Постанова
від 14.12.2011 по справі 49/147-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банк рутом

14.12.2011 справа № 49/147-б

За заявою (боржника) Тов ариства з обмеженою відповід альністю «Компанія Еліос»

(код ЄДРПОУ 37265177)

Про визнання банкрутом

Суддя Митрохіна А.В .

Представники:

Від заявника (боржника) О СОБА_1 - за дов. №б/н від 16.08.2011р..

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Заявник звернувс я до Господарського суду міс та Києва з заявою про визнанн я Товариства з обмеженою від повідальністю «Компанія Елі ос»(код ЄДРПОУ 37265177) банкрутом.

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 31.11.2011 було п орушено провадження у справі №49/147-б за особливостями, перед баченими статтею 51 Закону Укр аїни «Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом»та приз начено розгляд справи на 14.12.2011.

Представник заявник а (боржника) у судове засіданн я 14.12.2011 з' явився, надав пояснен ня, додаткові документи на ви конання вимог ухвали суду пр о порушення провадження у сп раві №49/147-б від 18.11.2011р. та підтрима в вимоги, викладені у заяві.

З матеріалів справи в бачається, що боржник припин ив свою діяльність та його ма йна недостатньо для задоволе ння вимог кредиторів.

Відповідно до частини 2 с татті 51 Закону України «Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом», за результатами розгляду заяви про порушенн я справи про банкрутство юри дичної особи, майна якої недо статньо для задоволення вимо г кредиторів, господарський суд визнає боржника, який лік відується, банкрутом, відкри ває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора.

Оскільки ліквідатор (лікві даційна комісія) зобов' язан і звернутися в господарський суд із заявою про порушення с прави про банкрутство юридич ної особи у разі, якщо вартост і майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рі шення про ліквідацію, недост атньо для задоволення вимог кредиторів, а також за наявно сті інших ознак, що свідчать п ро неспроможність суб' єкта підприємницької діяльності виконати грошові зобов' яза ння після настання встановле ного строку їх сплати, у суду є всі підстави для визнання бо ржника банкрутом та відкритт я ліквідаційної процедури.

Крім того, нормами статті 51 З акону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом»не визначений порядок або особливості здійснення лікв ідаційної процедури у справі про банкрутство, то ліквідац ійна процедура щодо боржника , що ліквідується власником, з дійснюється також відповідн о до вимог, що передбачені роз ділом ІІІ Закону - «Ліквідац ійна процедура». Отже, на лікв ідатора покладаються, зокрем а, обов' язки ліквідатора у с праві про банкрутство, що пер едбачені статтями 23, 25, 51 Закону . Відповідно до частини 3 статт і 23 Закону, ліквідатор зобов' язаний опублікувати в офіцій них друкованих органах відом ості про визнання боржника б анкрутом та відкриття віднос но останнього ліквідаційної процедури.

Також, з положень частини 3 с татті 51 Закону вбачається, що кредитори мають право заявит и свої претензії до боржника , який ліквідується, в місячни й строк з дня публікації огол ошення про визнання боржника , який ліквідується, банкруто м.

Заява про порушення провад ження у справі мотивована ти м, що 05.08.2011 загальними збор ами учасників товариства бул о прийнято рішення про лікві дацію підприємства та призна чено ліквідатора. В ході здій снення ліквідаційних дій щод о товариства, ліквідатором б уло виявлено обставини, що св ідчать про факт недостатност і майна боржника для задовол ення вимог кредиторів. Відпо відно до даних бухгалтерсько го обліку загальна сума кред иторської заборгованості ск ладає 1 235 944,82 грн.

Отже, провадження у даній сп раві про банкрутство відбува ється у порядку, передбачено му ст. 51 Закону, відповідно до ч астини 1 даної статті, якщо вар тості майна боржника - юридич ної особи, щодо якого прийнят о рішення про ліквідацію, нед остатньо для задоволення вим ог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядк у передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквід аційна комісія) зобов'язані з вернутися в господарський су д із заявою про порушення спр ави про банкрутство такої юр идичної особи.

Відповідне правило передб ачено ч. 3 ст. 110 Цивільного коде ксу України, яка містить зага льні положення про ліквідаці ю юридичної особи.

Особлива процедура банкру тства, що передбачена ст. 51 Зак ону, випливає з процедури доб ровільної ліквідації юридич ної особи, тобто ліквідації ю ридичної особи за рішенням ї ї учасників (власників) або ор гану, уповноваженого на це ус тановчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення і з заявою про порушення прова дження у справі про банкрутс тво боржника в порядку ст. 51 За кону є дотримання вимог циві льного та господарського зак онодавства щодо добровільно ї ліквідації юридичної особи .

Такі передумови, відповідн о до аналізу вказаної норми т а положень частин 2, 3 ст. 7 Закон у, полягають у наступному. При йняття рішення власником май на (або органом, уповноважени м управляти майном) боржника про звернення боржника до го сподарського суду із заявою. Проведення аналізу активів боржника у вигляді проведенн я інвентаризації наявного ма йна (у тому числі заставленог о майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника. Аналіз па сивів боржника шляхом публік ації оголошення згідно з вим огами ч. 4 ст. 105 ЦК України з мето ю виявлення кредиторів та вс тановлення повного обсягу кр едиторської заборгованості , у тому числі по податках, збо рах (обов'язкових платежах).

Дотримання визначених вим ог та сукупність вказаних ді й із доданням доказів їх пров едення є підставою для зверн ення ліквідатора (ліквідацій ної комісії) із заявою про пор ушення справи про банкрутств о в порядку ст. 51 Закону.

Відповідно до вимог ч. 4. ст . 105 ЦК України, комісія з припин ення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масово ї інформації, в яких публікую ться відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомленн я про припинення юридичної о соби та про порядок і строк за явлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може станови ти менше двох місяців з дня пу блікації повідомлення про пр ипинення юридичної особи.

У відповідності до части ни першої ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформація про проведення державної, реєст рації юридичної особи, про пр ийняття засновниками (учасни ками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припин ення юридичної особи тощо пі длягає обов'язковому опублік уванню в спеціалізованому др укованому засобі масової інф ормації. Відповідно до ст. 1 да ного Закону спеціалізований друкований засіб масової ін формації - видання спеціальн о уповноваженого органу з пи тань державної реєстрації, в якому відповідно до цього За кону публікуються відомості з Єдиного державного реєстр у.

Бюлетень державної реєстр ації є єдиним спеціалізовани м друкованим засобом масової інформації, в якому обов'язко во розміщуються відомості пр о реєстраційні дії, зокрема, в ідомості про прийняття засно вниками (учасниками) рішення щодо припинення юридичної о соби. Таке повідомлення здій снюється за встановленою фор мою і містить всі передбачен і законом обов'язкові реквіз ити.

Згідно листа Державного ко мітету України з питань регу ляторної політики та підприє мництва від 14.08.2009 № 9786, публікаці я у Бюлетені державної реєст рації повідомлення про припи нення юридичної особи і поря док та строк заявлення креди торами вимог до неї є належни м виконанням вимог ч. 4 ст. 105 ЦК У країни.

Повідомлення про прийнятт я засновниками (учасниками) р ішення щодо припинення боржн ика опубліковано у Бюлетені державної реєстрації №187 (22) від 16.08.2011.

Після закінчення строку дл я пред'явлення вимог кредито рами ліквідаційна комісія ск ладає проміжний ліквідаційн ий баланс, який містить відом ості про склад майна юридичн ої особи, що ліквідується, пер елік пред'явлених кредиторам и вимог, а також про результат и їх розгляду. Проміжний лікв ідаційний баланс затверджує ться учасниками юридичної ос оби або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юрид ичної особи ( ч. 1 ст. 111 ЦК України ).

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 60 Г К України, яка регулює загаль ний порядок ліквідації суб'є кта господарювання, ліквідац ійна комісія оцінює наявне м айно суб'єкта господарювання , який ліквідується і розрахо вується з кредиторами, склад ає, ліквідаційний баланс та п одає його власнику або орган у, який призначив ліквідацій ну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного бала нсу повинні бути перевірені у встановленому законодавст вом порядку.

В матеріалах справи містит ься проміжний ліквідаційний баланс станом на 04.11.2011, який був затверджений протоколом №3 з агальних зборів учасників то вариства від 04.11.2011, крім того на підтвердження недостатно сті майна боржника, товарно - м атеріальних цінностей, грошо вих коштів та основних засоб ів (інші матеріальні цінност і) для задоволення вимог кред иторів головою ліквідаційно ї комісії до матеріалів спра ви було додано: акт оцінки вар тості майнових активів боржн ика від 04.11.2011, витяг з Єдиного де ржавного реєстру заборон від чуження об' єктів нерухомог о майна від 11.11.2011, витяг з Держав ного реєстру обтяжень рухомо го майна від 11.11.2011, довідка про б анки, що здійснюють розрахун ково - касове і кредитне обс луговування боржника №29-11/2011 ві д 08.11.2011, довідка про рухоме та не рухоме майно боржника №26-11/2011 ві д 08.11.2011, довідка про знаходження у власності боржника цінних паперів №28-11/2011 від 08.11.2011, довідка п ро заборони відчуження майна №35-11/2011 від 08.11.2011, довідка Київсько го міського бюро технічної і нвентаризації та реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майна №55120 (И-2011) від 12 .12.2011, довідка з ПАТ «ВТБ Банк»№20 54/110-08-2 від 07.12.2011.

Також, судом встановлено, що Боржником на виконання п. 8.1.1 П орядку обліку платників пода тків, зборів (обов'язкових пла тежів), було направлено повід омлення до податкових органі в про зняття з обліку ТОВ «Ком панія Епос»за формою 8-ОПП , що була отримана державною под атковою інспекцією у Печерсь кому районі м. Києва, про що св ідчить печатка державної уст анови - отримано.

Отже, враховуючи вищевикл адене ліквідатором боржник а було з дотриманням вимог ст . 60 ГК України проведено оцінк у фінансового становища та в артості майна, належним чино м опубліковано повідомлення про припинення юридичної ос оби для виявлення кредиторів в порядку ст. 105 ЦК України, про ведено інвентаризацію актив ів підприємства.

Постанова суду про визна ння боржника банкрутом та ві дкриття ліквідаційної проце дури є за своєю правовою прир одою судовим рішенням, в яком у необхідно повно відобразит и обставини, що мають значенн я для даної справи, висновки с уду про встановлені обставин и і їх правові наслідки повин ні бути вичерпними, відповід ати дійсності та підтверджув атися достовірними доказами , дослідженими в судовому зас іданні (Постанова Пленуму Ве рховного Суду України від 29.12.19 76 №11 із змінами на даний час).

У судовому засіданні 14.12.2011 пр едставник заявника (боржника ) просив призначити ліквідат ором по справі голову ліквід аційної комісії Ганзулю Олек сандру Анатоліївну.

Відповідно до Закону Украї ни «Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом»ліквідат ор несе відповідальність за неналежне виконання своїх по вноважень відповідно до зако нодавства України.

Розглянувши заявлене клоп отання, суд вважає за доцільн е задовольнити клопотання за явника (боржника) та призначи ти ліквідатором боржника - го лову ліквідаційної комісії Г анзулю Олександру Анатоліїв ну.

Враховуючи вищенаведене т а керуючись статтями 22, 23, 24, 25, 51 З акону України «Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом»Господарський суд міста К иєва -

П О С Т А Н О В И В :

1. Визнати банкрутом То вариство з обмеженою відпові дальністю «Компанія Еліос» ( 03150, м. Київ, вул. Червоноармійсь ка, 129, офіс 5, код ЄДРПОУ 37265177).

2. Припинити процед уру розпорядження майном.

3. Відкрити ліквіда ційну процедуру.

4. Призначити ліквідатор ом банкрута голову ліквідаці йної комісії Ганзулю Олексан дру Анатоліївну.

5. Зобов' язати ліквідатора у п' ятиденний строк з дня прийняття постанови про виз нання боржника банкрутом под ати до офіційного друкованог о органу Верховної Ради Укра їни чи Кабінету Міністрів Ук раїни оголошення про визнанн я боржника банкрутом і відкр иття ліквідаційної процедур и з метою виявлення, встановл ення кредиторів боржника, що ліквідується власником та п овідомлення їх (кредиторів) п ро визнання зазначеного борж ника банкрутом. Відомос ті про визнання боржника бан крутом і про відкриття лікві даційної процедури повинні м істити: найменування та інші реквізити боржника, визнано го банкрутом, найменування г осподарського суду, в провад женні якого знаходиться спра ва про банкрутство, дату прий няття господарським судом по станови про визнання боржник а банкрутом і відкриття лікв ідаційної процедури, відомос ті про ліквідатора (лікв ідаційну комісію).

6. Зобов' язати ліквідатор а - надати суду докази публ ікації оголошення в офіційно му друкованому органі про ви знання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної про цедури протягом двох тижнів з моменту опублікування (о ригінал примірника газети).

7. Підприємницьку діяльність банкрута заверши ти.

8. Строк виконання в сіх грошових зобов' язань вв ажати таким, що настав з 14.12.2011.

9. Припинити нараху вання неустойки (штрафу, пені ), процентів та інших економіч них санкцій по всіх видах заб оргованості банкрута з 14.12.2011.

10. Припинити повнов аження органів управління ба нкрута щодо управління банкр утом та розпорядження його м айном з 14.12.2011.

11. Зобов' язати лік відатора надати суду ліквіда ційний баланс банкрута та зв іт ліквідатора до 14.12.2012.

12. Копію постанови н аправити заявнику (боржнику) та ліквідатору.

13. Копію постанови для відома направити в Прокур атуру м. Києва та ДПА у м. Києві , м. Київ. вул. Шолуденка, 33/19 (Упра вління по забезпеченню опера тивно-правового супроводжен ня матеріалів ДПС в судових у становах УПМ ДПА у м. Києві), де ржавному реєстратору за місц езнаходженням боржника.

Суддя А.В.Мит рохіна

Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19912158
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —49/147-б

Ухвала від 19.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 07.07.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 07.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Постанова від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 16.07.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні