Постанова
від 24.07.2008 по справі 10-14/3048
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

10-14/3048

КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


01033, м.Київ,  вул.Жилянська 58-б                                                       тел. 284-37-31

Іменем   України

                                          П О С Т А Н О В А

24.07.08 р.                                                                                справа № 10-14/3048          

Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого судді:                    Шкурдової  Л. М. (доповідач по справі),

суддів:

                                                  Ільєнок Т.В.

                                                  Тарасенко К. В.

Секретар судового засідання  Єрмак Л.В.

за участю представників сторін: представники сторін в судове засідання не з'явилися;

розглянувши апеляційну скаргу Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

на ухвалу господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 р.

у справі  № 10-14/3048 (суддя Шумко В.В.)

за заявою   акціонерно-комерційного банку соціального розвитку «Укрсоцбанк» в особі Черкаської обласної філії, м. Черкаси

до           закритого акціонерного товариства «Агмас», м. Черкаси

про                     банкрутство,-

ВСТАНОВИВ:

          ухвалою господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 р. затверджено реєстр вимог кредиторів, згідно з яким Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визнано кредитором третьої черги з грошовими вимогами у розмірі 1010,25 грн..

Не погоджуючись із вищезазначеною ухвалою, Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Київського міжобласного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Черкаської області від 02 червня 2008 р. у справі № 10-14/3048 в частині віднесення кредиторських вимог Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до третьої черги і ухвалити рішення, яким кредиторські вимоги Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності віднести до другої черги.  

Апеляційна скарга мотивована тим, що оскаржувана ухвала прийнята судом з порушенням норм матеріального права, оскільки в порушення вимог ст. 31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» грошові вимоги Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у сумі 1010,25 грн. віднесені до четвертої черги, тоді як приписами зазначеної статті грошові вимоги  Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності віднесені до другої черги

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 09.07.2008 р., згідно зі ст. 98 ГПК України, за апеляційною скаргою Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на ухвалу господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 року, порушено апеляційне провадження у справі № 10-14/3048 та призначено справу до розгляду у судовому засіданні за участю представників сторін.

Представники скаржника та боржника, а також розпорядник майна в судове засідання не з'явилися, хоча про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується відбитком штемпелю загального відділу суду на оригіналі ухвали про прийняття апеляційної  скарги та наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення рекомендованих поштових відправлень, розпорядник майна, скаржник та боржник про причини неявки в судове засідання суд не повідомили, боржник та розпорядник майна відзив на апеляційну скаргу до суду не надіслали.

Враховуючи, що сторони про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за можливе розглянути справу без участі представників учасників апеляційного провадження.

Заслухавши доповідь головуючого судді, розглянувши доводи апеляційної скарги; доведеність обставин, що мають значення для справи, застосування норм матеріального та процесуального права, законодавства України, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, ухвала господарського суду Черкаської області  від 02.06.2008 р. у справі 10-14/3048 в частині віднесення кредиторських вимог Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до третьої черги скасуванню.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 16.06.2007 р. за заявою акціонерно-комерційного банку соціального розвиту «Укрсоцбанк»в особі Черкаської обласної філії порушене провадження у справі № 14/3048 про банкрутство закритого акціонерного товариства «Агмас», введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та накладено арешт на все майно боржника.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 07.08.2007 р. у справі № 14/3048 визначено розмір вимог ініціюючого кредитора, ініціюючого кредитора зобов'язано у десятиденний строк подати до офіційних друкованих органів оголошення про порушення справи про банкрутство, введено процедуру розпорядження майном та призначено арбітражного керуючого Степаненка В.В. розпорядником майна.

На виконання ухвали господарського суду Черкаської області від 07.08.2007 р., 28.08.2007 р. в газеті «Голос України»№ 151 було опубліковано оголошення про порушення господарським судом Черкаської області провадження у справі про банкрутство закритого акціонерного товариства «Агмас».

26.09.2007 р. до господарського суду Черкаської області звернулося  Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з заявою про визнання кредитором з грошовими вимогами у розмірі 1010,25 грн.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 р. у справі № 14/3048 затверджено реєстр вимог кредиторів, згідно з яким Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності визнано кредитором третьої черги з грошовими вимогами у розмірі 1010,25 грн.

Статтею 31 Закону України «Про відновлення  платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»визначена черговість задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 31 Закону України «Про відновлення  платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»у другу чергу задовольняються вимоги, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства-банкрута (за винятком  повернення  внесків  членів   трудового колективу   до статутного  фонду підприємства), крім вимог, задоволених у першу чергу, зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів,  у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому Фонді, у  порядку, встановленому  Кабінетом Міністрів  України, зобов'язань зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  та  інші  види загальнообов'язкового державного соціального страхування,  а також вимоги громадян –довірителів (вкладників) довірчих товариств  або інших  суб'єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників).

Отже, вимоги Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про визнання кредитором у сумі 1010,25 грн. в порушення приписів ст. 31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»включені місцевим господарським судом до третьої черги.

          З огляду на вищевикладене, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на ухвалу господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 р. у справі № 10-14/3048 підлягає задоволенню, ухвала господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 р. у справі № 01-14/3048 в частині черговості задоволення вимог Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підлягає скасуванню.   

Враховуючи наведене вище та керуючись ст. ст. 99, 101-105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -  

ПОСТАНОВИВ:

1.          Апеляційну скаргу Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на ухвалу господарського суду Черкаської  області від 02.06.2008 року у справі № 10-14/3048 задовольнити.

2.          Ухвалу господарського суду Черкаської області від 02.06.2008 року у справі № 10-14/3048 в частині черговості задоволення вимог Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності скасувати.

3.          Визнати Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності кредитором другої черги з грошовими вимогами у розмірі 1010,25 грн.

4.          Матеріали справи № 10-14/3048 повернути до господарського суду Черкаської  області.

Постанова набирає чинності з моменту її проголошення.

Головуючий суддя:                                                                      Шкурдова  Л. М.

Судді:

                                                                                                    Ільєнок Т.В.

                                                                                                    Тарасенко К. В.

Дата відправки  28.07.08

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.07.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1990107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10-14/3048

Ухвала від 04.06.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Шумко В.В.

Ухвала від 01.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 24.07.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 09.07.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні