Рішення
від 07.12.2011 по справі 5016/3914/2011(16/228)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2011 р. Справа № 5016/3914/2011(16/228)

м. Миколаїв

за позовом: фермерськог о господарства «Поле»Федоро ва Віктора Миколайовича (міс цезнаходження: 56165, Миколаївсь ка обл., Баштанський район, с. Я вкіне; поштова адреса: 56100, Мико лаївська обл., м. Баштанка, вул . Гапішка, 21), код ЄДРПОУ 20885911

до відповідача: Баштанс ької районної державно ї адміністрації (56100, Миколаївс ька обл., м. Баштанка, вул. Башта нської республіки, 37), Ід. код 04056 687

про: визнання права влас ності на самочинно збудовану нежитлову будівлю зерносхов ища

суддя В.Д. Фролов

за участю представників сторін

від позивача: Федоров В.Н. - д иректор.

ОСОБА_1 дов. б/н ві д 25.10.2011р.

ОСОБА_2 д ов. б/н від 25.10.2011р.

від відповідача:

в засіданні приймає участь :

Фермерське господарств о «Поле»звернулось до господ арського суду із позовом до Б аштанської районної де ржавної адміністрації про ви знання права власності на са мочинно збудовану нежитлову будівлю зерносховища. Судов і витрати просить покласти н а відповідача.

Від голови Баштанської рай онної державної адміні страції за вих. № 1850-02-63 від 25.11.2011 р. д о суду надійшла заява про роз гляд справи без участі предс тавника відповідача, в якій з азначено, що відповідно до За кону України «Про місцеві де ржавні адміністрації»у райд ержадміністрації відсутні п овноваження по прийняттю в е ксплуатацію закінчених буді вництвом об' єктів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в позивача, дослідивши надан і докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

В 2007 році фермерським г осподарством «Поле»на земел ьній ділянці у м. Баштанка по в ул. Заводській, № 2А/10 без належн о оформленого дозволу та нал ежно затверд женого проекту було збудоване зерносховище зі збірних залізобетонних к онструкцій. Будівництво зерн осховища було здійснено на з емельній ділянці, яка була ви ділена для цієї мети розпоря дженням Баштанської райдерж адміністрації № 84-р від 15.02.07. Піс ля отримання роз' яснень щод о можливості оформлення прав а власності на будів лю на під ставі рішення органу місцево го самоврядування фермерськ е господарство звернулося з цього питання до Баштанської міської ради.

На підставі рішень виконав чого комітету міської ради№1 73 від 31.08.08 «Про за твердження са мовільно збудованих споруд» та № 138 від 27.05.08. «Про оформлення п рава власності на об' єкти н ерухомого майна у м.Баштанка »Баштанським бюро технічної інвентаризації було зареєст ровано право власності ферме рського господарства «Поле» на вищевказане зерносховище та присвоєна адреса м. Баштан ка вул. Завод ська, 2А/10.

Але постановою Баштансько го районного суду від 18 лютого 2009 року за позовом ЗАТ «Росток »ці рішення виконкому міськ ої ради були визнані недійсн ими та ска совані на тій підст аві, що вони були прийняті у по рушення:

- ст. 31 ЗУ «Про місцеве са моврядування», відповідно до якої до відання місцевих рад в галузі будівництва належи ть прийняття в експлуатацію закінчених будівниц твом об' єктів в порядку, встановлено му законодавством;

- ст. 30-1 ЗУ «Про плануван ня та забудову територій»щод о прийняття в експлуата цію о б' єктів приймальними коміс іями;

- п.1 «Порядку прийняття в екс плуатацію закінчених будівн ицтвом об' єктів», затвердже ного постановою КМУ від 22.09.04. № 1 243.

У 2010 році ЗАТ «Росток»припинило свою діял ьність, а його майно (як предм ет

застави банку) було про дане на торгах.. Новими власни ками майна було засновано

ТОВ «Баштанська птахофабрик а».

У травні 2011 року ТОВ «Баштанс ька птахофабрика»було подан о до Господарського суду Мик олаївської області позов про знесення самочинно збудован ої будівлі зерно сховища. Але рішенням суду від 16 травня 2011 р оку, (залишеним без змін Одесь ким апеляційним господарськ им судом), у задоволені позову було відмовлено з наступ них підстав:

- при будівництві зерносхов ища не було порушено вимоги ж одного нормативного акту сан ітарно - епідеміологічного з аконодавства та державних бу дівельних норм, - власником зе мельної ділянки - Баштансько ю райдержадміністрацією роз порядженням №156-р від 25.03.11. було п ередано фермерському господ арству земельну ділянку площ ею 0,8 га в оренду терміном на 50 р оків під уже збудоване зерно сховище На підставі вказаног о розпорядження було укладен о договір довгострокової оре нди земельної ділянки від 20.06.11 ., (який 25.06,11. було зареєстровано у Державному реєстрі земель під №482061004000001)

В серпні 2011 року фермерське г осподарство «Поле»звернуло ся до власника земель ної діл янки Баштанської райдержадм іністрації з заявою про прий няття в експлуата цію новозб удованого зерносховища.

26 серпня 2011 року отримано від повідь про те, що призначення комісії для прийняття в експ луатацію новозбудованих об' єктів не входить до компетен ції місцевих адміністрацій т а запропоновано вирішити це питання в судовому порядку. Д оказами відповідності самоч инно збудованого зерносхови ща вимогам державних будівел ьних норм є висновок будівел ьної експертизи Миколаївськ ого експертно-технічного це нтру від 26.05.2007року.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про відмову в задоволенні позовних вимог про визнання права власності на самочинно збудовану нежи тлову будівлю зерносховища, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ста тті 12 Земельного кодексу Укра їни та статті 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" право комунальної власності на землю належить територіальним громадам сіл , селищ, міст, районів в містах . Від іменні та в інтересах тер иторіальних громад відповід но до закону правомочності щ одо володіння, користування та розпорядження об'єктами п рава комунальної власності з дійснюють органи місцевого с амоврядування.

Відповідно до приписів ст. 1 2 Земельного кодексу України , п. 34 ст. 26 Закону України "Про мі сцеве самоврядування" розпор ядження землями територіаль них громад здійснюють місцев і ради, до виключної компетен ції яких належить вирішення питань регулювання земельни х відносин.

Статтею 31 Закону України "Пр о місцеве самоврядування" вс тановлені повноваження вико навчих органів місцевих рад в галузі будівництва, до яких віднесено: надання відповід но до законодавства дозволу на спорудження об' єктів міс тобудування незалежно від фо рм власності, прийняття в екс плуатацію закінчених будівн ицтвом об' єктів, здійснення державного контролю за дотр иманням законодавства, затве рдженої містобудівної докум ентації при плануванні та за будові відповідних територі й, зупинення будівництва, яке проводиться з порушенням мі стобудівної документації і п роектів окремих об' єктів, з дійснення контролю за забезп еченням надійності та безпеч ності будинків і споруд неза лежно від форм власності, вид ача забудовникам архітектур но-планувальних завдань та т ехнічних умов на проектуванн я, будівництво, реконструкці ю будинків і споруд, благоуст рій територій та надання доз волу на проведення цих робіт .

Позивачу дозвіл на будівни цтво не видавався, земельна д ілянка для будівництва не на давалася.

Відповідно до норми частин и другої ст. 376 ЦК України особа , яка здійснила або здійснює с амочинне будівництво нерухо мого майна, не набуває права в ласності на нього.

Відповідно до частини четв ертої ст. 376 ЦК України якщо вла сник (користувач) земельної д ілянки заперечує проти визна ння права власності на нерух оме майно за особою, яка здійс нила (здійснює) самочинне буд івництво на його земельній д ілянці, або якщо це порушує пр ава інших осіб, майно підляга є знесенню особою, яка здійсн ила (здійснює) самочинне буді вництво, або за її рахунок.

Відповідно до вимог абз. 2 ч. 2 , ч. 3 ст. 331 ЦК України право власн ості на новостворене нерухом е майно виникає з моменту йог о прийняття до експлуатації, якщо прийняття цього майна д о експлуатації передбачено д оговором або законом. До заве ршення будівництва (створенн я майна) особа вважається вла сником матеріалів, обладнанн я тощо, які були використані в процесі цього будівництва (с творення майна).

Необхідність прийняття за кінчених будівництвом об'єкт ів в експлуатацію в порядку, в становленому Кабінетом Міні стрів України, передбачена ч . 3 ст. 18 Закону України "Про осно ви містобудування".

Експлуатація закінчених б удівництвом об'єктів, що не ві дповідають проектній докуме нтації, державним будівельни м нормам, стандартам і правил ам та неприйнятих у встановл еному порядку, забороняється .

Статтею 182 ЦК України та ст. 3 З акону України «Про державну реєстрацію речових прав на н ерухоме майно та їх обмежень »передбачено, що право власн ості та інші речові права на н ерухомі речі, їх виникнення п ідлягають державній реєстра ції.

Крім того, після визнання за позивачем права власності н а самочинно збудовані об'єкт и нерухомості, останній усуп ереч вимогам ст. 116 Земельного кодексу України набуде прав о власності і на земельну діл янку під цим об'єктом, яка нада на в оренду.

Статтею 375 ЦК України передб ачено, що здійснювати будівн ицтво має право власник земе льної ділянки та інші особи з дозволу власника.

Відповідно до вимог ст. 15 ЦК У країни кожна особа має право звернутись до суду за захист ом свого особистого немайнов ого або майнового права та ін тересу. Проте, позивачем не на дано будь-яких доказів поруш ення його прав чи свобод відп овідачем, який вказав на те, що в нього відсутні повноважен ня для вирішення цього питан ня.

Крім того, позивачем в ході розгляду справи не надано на лежних в розумінні ст. 34 ГПК Ук раїни доказів, які б підтверд жували обґрунтованість позо вних вимог і дотримання норм містобудівного та земельног о законодавства.

Керуючись ст. ст. 33, 43, 44, 49, 75, 82, 82-1, 84 , 85 Господарського процесуаль ного кодексу України , суд -

ВИРІШИВ:

В позові відмовити.

Суддя В.Д.Фролов

Повний те кст рішення виготовлено 12.12.2011 р .

Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19950878
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання права влас ності на самочинно збудовану нежитлову будівлю зерносхов ища

Судовий реєстр по справі —5016/3914/2011(16/228)

Постанова від 23.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Ухвала від 16.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Ухвала від 14.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ковтонюк Л.В.

Постанова від 07.02.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Ухвала від 28.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бєляновський В.В.

Рішення від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні