунків (а.с.17, 18, 22, 23, 26, 27, 30, 31)

За твердженнями позив ача, відповідач розраховував ся за спожиту електроенергію з порушенням строків обумов лених договором.

Відповідач не заперечує фа кту проведення розрахунків з простроченням строків, вста новлених договором.

За приписами статті 26 Закон у України „Про електроенерге тику” споживання енергії мож ливе лише на підставі догово ру з енергопостачальником. С поживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормати вно-технічних документів та договору про постачання енер гії. Споживач енергії несе ві дповідальність за порушення умов договору з енергопоста чальником та правил користув ання електричною і тепловою енергією та виконання припис ів державних інспекцій з ене ргетичного нагляду за режима ми споживання електричної та теплової енергії згідно із з аконодавством України.

Майнові зобов' язання, які виникають між учасниками го сподарських відносин, регулю ються Цивільним кодексом Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених Господарсь ким кодексом України. Відпов ідно до статті 180 Господарсько го кодексу України, зміст гос подарського договору станов лять умови договору, визначе ні угодою його сторін, спрямо ваною на встановлення, зміну або припинення господарськи х зобов' язань, як погоджені сторонами, так і ті, що прийма ються ними як обов' язкові у мови договору відповідно до законодавства. За приписами статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов' язання має в иконуватись належним чином в ідповідно до умов договору т а вимог цього Кодексу, інших а ктів цивільного законодавст ва, а за відсутності таких умо в та вимог - відповідно до зв ичаїв ділового обороту або і нших вимог, що звичайно ставл яться; одностороння відмова від зобов' язання або одност ороння зміна умов не допуска ється, якщо інше не встановле но договором або законом. Дан а норма кореспондує з пункто м 1 статті 193 Господарського ко дексу України. Статтею 629 Циві льного кодексу України унорм овано, що договір є обов' язк овим до виконання.

Статтею 530 Цивільного кодек су України передбачено, що як що у зобов'язанні встановлен ий строк (термін) його виконан ня, то воно підлягає виконанн ю у цей строк (термін). Зобов'яз ання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має нас тати, підлягає виконанню з на станням цієї події.

Згідно ст. 611 ЦК України та ст . 230 ГК України у разі порушення зобов'язання настають право ві наслідки, встановлені дог овором або законом, зокрема, с плата неустойки.

Згідно п.1, п.3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зо бов'язання. Пенею є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно викона ного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем розрахова ний розмір пені та пред' явл ений до стягнення на суму 524,76 г рн. виходячи з подвійної став ки НБУ за кожний день простро чки, як це передбачено п.4.2.1 Дог овору на постачання електрич ної енергії № 1385 від 01.12.2010р.

Перевіривши наданий позив ачем розрахунок пені за допо могою програмного комплексу «Законодавство», господарсь кий суд вважає цей розрахуно к обґрунтованим та арифметич но вірним.

Отже з відповідача підляга є стягненню розмір пені у сум і 524,76 грн.

На підставі статті 625 Цивіль ного кодексу України, якою пе редбачено, що боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов'язання, на вимогу кред итора зобов'язаний сплатити три проценти річних від прос троченої суми, якщо інший роз мір процентів не встановлени й договором або законом, пози вач також нарахував відповід ачу та просить стягнути 3 % річ них в розмірі 101,57 грн.

Перевіривши наданий позив ачем розрахунок 3% річних за до помогою програмного комплек су «Законодавство», господар ський суд вважає розрахунок позивача обґрунтованим та ар ифметично вірним, тому позов ні вимоги в цій частині підля гають задоволенню саме у виз наченому позивачем розмірі.

Враховуючи, що судом встано влено факт порушення строків розрахунків за договором з б оку відповідача, що також не з аперечується самим відповід ачем, тому суд дійшов висновк у про обґрунтованість вимог позивача про нарахування і с тягнення сум пені та 3% річних. Отже, позовні вимоги позивач а про стягнення з відповідач а пені та річних підлягають з адоволенню у повному обсязі.

Судові витрати розподіляю ться між сторонами відповідн о до статті 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 38, 43, 49, 75, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд, -

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства „Д онецькобленерго”, м. Горлівк а, до Міської лікарні №2 міста Горлівка Донецької області, м. Горлівка, про стягнення 626,33 г рн. боргу, з яких: пеня у сумі 524,76 грн., 3% річних у сумі 101,57 грн. - зад овольнити.

Стягнути з Міської лікарні №2 міста Горлівка Донецької о бласті (84601, м. Горлівка, пр. Ленін а, 26, ЄДРПОУ 01990281) на користь Публі чного акціонерного товарист ва “Донецькобленерго” (84601, м. Г орлівка, пр. Леніна, 11, п/р Відок ремленого підрозділу Центра льних ЕМ для Горлівського РЕ М № 26003306551560 в ЦГУ ПАО ПІБ в м. Горлі вка, МФО 334464, ЄДРПОУ 00130903) пеню - 524, 76 грн., 3% річних - 101,57 грн.

Стягнути з Міської лікарні №2 міста Горлівка Донецької о бласті (84601, м. Горлівка, Централ ьно-міський район, пр. Леніна, 26, ЄДРПОУ 01990281) на користь Публіч ного акціонерного товариств а “Донецькобленерго” (84601, м. Го рлівка, пр. Леніна, 11, п/р 26001307550283 у ф ілії Центрально-міського від ділення АК ПІБ м. Горлівка, МФО 334464, ЄДРПОУ 00131268) витрати на сплат у державного мита у сумі 102,00 гр н. та витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу у сумі 236,00 грн.

Після набрання рішенням за конної сили видати накази у в становленому порядку.

Рішення господарського су ду Донецької області набирає законної сили через десять д нів з дня його прийняття (підп исання) та може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку, передбаченому розділом Х ІІ Господарського процесуал ьного кодексу України.

Суддя Величко Н.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

У судовому засіданні 05.12.2011р. оголошено вступну та резолю тивну частини рішення.

Повний текст рішення підпи сано 09.12.2011р.

Надруковано 3 примірника:

1 - у справі

1 - позивачу

1 - відповідачу

(062)381-91-20

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.12.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19879111
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/272

Рішення від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Рішення від 05.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Величко Н.В.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 19.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шевченко В.Ю.

Ухвала від 09.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

Ухвала від 05.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні