Ухвала
від 24.11.2011 по справі 5009/7400/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

5009/7400/11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

            24.11.11                       №     5009/7400/11           

Суддя    Соловйов  В.М.   

розглянувши матеріали    

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Віст-Запоріжжя”,                        м. Запоріжжя

до відповідача: Приватного акціонерного товариства “Спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство “Символ”, м. Запоріжжя

про витребування майна з чужого незаконного володіння

ВСТАНОВИВ:

ТОВ “Віст-Запоріжжя” звернулось до господарського суду Запорізької області з позовом до відповідача ПАТ “Спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство “Символ” про витребування металевого ангара (навісу) вартістю 37 369,19 грн., площею 160 кв. м., який розташований праворуч від складу (літера В) за адресою м. Запоріжжя,                                 вул. Рекордна, 33А і належить ТОВ “Віст-Запоріжжя” на праві приватної власності, з незаконного володіння відповідача. Також позивач просить суд зобов'язати ПАТ “Спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство “Символ” надати ТОВ “Віст-Запоріжжя” доступ до ангару (навісу) вартістю 37 369,19 грн., площею 160 кв. м., який розташований праворуч від складу (літера В) за адресою м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 33А, для його демонтажу та вивезення.

Відповідно до протоколу розподілу справ між суддями від 22.11.2011р. автоматизованою системою документообігу суду позовну заяву передано на розгляд судді Соловйову В.М.

Позовна заява підлягає поверненню в зв'язку з наступним.

Згідно ст. 61 ГПК України, питання про прийняття позовної заяви вирішується суддею, якому вона була передана у порядку, встановленому частиною третьою статті             2-1 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 4-2 ГПК України, правосуддя у господарських судах  здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Частинами 1, 2 ст. 4-3 ГПК України встановлено, що судочинство у  господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Частиною 2 ст. 34 ГПК України встановлено, що обставини справи, які  відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування,   не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Позовну заяву здано до канцелярії суду 22.11.2011р., таким чином судом застосовуються приписи п.п. “1)” п. 2 ст. 10 “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 08.07.2011р. N 02/163-48, яким внесені зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 1, п. 2 ст. 54 ГПК України, позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником, прокурором чи його заступником, громадянином –суб'єктом підприємницької діяльності або його представником.

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 57 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до п. 4  ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо:

не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та  розміри ставок  судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України від 08.07.2011р. N 02/163-48 “Про судовий збір”.

Відповідно до ст. 1 цього Закону, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.

Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі  іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду (ст. 2 Закону).

Статтею 3 Закону N 02/163-48 визначено об'єкти справляння судового збору. Так, судовий збір справляється:

за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;

за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про  перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про   скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;

за видачу судами документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктами 1, 2 пункту 2 частини 2 статті 4  Закону України “Про судовий збір” визначено, що ставки судового збору встановлюються у таких розмірах:

за подання до господарського суду:

1) позовної заяви майнового характеру –2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат;

2) позовної заяви немайнового характеру –1 розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, розмір судового збору зі спорів щодо витребування, повернення, передачі майна, тощо дорівнює  2 %  від вартості цього майна.

Відповідно до п.3 ч.2 ст. 54 ГПК України, позовна заява повинна містити:

зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; суми договору (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів).

Згідно приписам статті 55 ГПК України, ціна позову визначається:

1) у позовах про стягнення  грошей - стягуваною сумою або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку;

2) у позовах про витребування майна - вартістю майна, що витребується;

3) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою усіх вимог;

4) у позовах про стягнення іноземної  валюти - в іноземній валюті та у  карбованцях відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову.

В ціну позову включаються також вказані в позовній заяві суми неустойки (штрафу, пені), а якщо вони не вказані, - суми їх, визначені суддею.

Ціну позову вказує позивач. У випадках неправильного зазначення ціни позову вона визначається суддею.

При зверненні до суду, ТОВ “Віст-Запоріжжя” зазначило ціну позову 37 369, 19 грн., виходячи з вартості витребуваного майна.

Отже, судовий збір повинен складати за цією вимогою 747, 38 грн.

В якості додатків до позовної заяви позивачем надано платіжне доручення                                 № 820 від 11.11.2011р. про сплату судового збору у розмірі 1 411,50 грн. Інші докази сплати судового збору у матеріалах позовної заяви відсутні.

Проте, позивачем заявлено ще і позовну вимоги немайнового характеру –зобов'язати ПАТ “Спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство “Символ” надати ТОВ “Віст-Запоріжжя” доступ до ангару (навісу) вартістю 37 369,19 грн., площею 160 кв. м., який розташований праворуч від складу (літера В) за адресою м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 33А, для його демонтажу та вивезення.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України “Про судовий збір”, за подання позовної  заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за   ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

З 01.01.2011р. мінімальна заробітна плата встановлена на рівні 941,00 грн.

Тобто, розмір судового збору за вимогу немайнового характеру, що викладена у п.2 позовної заяви, складає 941,00 грн.

Відтак, розмір судового збору за поданим позовом повинен становити 1 688, 38 грн. (747, 38 + 941, 00).

Отже, позивачем не доплачено 276, 88 грн. судового збору.

Також, господарський суд звертає увагу позивача на те, що ухвалою господарського суду Запорізької області № 30/5009/6724/11 від 27.10.2011р. (суддя Кагітіна Л.П.) йому вже було роз'яснено, що у позові, крім вимоги про витребування майна з чужого незаконного володіння, з якої сплачено державне мито виходячи з вартості витребуваного майна, ставиться вимога про зобов'язання відповідача надати ТОВ “Віст-Запоріжжя” доступ до ангару (витребуваному майну), проте державне мито за цією вимогою не сплачено. Тому, суд роз'яснив позивачу, при повторному зверненню до суду заявнику слід уточнити позовні вимоги або сплатити державне мито за другою вимогою.

В п. 3.3 Роз'яснень Вищого арбітражного суду України від 18.09.1997р.                        № 02-5/289 “Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України” (в редакції Рекомендацій Президії Вищого господарського суду                       N di_501727 від 19.07.2010) значиться, що недодержання вимог статей 54 і 57 ГПК України щодо форми, змісту і додатків до позовної заяви тягне за собою наслідки, передбачені статтею 63 ГПК України.

На підставі викладеного позовна заява підлягає поверненню без розгляду.

Приймаючи судове рішення, господарський суд також враховує наступне.

За змістом Розділів VIII, IX ГПК України всі без виключення вказані в них вимоги до позовної заяви та відомості є обов'язковими для зазначення позивачем у позовній заяві, їх обов'язковість встановлена законодавцем і не може залежати від бажання особи, що звертається до суду, можливості подальшого з'ясування цих відомостей судом після відкриття провадження  у справі та під час підготовки справи до розгляду тощо.

Вказані норми носять імперативний характер і не підлягають ігноруванню стороною чи судом з посиланням на будь-які суб'єктивні висновки та обставини.

На підтвердження цього висновку свідчить і ст. 4-1 ГПК України, згідно якої господарські суди вирішують господарські спори у порядку позовного провадження, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 63 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись ст. 50-51, ч. 1 ст. 54, п. 3 ч. 1 ст. 57, п.  4 ч. 1 ст. 63, ст. 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву та додані до неї матеріали на 80 аркушах без розгляду (в тому числі оригінал платіжного доручення № 820 від 11.11.2011р. на суму 1 411,50 грн. про сплату судового збору).

Суддя                                                          Соловйов В.М.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19881468
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/7400/11

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Соловйов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні