Рішення
від 28.11.2011 по справі 52/380
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 52/380 28.11.11

Господарський суд міста Києва у складі судді Чебикін ої С.О., розглянувши справу за позовом Відкритого акціонер ного товариства «Укртелеком »в особі Київської міської ф ілії до Військового апеляцій ного суду Центрального регіо ну про стягнення 928, 33 грн., за уч астю представників позивача - ОСОБА_1., довіреність № 32 3 від 30.06.2011р., відповідача - не з' явився,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2011 року позива ч звернувся до суду з позовом до відповідача про стягненн я 883, 51 грн. боргу, 26, 00 грн. пені, 14, 52 гр н. інфляційних втрат, 4, 30 грн. 3 % р ічних у зв' язку з неналежни м виконанням останнім взятих на себе зобов' язань з оплат и вартості наданих телекомун ікаційних послуг за договоро м № 2634440 від 31.10.2007 року.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 26.09.2011 року по рушено провадження у справі та призначено до розгляду на 24.10.2011 року.

Представник відповідача в судове засідання 28.11.2011 року не з' явився, відзив на позов не надав, про час і місце проведе ння судового засідання був п овідомлений належним чином.

Враховуючи те, що нез' явле ння представника відповідач а не перешкоджає розгляду сп рави по суті, а матеріали спра ви є достатніми для вирішенн я спору в даному судовому зас іданні, суд вважає за можливе розглянути позов за відсутн ості представника відповіда ча, за наявними у справі матер іалами згідно з вимогами ста тті 75 Господарського процесу ального кодексу України.

Дослідивши наявні в матері алах справи докази, всебічно і повно з' ясувавши всі факт ичні дані, на яких ґрунтуєтьс я позов, об' єктивно оцінивш и докази, які мають значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, суд вважає, щ о позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підс тав.

Судом встановлено, що 31 жовт ня 2007 року між Відкритим акціо нерним товариством «Укртеле ком»(підприємство зв' язку) та Військовим апеляційним су дом Центрального регіону (сп оживач) було укладено догові р № 2634440 про надання телекомуні каційних послуг, за умовами я кого підприємство зв' язку з обов' язується надати спожи вачу телекомунікаційні пос луги, перераховані в додатку 1, і безкоштовні послуги, пере раховані в додатку 2, а спожива ч зобов' язується своєчасно оплачувати отримані послуги відповідно до умов цього дог овору.

Згідно п. 2.1. договору підприє мство зв' язку зобов' язане забезпечувати безперебійне і якісне надання послуг теле фонного зв'язку; проводити ре єстрацію придбаних Споживач ем абонентських пристроїв те лематичних служб та передава ння даних; здійснювати підкл ючення телефонних апаратів та інших сертифікованих або нентських пристроїв, які мож на підключати до мережі зага льного користування, пломбув ати діодні приставки (розетк и); усувати пошкодження телеф онного зв'язку та радіомереж і в контрольні технологічні терміни; проводити перерахун ок абонентської плати, якщо п ошкодження телефону не з вин и Споживача не усунуто протя гом п'яти і більше діб, у разі в ідключення електроживлення АТС енергопостачальною комп анією, відключення телефону для потреб забезпечення зв'я зком проведення масових спец іальних заходів, а також у раз і виникнення стихійного лиха або за надзвичайних обстави н; за місяць до початку робіт п опереджати Споживача про зам іну номера телефону у разі вв еденим в дію нових АТС, реконс трукції телефонних мереж, пе реключення діючих телефонів .

Згідно п. 3.2.8. договору спожив ач зобов' язаний своєчасно в носити плату за користування телефоном, міжміські та міжн ародні телефонні розмови, по дані в кредит телеграми та ін ші телекомунікаційні послуг и

Згідно п. 4.3. договору спожива ч повинен своєчасно оплачува ти надані послуги.

Цей договір набирає чиннос ті з моменту оплати та підпис ання та підписання і діє прот ягом 5 років (п. 7.1. договору).

Відповідно до ст. 63 Закону Ук раїни “Про телекомунікації” від 18 листопада 2003 року № 1280-IV (зі з мінами та доповненнями) теле комунікаційні послуги надаю ться відповідно до законодав ства. Умови надання телекому нікаційних послуг: укладення договору між оператором, про вайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікацій них послуг відповідно до осн овних вимог до договору про надання телекомунікаційни х послуг, установлених НКРЗ; оплата замовленої споживач ем телекомунікаційної послу ги.

Відповідно до ч. 5. ст. 33 Закону України “Про телекомунікаці ї” споживачі телекомунікаці йних послуг зобов'язані дотр имуватися Правил надання та отримання телекомунікацій них послуг, що затверджує К абінет Міністрів України, св оєчасно оплачувати отриман і ними телекомунікаційні пос луги.

Відповідно до ст. 68 Закону Ук раїни “Про телекомунікації” розрахунки за телекомуніка ційні послуги здійснюються н а умовах договору про наданн я телекомунікаційних послуг між оператором, провайдером телекомунікацій та спожива чем або без договору за готів кову оплату чи за допомогою к арток тощо в разі одержання с поживачем замовленої за пере доплатою (авансованої) посл уги за тарифами, затверджени ми згідно із законодавством.

Матеріалами справи підтве рджено, що позивач виконав вз яті на себе зобов'язання з над ання відповідачу телекомуні каційних послуг, проте, остан ній взяті на себе зобов'язанн я з оплати отриманих послуг н е виконав належним чином і ма є заборгованість перед позив ачем за період з січня 2011р. по к вітень 2011 р. в сумі 883, 51 грн., що вба чається з рахунків за телеко мунікаційні послуги та роздр уківок, які містяться в матер іалах справи.

Доказів сплати відповідач ем суми боргу у розмірі 883, 51 грн . суду не надано.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК Ук раїни зобов'язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору та вим ог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться . Одностороння відмова від зо бов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, позовні в имоги про стягнення з відпов ідача на користь позивача 883, 51 грн. основного боргу є обґрун тованими, і тому підлягають з адоволенню.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україн и боржник, який прострочив ви конання грошового зобов'язан ня, на вимогу кредитора зобов 'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Враховуючи, що відповідач п рострочив виконання встанов леного договором зобов' яз ання з оплати телекомунікаці йних послуг з нього на корист ь позивача на підставі ст. 625 ЦК України підлягає стягненню 14, 52 грн. інфляційних втрат та 4, 3 0 грн. 3% річних, які нараховані п озивачем відповідно до вимог закону.

Статтею 36 Закону України “П ро телекомунікації” встанов лена відповідальність спожи вачів телекомунікаційних по слуг, згідно якої споживачі т елекомунікаційних послуг не суть відповідальність за пор ушення норм цього Закону, Пра вил надання та отримання тел екомунікаційних послуг відп овідно до закону; у разі затри мки плати за надані оператор ом, провайдером телекомуніка ційні послуги споживачі спла чують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених по слуг у розмірі облікової ста вки Національного банку Укра їни, що діяла в період, за який нараховується пеня; сплата с поживачем пені, правомірне п рипинення чи скорочення опер атором, провайдером переліку телекомунікаційних послуг н е звільняє споживача від обо в'язку оплатити надані йому т елекомунікаційні послуги.

Відповідно до п. 5.8. договору у разі несплати за надані тел екомунікаційні послуги пона д установлений термін (з 21 - г о числа місяця, що настає післ я розрахункового періоду) сп оживач сплачує пеню, яка обчи слюється від вартості неопла чених послуг у розмірі облік ової ставки Національного ба нку України, що діяла у період , за який нараховується пеня.

За таких обставин, позовні в имоги про стягнення з відпов ідача на користь позивача 26, 00 г рн. пені у зв'язку з невиконанн ям відповідачем зобов'язання з оплати отриманих від позив ача телекомунікаційних посл уг у період з січня 2011 р. по квіт ень 2011 р. обґрунтовані та підтв ерджені матеріалами справи, і тому підлягають задоволенн ю в межах заявлених позовних вимог.

Державне мито у сумі 102, 00 грн. та витрати позивача на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу у сумі 236, 00 грн. підлягають стягненню з в ідповідача.

Враховуючи наведене, керую чись ст.ст. 49, 75, 82-85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Військового апе ляційного суду Центрального регіону (01014, м. Київ, вул. Команд арма Каменєва, буд. 8, код 09810752) на користь Відкритого акціонер ного товариства «Укртелеком »(01033, м. Київ, вул. Горького, буд. 40 , код 01189910) 883 (вісімсот вісімдесят три) грн. 51 коп. основного боргу , 26 (двадцять шість) грн. 00 коп. пе ні, 14 (чотирнадцять) грн. 52 коп. ін фляційних втрат, 4 (чотири) грн . 30 коп. 3% річних, 102 (сто дві) грн. 00 к оп. державного мита та 236 (двіс ті тридцять шість) грн. 00 коп. ви трат на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу.

Після вступу рішення в зако нну силу видати наказ.

Рішення набирає законної с или відповідно до вимог ст. 85 Г ПК України.

Суддя С.О. Чебикіна

Дата ухвалення рішення28.11.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19910736
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 928, 33 грн., за уч астю представників позивача - ОСОБА_1., довіреність № 32 3 від 30.06.2011р., відповідача - не з' явився

Судовий реєстр по справі —52/380

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 03.04.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Рішення від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

Рішення від 13.12.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Білоусова Я.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні