Рішення
від 23.11.2011 по справі 14/402
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 14/402 23.11.11

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Інвестиційна спілка У країни»

до Державного підп риємства «Агроспецсервіс»

про стягнення 189 336,80 грн.

Суддя: Мельник С.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА _1 - представник за довірен істю;

від відповідача: н е з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Інвести ційна спілка України»зверну лось до господарського суду міста Києва з позовом до Держ авного підприємства «Агросп ецсервіс»про стягнення 189 336,80 г рн., з яких 183 500,00 грн. заборговано сті та 5 836,80 грн. 3 % річних.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відпо відачем своїх зобов'язань з а договором № 23382009 від 26.08. 09 р. про н адання поворотної фінансово ї допомоги.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 26.09.11 р. пору шено провадження у справі, р озгляд справи призначено на 17.10.11 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 17.10.11 р. розгля д справи відкладено на 31.10.11 р.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 31.10.11 р. розгля д справи відкладено на 23.11.11 р.

В судовому засіданні 23.11.11 р. п редставник позивача підтрим ав позовні вимоги у повному о бсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явив ся, про причини неявки не пові домив, про дату, час та місце р озгляду справи повідомлений належним чином. Жодних заяв, к лопотань через відділ ділово дства суду від відповідача н е надходило.

Враховуючи те, що матеріали справи містять докази належ ного повідомлення відповіда ча про час, дату та місце розгл яду справи, суд дійшов виснов ку про можливість розгляду с прави за наявними в ній матер іалами у відповідності до ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України

В судовому засіданні 23.11.2011 р. о голошено вступну та резолюти вну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши поясн ення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґру нтуються позовні вимоги, об' єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по с уті, суд

ВСТАНОВИВ:

26.08.09 р. між Товариством з о бмеженою відповідальністю « Інвестиційна спілка України »(надалі - позивач, позикода вець) та Філією № 2 ДОК «Дніпро »Державного підприємства «А гроспецсервіс»(надалі - від повідач, позичальник) було ук ладено договір № 23382009 про надан ня фінансової допомоги.

Відповідно до п. п. 1.1., 1.2., 1.3. дого вору, позикодавець надає поз ичальнику поворотну фінансо ву допомогу (позику), а позичал ьник зобов'язується повернут и надані грошові кошти в поря дку та на умовах, передбачени х даним договором. Поворотна фінансова допомога - це сума г рошових коштів в національні й валюті України, передана пл атнику податку у користуванн я на визначений строк відпов ідно до даного договору, який не передбачає нарахування п роцентів або надання інших в идів компенсацій як плати за користування такими коштами . Поворотна фінансова допомо га має бути повернена позича льником позикодавцю в повном у обсязі і вона не є доходом по зичальника.

Пунктами 2.1., 2.2., 2.4. договору вст ановлено, що поворотна фінан сова допомога надається в на ціональній валюті України в сумі 190 000,00 грн. Поворотна фінанс ова допомога надається позик одавцем не пізніше ніж через 5 робочих днів з дати підписан ня даного договору. Поворотн а фінансова допомога надаєть ся позичальнику на безоплатн ій основі, тобто плата за кори стування грошовими коштами н е стягується. Поворотна фіна нсова допомога надається до моменту вимоги її повернення позикодавцем, але на строк, не більший ніж 7 місяців.

Відповідно до п. п. 3.1., 3.2. догово ру, поворотна фінансова допо мога підлягає поверненню за вимогою позикодавця. Поверне ння грошових коштів проводит ься шляхом видачі грошових к оштів позикодавця з каси поз ичальника або шляхом перерах ування грошових коштів на ос обовий рахунок позикодавця в установі банку.

Пунктом 4.1. договору передба чено, що сторони несуть відпо відальність за невиконання ч и неналежне виконання зобов' язань за даним договором від повідно до чинного законодав ства України.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов дог овору позивач перерахував на рахунок відповідача грошові кошти у розмірі 183 500,00 грн.

11.05.11 р. відповідачу було напра влено вимоги про повернення поворотної фінансової допом оги вих. № 10/11 від 10.05.11 р. та № 11/11 від 1 0.05.11 р., у яких позивач вимагає по вернення отриманих за догово ром № 23382009 від 26.08.09 р. грошових кош тів у розмірі 183 500,00 грн. у строк д о 17.05.11 р.

Вказану сума відповідач, в п орушення умов договору, не по вернув, у зв'язку з чим у ньог о виникла заборгованість пер ед позивачем у розмірі 183 500,00 гр н., що підтверджується актом з вірки взаємних розрахунків з а період х 01.06.09 р. по 01.03.10 р.

Розмір заборгованості від повідача на час судового роз гляду справи не змінився, що п ідтверджується наявними в ма теріалах справи доказами та не спростовано у встановлено му порядку відповідачем.

Зобов'язанням, згідно ст. 5 09 Цивільного кодексу України , є правовідношення, в якому од на сторона (боржник) зобов'я зана вчинити на користь друг ої сторони (кредитора) певну д ію (передати майно, виконати р оботу, надати послугу, сплати ти гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 629 Цивільного кодек су України встановлено обов' язковість договору для викон ання сторонами.

В силу положень ст. ст. 525, 526 ЦК У країни, ст. 193 Господарського к одексу України, зобов'язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться; одностороння відмова від зобов'язання аб о одностороння зміна його ум ов не допускається, якщо інше не встановлено договором аб о законом.

Статтею 1046 Цивільного кодек су України передбачено, що за договором позики одна сторо на (позикодавець) передає у вл асність другій стороні (пози чальникові) грошові кошти аб о інші речі, визначені родови ми ознаками, а позичальник зо бов'язується повернути позик одавцеві таку ж суму грошови х коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір поз ики є укладеним з моменту пер едання грошей або інших рече й, визначених родовими ознак ами.

Згідно зі ст. 1049 Цивільного к одексу України, позичальник зобов'язаний повернути позик одавцеві позику (грошові кош ти у такій самій сумі або речі , визначені родовими ознакам и, у такій самій кількості, так ого самого роду та такої само ї якості, що були передані йом у позикодавцем) у строк та в по рядку, що встановлені догово ром. Якщо договором не встано влений строк повернення пози ки або цей строк визначений м оментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена по зичальником протягом тридця ти днів від дня пред'явлення п озикодавцем вимоги про це, як що інше не встановлено догов ором. Позика, надана за догово ром безпроцентної позики, мо же бути повернена позичальни ком достроково, якщо інше не в становлено договором. Позика вважається повернутою в мом ент передання позикодавцеві речей, визначених родовими о знаками, або зарахування гро шової суми, що позичалася, на й ого банківський рахунок.

Відповідно до ст. 610 ЦК Україн и, порушенням зобов'язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 611 ЦК України передб ачено, що у разі порушення зоб ов'язання настають правові наслідки, встановлені догов ором або законом.

Відповідно до ст. 1050 Цивільно го кодексу України, якщо пози чальник своєчасно не поверну в суму позики, він зобов'язани й сплатити грошову суму відп овідно до статті 625 цього Коде ксу.

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України, борж ник не звільняється від відп овідальності за неможливіст ь виконання ним грошового зо бов'язання. Боржник, який пр острочив виконання грошовог о зобов'язання, на вимогу кр едитора зобов'язаний сплат ити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфля ції за весь час прострочення , а також три проценти річних в ід простроченої суми, якщо ін ший розмір процентів не вста новлений договором або закон ом.

За розрахунком позивача, не спростованим у встановленом у порядку відповідачем, оста нній має сплатити 5 836,80 грн. 3 % річ них.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни, кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України, господ арський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на всебічн ому, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сук упності, керуючись законом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що по справі зібрано достатньо доказів для вирішення спору по суті та прийняття законно го рішення.

Дослідивши обставини спра ви та докази у даній справі, су д вважає позовні вимоги про с тягнення з відповідача 183 500,00 гр н. заборгованості та 5 836,80 грн. 30% річних обґрунтованими, підтв ердженими наявними в матеріа лах справи доказами та не спр остованими належним чином ві дповідачем, а відтак такими, щ о підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 49 Госп одарського процесуального к одексу України, сплачені поз ивачем судові витрати (держа вне мито та витрати на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу) відшкодо вуються йому за рахунок відп овідача.

Керуючись ст. ст. 43, 33, 43, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити по вністю.

2. Стягнути з Державного під приємства «Агроспецсервіс» (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 24; к од ЄДРПОУ 34532280) на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Інвестиційна спілка України» (03049, м. Київ, вул. О.Шов куненко, 4, оф. 1; код ЄДРПОУ 35295739) 183 5 00 (сто вісімдесят три тисячі п 'ятсот) грн. 00 коп. заборгован ості, 5 836 (п'ять тисяч вісімсо т тридцять шість) грн. 80 коп. 3 % рі чних, 1 893 (одну тисячу вісімсот дев'яносто три) грн. 37 коп. дер жавного мита, 236 (двісті тридця ть шість) грн. 00 коп. витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

3. Повернути Товариству з об меженою відповідальністю «І нвестиційна спілка України» (03049, м. Київ, вул. О. Шовкуненко, 4, оф. 1; код ЄДРПОУ 35295739) з Державно го бюджету України (УДК у Шевч енківському районі м. Києва, б анк одержувач ГУ ДКУ у м. Києві , код банку 820019, р/р № 3111009570001, код за Є ДРПОУ 26077968) 106,63 грн. надлишково сп лаченого державного мита від повідно до платіжного доруче ння № 618 від 11.07.11 р., платіжне дору чення залишити в матеріалах справи.

4. Видати наказ та довідку на повернення держаного мита п ісля набрання судовим рішенн ям законної сили.

Суддя С.М. Мельник

Дата складання та підп исання повного тексту рішенн я: 28.11.2011

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19885783
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 189 336,80 грн

Судовий реєстр по справі —14/402

Судовий наказ від 28.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 28.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 22.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 14.08.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 29.07.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 08.07.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 30.05.2014

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Костриця О.О.

Ухвала від 07.04.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні