Постанова
від 24.11.2011 по справі 5024/1536/2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" листопада 2011 р. Справа № 5024/1536/2011

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого судді Л.В. П оліщук,

суддів Л.І. Бандури, В.Б. Ту ренко,

при секретарі судового з асідання - Н.Г. Попові,

за участю представникі в сторін:

від позивача: ОСОБА_4,

від відповідача: директор М.А. Панасюк, В.О. Авер' яно ва,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Товарист ва з додатковою відповідальн істю «Херсонське підприємст во автомобільного транспорт у 16562»

на рішення господарськ ого суду Херсонської області від 04.10.2011р.

у справі № 5024/1536/2011

за позовом ОСОБА_4

до Товариства з додатко вою відповідальністю «Херсо нське підприємство автомобі льного транспорту 16562»

про визнання недійсним та скасування рішення загал ьних зборів,

встановив:

ОСОБА_4 звернувся з п озовом та уточненням до ньог о до Товариства з додатковою відповідальністю «Херсонсь ке підприємство автомобільн ого транспорту 16562»про визнан ня недійсним рішення загальн их зборів учасників відповід ача від 22.07.2011р. в частині виключ ення ОСОБА_4 зі скл аду учасників товариства.

Позовні вимоги мотивовані тим, що загальні збори учасни ків товариства від 22.07.2011р. прове дено з порушеннями частини 5 с татті 61 Закону України «Про го сподарські товариства»та ст атуту товариства, оскільки п ро скликання і проведення ци х зборів позивач не був повід омлений належним чином, у зв' язку з чим останній не скорис тався своїм правом на внесен ня пропозицій до порядку ден ного загальних зборів, на озн айомлення з документами, вне сеними до порядку денного, а п рийняте на загальних зборах рішення про виключення позив ача зі складу учасників супе речить статті 64 вказаного Зак ону.

Рішенням господарського с уду Херсонської області від 04.10.2011 р. позов задоволено та виз нано недійсним рішення загал ьних зборів учасників ТДВ «Х ерсонське підприємство авто мобільного транспорту 16562»від 22.07.2011р. з огляду на те, що вказане рішення загальних зборів в ч астині виключення позивача з числа учасників товариства прийнято за відсутності підс тав для такого виключення. По силання позивача на порушенн я відповідачем процедури під готовки до проведення загаль них зборів, на яких прийнято о скаржуване рішення, а також н а порушення прав позивача на участь у загальних зборах, на внесення пропозицій до поря дку денного та ознайомлення з документами, внесеними до п орядку денного, судом не прий нято до уваги, оскільки позив ач був присутнім на загальни х зборах, та, крім того, предме т спору стосується виключенн я позивача з числа учасників товариства.

Не погодившись з рішенням с уду, відповідач звернувся із апеляційною скаргою, в якій п росив рішення скасувати, у за доволенні позову відмовити, посилаючись на порушення суд ом норм матеріального і проц есуального права. Апеляційна скарга мотивована тим, що суд ом при прийнятті рішення не в раховано надані товариством документи, які свідчать про т е, що ОСОБА_4 сис тематично та неналежним чино м виконував свої обов' язки і як працівник, і як учасник то вариства, у зв' язку з чим йог о правомірно було виключено зі складу товариства.

У відзиві на апеляційну ска ргу позивач просив рішення с уду залишити без змін, оскіль ки воно відповідає матеріала м справи та діючому законода вству, а апеляційну скаргу - без задоволення як безпідст авну.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріал и справи, доводи апеляційної скарги, перевіривши правиль ність застосування місцевим господарським судом норм пр оцесуального та матеріально го права, апеляційна інстанц ія встановила наступне.

ОСОБА_4, згідно із довідко ю № 8 від 26.05.2011 р., являвся учасник ом Товариства з додатковою в ідповідальністю «Херсонськ е підприємство автомобільно го транспорту 16562»з долею у ста тутному фонді 10,9503% на суму 36514,75 гр н., що складає 146059 долей (т.1, а.с.47).

Відповідно до частини 3 стат ті 65 Закону України «Про госпо дарські товариства»до товар иства з додатковою відповіда льністю застосовуються норм и статей 4, 11, 52 - 64 цього Закону з у рахуванням особливостей, пер едбачених даною статтею.

Згідно із частиною 5 статті 61 вказаного Закону про провед ення загальних зборів товари ства учасники повідомляютьс я передбаченим статутом спос обом з зазначенням часу і міс ця проведення зборів та поря дку денного. Повідомлення по винно бути зроблено не менш я к за 30 днів до скликання загал ьних зборів. Будь-хто з учасни ків товариства вправі вимага ти розгляду питання на загал ьних зборах учасників за умо ви, що воно було ним поставлен о не пізніш як за 25 днів до поча тку зборів. Не пізніш як за 7 дн ів до скликання загальних зб орів учасникам товариства по винна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денног о зборів. З питань, не включени х до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, прису тніх на зборах.

Зазначені положення закон у щодо порядку скликання заг альних зборів товариства кор еспондуються із пунктом 8.2.7 ст атуту Товариства з додатково ю відповідальністю «Херсонс ьке підприємство автомобіль ного транспорту 16562», відповід но до якого повідомлення про проведення загальних зборів засновників товариства здій снюється шляхом письмового п овідомлення учасників товар иства не менш як за 30 днів до ск ликання загальних зборів. По відомлення повинно містити в ідомості про час, місце прове дення загальних зборів та по рядок денний. З питань, не вклю чених до порядку денного, ріш ення можуть прийматися тільк и за згодою всіх учасників, пр исутніх на загальних зборах. Пунктом 8.2.8 статуту, зокрема, п ередбачено, що засновникам т овариства повинна бути надан а можливість ознайомитися з документами, внесеними у пор ядок денний загальних зборів засновників, не пізніш як за 1 0 днів до скликання загальних зборів.

В матеріалах справи наявні докази належного повідомлен ня учасників про проведення загальних зборів товариства , які відбулися 22.07.2011 р., та порядо к денний. Як вбачається з текс ту повідомлення та реєстру к ореспонденції, 16.06.2011 р. відповід ачем було направлено на адре су позивача повідомлення про скликання загальних зборів учасників на 22.07.2011 р. о 14:00 год. за а дресою: м.Херсон, Новомиколаї вське шосе, 7-А, із зазначенням порядку денного з переліком наступних питань: 1) виключенн я із складу учасників; 2) перер озподіл статутного фонду; 3) за твердження статуту ТДВ у нов ій редакції; 4) вибори ревізійн ої комісії (т.1, а.с.64-66).

22.07.2011р. відбулися загальні зб ори учасників Товариства з д одатковою відповідальністю «Херсонське підприємство ав томобільного транспорту 16562».

Відповідно до частини 1 стат ті 60 Закону України «Про госпо дарські товариства»та пункт у 8.2.9. статуту відповідача, зага льні збори учасників вважают ься повноважними, якщо на них присутні учасники (представ ники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсо тками голосів. Згідно з прото колом мандатно-лічильної ком ісії про реєстрацію учасникі в та їх уповноважених предст авників, що беруть участь у за гальних зборах Товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонське підприємство ав томобільного транспорту 16562»в ід 22.07.2011 р., а також згідно з прото колом загальних зборів цього товариства від 22.07.2011 р., для учас ті у загальних зборах зареєс трувалося 15 учасників та упов новажені представники, які в олодіють 1 127 504 долями, що стано вить 84,57 % статутного фонду (т.1, а .с.71, 72). При цьому, для участі у ци х зборах також зареєструвавс я і ОСОБА_4, що вбачається з журналу реєстрації учасникі в загальних зборів 22.07.2011 р., (т.1, а.с .67-70). Отже, загальні збори відпо відача, які відбулися 22.07.2011 р., сл ід вважати повноважними, оск ільки на них були присутні уч асники, що володіли у сукупно сті більш як 84,57 % голосів.

Таким чином, при скликанні т а проведенні загальних зборі в товариства 22.07.2011р. були дотрим ані норми законодавства та у становчих документів.

Представник позивача в суд овому засіданні при розгляді апеляційної скарги підтверд ив, що ОСОБА_4 про проведен ня зборів був повідомлений н алежним чином та, до того ж, бу в присутнім на них, а тому висн овок суду першої інстанції п ро дотримання процедури пров едення зборів товариства є о бґрунтованим.

За результатами зборів уча сників відповідача, які відб улися 22.07.2011 р., було прийнято ріш ення, зокрема, про виключення із складу учасників товарис тва ОСОБА_4. В якості підст ав для виключення в протокол і загальних зборів учасників від 22.07.2011 р. зазначено те, що «О СОБА_4 постійно вимагав над ати йому на його більш як 10% акц ій частину майна. Але підприє мство - відповідач було ще а кціонерним товариством і акц іонери володіли тільки акція ми і могли розпоряджатися ті льки ними. ОСОБА_4 постійн о пише листи-скарги до міліці ї, прокуратури, обленерго, под аткової та до інших державни х установ, потім приходять пе ревірки, які не знаходять нія ких порушень в роботі підпри ємства. Перевірки відволікаю ть бухгалтерів та інших прац івників від виконання своїх посадових обов' язків. І це н апротязі багатьох років. Від ОСОБА_4 ніколи не поступа ло ділових пропозицій». Тако ж зазначено про те, що ОСОБА _4 не скористався своїм прав ом на продаж товариству нале жних позивачу акцій у 2010 році п ри реорганізації акціонерно го товариства в товариство з додатковою відповідальніст ю.

Відповідно до статті 64 Зако ну України «Про господарські товариства»учасника товари ства з обмеженою відповідаль ністю, який систематично не в иконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешк оджає своїми діями досягненн ю цілей товариства, може бути виключено з товариства на ос нові рішення, за яке проголос ували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсо тками загальної кількості го лосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його пр едставник) у голосуванні уча сті не бере. Виключення учасн ика з товариства призводить до наслідків, передбачених с таттями 54 і 55 цього Закону. Як з азначено вище, в силу частини 3 статті 65 вказаного Закону ді я вищенаведеної норми також поширюється на учасників тов ариства з додатковою відпові дальністю.

У пункті 29 постанови пленум у Верховного Суду України №13 в ід 24.10.2008 р. викладена правова по зиція стосовно вирішення спо рів, пов'язаних з виключенням учасника з товариства, відпо відно до якої при вирішенні т аких спорів господарські суд и, як випливає зі змісту статт і 64 Закону «Про господарські т овариства», повинні дослідит и всі обставини, пов'язані з ви ключенням учасника з товарис тва, дати оцінку його поведін ці, встановити наявність нег ативних для товариства наслі дків у зв'язку з діями (бездіял ьністю) учасника. Якщо негати вні наслідки ще не настали, по трібно правильно визначити в ірогідність їх настання. Нео бхідно встановити причинний зв'язок між діями (бездіяльні стю) учасника товариства та н егативними наслідками для то вариства, а також дослідити м отиви поведінки учасника, фо рму вини тощо. Вирішуючи пита ння про наявність факту пере шкоджання учасником своїми д іями досягненню цілей товари ства, необхідно встановити, щ о поведінка учасника суттєво ускладнює діяльність товари ства чи робить її практично н еможливою. Господарські суди повинні враховувати як факт ичні обставини, що були підст авою для виключення учасника з товариства, так і дотриманн я вимог законодавства та уст ановчих документів при склик анні та проведенні відповідн их загальних зборів.

Відповідно до пункту 3.10. реко мендацій президії Вищого гос подарського суду України №04-5/ 14 від 28.12.2007 р. у рішенні про виклю чення учасника з господарськ ого товариства повинно бути обґрунтовано причини такого виключення і зазначено, які с аме факти невиконання статут них обов'язків стали підстав ою виключення учасника з тов ариства, в чому полягає систе матичність невиконання учас ником товариства його обов'я зків, якими саме діями (бездія льністю) учасник перешкоджає досягненню цілей товариства . Відсутність відповідних ві домостей у рішенні про виклю чення учасника з товариства може бути підставою визнання такого рішення недійсним за позовом даного учасника.

Обов' язки учасників това риства передбачені статтею 1 1 Закону України «Про господа рські товариства», відповідн о до якої учасники товариств а зобов'язані: а) додержувати у становчих документів товари ства і виконувати рішення за гальних зборів та інших орга нів управління товариства; б) виконувати свої зобов'язання перед това риством, в тому числі і пов'яза ні з майновою участю, а також в носити вклади (оплачувати ак ції) у розмірі, порядку та засо бами, передбаченими установч ими документами; в) не розголо шувати комерційну таємницю т а конфіденційну інформацію п ро діяльність товариства; г) н ести інші обов'язки, якщо це пе редбачено цим Законом, іншим законодавством України та у становчими документами.

Пунктом 4.2. статуту відповід ача передбачено такі обов' я зки засновників (учасників) т овариства: додержуватись уст ановчих документів і виконув ати рішення органів управлін ня товариства; не розголошув ати комерційну таємницю та к онфіденційну інформацію про діяльність товариства; вико нувати свої зобов' язання пе ред товариством, визначені с татутом, в тому числі майнові ; сприяти товариству в здійсн енні ним своєї діяльності; ві дшкодовувати збитки, заподія ні невиконанням або неналежн им виконанням свої зобов' я зань перед товариством; вико нувати інші обов' язки, якщо це передбачено чинним закон одавством України.

Проте, в оспорюваному рішен ні загальних зборів товарист ва від 22.07.2011 р. не зазначено, які с аме із перелічених в статті 11 Закону та пункті 4.2. статуту об ов' язків не виконуються або неналежно виконуються О СОБА_4 як учасником товарис тва, у зв' язку з чим і відсутн я інформація про систематичн ість їх порушень з боку позив ача. Також не зазначено, якими своїми діями позивач перешк оджає досягненню цілей товар иства.

Отже, відсутність вищезазн ачених відомостей у рішенні відповідача від 22.07.2011 р. про вик лючення ОСОБА_4 з числа уч асників товариства є підстав ою для визнання цього рішенн я в цій частині недійсним, у зв ' язку з чим суд першої інста нції правомірно задовольнив позов.

Посилання скаржника на те, щ о місцевим господарським суд ом не прийнято до уваги надан і ним на 27 аркушах акти, накази , доповідні записки, поясненн я, інформації про порушення, я кі здійснював ОСОБА_4 при виконання обов' язків майст ра авторемонтних майстерень ; на 19 аркушах скарги ОСОБА_4 до державних інстанцій Укра їни, пояснення товариства по цим скаргам, запити та відпов іді державних органів; заява ОСОБА_4 про передачу йому у власність майже 50% майна тов ариства, апеляційна інстанці я відхиляє, оскільки вказані документи свідчать про неви конання або неналежне викона ння ОСОБА_4 трудових обов' язків і не доводять в порядку статей 32, 34 Господарського про цесуального кодексу України невиконання ОСОБА_4 своїх статутних обов' язків або п ерешкоджання ним досягненню цілей товариства, що згідно і з статтею 64 Закону України «Пр о господарські товариства»є підставою для його виключен ня з числа учасників товарис тва.

За таких обставин рішення с уду слід залишити без змін, а а пеляційну скаргу - без задов олення.

Керуючись ст.ст. 99, 103, 105 Го сподарського процесуальног о кодексу

України, суд -

постановив:

Рішення господарськ ого суду Херсонської області від 04.10.2011 р. у справі № 5024/1536/2011 залиш ити без змін, а апеляційну ска ргу - без задоволення.

Постанова апеляційної інс танції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному пор ядку до Вищого господарськог о суду України протягом двад цяти днів з дня набрання пост анови законної сили.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.І. Бандура

Суддя В.Б. Туренко

Повний текст постано ви підписано 29.11.2011 р.

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19919764
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1536/2011

Судовий наказ від 09.12.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Постанова від 24.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 04.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 23.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 09.08.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні