Постанова
від 22.11.2011 по справі 5/17-1282-2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" листопада 2011 р. Справа № 5/17-1282-2011

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі:

Головуючого судді Л іпчанської Н.В.

Суддів Андрєєвої Е.І., Мацюри П.Ф.

При секретарі судового з асідання Подуст Л.В.

За участю представників сторін:

від позивача - ОСОБ А_1 по дов. № 01-13/5010, від 17.08.2011р.,

ОСОБА_2 по дов № 01-13/3514, від 06.06.2011р.,

від відповідача - ОСО БА_3 по дов. № 14 від 06.07.2011р.

Розглянувши апеляційну скаргу Громадської орган ізації „Одеська спілка члені в сімей військовослужбовців , що загинули в мирний час та і нвалідів Збройних Сил Україн и”

на рішення господарсько го суду Одеської області від 22.08.2011р.

у справі № 5/17-1282-2011

За позовом Департамент у комунальної власності Одес ької міської ради

До Громадської організ ації „Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, щ о загинули в мирний час та інв алідів Збройних Сил України”

про розірвання договор у оренди, виселення та стягне ння 5 126,12 грн.

Встановив:

В квітні 2011р. Депа ртамент комунальної власнос ті Одеської міської ради (Дал і - Департамент) звернувся із п озовною заявою до Громадсько ї організації „Одеська спілк а членів сімей військовослуж бовців, що загинули в мирний ч ас та інвалідів Збройних Сил України” (Далі - Спілка) про ро зірвання договору оренди від 05.11.2010р. б/н, не житлової будівлі , загальною площею 86,9 кв.м. розт ашованої в м. Одесі по вул. Б. Хм ельницького, 70; передачі зазна ченого приміщення Департаме нту та стягнення заборговано сті по орендній платі в сумі 5 012,85 грн., пені розміром 113,27 грн. та витрат по сплаті державного мита і ІТЗ судового процесу.

Обґрунтовуючи позовн і вимоги, Департамент посила ється на норми статтей 782; 785 Цив ільного кодексу України (Дал і - ЦК України) та ст. 188 Господа рського кодексу України (Дал і - ГК України).

Позивач вказує на нен алежне виконання відповідач ем умов договору оренди, зокр ема п.п. 2.4; 5.6 згідно яких Орендод авець (Департамент) має право вимагати дострокового розір вання договору оренди, оскіл ьки Орендар (Спілка) несвоєча сно вносить орендну плату, чи м порушується ст. 60 Закону Укр аїни „Про місцеве самоврядув ання в Україні” та перешкодж ає ефективному використанню і розпорядженню об'єктом к омунальної власності в інтер есах Територіальної громади м. Одеси.

Ухвалою господарсько го суду Одеської області від 20.06.2011р. слухання справи признач ено колегіальним складом су ддів.

Рішенням господарського суду Одеської області від 22 с ерпня 2011р. винесеного під голо вуванням судді Погребної К.Ф ., суддів: Щавинської Ю.М. та Пет ренко Н.Д. позов задоволено ча стково. Господарський суд пр ипинив провадження у справі в частині розірвання договор у оренди від 05.11.2010р. Виселив Спі лку із нежитлового приміщенн я, загальною площею 86,9 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Оде са, вул. Б. Хмельницького, 70 та з обов'язав передати вказане приміщення Департаменту.

Крім цього, господарський с уд стягнув із Спілки на корис ть Департаменту 5 012,85 грн. забор гованість по орендній платі; 113,27 грн. пеню та витрати по спла ті державного мита розміром 187,00 грн. і 236,00 грн. на ІТЗ судового процесу.

Мотивуючи дане рішення міс цевий господарський суд, при йняв до уваги той факт, що Оре ндодавець (Департамент) відм овився від договору оренди б /н, від 05.11.2010р. в порядку ст. 782 ЦК Ук раїни, а тому суд припинив про вадження у справі, в зв'язку з відсутністю предмету спор у відповідно до п. 1.1 ст. 80 Господ арського процесуального код ексу України (Далі - ГПК Укра їни).

Посилаючись на п. 2 ст. 202 ГК Укр аїни, ч. 1 ст.785 ЦК України господ арський суд зазначив, що у раз і припинення договору найму, наймач зобов'язаний поверн ути річ у стані, в якому вона б ула одержана.

Відповідно до п. 4.7 договору б /н від 05.11.2010р. після закінчення с троку дії договору, чи у випад ку його дострокового розірва ння, Орендар зобов'язаний у 15-ти денний термін, передати О рендодавцю приміщення за акт ом у належному стані, не гіршо му ніж на момент передачі йог о в оренду та відшкодувати Ор ендодавцеві збитки у разі по гіршення стану або втрати (по вної або часткової) об'єкта оренди.

Враховуючи відсутність пр авових підстав на зайняття С пілкою нежитлового приміщен ня загальною площею 86,9 кв.м., що розташоване за адресою: м. Оде са, вул. Б.Хмельницького , 70, гос подарський суд задовольнив п озовні вимоги в частині висе лення Спілки.

Не погоджуючись із винесен им рішенням господарського с уду, Відповідач звернувся до апеляційної інстанції із ск аргою в якій просить його ска сувати повністю та припинити провадження у справі. В апеля ційній скарзі Спілка вказує на порушення господарським с удом норм матеріального та п роцесуального права, зазнача ючи про те, що при розгляді дан ої справи, судом не були прийн яті до уваги положення ст. 20 За кону України „Про статус вет еранів війни, гарантії їх соц іального захисту”, якою визн ачено, що органи державної ви конавчої влади і самоврядува ння, в межах своєї компетенці ї надають ветеранським орган ізаціям фінансову підтримку , кредити з коштів відповідни х бюджетів.

Згідно ст. 19 Закону України „ Про оренду державного та ком унального майна” орендарям п ідприємств, що мають важливе соціальне значення надаютьс я пільги щодо орендної плати .

Зі ст. 10 Закону України „Про о снови соціальної захищеност і інвалідів” вбачається, що ф інансове забезпечення заход ів щодо соціальної захищенос ті інвалідів і дітей-інвалід ів здійснюється за рахунок к оштів державного бюджету в т ому числі Фонду соціального захисту інвалідів, місцевих бюджетів, а також органами мі сцевого самоврядування за мі сцевими програмами соціальн ого захисту окремих категорі й населення за рахунок кошті в місцевих бюджетів.

Відповідно до ст. 13 цього ж За кону України, центральні і мі сцеві органи виконавчої влад и та органи місцевого самовр ядування повинні надавати до помогу і сприяти громадським організаціям інвалідів в їх діяльності.

Представник Департамента не визнає апеляційну скаргу, вважаючи, що рішення господа рського суду прийнято з дотр иманням норм процесуального та матеріального права, а том у підстав для його скасуванн я не вбачається.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, перевіривш и та дослідивши доводи, викла дені в апеляційній скарзі, пр оаналізувавши правильність застосування господарським судом норм матеріального та процесуального права колегі я суддів дійшла до наступног о висновку.

Як свідчать матеріали спра ви, між сторонами 05 листопада 2010р. був укладений договір оре нди нежитлового приміщення, загальною площею 86,9 кв.м., щ о розташоване за адресою: м. Од еса, вул. Б.Хмельницького, 70 (а. с. 9-11).

Вищезазначена нежитлова б удівля належить Територіаль ній громаді м. Одесі в особ і Одеської міської ради на пр аві комунальної власності на підставі свідоцтва про прав о власності на нежитлову буд івлю серії САС №443143, виданого В иконавчим комітетом Одесько ї міської ради 22.06.2009р. згідно рі шення Виконавчого комітету О деської міської ради від 26.05.2009р . № 524.

Термін дії даного договору встановлений з 05 листопада 2010р . по 05 листопада 2020р.

Дана нежитлова будівля бул а передана за актом прийманн я-передачі від 05 листопада 2010р. (а. с. 14).

Повідомленням від 17 березня 2011р. Департамент звернувся до Спілки із пропозицією до 17.04.2011р . здійснити фактичну передач у нежитлових приміщень посил аючись при цьому на положенн я ст. 782 ЦК України про відмову в ід договору оренди. На підста ві ст. 785 ЦК України та умов дого вору за період з 01.11.2010 по 28.02.2011р. Де партаментом нарахована орен дна плата, яка становить 3 965,67 гр н. та пеня в сумі 113,27 грн. Відпові дно до ст. 785 ЦК України, якщо наймач, не виконує обов'язк у щодо повернення речі, наймо давець має право вимагати сп лати неустойки у розмірі под війної плати за користування річчю за час прострочення.

Проаналізувавши матеріали справи, судова колегія дійшл а до висновку про правомірні сть стягнення судом заборгов аності по орендній платі в су мі 5 012,85 грн., стягнення пені роз міром 113,27 грн., витрат по сплаті державного мита та ІТЗ судов ого процесу, в сумі 187,00 грн. та 236,0 0 грн.

Щодо вимог Департамента пр о розірвання договору оренди та виселення, то з цього приво ду судова колегія зазначає н аступне.

Відповідно до ст. 611 ЦК Укра їни у разі порушення зобов'яз ання настають правові наслід ки, встановлені договором аб о законом, зокрема, припиненн я зобов'язання внаслідок роз ірвання договору.

Згідно ст. 291 ГК України догов ір оренди може бути розірван ий за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оре нди може бути достроково роз ірваний з підстав, передбаче них Цивільним кодексом Украї ни для розірвання договору н айму, в порядку, встановленом у статтею 188 цього Кодексу.

Статтею 188 ГК України зазнач ено, що розірвання господарс ьких договорів допускається лише за згодою сторін, якщо ін ше не встановлено договором або законом. Сторона договор у, яка вважає за необхідне роз ірвати договір, повинна наді слати пропозиції про це друг ій стороні за договором. Стор она договору, яка одержала пр опозицію про розірвання дого вору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У раз і, якщо сторони не досягли зго ди щодо розірвання договору або у разі неодержання відпо віді у встановлений строк з у рахуванням часу поштового об ігу, заінтересована сторона має право передати спір на ви рішення суду.

Також, ч. 2 статті 651 ЦК України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано з а рішенням суду на вимогу одн ієї із сторін у разі істотног о порушення договору другою стороною та в інших випа дках, встановлених договором або законом. Істотним є таке п орушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при ук ладенні договору.

Відповідно до ч. 3. ст. 26 Закону України „Про оренду державн ого та комунального майна" на вимогу однієї із сторін дого вір оренди може бути дострок ово розірвано за рішенням су ду у разі невиконання сторон ами своїх зобов'язань та з ін ших підстав, передбачених за конодавчими актами України.

Аналізуючи наявний в матер іалах справи договір оренди від 05.11.2010р. судова колегія вважа є, що висновок місцевого госп одарського суду стосовно від сутності правових підстав на зайняття Спілкою спірного н е житлового приміщення є пом илковим. Оскільки термін йог о дії встановлений між сторо нами до 05 листопада 2020р., тобто д оговір не припинив свою дію. П ерелік прав і обов'язків ст орін зазначений в розділі че твертому договору, а саме п. 5.6 с еред яких право на вимагання дострокового його розірванн я Орендодавцем на підставах вказаних в позові - не зазнач ено.

Згідно п.п. 7.3; 7.4; 7.5 договору ор енди, спори, що виникають між с торонами у ході виконання ум ов договору оренди, вирішуют ься за згодою сторін, а якщо зг оди не буде досягнуто, справа передається до господарсько го суду Одеської області. Як в становлено матеріалами спра ви, такої згоди на дострокове розірвання договору оренди від 05.11.2010р. Спілка не надавала.

Слід також зазначити, що від повідно до вимог Закону Укра їни „Про статус ветеранів ві йни, гарантії їх соціального захисту” та Закону України „ Про основи соціальної захище ності інвалідів”, центральні і місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого са моврядування повинні подава ти допомогу і сприяти громад ським організаціям інваліді в в їх діяльності.

Крім цього, Громадська орга нізація „Одеська спілка член ів сімей військовослужбовці в, що загинули в мирний час та інвалідів Збройних Сил Украї ни” є неприбутковою громадсь кою організацією, оскільки н е здійснює виробничої господ арської діяльності та провод ить свою роботу за рахунок до бровільних пожертвувань орг анізацій та підприємств.

Враховуючи викладене судо ва колегія вважає, що апеляці йна скарга підлягає частково му задоволенню, а рішення гос подарського суду Одеської об ласті від 22.08.2011р. по даній справ і - частковому скасуванню.

Керуючись ст. ст. 99; 101; 103-105 Г ПК України, суд -

Постановив:

Апеляційну скаргу Гро мадської організації „Одесь ка спілка членів сімей війсь ковослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів Збр ойних Сил України” - задовол ьнити частково.

Рішення господарськ ого суду Одеської області ві д 22.08.2011р. - частково скасувати. А саме: пункти 2 та 3 резолютивн ої частину рішення господарс ького суду щодо припинення п ровадження про розірвання до говору оренди та виселення Г ромадської організації „Оде ська спілка членів сімей вій ськовослужбовців, що загинул и в мирний час та інвалідів Зб ройних Сил України”.

В цій частині прийнят и нове рішення, яким у позові п ро розірвання договору оренд и б/н від 05.11.2010р. та виселення від мовити. В іншій частині рішен ня залишити без змін.

Постанова набирає законн ої сили з дня її прийняття та м оже бути оскаржена у касацій ному порядку до Вищого госпо дарського суду України.

Головуючий суддя Н.В. Ліп чанська

Суддя Е.І. Андр єєва

Суддя П.Ф. Мацюра

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19919482
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/17-1282-2011

Постанова від 22.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Ухвала від 13.09.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ліпчанська Н.В.

Рішення від 22.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 18.05.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні