Постанова
від 10.11.2011 по справі 24/5005/5570/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.2011 року Справа № 24/5005/5570/2011

Дніпропетровський апе ляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лисен ко О.М. (доповідач)

суддів: Виноградник О.М., Джи хур О.В.

при секретарі судового зас ідання: Ковзикові В.Ю.

за участю представників ст орін:

від Лівобережної МДПІ: ОС ОБА_1, представник, довірені сть № 2997/10/10-1 від 31.01.11;

від боржника: ОСОБА_2, пр едставник, довіреність № б/н від 20.09.11;

інші учасники процесу у суд ове засідання не з"явились, пр о час та місце судового засід ання повідомлені належним чи ном;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу ліквідатора товарис тва з обмеженою відповідальн істю “-Аграрні інвестиції-” а рбітражного керуючого Кри волапової Н.С., м.Дніпропетр овськ на ухвалу господа рського суду Дніпропетров ської області від 27.09.2011р .

за заявою Лівобережної міжрайонної державної пода ткової інспекції м.Дніпропет ровська, м.Дніпропетровськ

до боржника товариства з обмеженою відповідальніст ю “-Аграрні інвестиції-”, м.Дні пропетровськ

про визнання грошових вимо г

у справі № 24/5005/5570/2011

за заявою боржника товар иства з обмеженою відповідал ьністю “-Аграрні інвестиції- ”, м.Дніпропетровськ

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської обла сті від 27.09.2011 року по справі №24/5005/ 5570/2011 (суддя Калиниченко Л.М.) виз нано грошові вимоги Лівобере жної державної податкової ін спекції м.Дніпропетровська д о товариства з обмеженою від повідальністю “-Аграрні інве стиції-” у сумі 169, 98 грн. з віднес енням до 6 черги задоволення.

Ухвала суду мотивована тим , що податкове повідомлення р ішення отримане керівником б оржника 10.09.2010 року, є безспірним , та оскільки сума 169, 98 грн. є штр афною санкцією, то вимоги кре дитора підлягають визнанню з віднесенням до 6 черги задово лення.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою, ліквідатор товарис тва з обмеженою відповідальн істю “-Аграрні інвестиції-” а рбітражний керуючий Криво лапова Н.С., м.Дніпропетровс ьк звернулася до суду з апеля ційною скаргою, в якій просил а скасувати ухвалу, посилаюч ись на те, що вимоги кредитора не є безспірними в розмінні с т.1 Закону України “Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом”.

Скаржник зазначає, що подат кове повідомлення-рішення не направлялось на адресу борж ника та не вручалось директо рові Черних О.М. особисто.

Лівобережна міжрайонна де ржавна податкова інспекція п росить залишити ухвалу без з мін, а апеляційну скаргу без з адоволення.

Представник боржника у суд овому засіданні підтримала а пеляційну скаргу, просила ск асувати ухвалу.

Перевіривши законність та обґрунтованість ухвали госп одарського суду, дослідивши та проаналізувавши матеріал и справи, вислухавши предста вників боржника та Лівобереж ної міжрайонної державної по даткової інспекції, перевіри вши доводи апеляційної скарг и, колегія суддів вважає, що ос каржувану ухвалу слід зал ишити без змін, виходячи з наступних підстав.

Частиною 2 статті 101 Господар ського процесуального кодек су України встановлено, що ап еляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляц ійної скарги і перевіряє зак онність і обґрунтованість рі шення місцевого господарськ ого суду у повному обсязі.

29.04.2011 року господарським су дом Дніпропетровської облас ті порушено провадження у сп раві про банкрутство товарис тва з обмеженою відповідальн істю “-Аграрні інвес тиції-”, м.Дніпропетровськ за заявою останнього в порядку ст.51 Закону України “Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом”.

Відповідно до частини 1 стат ті 51 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредит орів, така юридична особа лік відується в порядку, передба ченому цим Законом. У разі вия влення зазначених обставин л іквідатор (ліквідаційна комі сія) зобов' язані звернутися в господарський суд із заяво ю про порушення справи про ба нкрутство такої юридичної ос оби.

За частиною 4 статті 105 Цивіль ного кодексу України комісія з припинення юридичної особ и поміщає в друкованих засоб ах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичн ої особи, що припиняється, пов ідомлення про припинення юри дичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не мож е становити менше двох місяц ів з дня публікації повідомл ення про припинення юридично ї особи.

Згідно з частиною 1 статті 110 ЦК України юридична особа лі квідується, зокрема, за рішен ням її учасників або органу ю ридичної особи, уповноважено го на це установчими докумен тами, в тому числі у зв' язку і з закінченням строку, на який було створено юридичну особ у, досягненням мети, для якої ї ї створено, а також в інших вип адках, передбачених установч ими документами.

Якщо вартість майна юридич ної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторі в, юридична особа ліквідуєть ся в порядку, встановленому з аконом про відновлення плато спроможності або визнання ба нкрутом (частина 3 статті 110 ЦК У країни).

Частиною 1 статті 111 ЦК Україн и передбачено, що ліквідацій на комісія після закінчення строку для пред' явлення вим ог кредиторами складає промі жний ліквідаційний баланс, я кий містить відомості про ск лад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред' явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розг ляду. Проміжний ліквідаційни й баланс затверджується учас никами юридичної особи або о рганом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної ос оби.

Отже, враховуючи вищезазна чені вимоги закону, необхі дними передумовами для зверн ення і з заявою про порушення провадження у справі про бан крутство боржника у порядку статті 51 Закону України “Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання й ого банкрутом” є: оцінка варт ості наявного майна боржника , публікація оголошення згід но з вимогами статті 105 ЦК Укра їни з метою виявлення кредит орів та встановлення повного обсягу кредиторської заборг ованості, повідомлення орган у державної податкової служб и про ліквідацію підприємств а та складання проміжного лі квідаційного балансу. Крім т ого, звернення до суду з такою заявою можливо лише після за кінчення строку, передбачено го статтею 105 ЦК України.

З матеріалів справи вбачає ться, що боржником дотримані вимоги законодавства при зв ерненні до суду з заявою про п орушення провадження у справ і про банкрутство (а.с.2-66 т.1).

Постановою господарського суду Дніпропетровської обла сті від 26.05.2011 року боржника визн ано банкрутом, відкрито лікв ідаційну процедуру у справі строком на 1 рік до 26.05.2012 року, лік відатором призначено арбітр ажного керуючого Криволап ову Н.С., яку зобов' язано вч инити певні дії.

Оголошення про визнання бо ржника банкрутом опублікова но в газеті “Голос України” № 99(5099) від 02.06.2011 року.

04.07.2011 року (перший робочий де нь) Лівобережна міжрайонна д ержавна податкова інспекція звернулась до ліквідатора б оржника та господарського су ду Дніпропетровської област і із Заявою про визнання грош ових вимог на суму 11 654,11 грн.

Ліквідатором боржника вим оги кредитора визнані частко во: на суму 11 484, 13 грн., в решті - 169, 98 грн. не визнані, оскільки так а сума штрафних санкцій нара хована за начебто неподання боржником декларації з подат ку на прибуток за 1 півріччя 2010 року, в той час коли деклараці ї було направлено на адресу к редитора 30.07.2010 року та отримано Лівобережною міжрайонною де ржавною податковою інспекці єю м.Дніпропетровська 03.08.2010 рок у (а.с.14 том грошових вимог), що п ідтверджується повідомленн ям про вручення поштового ві дправлення (а.с.15 том грошових вимог).

З корінця податкового пові домлення-рішення № 0007601505/0 від 10.09.2010 року (до порушення провад ження у справі про банкрутст во) на загальну суму 170 грн. в бачається, що сума податково го зобов' язання складаєтьс я з штрафних санкцій, нарахов аних за неподання податкової звітності в порядку п.п.17.1.1 п.17.1 с т.17 Закону України “Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами” на підставі Акту № 727 6/15-1/36726005 від 06.09.2010 року про результа ти невиїзної документальної перевірки своєчасності пода ння податкової звітності (а.с .24-25 том грошових вимог).

У зв' язку з наявною перепл атою 0,02 грн. спірна сума склада є 169, 98 грн.

Згідно з пунктом 17.1.1 статті 17 Закону України "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" (далі - Закон N 2181), який діяв н а час проведення перевірки т а застосування штрафної санк ції, платник податків, що не по дає податкову декларацію у с троки, визначені законодавст вом, сплачує штраф у розмірі д есяти неоподатковуваних мін імумів доходів громадян за к ожне таке неподання або її за тримку.

Відповідно до пункту 6.1 стат ті 6 Закону N 2181 у разі, коли сума податкового зобов'язання роз раховується контролюючим ор ганом відповідно до статті 4 ц ього Закону, такий контролюю чий орган надсилає платнику податків податкове повідомл ення, в якому зазначаються пі дстава для такого нарахуванн я, посилання на норму податко вого закону, відповідно до як ої був зроблений розрахунок або перерахунок податкових з обов'язань, сума податку чи зб ору (обов'язкового платежу), на лежного до сплати, та штрафни х санкцій за їх наявності, гра ничні строки їх погашення, а т акож попередження про наслід ки їх несплати в установлени й строк та граничні строки, пе редбачені законом для оскарж ення нарахованого податково го зобов'язання (штрафних сан кцій за їх наявності).

За приписами абзацу 3 пункту 6.2.4 статті 6 Закону N 2181 у разі кол и податковий орган або пошта не може вручити платнику под атків податкове повідомленн я або податкові вимоги у зв'яз ку з незнаходженням посадови х осіб, їх відмовою прийняти п одаткове повідомлення або по даткову вимогу, незнаходженн ям фактичного місця розташув ання (місцезнаходження) плат ника податків, податковий ор ган розміщує податкове повід омлення або податкові вимоги на дошці податкових оголоше нь, встановленій на вільному для огляду місці біля входу д о приміщення податкового орг ану. При цьому день розміщенн я такої податкової вимоги вв ажається днем її вручення.

Пунктом 29 Постанови Пленуму Верховного суду України № 15 в ід 18.12.2009 року “Про судову практи ку в справах про банкрутство ” встановлено, що податкове з обов'язання платника податкі в, нараховане контролюючим о рганом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону (За кону N 2181), вважається узгодж еним у день отримання платни ком податків податкового пов ідомлення.

Якщо платник податків вва жає, що контролюючий орган не правильно визначив суму пода ткового зобов'язання або при йняв рішення з порушенням за конодавства, податкове зобов 'язання вважається узгоджени м з дня прийняття рішення в ад міністративному чи судовому порядку (пункт 5.2.2 статті 5 та пу нкт 16.2 статті 16).

Узгоджена сума податковог о зобов'язання, не сплачена пл атником податків у строки, ви значені статтею 5 цього Закон у (Закону N 2181), визнається сумою податкового боргу платника податків (пункт 5.4.1 статті 5).

З податкового повідомленн я-рішення № 0007601505/0 від 10.09.2010 року вб ачається, що останнє отриман о директором підприємства-бо ржника Черних О.М. 10.09.2010 року , що засвідчено особистим під писом керівника (а.с.25 том грош ових вимог).

З огляду на викладене та о скільки докази оскарження у судовому порядку зазначеног о вище податкового повідомле ння-рішення в матеріалах спр ави відсутні, доводи ліквіда тора, арбітражного керуючого Криволапової Н.С. про вча сне подання звітності за 1 пів річчя 2010 року не приймаються д о уваги судовою колегією.

З огляду на викладене і те, щ о спірна заборгованість на с уму 169, 98 грн. є штрафною санкціє ю, судова колегія погоджуєть ся з висновком суду першої ін станції про визнання зазначе них грошових вимог з віднесе нням їх до 6 черги задоволення .

Підстави для скасування ч и зміни оскаржуваної ухвали відсутні, а доводи скаржника до уваги судовою колегією не приймаються, оскільки не спр остовують вищевикладене та п равову оцінку матеріалів спр ави згідно із законом.

Керуючись статтями 101- 103, 105-106 Господарського процесуа льного кодексу України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ліквід атора товариства з обмеженою відповідальністю “-Аграрні інвестиції-” арбітражного ке руючого Криволапової Н.С. , м.Дніпропетровськ - залиши ти без задоволення.

Ухвалу господарського суд у Дніпропетровської області від 27.09.2011 року по справі №24/5005/5570/2011 - залишити без змін.

Постанову може бути оскар жено до Вищого господарськог о суду України через Дніпроп етровський апеляційний госп одарський суд протягом двадц яти днів.

Головуючий суддя О.М. Лисенко

Суддя О.М. Виноградник

Суддя О.В. Джихур

Повний текст постанов и підписаний 11.11.2011 року.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19915232
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5005/5570/2011

Постанова від 29.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 10.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні