Постанова
від 29.05.2012 по справі 24/5005/5570/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.05.2012 року Справа № 24/5005/5570/2011

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді Джихур О.В. (доповідач)

суддів: Виноградник О.М., Верхогляд Т.А.

при секретарі судового засідання: Ковзикові В.Ю.

представники сторін та учасників процесу у судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська

на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року у справі № 24/5005/5570/2011

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції", м. Дніпропетровськ

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року (суддя Калиниченко Л.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції", м. Дніпропетровськ, ліквідовано юридичну особу, провадження у справі припинено.

Ухвала господарського суду мотивована ст.ст.22-32, п.6 ст.40, ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", тим що майно у боржника відсутнє, у зв'язку з чим неможливо погасити кредиторську заборгованість.

Не погодившись з вказаною ухвалою, Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська її оскаржує на предмет невідповідності нормам матеріального права, неповним дослідженням господарським судом всіх обставин справи.

Скаржник зазначає, що господарським судом при винесенні оскаржуваної ухвали не враховано, що в порушення приписів п.п.78.1.7 п.78.1 ст.78 Податкового кодексу ліквідатором не надано Державній податковій інспекції документів для здійснення позапланової перевірки.

Скаржник просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року, справу передати на розгляд господарському суду.

29 травня 2012 року в судове засідання представники сторін та учасників процесу не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції", м. Дніпропетровськ порушено господарським судом 29 квітня 2011 року на підставі ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Постановою господарського суду від 26 травня 2011 року боржника Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком до 26 травня 2012 року, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Криволапову Н.С.

Матеріали справи свідчать, що Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська є кредитором банкрута, розмір її вимог становить 11 654, 11 грн. (11 282 грн. -ІІІ черга задоволення, 372, 11 грн.-VI черга задоволення).

Відповідно до норм ч.1 ст.51 Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідне правило передбачено ч.3 ст.110 Цивільного кодексу України яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Особлива процедура, що передбачена ст.51 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст.51 Закону про банкрутство є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Такі передумови, відповідно до аналізу вказаної норми та положень частин 2, 3 ст.7 Закону про банкрутство, полягають у наступному: прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою. Проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна (у тому числі заставленого майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника. Аналіз пасивів боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами ч.ч.2, 5 ст.105 Цивільного кодексу України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, у тому числі по податках, зборах (обов'язкових платежах). Проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п.3 ст.7 Закону про банкрутство. Повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст.51 Закону про банкрутство та складає предмет спору у справі про банкрутство за особливою процедурою, що порушується в порядку норм означеної статті.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний Суд України, зокрема у своїй постанові від 10 червня 2008 року у справі № 15/682-б.

Матеріали справи свідчать, що загальними зборами учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" від 03 лютого 2011 року прийнято рішення щодо припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації, головою ліквідаційної комісії призначено Глядченка В.М. (т.1 а.с.50).

В Бюлетні державної реєстрації від 18 лютого 2011 року №170 (5) опубліковано оголошення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" (т.1 а.с.65-66).

Відповідна інформація внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців (т.1 а.с.64).

Листом від 04 лютого 2011 року повідомлена Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська про прийняття рішення щодо ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції".

За результатом розгляду пред'явлених кредиторських вимог, проведеної інвентаризації активів і зобов'язань, головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 18 квітня 2011 року.

21 липня 2011 року ліквідатором подано до господарського суду звіт, а 15 листопада 2011 року -уточнений звіт та ліквідаційний баланс.

Вивчивши звіт ліквідатора та додані до нього документи, судова колегія вважає, що ліквідатором процедура ліквідації банкрута проведена неналежним чином.

Відповідно до приписів ст.78 п.п.78.1, 78.1.7 Податкового кодексу документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється, коли розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська неодноразово вимагала від ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" надання документів про здійснення фінансово -господарської діяльності підприємства для перевірки.

Проте необхідні документи, ліквідатором арбітражним керуючим Криволаповою Н.С. не були надані з посиланням на те, що головою ліквідаційної комісії їй не була передана бухгалтерська документація банкрута (т.2 а.с.3-4).

Ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 27 вересня 2011 року про зобов'язання ліквідатора Криволапову Н.С. надати Лівобережній міжрайонній державній податковій інспекції бухгалтерську документацію підприємства банкрута для проведення позапланової перевірки також не була виконана ліквідатором.

Судова колегія зазначає, що ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлює процедуру банкрутства підприємства за заявою власника, який, на відміну, від відсутнього боржника (ст.52 Закону про банкрутство) є в наявності і зацікавлений в належному проведенні процедури банкрутства.

Виконуючи свої зобов'язання, ліквідатор не позбавлений вимагати в примусовому порядку передачі йому всіх документів боржника, необхідних для здійснення ліквідаційної процедури.

З витягу з Єдиного державного реєстру обтяжень рухомого майна (т.1 а.с.53-62) вбачається, що в лізинг банкруту передана значна кількість транспортних засобів, зі звіту ліквідатора не вбачається, повернути чи ні лізингодателю ці транспортні засоби.

Згідно довідки Публічного акціонерного товариства "Укрсиббанк" від 29 березня 2011 року, залишок грошових коштів на рахунку боржника складає 11, 74 грн. (т.1 а.с.36), але в звіті ліквідатора не відображено, чи закритий рахунок боржника у даному банку.

До звіту ліквідатора не додані запити до державних контролюючих органів соціального захисту, Пенсійного фонду і таке інше.

На зазначене господарський суд Дніпропетровської області уваги не звернув, у зв'язку з чим ухвала господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року підлягає скасуванню, а справа -передачі місцевому господарському суду для розгляду.

Господарському суду належить з'ясувати вказані питання, зобов'язати ліквідатора виконати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 27 вересня 2011 року про передачу органу податкової служби документів для перевірки. При невиконанні ліквідатором вимог господарського суду -вирішити питання щодо усунення ліквідатора арбітражного керуючого Криволапової Н.С. і призначити іншого ліквідатора.

Керуючись ст.ст.103 -106 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська задовольнити.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 12 квітня 2012 року у справі № 24/5005/5570/2011 скасувати.

Справу №24/5005/5570/2011 передати господарському суду Дніпропетровської області для розгляду.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції", м. Дніпропетровськ (ЄДРПОУ 36726005) в дохід Державного бюджету України судовий збір у сумі 536 грн. 50 коп. (п'ятсот тридцять шість гривень п'ятдесят копійок), про що господарському суду Дніпропетровської області видати наказ.

Копію постанови направити Державному реєстратору для вчинення реєстраційних дій щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні інвестиції" (м. Дніпропетровськ, вул. Курсантська, будинок 3-А, ЄДРПОУ 36726005).

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку у двадцятиденний строк до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М. Виноградник

Суддя Т.А. Верхогляд

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.05.2012
Оприлюднено05.06.2012
Номер документу24381232
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5005/5570/2011

Постанова від 29.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 17.01.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 10.11.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Лисенко Олена Миколаївна

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні