Рішення
від 07.08.2008 по справі 12/143пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/143пд

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

07.08.08 р.                                                                                                    Справа № 12/143пд                               

Господарський суд Донецької області у складі судді Склярук О.І.

при секретарі судового засідання Лозова Н.С.

за участю представників сторін

від позивача – Рекун А.І. за доруч.

від відповідача -  Клецький А.А. за доруч.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю “ПОНА-Україна” м.Київ

до Старобешевського РАЙПО,  смт. Старобешево

про визнання договору дійсним та визнання права власності

СУТЬ СПОРУ

  Товариства з обмеженою відповідальністю “ПОНА-Україна” м.Київ  звернулося до господарського суду з позовною заявою до Старобешевського РАЙПО,  смт. Старобешево  про визнання договору дійсним та визнання права власності на об'єкт нерухомості.

 В обгрунтування своїх позовних  вимог позивач посилається, що між ним та відповідачем підписано договір купівлі-продажу  об'єкта  нерухомості, виконання умов  цього договору,  відмову відповідача від нотаріального посвідчення договору, ст. 220, ст. 334 ЦК України.   

  Відповідач проти задоволення позову заперечував, вважає, що вказаний договір не потрібно посвідчувати нотаріально.

 Дослідивши обставини справи, вислухав пояснення представників сторін господарський суд встановив

  30.11.2007 року між Старобешевським РАЙПО ( продавець) , та Товариством з обмеженою відповідальністю “ПОНА – Україна” ( покупець) підписано договір купівлі-продажу , згідно якого останній набував право власності на нерухоме майно - незавершений будівництвом 27-ми квартирний п”ятиповерховий будинок з вбудовано-прибудованими приміщеннями № 16 розташований по пер. Юбілейний,  смт. Старобешево.

 Вказане незавершене будівництво розташоване на земельній ділянці розміром 0,4 га ,  яка  відведена рішенням виконавчого комітету Старобешевської районної Ради народних депутатів № 159 від 15.07.1987 р.

   Згідно п.2.1. продавець брав на себе зобов'язання передати вказаний об'єкт покупцю протягом двох  тижнів від дати підписання договору.

    Пунктом  п.3.2. договору покупець брав на себе зобов'язання здійснити оплату  шляхом безготівкового перерахування грошових коштів на поточний рахунок продавця протягом 15 днів з дати підписання договору.

  Свої зобов'язання позивач виконав у повному обсязі,  що підтверджується наданими до справи документами.

   30.11.2007 року сторони підписали між собою акт прийома-передачі, яким підтвердили передачу об”єкта саме позивачу.

   Позивач у  листі  від 05.12.2007 року  та листі від 11.02.2008 року на адресу відповідача просив останнього забезпечити явку  представників для нотаріального посвідчення  договору купівлі-продажу від 30.11.2007 р.

   Представники відповідача  для нотаріального посвідчення договору не з'явилися. Договір лишився нотаріально не посвідченим.

    Позивач просить суд визнати вище зазначений договір купівлі-продажу дійсним та визнати за ним право власності на об'єкт нерухомості.

    Вказані позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню  з наступних підстав.

 Стаття 392 ЦК України закріплює, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа який засвідчує його право власності.

 Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ( майно) яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

 Стаття 317 ЦК України закріплює, що власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання та місцезнаходження майна.

 Стаття 319 ЦК України встановлює, що власник користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь які дії, які не суперечать закону.

  Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

  Стаття 328 ЦК України встановлює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

   Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше  прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

   Стаття 657 ЦК України встановлює, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку ( квартири) або іншого нерухомого майна) укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

   Згідно ст. 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

  Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилися від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

   В цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

   Згідно ст. 334  ЦК України встановлює, що право власності на майно за договором,  який підлягає нотаріальному посвідченню виникає у набувача майна з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору не посвідченого нотаріально дійсним.

    З матеріалів справи вбачається, що сторони  домовилися зі всіх істотних умов договору та відбулося виконання цього договору.

    За таких обставин позовні вимоги позивача є такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

   На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 33, 43, 49, ст.ст. 82-85 ГПК України ,  господарський суд

                                                ВИРІШИВ

    Позов задовольнити

    Визнати дійсним договір купівлі-продажу без номера  від 30.11.2007 року,  підписаний між Старобешевським РАЙПО та Товариством з обмеженою відповідальністю “ПОНА – Україна”, згідно якого було продано нерухоме майно- незавершене будівництвом 27-мі ( двадцяти сьоми) квартирний п”ятиповерховий будинок з вбудовано-прибудованими приміщеннями № 16 розташований по пер. Юбілейний в стм. Старобешево, Донецької області.

    Визнати за  Товариством з обмеженою відповідальністю “ПОНА – Україна”   ( м. Київ, вул. Полкова, 55 ЗКПО 33304149) право власності на нерухоме майно- незавершене будівництвом 27-мі ( двадцяти сьоми) квартирний п'ятиповерховий будинок з вбудовано-прибудованими приміщеннями № 16 розташований по пер. Юбілейний в стм. Старобешево, Донецької області.

  Стягнути з  Товариства з обмеженою відповідальністю  “ПОНА – Україна”   ( м. Київ, вул. Полкова, 55 ЗКПО 33304149)  на користь Державного бюджету України  не доплачене державне мито у сумі 85 грн

          

               Суддя                                                                                                            Склярук О.І.                               

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення07.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1992317
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/143пд

Постанова від 25.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Калантай М.В.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 02.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 12.08.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Рішення від 07.08.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні