Рішення
від 30.11.2011 по справі 4/17-3720-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" листопада 2011 р. Справа № 4/17-3720-2011

За позовом: Приватного акц іонерного товариства "Декора тивні культури"

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Реал Логістик»

про розірвання договору, ви селення та стягнення 1391,80грн.

Су ддя Літвінов С.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1. п о довіреності

Від відповідача: ОСОБА_2 . по довіреності

Суть спору: Позивач - Прив атне акціонерне товариство « Декоративні культури»зверн улось до Господарського суду Одеської області із позовно ю заявою до Товариства з обме женою відповідальністю «Реа л Логістик», в якій, враховуюч и заяву позивача про частков у зміну предмету позову від 24. 11.2011р., просить суд розірвати до говір суборенди майна: автог аражу (інвентарний номер 157), за бору гаражу (інвентарний ном ер 384 а), електролінії (інвентар ний номер 118), електромережі (ін вентарний номер 112), що знаходя ться за адресою: Одеська обла сть, Біляївський район, с. Мирн е, вул. Леніна, 141, укладений між ЗАТ «Декоративні культури»т а Товариством з обмеженою ві дповідальністю «Реал Логіст ик»від 17.03.2011р.; виселити Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Реал Логістик»шляхом з вільнення майна: автогаражу (інвентарний номер 157), забору г аражу (інвентарний номер 384 а), е лектролінії (інвентарний ном ер 118), електромережі (інвентар ний номер 112), що знаходяться за адресою: Одеська область, Біл яївський район, с. Мирне, вул. Л еніна, 141 та стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Реал Логістик»на корис ть Приватного акціонерного т овариства «Декоративні куль тури» заборгованість по орен дній платі у сумі 688,86 грн.

Представник відповідача у судові засідання з'явився, н адав письмові заперечення на позовну заяву, в яких зазначи в, що позивачем не наведено пі дстав розірвання договору та не додано доказів одержання наймачем (відповідачем) відп овідного повідомлення про ві дмову від договору, надав док ументи про часткову сплату з аборгованості по орендній пл аті.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача та предс тавника відповідача, суд вст ановив:

Приватне акціонерне товар иство «Декоративні культури »є правонаступником Закрито го акціонерного товариства « Декоративні культури», що вб ачається з п. 1.1. статуту позива ча, найменування якого було з мінено з Закритого акціонерн ого товариства на Приватне а кціонерне товариство у відпо відності до вимог Закону Укр аїни «Про акціонерні товарис тва».

Приватне акціонерне това риство «Декоративні культур и»є орендарем (користувачем) автогаражу, забору гаражу, ел ектролінії, електромережі, щ о знаходяться за адресою: Оде ська область, Біляївський ра йон, с. Мирне, вул. Леніна, 141 на пі дставі договору оренди від 01.0 3.1992 р., яким передбачено можлив ість передачі орендованого м айна у суборенду.

17 березня 2011 року між Закрити м акціонерним товариством «Д екоративні культури»та Това риством з обмеженою відповід альністю «Реал Логістик»бул о укладено Договір суборенди , (надалі - Договір), відповідно до якого сторонами Договору було укладено акт приймання - передавання майна від 17.03.2011 р ., згідно якого Закрите акціон ерне товариство «Декоративн і культури»передало Товарис тву з обмеженою відповідальн істю «Реал Логістик»у строко ве платне користування автог араж, забір гаражу, електролі нію, електромережу, що знаход яться за адресою: Одеська обл асть, Біляївський район, с. Мир не, вул. Леніна, 141.

За умовами п.п. 5.1., 5.2. Договору, за користування майном субор ендар (відповідач) зобов'язав ся щомісяця сплачувати плату в розмірі 337,50 грн., з урахування м ПДВ за перший календарний м ісяць після підписання догов ору і являється базовою став кою орендної плати за місяць . Розмір орендної плати за кож ний послідуючий місяць визна чається шляхом коригування р озміру орендної плати за поп ередній місяць на щомісячний коефіцієнт інфляції, який др укується Мінстат України. Пл ата за суборенду сплачується в безготівковому порядку на поточний рахунок Орендаря н е пізніше 15 числа кожного міся ця строку суборендного корис тування за цим договором.

Відповідно до п. 4.1. Договору суборенди, його укладено на с трок два роки і одинадцять мі сяців з моменту прийняття ма йна суборендарем за актом пр иймання-передачі.

В порушення вимог Договору , відповідачем не сплачувала сь суборендна плата за Догов ором протягом чотирьох місяц ів підряд з червня 2011 року по ве ресень 2011 року та, на момент под ачі позовної заяви, складала 1 391, 80 грн.

Згідно розрахунку позивач а за Товариством з обмеженою відповідальністю «Реал Логі стик»станом на 24 листопада 2011 р оку існує заборгованість з с уборендної плати в розмірі 688, 86 грн.

Позивач, листом від 05.08.2011р., над іслав відповідачу письмову п ропозицію про розірвання Дог овору суборенди, що підтверд жується списком поштових від правлень із відбитком 104 відді лення поштового зв'язку.

Позовні вимоги позивача об ґрунтовані порушенням умов Д оговору відповідачем щодо не своєчасного внесення суборе ндної плати.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника позивача та п редставника відповідача, про аналізувавши норми чинного з аконодавства, дійшов наступн их висновків.

Згідно положень ст. 759 ЦК Укра їни за договором найму (оренд и) наймодавець передає або зо бов'язується передати наймач еві майно у користування за п лату на певний строк.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивіль ного Кодексу України зміст д оговору становлять умови (пу нкти), визначені на розсуд сто рін і погоджені ними, та умови , які є обов'язковими відповід но до актів цивільного закон одавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського Кодексу України т а статті 526 Цивільного Кодексу України суб'єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов'я зання належним чином відпові дно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутно сті конкретних вимог щодо ви конання зобов'язання - відпов ідно до вимог, що у певних умов ах звичайно ставляться. Одно стороння відмова від виконан ня зобов'язань не допускаєть ся, крім випадків, передбачен их законом. (ч.ч. 1, 7 ст. 193 ГК Україн и).

Згідно ст. 629 Цивільного Коде ксу України договір є обов'яз ковим для виконання сторонам и.

Згідно з ч. 2 ст. 218 Господарськ ого Кодексу України учасник господарських відносин відп овідає за невиконання або не належне виконання господарс ького зобов'язання чи поруше ння правил здійснення господ арської діяльності, якщо не д оведе, що ним вжито усіх залеж них від нього заходів для нед опущення господарського пра вопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або д оговором, суб'єкт господарюв ання за порушення господарсь кого зобов'язання несе госпо дарсько-правову відповідаль ність, якщо не доведе, що належ не виконання зобов'язання ви явилося неможливим внаслідо к дії непереборної сили, тобт о надзвичайних і невідворотн их обставин за даних умов зді йснення господарської діяль ності.

Згідно ст. 782 Цивільного Коде ксу України наймодавець має право відмовитись від догово ру найму і вимагати повернен ня речі, якщо наймач не вносит ь плату за користування річч ю протягом трьох місяців під ряд.

Згідно ч. 2 ст. 651 Цивільного Ко дексу України договір може б ути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу одні єї із сторін у разі істотного порушення договору другою с тороною та в інших випадках, в становлених договором або за коном. Істотним є таке п орушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при ук ладенні договору.

Відповідно до п. 5.2. договору суборенди від 17 березня 2011 року , суборендар (відповідач) зобо в'язаний сплачувати суборенд ну плату не пізніше 15-го числа кожного місяця, отже, суд вваж ає, що фактичне невиконання д аного положення протягом біл ьш ніж чотири місяці підряд є істотним порушенням умов до говору, а тому вимога позивач а про розірвання договору є з аконною.

Приймаючи до уваги вищенав едене, суд приходить до висно вку щодо наявності у Приватн ого акціонерного товариства «Декоративні культури»зако нних підстав для розірвання Договору, не зважаючи на част кову сплату відповідачем заб оргованості по орендній плат і за період з червня по вересе нь 2011 р. після подання позиваче м позовної заяви, оскільки на момент подачі позовної заяв и розмір заборгованості по о рендній платі складав 1 391,80 грн . за чотири місяці підряд, що є порушенням відповідачем іст отної умови Договору щодо що місячної сплати орендної пла ти.

Пунктом 2 ст. 653 Цивільного ко дексу України передбачено, щ о у разі розірвання договору зобов'язання сторін припиня ються.

Згідно ст. 785 Цивільного Коде ксу України у разі припиненн я договору найму наймач зобо в'язаний негайно повернути н аймодавцеві річ у стані, в яко му вона була одержана, з ураху ванням нормального зносу, аб о у стані, який було обумовлен о в договорі.

Зважаючи на вищевикладене , заявлені Приватним акціоне рним товариством «Декоратив ні культури»вимоги про висел ення відповідача шляхом звіл ьнення майна: автогаражу (інв ентарний номер 157), забору гара жу (інвентарний номер 384 а), елек тролінії (інвентарний номер 118), електромережі (інвентарни й номер 112), що знаходяться за ад ресою: Одеська область, Біляї вський район, с. Мирне, вул. Лен іна, 141 після розірвання догов ору обґрунтовані правом Прив атного акціонерного товарис тва «Декоративні культури»н а користування даним майном, тому дані вимоги підлягають задоволенню.

Суд, перевіривши останній р озрахунок Позивача щодо забо ргованості Відповідача по су борендній платі, за період з ж овтня 2011 року по листопад 2011 рок у, вважає його відповідним, а в имоги про стягнення зазначен ої суми такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, суд приходить до висн овку щодо наявності підстав для задоволення позовних вим ог зі стягненням з відпо відача заборгованості з субо рендної плати у розмірі 688,86 грн ., розірванням договору субор енди від 17 березня 2011 року та ви селенням відповідача шляхом звільнення майна: автогараж у (інвентарний номер 157), забір г аражу (інвентарний номер 384 а), е лектролінії (інвентарний ном ер 118), електромережі (інвентар ний номер 112), що знаходяться за адресою: Одеська область, Біл яївський район, с. Мирне, вул. Л еніна, 141.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК Укр аїни витрати по сплаті держа вного мита в сумі 272 грн. та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су в сумі 236 грн. покладаються н а відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК Ук раїни, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнит и.

2. Розірвати договір су боренди майна: автогаражу (ін вентарний номер 157), забору гар ажу (інвентарний номер 384 а), еле ктролінії (інвентарний номер 118), електромережі (інвентарни й номер 112), що знаходяться за ад ресою: Одеська область, Біляї вський район, с. Мирне, вул. Лен іна, 141, укладений між Закритим акціонерним товариством «Де коративні культури»(код ЄДРП ОУ 05406862) та Товариством з обмеже ною відповідальністю «Реал Л огістик»(код ЄДРПОУ 34871938) 17 бере зня 2011р.

3. Виселити Товариство з обмеженою відповідальніст ю «Реал Логістик»(код ЄДРПОУ 34871938) шляхом звільнення майна: а втогаражу (інвентарний номер 157), забору гаражу (інвентарний номер 384 а), електролінії (інвен тарний номер 118), електромереж і (інвентарний номер 112), що знах одяться за адресою: Одеська о бласть, Біляївський район, с. М ирне, вул. Леніна, 141, орендовано го за договором суборенди ві д 17 березня 2011 року, укладеного між Закритим акціонерним то вариством «Декоративні куль тури»(код ЄДРПОУ 05406862) та Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Реал Логістик»(код Є ДРПОУ 34871938).

4. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Реал Логістик»(код ЄДРПО У 34871938) на користь Приватного ак ціонерного товариства «Деко ративні культури»(67562, Одеська область, Біляївський район, с . Мирне, вул. Леніна, 141, код ЄДРПО У 05406862) 688 (шістсот вісімдесят віс ім) грн. 86 коп. заборгованості п о орендній платі, 272 (двісті сім десят дві) грн. витрат на оплат у державного мита та 236 грн. (дві сті тридцять шість) грн. витра т на ІТЗ судового процесу.

Рішення господарськог о суду набирає чинності в пор ядку ст.85 ГПК України.

Накази видати в поряд ку ст.116 ГПК України

Повний текст рішення ск ладено 05.12.2011р.

Суддя Літвінов С.В.

Дата ухвалення рішення30.11.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19975083
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/17-3720-2011

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Петров М.С.

Рішення від 30.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Літвінов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні