Постанова
від 06.12.2011 по справі 4/126б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" грудня 2011 р. Справа № 4/126б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого - Панової І.Ю.,

суддів - Білошкап О.В.,

Хандуріна М.І.,

за участю представників сторін:

Чернігівської МДПІ Черніг івської області - Сетченк о С.М., Шилова А.К.,

ПАТ "Комерційний банк "Надра " - Станкевича Ю.В.,

Ліквідатора Ушача Ю.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Києві к асаційну скаргу Публічного а кціонерного товариства "Коме рційний банк "Надра" на постан ову Київського апеляційного господарського суду від 06.09.2011р . та ухвалу господарського су ду Чернігівської області від 31.05.2011р. по справі № 4/126б за заявою Чернігівської міжрайонної д ержавної податкової інспекц ії Чернігівської області про банкрутство Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_8, -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарськог о суду Чернігівської області від 31.05.2011р. затверджено звіт лі квідатора та ліквідаційний б аланс банкрута СПД - ФО ОСО БА_8, припинено підприємниц ьку діяльність СПД - ФО ОСО БА_8 та припинено проваджен ня по справі.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 06.09.2011р. апеляційну скаргу ПАТ "Комерційний банк "Надра" залишено без задоволення, ух валу господарського суду Чер нігівської області від 31.05.2011р. залишено без змін.

Публічне акціонерне товар иство "Комерційний банк "Надр а" звернулась до Вищого госпо дарського суду України з кас аційною скаргою, в якій проси ть постанову Київського апел яційного господарського суд у від 06.09.2011р. та ухвалу господар ського суду Чернігівської об ласті від 31.05.2011р. по справі скас увати та передати справу на р озгляд до суду першої інстан ції на стадію ліквідаційної процедури, посилаючись на по рушення та неправильне засто сування судами попередніх ін станцій норм матеріального т а процесуального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояс нення представників сторін, перевіривши матеріали справ и та обговоривши доводи каса ційної скарги, колегія судді в прийшла до висновку, що каса ційна скарга задоволенню не підлягає, постанова Київсько го апеляційного господарськ ого суду від 06.09.2011р. підлягає ск асуванню, а апеляційне прова дження за апеляційною скарго ю ПАТ "Комерційний банк "Надра " на ухвалу господарського су ду Чернігівської області від 31.05.2011р. підлягає припиненню з н аступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарськ ого суду Чернігівської облас ті від 27.04.2011р. порушено провадже ння по справі про банкрутств о Суб' єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_8 на підставі ст. 52 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" за заявою Чернігівської мі жрайонної державної податко вої інспекції Чернігівської області.

Постановою господарського суду Чернігівської області від 05.05.2011р. суб' єкта підприємн ицької діяльності - фізичну о собу ОСОБА_8 визнано банкр утом, відкрито ліквідаційну процедуру, обов' язки ліквід атора покладено на арбітражн ого керуючого Ушача Ю.В. т а зобов'язано ліквідатора на дати суду звіт ліквідатора т а ліквідаційний баланс банкр ута.

20.05.2011р. ліквідатором банкрута подано до суду звіт ліквідат ора та ліквідаційний баланс банкрута.

Затверджуючи звіт ліквіда тора, ліквідаційний баланс т а припиняючи провадження по справі, суд першої інстанції , з яким погодився суд апеляці йної інстанції, послався на т е, що у банкрута відсутні майн ові активи, що підтверджуєть ся ліквідаційним балансом, т ому у боржника відсутня можл ивість задовольнити його кре диторські вимоги.

Згідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядаю ть справи про банкрутство у п орядку провадження, передбач еному цим Кодексом, з урахува нням особливостей, встановле них Законом України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або в изнання його банкрутом" стор онами у справі про банкрутст во є кредитори (представник к омітету кредиторів) та боржн ик.

Статтею 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" також визначе но, що кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встан овленому порядку підтвердже ні документами вимоги щодо г рошових зобов'язань до боржн ика, щодо виплати заборгован ості із заробітної плати пра цівникам боржника, а також ор гани державної податкової сл ужби та інші державні органи , які здійснюють контроль за п равильністю та своєчасністю справляння страхових внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування т а інші види загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування, податків і збо рів (обов'язкових платежів).

Учасники провадження у спр аві про банкрутство - сторони , арбітражний керуючий (розпо рядник майна, керуючий санац ією, ліквідатор), власник майн а (орган, уповноважений управ ляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які берут ь участь у провадженні у спра ві про банкрутство, Фонд держ авного майна України, держав ний орган з питань банкрутст ва, представник органу місце вого самоврядування, предста вник працівників боржника, у повноважена особа акціонері в або учасників товариств з о бмеженою чи додатковою відпо відальністю.

ПАТ КБ "Надра" звернулось до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою на ухв алу господарського суду Чер нігівської області від 31.05.2011 р. про затвердження звіту лікв ідатора,посилаючись на те, що банк є кредитором СПД - ФО ОСОБА_8

Як встановлено судом апеля ційної інстанції, кредиторсь кі вимоги ПАТ КБ "Надра" виникл и внаслідок невиконання борж ником зобов' язання за креди тним договором від 03.06.2008р. №02/08/11-006.

Відмовляючи ПАТ КБ "Надра" в задоволенні апеляційної ска рги на ухвалу суду про затвер дження звіту ліквідатора, су д апеляційної інстанції посл ався на те, що заявником не дов едено наявність безспірних в имог до боржника, що існували на момент складання ліквіда тором звіту, реєстру вимог кр едиторів та винесення оскарж уваної ухвали.

При цьому суд послався на рі шення апеляційного суду Черн ігівської області від 01.07.2010р. у справі №22ц-2608/2010 за позовом ПАТ К Б "Надра" до ОСОБА_8 та ОСО БА_9 про стягнення заборгов аності за кредитним договоро м від 08.06.2008р., яким скасовано ріш ення Деснянського районного суду м. Чернігова від 05.05.2010 р. та відмовлено в задоволенні по зову.

Рішенням апеляційного суд у Чернігівської області від 01.07.2010р., яке набрало законної си ли, встановлено, що зобов' яз ання по кредитному договору та договору поруки, укладени ми 03.06.2008р. №02/08/11-006 та №05/08/11-051 припинил ись 24.02.2009р.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснив представн ик ПАТ КБ "Надра", саме зобов'яз ання за кредитним договором від 03.06.2008р. №02/08/11-006 були підставою для звернення банку з кредит орськими вимогами до боржник а СПД - ФО ОСОБА_8

Таким чином, на час порушенн я провадження по справі про б анкрутство СПД - ФО ОСОБА_8 зобов' язання по кредитно му договору, укладеному між б оржником та банком припинил ись, у зв'язку з чим банк на наб ув статусу кредитора СПД - Ф О ОСОБА_8

Відповідно до ч. 1 ст. 91 Господ арського процесуального код ексу України сторони у справ і, прокурор, треті особи, особи , які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирі шив питання про їх права та обов'язки, мають право пода ти апеляційну скаргу на ріш ення місцевого господарсько го суду, яке не набрало зако нної сили.

Виходячи зі змісту ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом", ПАТ КБ "Надра" в процедурах бан крутства не може мати іншого правового статусу, окрім ста тусу кредитора боржника, тоб то - сторони у справі про бан крутство.

Оскільки ПАТ "Комерційний банк "Надра" статусу кредитор а у справі не набуло, відповід но не є стороною у справі про б анкрутство СПД - ФО ОСОБА_8 , банк не мав права звертати сь з апеляційною скаргою на у хвалу господарського суду Че рнігівської області від 31.05.2011р .

У зв'язку з цим порушене апе ляційне провадження за скарг ою ПАТ "Комерційний банк "Над ра" на ухвалу господарського суду Чернігівської області від 31.05.2011р. суду апеляційної інс танції необхідно було припин ити на підставі ст. 80 ГПК Украї ни.

Однак, суд апеляційної інст анції не надав вказаному нал ежної правової оцінки та без підставно здійснив апеляцій ний перегляд по суті ухвали г осподарського суду Чернігів ської області від 31.05.2011р. за ска ргою особи, яка не мала права н а її оскарження.

Згідно із п. 12 постанови Плен уму Верховного Суду України від 18.12.2009р. №15 "Про судову практик у в справах про банкрутство" ю ридичні та фізичні особи, акц іонери, учасники господарськ их товариств, що не мають стат усу сторони чи учасника у спр аві про банкрутство, не мають права на оскарження судових рішень у справі про банкрутс тво, а помилково порушене апе ляційне і касаційне провадже ння підлягають припиненню в порядку, передбаченому ст. 80 Г ПК України на підставі ст. ст. 91, 107 ГПК України як такі, що не пі длягають вирішенню в господа рських судах. В інших випадка х такі скарги повертаються б ез розгляду.

Таким чином, колегія суддів вважає необхідним постанову Київського апеляційного гос подарського суду від 06.09.2011р. ска сувати, апеляційне проваджен ня за апеляційною скаргою ПА Т "Комерційний банк "Надра" при пинити.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 80, 1115, 1117, 1119 - 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Публ ічного акціонерного товарис тва "Комерційний банк "Надра" з алишити без задоволення.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 06.09.2011р. по справі № 4/126б скас увати.

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Ком ерційний банк "Надра" на ухвал у господарського суду Черніг івської області від 31.05.2011р. по с праві № 4/126б припинити.

Головуючий: Панова І.Ю.

Судді: Білошкап О.В.

Хандурін М.І.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19942045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/126б

Постанова від 06.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 07.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Постанова від 06.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дзюбко П.О.

Ухвала від 31.05.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Постанова від 05.05.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Ухвала від 27.04.2011

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Ухвала від 04.12.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Постанова від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні